Image default
Πρώτο Θέμα

Έκτακτο… δελτίο θυέλλης στις σχέσεις με τρόικα!

  • Written by Super User
  • Published in TOP STORY

Έκτακτο... δελτίο θυέλλης στις σχέσεις με τρόικα!

Στα άκρα φθάνει η σύγκρουση κυβέρνησης-τρόικας, καθώς οι δανειστές «ποδοπατούν» όλες τις «κόκκινες γραμμές» που προσπαθεί να υπερασπιστεί η κυβέρνηση.

Η οικονομία βρίσκεται πλέον μπροστά σε ένα δράμα ακόμη και τρίμηνης διάρκειας, καθώς για πρώτη φορά από κυβερνητικής πλευράς ομολογείται ότι η συμφωνία με τους θεσμικούς δανειστές μπορεί να καθυστερήσει ως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας!

Η έκτακτη κλήση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, προχθες στο Μαξίμου, είναι δηλωτική της κρισιμότητας των περιστάσεων. Ο Ευ. Βενιζέλος, μετά τις συσκέψεις, δήλωσε ότι «στόχος μας είναι όλα να έχουν λήξει μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου. Θα προλάβουμε». Άφησε να εννοηθεί, όμως, ότι υπάρχει ανοικτό ενδεχόμενο καθυστέρησης στη συμφωνία με την τρόικα: «Εν πάση περιπτώσει», είπε, «θα προλάβουμε πριν προκύψουν ανάγκες, γιατί έχουμε έναν σχεδιασμό ο οποίος μας επιτρέπει να φτάσουμε σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, σε μια συμφωνία, σίγουρα πριν την έναρξη της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

Η κυβέρνηση έχει κάνει ήδη προετοιμασία για να αμυνθεί, σε περίπτωση που καθυστερήσουν οι εκταμιεύσεις των δόσεων από Ευρωπαίους και ΔΝΤ, ύψους 7 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν εκδοθεί ειδικά έντοκα γραμμάτια, τα οποία δεν εμπίπτουν στο «πλαφόν» των 15 δισ. ευρώ, για δανεισμό με βραχυχρόνιους τίτλους. Με αυτά τα ειδικά έντοκα, αντλήθηκε με πράξεις ρέπος ρευστότητα 5 δισ. ευρώ από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ώστε να μην ξεμείνει το Δημόσιο από ρευστότητα, όσο θα καθυστερούν οι εκταμιεύσεις των δόσεων.

Για τις «κόκκινες γραμμές» που προσπαθεί να υπερασπισθεί η κυβέρνηση έναντι της τρόικας ενημέρωσε κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Ευ. Βενιζέλος. Οι γραμμές είναι πέντε:

  1. 1.Η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει δημοσιονομικό κενό. Όμως, η τρόικα επιμένει ότι υπάρχει κενό 2,6 δισ. ευρώ για το 2015 και ζητάει μέτρα για την κάλυψή του.
  2. Η κυβέρνηση επιμένει, παρά τις ενστάσεις της τρόικας, ότι θα εφαρμόσει το νόμο για ρύθμιση οφειλών σε 100 δόσεις και για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.
  3. 3.Για την πρώτη κατοικία, πάγια θέση της κυβέρνησης είναι ότι θα πρέπει να προστατευθούν από πλειστηριασμούς οι κατοικίες των φτωχών και μεσαίου εισοδήματος νοικοκυριών. Η τρόικα, όμως, απαιτεί την πλήρη άρση των απαγορεύσεων στους πλειστηριασμούς.
  4. Για το ασφαλιστικό και τις ομαδικές απολύσεις, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν συζητά παρεμβάσεις, αλλά η τρόικα επιμένει, από την πλευρά της, ότι χρειάζονται παραμετρικές αλλαγές (μείωση συντάξεων, αύξηση ορίων ηλικίας) και πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
  5. 5.Ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά και σε βασικά είδη διατροφής δεν μπορεί να θιγεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Η τρόικα, όμως, θέλει την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ και την εφαρμογή ενιαίου συντελεστή 23%.

