Image default
Πρώτο Θέμα

Κράμερ εναντίον Κράμερ

Κράμερ εναντίον Κράμερ

Το ζητούμενο για τον κυβερνητικό συνασπισμό το επόμενο τρίμηνο είναι να κινηθεί συντονισμένα, ταχύτατα και αποτελεσματικά. Σε φιλικούς ή αυστηρότερους τόνους το επισημαίνει ο Πρωθυπουργός σχεδόν σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στο Μαξίμου υπάρχει ακόμη όμως προβληματισμός για τις ενδοκυβερνητικές εντάσεις που προεξοφλούνται, υπό την πίεση της κάλπης. Η προοπτική μιας εκλογικής αναμέτρησης αναγκάζει ήδη τους περισσότερους υπουργούς να ρίχνουν το βάρος στα πολιτικά γραφεία τους και να ξαναζεσταίνουν τη σχέση τους με τις κομματικές οργανώσεις, ενώ το κομματικό κόστος ή η ψηφοθηρία συνυπολογίζονται σε πολλές αποφάσεις.

Η σύγκρουση του Γκίκα Χαρδουβέλη με τον Νίκο Δένδια ήταν το κομμάτι του πάγου που βγήκε στην επιφάνεια, ακόμη κι αν δεν έκρυβε από κάτω ένα μεγάλο παγόβουνο, όπως το ζυγίζουν από το πρωθυπουργικό επιτελείο. Ωστόσο, η διένεξη δύο υπουργών με κεντρικό ρόλο στη διαπραγμάτευση με την τρόικα ήταν αυτή που υπαγόρευσε σε μεγάλο βαθμό την αλλαγή φρουράς στο υπουργείο Ανάπτυξης – συνεπώς είχε παρενέργειες και στον σχεδιασμό του Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα, ανέδειξε τις κυβερνητικές αρρυθμίες και ένα βαρύ κλίμα εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, το οποίο μπορεί να εξελιχθεί σε τροχοπέδη στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει το Μαξίμου για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Μόλις τρεις μήνες πριν από τη «μάχη των μαχών» για την προεδρική εκλογή και μεσούσης της αξιολόγησης των δανειστών, η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να αναλίσκεται σε εσωτερικές συγκρούσεις για προσωπικούς ή εσωκομματικούς λόγους.

Οι συγκρούσεις όμως υπάρχουν, καταγράφονται, ενώ προκαλούν ήδη και μια σχετική ανησυχία ότι μέσα σε μια προεκλογική ατμόσφαιρα μπορούν προσεχών να δημιουργήσουν εμφυλιοπολεμικές καταστάσεις. Το φάλτσο με τον Γιώργο Στύλιο, άλλωστε, έδειξε ότι η κυβέρνηση ισορροπεί πλέον σε τεντωμένο σχοινί και δεν υπάρχουν περιθώρια για αναταράξεις.

Η ΔΙΕΝΕΞΗ Χαρδουβέλη – Δένδια δεν είχε αυτά τα χαρακτηριστικά, αλλά τραυμάτιζε εξίσου την κυβερνητική συνοχή. Ο υπουργός Οικονομικών κινείται με ατζέντα εξωκοινοβουλευτικού και μετράει με δικά του μέτρα και σταθμά, εάν δεν αδιαφορεί παντελώς για το πολιτικό κόστος. Αλλά δεν βρήκε τρόπο συνεννόησης και συνεργασίας με τον μέχρι πρότινος υπουργό Ανάπτυξης – προκαλώντας πρωθυπουργικές εκρήξεις. Από τη διελκυστίνδα των δύο υπουργών κόλλησε επί δίμηνο το σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια και η χρηματοδότηση του αναπτυξιακού Ταμείου για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μία ημέρα πριν μετακομίσει στο Πεντάγωνο, ο Δένδιας ξέφυγε από την ανάκριση των γαλάζιων βουλευτών, φορτώνοντας την ευθύνη για τις καθυστερήσεις στον Χαρδουβέλη.

