Image default
Πρώτο Θέμα

Τα «ανομολόγητο» όνειρο της Κουμουνδούρου

Τα «ανομολόγητο» όνειρο της Κουμουνδούρου

Εδώ και δύο μήνες ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προσπεράσει το απλό όνειρο της νίκης σε εκλογική αναμέτρηση.

Άλλωστε η πρωτιά του στις ευρωεκλογές του Μαΐου του προσέφερε αυτήν την ιστορική για κόμμα της Αριστεράς ικανοποίηση. Η Κουμουνδούρου κυνηγάει πιο σύνθετες καταστάσεις όπως την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τις κάλπες. Γι’ αυτό και συνεχίζει τις ανασκαφές στις έρευνες.

Στον δεύτερο όροφο της Κουμουνδούρου, σ’ ένα μικρό, σχεδόν σκοτεινό γραφείο που δεν έχει ανακαινιστεί ακόμη, φυλάσσονται περίπου ως ιερά κειμήλια όλοι οι τόμοι των δημοσκοπήσεων των τελευταίων χρόνων. Διακριτή θέση έχουν εκείνοι που με τα ευρήματά τους ανοίγουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τον θάλαμο όχι μόνο για την πρωτιά στις επόμενες εκλογές αλλά κυρίως για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.  

Με αυτά τα δεδομένα οι όποιες συζητήσεις για προεκλογικές συνεργασίες τώρα ακούγονται στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον άστοχες. Οι μετρήσεις της κοινής γνώμης που έχει στη διάθεσή της η Κουμουνδούρου μετά την ευρω-αναμέτρηση δεν αμφιβάλλουν στο παραμικρό για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως εκείνες που έχουν διενεργηθεί μετά τη ΔΕΘ και την παρουσίαση του περίφημου προγράμματος της Θεσσαλονίκης φέρουν στο φως και πρόσθετα στοιχεία. Που φανερώνουν ότι υπό τις κατάλληλες πολιτικές συνθήκες ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να επιτύχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς καν να ζητήσει τη στήριξη άλλων συμμάχων. Ουτοπία; Θα δείξει. Η χειρότερη για την αξιωματική αντιπολίτευση μέτρηση από τον Σεπτέμβριο κι έπειτα δίνει στον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς 136 έδρες στη Βουλή. Η καλύτερη 150 έδρες και η τελευταία 147.

Αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ακουμπάει σύμφωνα με το επιτελείο του σ’ ένα ποσοστό περίπου 35%. Για να θεωρήσει ότι έχει την αυτοδυναμία στο τσεπάκι του θα πρέπει να αποσπάσει 37,5%, όμως ο υπεύθυνος δημοσκοπήσεων του κόμματος και μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Κώστας Πουλάκης διαβεβαιώνει ότι «είμαστε κοντά και η αυτοδυναμία είναι στις δυνατότητες του ΣΥΡΙΖΑ».

Με βάση αυτά τα στοιχεία για τα οποία ενημερώνεται ανελλιπώς ο Αλέξης Τσίπρας, η ηγεσία του κόμματος έχει αναδιαμορφώσει μερικώς τη στρατηγική των συνεργασιών της.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με προβεβλημένα στελέχη, μπορεί να κατέβει μόνος του στις εθνικές εκλογές αφήνοντας πίσω του τις προεκλογικές συμμαχίες. Αυτό δε σημαίνει ότι θα κλείσει την πόρτα σε δυνάμει συμμάχους όπως η ΔΗΜΑΡ, οι ΑΝΕΛ ή και Το Ποτάμι. Άλλωστε η παρουσία τους στη Βουλή θα μπορούσε να αποδειχτεί πολύτιμη για τον σχηματισμό κυβέρνησης ή την απόκτηση της δεδηλωμένης.

