Image default
Πρώτο Θέμα

Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και το «άδειασμα» της Σαββαΐδου

Το αλαλούμ με τον ΕΝΦΙΑ και το «άδειασμα» της Σαββαΐδου

«Κωλοτούμπα» αναγκάστηκε να κάνει κυβέρνηση στο θέμα της ένταξης του  ΕΝΦΙΑ στις 100 δόσεις, έπειτα από την αρνητική στάση της τρόικα.

  Το απόγευμα της Τετάρτης δημιουργήθηκε απίστευτο αλαλούμ και σύγχυση δημιουργήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σχετικά με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις και αν θα εντάσσονταν σ’ αυτή ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος.

Η λάθος ερμηνεία του νόμου οδήγησε την γενική γραμματέα Εσόδων να δηλώσει ότι στη ρύθμιση εντάσσεται και οι δόσεις του ΕΝΦΙΑ που έχουν λήξει αλλά και ο φόρος εισοδήματος, αλλά τελικά το οικονομικό επιτελείο εξαναγκάστηκε σε οπισθοχώρηση υπό την πίεση της τρόικας, η οποία έβλεπε ότι θα δημιουργούνταν μεγάλο δημοσιονομικό κενό. Ετσι αποφασίστηκε ότι θα υπάρξει αλλαγή του σχετικού νόμου, η ρύθμιση θα γίνει πιο αυστηρή και δεν θα ενταχθεί ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος εισοδήματος. Καίρια ημερομηνία είναι αυτή της 1ης Οκτωβρίου και όποιες οφειλές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως αυτή την ημερομηνία θα μπουν στη ρύθμιση των 72 έως 100 δόσεων. Οι υπόλοιπες θα μπουν στις ρύθμιση με τις 12 δόσεις.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών διευκρινίζεται ότι:

Ο αριθμός των δόσεων δεν θα αλλάξει όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Η απόφαση αυτή ουσιαστικά «άδειασε» τη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου, η οποία είχε εκδώσει πριν δύο ημέρες μια απόφαση με την οποία ερμήνευε πιο «ελαστικά» το νόμο με αποτέλεσμα να προκύπτει ότι το σύνολο των δόσεων του ΕΝΦΙΑ μπορούσε να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων. Μάλιστα και στο συνέδριο που μίλησε η κ. Σαββαΐδου είχε διαβεβαιώσει για το γεγονός αυτό. Κάτω από την πίεση της τρόικας, και υπό το φόβο χιλιάδες φορολογούμενοι να μην πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Μάρτιο και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση των 100 δόσεων (με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο δημοσιονομικό κενό, η κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και προχωρά σε αλλαγές στο νόμο.

Όπως υποστηρίζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις αλλαγές απαίτησε το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο, στο πολιτικό αλαλούμ που προέκυψε υπήρξαν πληροφορίες ότι η κ. Σαββαίδου σκέφτεται ακόμη και την παραίτηση έπειτα από το «άδειασμα» που δέχθηκε.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή για να αλλάξουν οι σχετικές διατάξεις νόμου, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα αν θα εξαιρεθεί από τις 100 δόσεις και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, η οποία με βάση τις αρχικές διατάξεις, όπως άλλωστε και όλος ο ΕΝΦΙΑ, έμπαιναν στη ρύθμιση.

Υπενθυμίζεται ότι η ελάχιστη δόση για τον ΕΝΦΙΑ δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 50 ευρώ, επομένως δεν μπορεί να υπάρξει ρύθμιση για περισσότερες από 10 δόσεις για τη συντριπτική πλειοψηφία των ιδιοκτητών (περίπου 4 εκατ. υπολογίζονται) στους οποίους έχει βεβαιωθεί φόρος έως 500 ευρώ. Επομένως οι 100 δόσεις ήταν δώρο άδωρο και η διασταλτική ερμηνεία του νόμου ουσιαστικά άνοιγε το δρόμο ώστε να μην πάνε να πληρώσουν κάποιοι μέχρι τον Μάρτιο και στη συνέχεια να κάνουν αίτηση ένταξης στις 100 δόσεις.

Σχετικα αρθρα

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin

Εξασφάλιση ισχυρότερης και δικαιότερης παγκόσμιας ανάκαμψης-M.A El Erian

admin

ΤτΕ: Αναγκαία η διατήρηση μετά την πανδημία των μέτρων επιλεκτικής οικονομικής στήριξης

admin

Alpha Bank: Σταδιακή άρση περιοριστικών μέτρων – Η συγκυρία και η μεσοπρόθεσμη προοπτική

admin

Το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι των μεταλλάξεων

admin

ΧΑ:Προσοχή στο κενό

admin

Ο σεμνός δισεκατομμυριούχος CEO της BioNTech μιλά για την νέα εποχή των mRNA εμβολίων

admin