Image default
Πρώτο Θέμα

«Podemos» … Σύριζα και άλλες Ευρωπεριπέτειες

«Podemos» … Σύριζα και άλλες Ευρωπεριπέτειες

Ο μεγαλύτερoς φόβος για τις αγορές προέρχεται από το Podemos στην Ισπανία, ενώ όπως εκτιμάται μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλέσει μικρότερη αναταραχή το 2015 από ό,τι εάν είχε εκλεγεί το 2012, καθώς επιδεικνύει πλέον μεγαλύτερη «ωριμότητα» προσεγγίζοντας παραδοσιακές πολιτικές πρακτικές.

Αυξημένο ρίσκο από τις εκλογικές αναμετρήσεις σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αναταραχή το 2015, δεν αποκλείουν κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες, παρατηρώντας πως τα υψηλά επίπεδα ανεργίας αυξάνουν τους πολιτικούς κινδύνους.

Για την Credit Suisse ο μεγαλύτερος κίνδυνος θα μπορούσε να προέλθει από την πιθανότητα να κερδίσει τις εθνικές εκλογές ένα κόμμα που είναι αποφασισμένο να αντισταθεί στους κανόνες και στους περιορισμούς που συνεπάγεται η ένταξη στο ευρώ και υπό αυτή την έννοια η ικανότητα ενός κράτους-μέλους να παραμείνει στην ευρωζώνη καθίσταται όλο και πιο αμφισβητήσιμη. Το 2015 θα διεξαχθούν γενικές εκλογές στη Βρετανία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, ενώ δεν αποκλείονται πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, κάτι που όπως αναφέρεται θα μπορούσε να οδηγήσει στην υιοθέτηση μιας πιο επιθετικής προσέγγισης από τους επίσημους πιστωτές της χώρας. Παράλληλα έχουν προγραμματιστεί περιφερειακές εκλογές σε Ιταλία και Ισπανία. Δεδομένου ότι η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008-2009 και η κρίση χρέους στην ευρωζώνη του 2010-2013 έχουν αφυπνίσει τα ριζοσπαστικά κόμματα, η ανάδειξη νέων κομμάτων και κινημάτων θα μπορούσε να διαταράξει το εκλογικό αποτέλεσμα, ειδικότερα στην προβληματική περιφέρεια, όπου η ανεργία – ειδικά μεταξύ των νέων – παραμένει υψηλή.  

Στην Ισπανία, η άνοδος του Podemos εν όψει των εκλογών τον επόμενο χρόνο καθρεφτίζει την «έκρηξη» της δημοτικότητας του ΣΥΡΙΖΑ πριν από τις εκλογές του 2012 και του Κινήματος των 5 Αστέρων πριν από τις ιταλικές εκλογές πέρυσι, αναφέρουν αναλυτές της Credit Suisse, θεωρώντας ότι οι εκλογές στην Ισπανία το 2015 θα είναι το πολιτικό γεγονός-κλειδί, καθώς μπορεί να προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό γενική αναταραχή.

