Image default
Πρώτο Θέμα

Επικίνδυνη εμπλοκή στο deal με τους δανειστές!

Επικίνδυνη εμπλοκή στο deal με τους δανειστές!

Έντονες ανησυχίες για νέους σοβαρούς κραδασμούς στην αγορά ομολόγων και στο Χρηματιστήριο,προκαλεί η σοβαρή εμπλοκή στη διαπραγμάτευση με την τρόικα, καθώς η κυβέρνηση ομολογεί πλέον ότι δεν αποκλείεται να φθάσουμε στο «παρά πέντε» της ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, χωρίς να έχει κλείσει η συμφωνία για τη νέα χρηματοδοτική στήριξη της χώρας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Η σοβαρότητα της κατάστασης δηλώνεται από το γεγονός ότι χθες προσκλήθηκαν εκτάκτως στο Μαξίμου οι εκπρόσωποι των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, για να ενημερωθούν από πρώτο χέρι για τη σοβαρή εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις. Βέβαια, για ευνόητους λόγους, ανακοινώθηκε ότι το αντικείμενο της συζήτησης ήταν η χρηματοδότηση της οικονομίας μετά τα stress tests και το ζήτημα των «κόκκινων δανείων».

Δια στόματος, όμως, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλου, ομολογήθηκε για πρώτη φορά από κυβερνητικής πλευράς ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει η συμφωνία για τη νέα, προληπτική γραμμή χρηματοδότησης από τον ΕΜΣ, που είναι άκρως απαραίτητη για να μπορέσει να σταθεί η χώρα έναντι της αγοράς ομολόγων, σε μια περίοδο που συνεχίζεται η εκροή κεφαλαίων και η απόδοση των δεκαετών τίτλων βρίσκεται στο 8%, με το spread έναντι των γερμανικών τίτλων στις 714 μονάδες βάσης.

Ειδικότερα, μιλώντας μετά τις συσκέψεις στο Μαξίμου, ο κ. Βενιζέλος παραδέχθηκε ότι είναι πιθανό η συμφωνία με την τρόικα για την εποχή μετά το μνημόνιο και την πιστωτική γραμμή να επιτευχθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου και όχι στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε βέβαιος πως η συμφωνία θα έχει επιτευχθεί πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τον Φεβρουάριο του 2015 και πριν προκύψουν «ανάγκες» (σ.σ.: δανειακές) για τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμασθεί για το (ορατό πλέον) ενδεχόμενο να μην εκταμιευθούν ως το τέλος του έτους οι δόσεις, συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, από τους θεσμικούς πιστωτές. Με ειδικές εκδόσεις εντόκων γραμματίων, έχουν γίνει συμφωνίες ρέπος με φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα και έχουν αντληθεί 5 δισ. ευρώ, που θα αποτελέσουν την «αμυντική γραμμή» της κυβέρνησης στο επερχόμενο μπλοκάρισμα των χρηματοδοτήσεων από Ευρωπαίους και ΔΝΤ.

Πάντως, είναι εμφανές πλέον ότι η τελευταία αξιολόγηση από την τρόικα είναι και η πλέον… φαρμακερή, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών αδιαφορούν ως τώρα για τις πολιτικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση και επιμένουν στην υλοποίηση δεσμεύσεων που απορρέουν από το μνημόνιο, για τις οποίες η Αθήνα προσπαθεί να χαράξει «κόκκινες γραμμές».

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με έγγραφο της διαπραγμάτευσης, που διέρρευσε στην «Καθημερινή», η τρόικα επιμένει σε 19 σημεία, μεταξύ των οποίων είναι η εφαρμογή παραμετρικών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα (μειώσεις συντάξεων, αυξήσεις ορίων ηλικίας κ.λπ.), αλλά και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων. Επιπλέον, ζητά την άρση των ρυθμίσεων που προστατεύουν υπό όρους την πρώτη κατοικία από πλειστηριασμούς. Και εμμένει στις προβλέψεις της για μεγάλο δημοσιονομικό κενό το 2015 (2,6 δισ. ευρώ), ζητώντας μέτρα για την κάλυψή του.

Η σκληρή γραμμή της τρόικας δεν αφήνει πολλά περιθώρια για συμβιβασμούς στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και παραμένει προς το παρόν άδηλο το πότε θα τελειώσει η προκαταρκτική διαπραγμάτευση, προκειμένου να επανέλθουν οι ελεγκτές στην Αθήνα. Από πλευράς του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μάλιστα, το οποίο κρατά και τη σκληρότερη στάση, δηλώνεται ότι δεν υπάρχει προγραμματισμός για επιστροφή στην Αθήνα εντός της εβδομάδας, ούτε και το Σαββατοκύριακο.

Το μεγάλο ερώτημα πλέον στους κύκλους της αγοράς είναι πόσο μπορεί να αντέξει η οικονομία το νέο σκηνικό παρατεταμένης αβεβαιότητας, καθώς στην ήδη έντονη πολιτική αστάθεια έρχεται να προστεθεί το δραματικό αδιέξοδο στις σχέσεις με τους θεσμικούς πιστωτές της χώρας, που δίνει στοιχεία θρίλερ στη διαπραγμάτευση για τη μετά το μνημόνιο εποχή. Η αντίδραση της αγοράς ομολόγων και του Χρηματιστηρίου, που ήδη σε μεγάλο βαθμό έχουν προεξοφλήσει τα χειρότερα, ασφαλώς δεν θα είναι θετική, αλλά το κρισιμότερο ζήτημα είναι αν θα κρατήσουν οι καταθέτες την ψυχραιμία τους…

Σχετικα αρθρα

O Τσίπρας δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη και η Ευρώπη τον Τσίπρα

admin

Ο Πρόεδρος Ήλιος: Ο Μακρόν λουστράρει την προεδρική του εικόνα

admin

Τι να περιμένουν οι επενδυτές από την Ελλάδα το 2016

admin

Οι χώρες, το χρέος και οι «φούσκες»

admin

ΔΝΤ: Aναγκαία η ελάφρυνση χρέους από την αρχή του προγράμματος μίας χώρας

admin

Η πτώση της Γαλλίας…

admin

Ο Μαδούρο παρήγγειλε 71 τόνους χαρτί για να τυπώσει χρήμα αλλά… έμεινε από μελάνι

admin

Η ακούσια παράδοση του Τραμπ στην Κίνα

admin

Το Χ.Α. και η μεγάλη χαμένη ευκαιρία

admin

Οι Βρυξέλλες πιέζουν για συσσώρευση του χρέους της ευρωζώνης

admin

Σταθεροποίηση των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα το 2014

admin

Πέντε επιπλέον ανοιχτά μέτωπα μετά τον προϋπολογισμό…

admin

Διόρθωση είναι θα περάσει…

admin

Η αμφιλεγόμενη προσπάθεια του bitcoin για αξιοπιστία

admin

Κλειδί για το μέλλον του ευρώ το ιταλικό δημοψήφισμα

admin

Κόκκινη κάρτα από MarketWatch στα ελληνικά ομόλογα

admin

Ρωσία, Αμερική κι ένας διαγωνισμός ασθενών συστημάτων

admin

Κέρδη σε όλες τις ανεπτυγμένες αγορές ομολόγων το 2015 εν αναμονή Fed

admin