Image default
Πρώτο Θέμα

O μεγάλος φόβος του Αλέξη

O μεγάλος φόβος του Αλέξη

Τις επόμενες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τη Γιάννα Αγγελοπούλου. Μια συνάντηση «τυπική» εκ πρώτης όψεως που πραγματοποιείται με αφορμή το πρώτο συνέδριο στην Ευρώπη του Clinton Global Initiative, το οποίο θα γίνει τέλη Ιουνίου στην Αθήνα – την περασμένη Τετάρτη, για το ίδιο ακριβώς συνέδριο, η κ. Αγγελοπούλου συναντήθηκε και με τον κ. Σαμαρά.

Το ενδιαφέρον έγκειται στο ότι η κ. Αγγελοπούλου είχε δηλώσει («Καθημερινή») ότι «ουσιαστικά» είναι «απέναντι στο πολιτικό σύστημα.  Όχι μόνον τώρα και τότε» και ότι «στον Τσίπρα βλέπω έναν νέο άνθρωπο που μιλά με τρόπο ο οποίος προσπαθεί να προσεγγίσει αυτό που εγώ λέω το “αντισύστημα”». Όπως γίνεται αντιληπτό, έχει τεράστιο ενδιαφέρον το… παραπολιτικό μέρος της συνάντησής τους –έστω κι αν γίνεται στο πλαίσιο ενός συνεδρίου– και το τι ακριβώς θα συζητηθεί.

Προς ώρας ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να βάζει νερό στο κρασί του. Αφήνει παράθυρο συνεννόησης στα εθνικά θέματα, όπως προέκυψε στη διάρκεια της πρώτης άτυπης ενημέρωσης (briefing) από τον Πάνο Σκουρλέτη στα γραφεία του κόμματος. «Είμαστε ανοιχτοί να πάμε σε μια συζήτηση για τα εθνικά θέματα» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «η συναίνεση δεν είναι ουδέτερη» και επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι «άλλο συναίνεση και άλλο συνενοχή». Θα πρέπει να επιδειχθεί η δέουσα ευαισθησία και για την οικονομία, είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει καμία νέα συμφωνία που πιθανώς υπογράψει η κυβέρνηση με τους δανειστές – «δεν νομιμοποιείται η παρούσα κυβέρνηση να υπογράψει συμφωνία για ζητήματα χρέους» ήταν η ακριβής δήλωσή του.

Ο κ. Σκουρλέτης, αναφερόμενος στα εθνικά θέματα, τόνισε: «Απαιτείται ωριμότητα (ότι) τα εθνικά θέματα δεν πρέπει να εμπλέκονται στην εσωτερική πολιτική συζήτηση (και ότι) χρειάζεται νηφαλιότητα και όχι πλειοδοσία στο όνομα της όποιας κρισιμότητας». Και απατώντας σε σχετική ερώτηση τόνισε με έμφαση ότι απεύχεται μία απόπειρα εκμετάλλευσης των εθνικών θεμάτων από την κυβέρνηση για ενδεχόμενη προσφυγή στις κάλπες. Στελέχη, πάντως, του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι αν κλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο τίποτα δεν μπορεί να αποκλεισθεί, καθώς θα αλλάξει άρδην η πολιτική ατμόσφαιρα στη χώρα. Και «η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί πολιτικά το γεγονός στήνοντας κάλπες», έλεγαν χαρακτηριστικά.

Το επικοινωνιακό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά σημειώνοντας πως «δεν αντέχει ούτε την μίνιμουμ επικοινωνία, του είναι απεχθής η οποιαδήποτε επικοινωνία, ενώ ελάχιστες οι φορές που ήταν παρών στη Βουλή», ενώ τόνισαν πως ακολουθεί «τακτική έντασης, αναπόσπαστο κομμάτι του τρόπου που θα πολιτευτεί μέχρι τις εκλογές».

Όσο για τον ποιον θα υποδείξει ο ΣΥΡΙΖΑ για Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Από την Κουμουνδούρου επαναλαμβάνουν ότι θα επιζητήσουν ευρύτατη συναίνεση για το πρόσωπο το οποίο δεν χρειάζεται να είναι κατ’ ανάγκην αμιγώς πολιτικό πρόσωπο. Δεν θεωρούν, πάντως, «ξένη» την ιδέα, ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, να προτείνουν ακόμα και πρόσωπο που δεν θα προέρχεται από την αριστερά για Πρόεδρο -«ας κερδίσουμε και ας έχουμε αυτοδυναμία και μετά θα βρεθούν οι τρόποι για όλα», είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Η ηρεμία, πάντως, στην Κουμουνδούρου φαίνεται να έχει εγκατασταθεί για τα καλά, ιδιαίτερα όσο αυξάνονται οι πιθανότητες για πρόωρες εκλογές. Οι «αψιμαχίες», βέβαια, συνεχίζονται όχι όμως με την ένταση που μας είχε συνηθίσει η Κουμουνδούρου. Για παράδειγμα, αύριο, θα διεξαχθεί η ημερίδα «Χρέος και Τράπεζες» που στη συνδιοργάνωση συμμετέχει και η ιστοσελίδα Ιskra που «ανήκει» στο Αριστερό Ρεύμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ανάμεσα στους ομιλητές και ο οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας που έχει αντίθετες απόψεις με την πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ –ουσιαστικά τον έχουν… «αποκηρύξει» τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που ανήκουν στους λεγόμενους προεδρικούς. Παρόλα αυτά δεν «άνοιξε μύτη» καθώς όλοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι η εσωκομματική ένταση βλάπτει σοβαρά την αυτοδυναμία!

Όταν, βέβαια, έρθει η ώρα των ψηφοδελτίων θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν αρκετά «τζαρτζαρίσματα». Πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ θέλουν να κατέβουν με τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ κάτι που προκαλεί τουλάχιστον αλλεργία σε συνιστώσες, ενώ στις οργανώσεις έχουν «ανάψει» οι συζητήσεις για τα κριτήρια που θα πρέπει να ισχύσουν προκειμένου να μπει ένας φραγμός στην αθρόα και «αυθόρμητη» προσέλευση διαφόρων επωνύμων που θέλουν να δουν το όνομά τους στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα γίνει τελικά; Μάλλον θα ισχύσουν τα ποσοστά: κατά 70% αποφασίζουν οι τοπικές οργανώσεις και κατά 30% το κέντρο. Αρκεί, βέβαια, όπως επισημαίνουν, σ’ αυτό το 30% μη δούμε και… «δράκους»!

Η επέτειος του «μαύρου»

«Η εισβολή των ΜΑΤ στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ένα χρόνο πριν συνιστά μια από τις πιο μαύρες σελίδες στην ιστορία της ενημέρωσης και της δημοκρατίας στον τόπο μας. Ο αυταρχισμός και η βίαιη καταστολή του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ ήταν η μοναδική απάντηση μιας κυβέρνησης χωρίς κανένα κοινωνικό στήριγμα. Το διάδοχο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ των κυβερνητικών παρεμβάσεων και της προπαγάνδας είναι το αποτέλεσμα του εγκλήματος του κλεισίματος της ΕΡΤ εις βάρος της δημοκρατίας και της ενημέρωσης» σχολίασε χθες το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το «λουκέτο» στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και τη διαμόρφωση ενός ανεξάρτητου δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα στην υπηρεσία της πλουραλιστικής ενημέρωσης και του πολιτισμού» κατέληγε η Κουμουνδούρου, προσθέτοντας άλλη μία στις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Σχετικα αρθρα

120 € έναντι σύνταξης… Απλήρωτοι σε ΟΑΕΕ και ΟΓΑ

admin

Το μακροπρόθεσμο κόστος της αβεβαιότητας του Brexit

admin

Πώς θα μειωθεί το γερμανικό πλεόνασμα

admin

Αναβολή για το 2014 και πιέσεις από την τρόικα

admin

Η Ελλάδα, το πετρέλαιο και η Fed κάνουν τις αγορές να μοιάζουν με Χώρα των Θαυμάτων

admin

Η συμφωνία με το SPD επαναφέρει τη Μέρκελ στη θέση του οδηγού

admin

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν μια σαφή ατζέντα, η Γερμανία όχι…

admin

Οι τράπεζες, οι ξένοι και οι ενδεχόμενες ΑΜΚ

admin

Μην ξεγράφετε την Angela Merkel

admin

Το «μεγάλο» Σαββατοκύριακο της Ευρωζώνης

admin

Τι βλέπουν για το Χ.Α. Goldman Sachs και JP Morgan

admin

Σημεία ζωής στην ευρωζώνη

admin

H ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτει, αλλά κίνδυνοι ελλοχεύουν…

admin

Στασιμότητα στο Λονδίνο ενώ η οικονομία πιέζει

admin

FAZ: «Ελληνική άνοιξη»

admin

Γερμανικός Τύπος: Ένας αισιόδοξος Τσίπρας στο Στρασβούργο

admin

Όλα πιθανά μετά τη δεύτερη απόρριψη της συμφωνίας Μέι

admin

Τελεσίγραφο από το ΔΝΤ για έξοδο από το ελληνικό μνημόνιο

admin