Δεδομένου ότι, όπως προκύπτει και από διαπραγματευτικό έγγραφο της τρόικας που διέρρευσε στην «Καθημερινή», οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν ως τώρα να κρατούν πολύ σκληρή διαπραγματευτική γραμμή, εμμένοντας στην προώθηση μεταρρυθμίσεων που η κυβέρνηση δηλώνει ότι αδυνατεί να προωθήσει, για προφανείς πολιτικούς λόγους, η προκαταρκτική διαπραγμάτευση παραμένει σε αδιέξοδο, με αποτέλεσμα να αμφισβητείται πλέον αν θα επιστρέψουν οι ελεγκτές στην Αθήνα, έστω και το Σαββατοκύριακο.

Σε αυτή την φάση, ο μόνος παράγοντας που θα μπορούσε να μεσολαβήσει υπέρ της Ελλάδας, για να σπάσει το αδιέξοδο, είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Όμως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ πολύ δύσκολα θα αναλάβει πρωτοβουλίες, καθώς το ξέσπασμα του σκανδάλου με τη «βιομηχανία φοροαποφυγής» μεγάλων εταιρειών στο Λουξεμβούργο τον έχει φέρει σε δεινή θέση και από πολλές πλευρές ζητείται ακόμη και η παραίτησή του.

Η γερμανική πλευρά δεν δίνει στην τρόικα «σήμα» για χαλάρωση, αντίθετα ο Β. Σόιμπλε κατέστησε σαφές ότι θέλει να δει να ολοκληρώνονται οι μεταρρυθμίσεις, για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ελλάδα. Το δε Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κάθε λόγο να επιμείνει σε πολύ αυστηρή στάση, αφού γνωρίζει ότι από το 2015 και μετά δεν θα έχει τον ίδιο, πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιτήρηση της Ελλάδας.

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται ανατρέπουν πλήρως τις προσδοκίες της κυβέρνησης για μια «χαλαρή» αξιολόγηση και προδιαγράφουν μια διαπραγμάτευση-θρίλερ, που θα ολοκληρωθεί (αν ολοκληρωθεί…) τον προσεχή Φεβρουάριο. Παράγοντες της αγοράς διερωτώνται πώς θα αντιδράσει σε μια τόσο παρατεταμένη περίοδο αβεβαιότητας όχι μόνο το Χρηματιστήριο, ή η διεθνής αγορά ομολόγων, αλλά ακόμη και ο Έλληνας καταθέτης.

Σχετικα αρθρα

Η κρυφή δύναμη της ευρωζώνης

admin

ΗΠΑ: Ρεκόρ ανεργίας 14,7% από τον 2ο παγκοσμιο πολεμο

admin

Το μυστικό όπλο της Βόρειας Κορέας; Η οικονομική ανάπτυξη

admin

DW: Δεν υπάρχει δικαίωμα στην απόσχιση της Καταλονίας

admin

ΗΠΑ-Foreign Policy: «Η Τουρκία διψάει για πόλεμο με την Κύπρο»

admin

Φρενάρει επικίνδυνα ο «κινέζικος δράκος»

admin

Sentix: Mειώθηκε δραστικά ο κίνδυνος Grexit

admin

Βελτίωση κερδοφορίας και μείωση πωλήσεων εμφάνισαν το 2013 οι 500 πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις

admin

Το οδυνηρό τέλος των ψευδαισθήσεων

admin

Το ΔΝΤ, το χρέος και η δόση του Ιουλίου…

admin

Ζισκάρ Ντ’ Εστέν : Ο οραματιστής που έστρεψε τη Γαλλία και την Ευρώπη προς το κέντρο

admin

Γερμανικός Τύπος: O Σόιμπλε και το όραμα ενός ευρωπαϊκού ΔΝΤ

admin

Εθνική Τρ.:H Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία

admin

Όχι ευρωομόλογο, αλλά… σαν ευρωομόλογο

admin

Ο Σόιμπλε καλεί τον Τσίπρα να επιβεβαιώσει τον ρόλο του ΔΝΤ

admin

Η περίεργη προσφορά Λάτση για το Ελληνικό!

admin

Η προεκλογική Ιταλία αποσιωπά την κρίση

admin

Πώς έχασαν τις περιουσίες τους 15.000 ιδιοκτήτες ακινήτων

admin