Στην πραγματικότητα η Κουμουνδούρου θα βγει κερδισμένη εφόσον Δημοκρατική Αριστερά και Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν καταφέρουν να εξασφαλίσουν την επανείσοδό τους στο Κοινοβούλιο. Ο υφιστάμενος εκλογικός νόμος είναι απλός. Το άθροισμα των ποσοστών των πολιτικών κομμάτων που δε θα μπουν στη Βουλή εξυπηρετεί τον πρώτο, πιθανότατα δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ. Όσο πιο μεγάλο είναι αυτό τόσο καλύτερα για τον νικητή των εκλογών. Αν για παράδειγμα τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν 10%, τότε το πρώτο κόμμα θα μπορούσε να αποσπάσει την αυτοδυναμία με ποσοστό 36,4%.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πορευθεί ως τις εκλογές με χαλαρή διάθεση απέναντι στις συνεργασίες. Θα συνομιλεί, δε θα δυσαρεστεί, ούτε θα τάζει. Γνωρίζοντας ότι πιθανόν να χρειαστεί να αναζητήσει μερικές ψήφους από άλλους χώρους για να κλειδώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται να τα σπάσει με το κόμμα του Καμμένου ούτε να σνομπάρει τη ΔΗΜΑΡ. Επίσης δε θα προκαλέσει τις ηγεσίες τους βάζοντας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτές των ΑΝΕΛ ή της ΔΗΜΑΡ που ενδιαφέρονται να συμπεριληφθούν εάν προηγουμένως δεν έχει πειστεί ότι η μετακόμισή τους δε θα ενοχλήσει.

Στην πράξη η Κουμουνδούρου θα επιτρέπει στην Αγίου Κωνσταντίνου να της κάνει φλερτ, τους ΑΝΕΛ να νιώθουν ότι έχουν με την Κουμουνδούρου στενούς δεσμούς και στο Ποτάμι να κάνει παιχνίδια ακυρώνοντας τα ραντεβού Τσίπρα – Θεοδωράκη που εκείνο έχει επιδιώξει. Άλλωστε όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ και Το Ποτάμι θέλουν να συνεργαστούν.

Οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές θα εξαρτηθούν από τα αποτελέσματα της κάλπης. Η Κουμουνδούρου ανάλογα με τα ποσοστά της θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των συμμαχιών. Δε θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδιώξει τη συγκρότηση κυβέρνησης αποκλειστικά με δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως γιατί θα την εξυπηρετεί να έχει εταίρους που θα της δίνουν και το άλλοθι να τροποποιήσει της εξαγγελίες της. Στην Κουμουνδούρου γνωρίζουν ότι μία μονοκομματική κυβέρνηση έχει μεγαλύτερη ευελιξία, όπως επίσης και αγκυλώσεις. Μία συμμαχική κυβέρνηση όμως θα μετατόπιζε από τον ΣΥΡΙΖΑ όλο το βάρος της ευθύνης για επιλογές που σχετίζονται με την οικονομία και τις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές της.    

Σχετικα αρθρα

Θέλετε να κερδίζετε 400 δολάρια επιπλέον την εβδομάδα; Αναζητήστε εργασία στο εξωτερικό!

admin

Uber και Facebook: Φοβόμαστε όσα δεν μπορούμε να ελέγξουμε

admin

Η φυσιογνωμία της νέας γερμανικής βουλής

admin

«Νέο μνημόνιο δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί»

admin

Νέες αποφάσεις για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

admin

Η τραπεζική ένωση δεν αρκεί για να σώσει την ευρωζώνη

admin

Με τις παγκόσμιες εχθρότητες να εντείνονται, ο Τραμπ δε βοηθά

admin

Το υψηλό τίμημα της λύσης της προσφυγικής κρίσης

admin

Bloomberg: Οι Γερμανοί δείχνουν την πόρτα της εξόδου

admin

Το γερμανικό φορτίο του Ντράγκι τον ακολουθεί στην Ουάσινγκτον

admin

Η επιλογή της Ευρώπης: Γαλλική φιλοδοξία ή γερμανικό μέτρημα κουκιών

admin

Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να κλείσουν το ελληνικό πρόγραμμα

admin

Το κρυμμένο χρέος των αναδυόμενων αγορών

admin

Η Λε Πεν δεν πρέπει να βασίζεται στα λεφτά του Πούτιν

admin

Η Αλβανία σε βαθιά πολιτική κρίση

admin

Η ΕΚΤ δείχνει ότι η οικονομική ανάκαμψη είναι (αν)ασφαλής

admin

Πόσο ευάλωτες είναι οι αγορές;

admin

XA: Πτωτικό «ράλλι» με οδηγό την Eurobank

admin