Κυβερνητικές πηγές συνδέουν τη μετακίνηση Δένδια με αυτή τη διένεξη, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι οι κινήσεις μπορεί να ήταν διαφορετικές εάν δεν υπήρχε το ανοικτό μέτωπο με την τρόικα και δεν είχε μεσολαβήσει το σφυροκόπημα των αγορών – που δεν επέτρεπαν αλλαγές στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι 5.500 απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που εκκρεμούν έως το τέλος του έτους θα αποτελέσουν το επόμενο μεγάλο πεδίο συγκρούσεων. Οι τριβές του Κυριάκου Μητσοτάκη με υπουργούς που καλούνται να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό, ιδίως τους Αργύρη Ντινόπουλο, Ανδρέα Λοβέρδο και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, έχουν ξεκινήσει από το περασμένο καλοκαίρι και παραμένουν υπό έλεγχο με συνεχείς παρεμβάσεις των Σαμαρά και Βενιζέλου.

Το τελεσίγραφο της τρόικας για τις απολύσεις, ωστόσο, δημιουργεί πλέον ένα ασφυκτικό κλίμα και μένει να αποδειχθεί εάν θα υπάρξουν ή όχι νέες εκρήξεις. Ο εσωκομματικός ανταγωνισμός Μητσοτάκη και Ντινόπουλου στη Β’ Αθήνας είναι προφανές ότι παίζει τον ρόλο του στην αντιπαράθεση, ενώ για τους ίδιους λόγους χαμηλό βαρομετρικό επικρατεί στη σχέση Λοβέρδου – Χρυσοχοΐδη, εντός πάντως των κομματικών οργάνων του ΠΑΣΟΚ και δεν έχει επιπτώσεις στην κυβερνητική λειτουργία.

Κραδασμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό, πάντως, προκαλεί η καχυποψία με την οποία αντιμετωπίζει πλέον η Χαριλάου Τρικούπη τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταγγέλλεται ανοικτά από τον έτερο κυβερνητικό πόλο ότι άνοιξε χωρίς έγκριση των πολιτικών αρχηγών θέμα αλλαγών στο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, κατά τις συζητήσεις με την τρόικα, εγκλωβίζοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση. Ο ίδιος δεν αντιμετωπίζει στωικά τις επικρίσεις και αντεπιτίθεται, αλλά πλέον από το Μαξίμου αναζητούν διέξοδο με πρόταση για μετάθεση των μισθολογικών αλλαγών στο 2016.

Με φόντο τις διαβουλεύσεις με την τρόικα, καχυποψία καταγράφεται στη Χαριλάου Τρικούπη και για τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση – εξού και τα συνεχή μηνύματα του Βαγγέλη Βενιζέλου για κόκκινες γραμμές στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά (ιδίως την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα).

Μέσα σε αυτό το σκηνικό βρίσκουν χώρο και οι βολές από υπουργούς και γαλάζιους βουλευτές για την επικοινωνιακή διαχείριση της κυβερνητικής ατζέντας, οι οποίες στοχεύουν σε έναν βαθμό τη Σοφία Βούλτεψη. Στο Μαξίμου συνδέουν και το ζήτημα αυτό με τον εσωκομματικό ανταγωνισμό, εντοπίζοντας την εστία των επιθέσεων στη Β’ Αθήνας, όπου επίσης εκλέγεται η κυβερνητική εκπρόσωπος, ενώ παραπέμπουν εκ νέου στην πρόσφατη προειδοποίηση του Πρωθυπουργού προς βουλευτές και υπουργούς που «αντί να στηρίζουν την εθνική προσπάθεια, εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές και παίζουν προσωπικά παιχνίδια…».

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (II)

admin

XA:Με τράπεζες κόντρα στην παράδοση

admin

Ο Powell “ανεβάζει” τα ομόλογα και “ρίχνει” τις μετοχές

admin

Bloomberg: Η ΕΕ βρίσκεται μήνες μακριά από την υιοθέτηση του διαβατηρίου εμβολιασμού

admin

XA: ‘Eσπασε το ανοδικό “σερί”

admin

Βρισκόμαστε εν όψει του τέλους της πανδημίας;

admin

Γερμανικός Τύπος: Η Τουρκία τυπώνει φρέσκο χρήμα

admin

Η πανδημική κρίση φέρνει «κόφτη» και στις αυξήσεις μισθών παγκοσμίως

admin

Γιατί το δολάριο είναι ισχυρότερο απ’ όσο μοιάζει

admin

Απολογισμός ΥΠΟΙΚ: Ένα έτος παρεμβάσεων αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin