Image default
Πρώτο Θέμα

Τα «ανομολόγητο» όνειρο της Κουμουνδούρου

Τα «ανομολόγητο» όνειρο της Κουμουνδούρου

Εδώ και δύο μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπεράσει το απλό όνειρο της νίκης σε εκλογική αναμέτρηση.

Άλλωστε η πρωτιά του στις ευρωεκλογές του Μαΐου του προσέφερε αυτήν την ιστορική για κόμμα της Αριστεράς ικανοποίηση. Η Κουμουνδούρου κυνηγάει πιο σύνθετες καταστάσεις όπως την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις κάλπες. Γι’ αυτό και συνεχίζει τις ανασκαφές στις έρευνες.

Στον δεύτερο όροφο της Κουμουνδούρου, σ’ ένα μικρό, σχεδόν σκοτεινό γραφείο που δεν έχει ανακαινιστεί ακόμη, φυλάσσονται περίπου ως ιερά κειμήλια όλοι οι τόμοι των δημοσκοπήσεων των τελευταίων χρόνων. Διακριτή θέση έχουν εκείνοι που με τα ευρήματά τους ανοίγουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τον θάλαμο όχι μόνο για την πρωτιά στις επόμενες εκλογές αλλά κυρίως για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.  

Με αυτά τα δεδομένα οι όποιες συζητήσεις για προεκλογικές συνεργασίες τώρα ακούγονται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον άστοχες. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχει στη διάθεσή της η Κουμουνδούρου μετά την ευρω-αναμέτρηση δεν αμφιβάλλουν στο παραμικρό για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως εκείνες που έχουν διενεργηθεί μετά τη ΔΕΘ και την παρουσίαση του περίφημου προγράμματος της Θεσσαλονίκης φέρουν στο φως και πρόσθετα στοιχεία. Που φανερώνουν ότι υπό τις κατάλληλες πολιτικές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς καν να ζητήσει τη στήριξη άλλων συμμάχων. Ουτοπία; Θα δείξει. Η χειρότερη για την αξιωματική αντιπολίτευση μέτρηση από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα δίνει στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς 136 έδρες στη Βουλή. Η καλύτερη 150 έδρες και η τελευταία 147.

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ακουμπάει σύμφωνα με το επιτελείο του σ’ ένα ποσοστό περίπου 35%. Για να θεωρήσει ότι έχει την αυτοδυναμία στο τσεπάκι του θα πρέπει να αποσπάσει 37,5%, όμως ο υπεύθυνος δημοσκοπήσεων του κόμματος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Κώστας Πουλάκης διαβεβαιώνει ότι «είμαστε κοντά και η αυτοδυναμία είναι στις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ».

Με βάση αυτά τα στοιχεία για τα οποία ενημερώνεται ανελλιπώς ο Αλέξης Τσίπρας, η ηγεσία του κόμματος έχει αναδιαμορφώσει μερικώς τη στρατηγική των συνεργασιών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με προβεβλημένα στελέχη, μπορεί να κατέβει μόνος του στις εθνικές εκλογές αφήνοντας πίσω του τις προεκλογικές συμμαχίες. Αυτό δε σημαίνει ότι θα κλείσει την πόρτα σε δυνάμει συμμάχους όπως η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ ή και Το Ποτάμι. Άλλωστε η παρουσία τους στη Βουλή θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύτιμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή την απόκτηση της δεδηλωμένης.

Στην πραγματικότητα η Κουμουνδούρου θα βγει κερδισμένη εφόσον Δημοκρατική Αριστερά και Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την επανείσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος είναι απλός. Το άθροισμα των ποσοστών των πολιτικών κομμάτων που δε θα μπουν στη Βουλή εξυπηρετεί τον πρώτο, πιθανότατα δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο μεγάλο είναι αυτό τόσο καλύτερα για τον νικητή των εκλογών. Αν για παράδειγμα τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 10%, τότε το πρώτο κόμμα θα μπορούσε να αποσπάσει την αυτοδυναμία με ποσοστό 36,4%.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί ως τις εκλογές με χαλαρή διάθεση απέναντι στις συνεργασίες. Θα συνομιλεί, δε θα δυσαρεστεί, ούτε θα τάζει. Γνωρίζοντας ότι πιθανόν να χρειαστεί να αναζητήσει μερικές ψήφους από άλλους χώρους για να κλειδώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να τα σπάσει με το κόμμα του Καμμένου ούτε να σνομπάρει τη ΔΗΜΑΡ. Επίσης δε θα προκαλέσει τις ηγεσίες τους βάζοντας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές των ΑΝΕΛ ή της ΔΗΜΑΡ που ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν εάν προηγουμένως δεν έχει πειστεί ότι η μετακόμισή τους δε θα ενοχλήσει.

Στην πράξη η Κουμουνδούρου θα επιτρέπει στην Αγίου Κωνσταντίνου να της κάνει φλερτ, τους ΑΝΕΛ να νιώθουν ότι έχουν με την Κουμουνδούρου στενούς δεσμούς και στο Ποτάμι να κάνει παιχνίδια ακυρώνοντας τα ραντεβού Τσίπρα – Θεοδωράκη που εκείνο έχει επιδιώξει. Άλλωστε όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και Το Ποτάμι θέλουν να συνεργαστούν.

Οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της κάλπης. Η Κουμουνδούρου ανάλογα με τα ποσοστά της θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των συμμαχιών. Δε θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης αποκλειστικά με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως γιατί θα την εξυπηρετεί να έχει εταίρους που θα της δίνουν και το άλλοθι να τροποποιήσει της εξαγγελίες της. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι μία μονοκομματική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη ευελιξία, όπως επίσης και αγκυλώσεις. Μία συμμαχική κυβέρνηση όμως θα μετατόπιζε από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο το βάρος της ευθύνης για επιλογές που σχετίζονται με την οικονομία και τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές της.    

Σχετικα αρθρα

Ο Τσίπρας πάλεψε με τη λιτότητα και έχασε…

admin

Πού υστερεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

admin

Οι γαλλικοί εργασιακοί νόμοι θα πρέπει να προστατεύουν τους εργαζόμενους όχι τις θέσεις

admin

Οι ελπίδες του Μακρόν για μεγάλη ευρωπαϊκή συμφωνία είναι εσφαλμένες

admin

Συρία: Η αμερικανική απόσυρση εξυπηρετεί τα τουρκικά σχέδια

admin

Ξέφρενο ΠΑΡΤΙ σε μετοχές και ομόλογα

admin

Οι ξένοι «ψήφισαν» ελληνικές τράπεζες!

admin

Τριπλό χαράτσι για ελεύθερους επαγγελματίες το 2018

admin

Νέοι κανόνες για το νομισματικό παιχνίδι

admin

Η παράδοξη, επίμονη αδυναμία των μισθών

admin

Ο δρόμος προς την δραχμή…

admin

ΟΛΟ το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

admin

DW: Η ελάφρυνση ελληνικού χρέους θα εξαρτηθεί από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων

admin

Tα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης

admin

Αλλάζει ο χάρτης στα σούπερ μάρκετ

admin

ΗΠΑ: Η κρίση τελείωσε… H νέα κρίση έρχεται…

admin

Οι ευθύνες Ομπάμα για τη Συρία και τον κόσμο

admin

Φάντασμα ύφεσης «πλανάται» το 2019 πάνω από την παγκόσμια οικονομία

admin