Εξάλλου, κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα των 5 Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο και το Podemos δείχνουν ικανά να ανατρέψουν τα πολιτικά δεδομένα όταν είναι ακόμη στα σπάργανα. Στο πλαίσιο αυτό, όπως λένε χαρακτηριστικά, παρατηρούμε πως ο μεν ΣΥΡΙΖΑ δείχνει μεγαλύτερη «ωριμότητα» προσεγγίζοντας περισσότερο την παραδοσιακή πολιτική, με αποτέλεσμα μία κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ να εκτιμάται πια ότι θα προκαλέσει μικρότερη το 2015 από ό,τι εάν είχε εκλεγεί το 2012, ενώ από την άλλη πλευρά το Κίνημα των 5 Αστέρων του Γκρίλο δείχνει να περιορίζει τα ερείσματά του στο εκλογικό σώμα προκαλώντας πλέον μικρότερη αναταραχή στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας. Αντίθετα το Podemos έχει περισσότερες πιθανότητες να προκαλέσει την πολιτική αναταραχή στην εκλογική αναμέτρηση του 2015, τόσο για την Ισπανία όσο ίσως και για το σύνολο της ευρωζώνης. Η Credit Suisse δίνει πιθανότητα άνω του 50% να γίνουν πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα εν όψει της ψηφοφορίας για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην αβεβαιότητα αυτή που συνδέεται με την εκλογή νέου Προέδρου έρχεται να προστεθεί, όπως αναφέρει, η συνεχιζόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ρίξει κάπως τους τόνους του, υιοθετώντας έναν λιγότερο ριζοσπαστικό τρόπο αντιμετώπισης των δεδομένων, καθώς δεν απειλεί πλέον να «αποκηρύξει» τα μνημόνια, ούτε ζητεί διαγραφή χρέους, εκφράζοντας την προτίμησή του για επαναδιαπραγμάτευση και για κάποιου είδους ανακούφιση του χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας.

Παράλληλα, ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει να ενσωματώνει μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης και με αυτό το δεδομένο, όπως αναφέρεται, η πρόσφατη άνοδός του δε θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως περαιτέρω ενίσχυση του ριζοσπαστισμού στην Ελλάδα αλλά ως μία συγκέντρωση δυνάμεων με στόχο την εκλογική νίκη βασιζόμενη όμως συνολικά σε μία πιο μετριοπαθή πολιτική πρόταση.

Ωστόσο, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν απίθανο να πετύχει αυτοδυναμία, συνολικά ο προβληματισμός της αγοράς έχει να κάνει με τον κίνδυνο μιας πολιτικής αστάθειας ή ακόμη και με την πιθανή σύνθεση της νέας κυβέρνησης υπό τον ΣΥΡΙΖΑ καθώς ένας συνασπισμός με το φιλοευρωπαϊκό Ποτάμι θα σήμαινε μια πιο παραδοσιακή κεντροαριστερή προσέγγιση από ό,τι εάν, όπως αναφέρεται, συμμαχούσε με πιο ακραία κόμματα της Βουλής που υιοθετούν μια πιο εθνικιστική προσέγγιση και αντιτίθενται πλήρως στην ΕΕ και το ΔΝΤ.

Σχετικα αρθρα

FT:Η Ευρώπη πασχίζει να κρατήσει το λουρί της Αθήνας

admin

Ψευδαίσθηση το βρετανικό όραμα για εμπορικές συμφωνίες μετά το Brexit;

admin

Μεγάλες οι προκλήσεις για τον τουριστικό κλάδο τη φετινή χρονιά

admin

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων δυσκολεύεται να γίνει φορέας αλλαγής στην Ιταλία

admin

Επικίνδυνη αντεπίθεση της Τουρκίας για το αέριο!

admin

Οι πιο ακριβές και φθηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης

admin

Τι βλέπει το ΔΝΤ για την Ελλάδα

admin

FinCEN Files: Η ροή του βρώμικου χρήματος

admin

Θα αυτοκτονήσει η Ιταλία; Όχι λέει ο Tria

admin

Το χρηματιστηριακό ράλι συνεχίζεται, αλλά για πόσο;

admin

WSJ: Το ευρώ ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη

admin

Τι συμβαίνει με την οικονομία της Ευρώπης;

admin

Η αντοχή του ευρώ αψηφά τα σχέδια χαλάρωσης του Ντράγκι

admin

Ο «Χορός των Σκιών» των Μεγάλων Τραπεζών

admin

Διπλασιάζονται σε 24 οι δόσεις της πάγιας ρύθμισης για χρέη σε Εφορία και Ταμεία

admin

Τα ξεσπάσματα των ομολόγων πρέπει να θεωρούνται καλοί οιωνοί

admin

Citigroup: Βλέπει αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης

admin

JPMorgan: Ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες

admin