«Ξαναμοιράζεται η τράπουλα και δυνητικά οι περισσότεροι ψηφοφόροι μπορούν να επιστρέψουν στη ΝΔ» λένε, ενώ παραδέχονται εν μέσω δημοσκοπήσεων που καταγράφουν την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ την πίεση που υφίσταται η ΝΔ από την κομματική και κοινωνική της βάση.
Σε φάση αποσύνθεσης και υπό καθεστώς μείζονος εσωκομματικής κρίσης εισήλθαν οι κομματικοί σχηματισμοί δεξιά της ΝΔ δημιουργώντας νέα δεδομένα στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις. Το χτύπημα, πολιτικό και ηθικό, που υπέστη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης με αφορμή την υπόθεση με τις offshore τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δίνουν αγώνα πολιτικής επιβίωσης, όπως καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις, και ο πρόεδρός τους Πάνος Καμμένος στέλνει προσκλητήρια για την επιστροφή στελεχών που μένουν αναπάντητα ή λαμβάνει αρνητικές απαντήσεις. Η Χρυσή Αυγή βλέπε τα ποσοστά της να μειώνονται δραματικά, ενώ ο αρχηγός της Νίκος Μιχαλολιάκος, τα ηγετικά στελέχη και σχεδόν η μισή ΚΟ βρίσκονται στον Κορυδαλλό, ενώ η δίκη της οργάνωσης είναι προ των πυλών.
Υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες για τους πολιτικούς σχηματισμούς στα δεξιά του πολιτικού χάρτη, κεντρικά στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις και αν γίνουν οι κατάλληλες κινήσεις, σε συνδυασμό βέβαια με μια ομαλή εξέλιξη της ιστορίας διαπραγμάτευσης με την τρόικα και τους θεσμικούς εταίρους για το χρέος, μπορεί να ωφεληθεί ο βασικός πυλώνας της παράταξης.
Η ηγετική ομάδα της ΝΔ επιχειρεί μεθοδικά και με κινήσεις στο παρασκήνιο να επιστρέψουν ψηφοφόροι και στελέχη που ειδικά τα τελευταία τρία χρόνια την εγκατέλειψαν. Κύριος στόχος είναι να αντιμετωπιστεί η διάρρηξη της κοινωνικής συμμαχίας της Δεξιάς που είχε αποκαλυφθεί τον Μάιο του 2012, συγκαλύφθηκε λόγω της πόλωσης τον Ιούνιο του 2014 και επανήλθε στις ευρωεκλογές του 2014. Όπως εκτιμούν στη ΝΔ, στον δρόμο προς τις εκλογές θα απεγκλωβιστούν ψηφοφόροι και θα ενισχυθεί η προσπάθεια του Πρωθυπουργού για «αναγέννηση» του βασικού κόμματος της συντηρητικής παράταξης.
Ουδείς μπορεί με ασφάλεια να υποστηρίξει ότι ο επαναπατρισμός των ψηφοφόρων και των στελεχών στην πατρογονική πολιτική στέγη είναι εύκολος. Και αυτό διότι οι όποιες εξελίξεις σε αυτό το πεδίο θα εξαρτηθούν από την οικονομική κατάσταση και κυρίως αν τελικά η χώρα θα βγει από το Μνημόνιο.
Στη Συγγρού και στο Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθούν με ιδιαίτερη προσοχή τι γίνεται στον ΛΑΟΣ – τους ψηφοφόρους του οποίου θέλουν – και πώς επηρεάζεται ή όχι η πορεία του κ. Καρατζαφέρη, τον οποίο ορισμένοι ήθελαν είτε να επιστρέψει είτε να συνεργαστεί με τη ΝΔ, μια υπόθεση που δεν προχώρησε μετά την οργισμένη αντίδραση των «καραμανλικών» και του βέτο του Κώστα Καραμανλή.
«Δε θα τους περάσει… Δεν πρόκειται να υποχωρήσω, να συμβιβαστώ και να μπω σε έλεγχο. Θα μετέλθουν διαφόρων τεχνασμάτων. Υπάρχει όμως μια δυσκολία: ότι το σύνολο της κοινής γνώμης δεν τους πιστεύει. Αντιλαμβάνονται γιατί έγινε. Σε αυτά τα 15 χρόνια δοκιμαστήκαμε πολλές φορές» τονίζει ο κ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επιμένει ότι δεν παραιτείται από την ηγεσία του ΛΑΟΣ, ο οποίος άντεξε και αναστήθηκε εκλογικά με το 2,7% στις ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014.
Ο μεγάλος στόχος όμως είναι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ορισμένοι βουλευτές των οποίων διατηρούν επικοινωνία με κεντρικά στελέχη της ΝΔ. Δεν είναι μόνο η προεδρική εκλογή που ενδιαφέρει τη ΝΔ. Στρατηγική στόχευση είναι η πολιτική και κατ’ επέκταση εκλογική αποδυνάμωση του κόμματος, που δε διαθέτει, όπως και ο ΛΑΟΣ, την ιδεολογική συνοχή που εμφάνιζε η Χρυσή Αυγή.
Στις ευρωεκλογές φάνηκε πλήρως ότι η εκλογική δυναμική των ΑΝΕΛ ήταν ευάλωτη, κάτι που καταγράφεται και στις δημοσκοπήσεις. Ο κ. Καμμένος προ ημερών απηύθυνε προσκλητήριο επιστροφής σε στελέχη όπως οι Χρήστος Ζώης, Ραχήλ Μακρή και Μιχάλης Γιαννάκης αλλά εισέπραξε αρνήσεις. Μάλιστα με τον κ. Ζώη, με τον οποίο διατηρούσε διαχρονικά φιλική σχέση, συναντήθηκε αλλά δε βρέθηκε σημείο επαφής, ενώ ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς είπε ουσιαστικά «αντίο» στο κόμμα μιλώντας για μνημονιακή ολίσθηση.
Ο κ. Μαριάς, ο οποίος διαφώνησε και με την άποψη του κ. Καμμένου να αφήσει ανοιχτό μετά τις εκλογές να ψηφίσει τον κ. Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι έχει στηρίξει όλα τα μνημόνια, ανακοίνωσε ότι δε θα παραστεί και στο συνέδριο. Ο κ. Καμμένος επενδύει πολλά στο συνέδριο του κόμματος που θα γίνει 22-23 Νοεμβρίου στην Αθήνα και ήδη με το άγχος για το εισιτήριο στη Βουλή, όπως λένε από τη ΝΔ, συναντήθηκε με τους ευρωσκεπτικιστές, τον Ιταλό Πέπε Γκρίλο και τον Βρετανό Νάιτζελ Φάρατζ. Ήδη συμμάχησε με τον Θανάση Γιαννόπουλο και τον Νίκο Νικολόπουλο και επιθυμεί συνεργασία με τον Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος όμως τηρεί σωκρατική στάση και φιλοσοφία.
Για τη Χρυσή Αυγή υπάρχει η άποψη ότι σταδιακά τα όσα συνεχίζουν να αποκαλύπτονται για τη δράση της οργάνωσης, κυρίως για ό,τι δε σχετιζόταν με την πολιτική δράση, ενισχύουν την επιχείρηση επαναπατρισμού όσων επέλεξα τους χρυσαυγίτες ως αντίδραση και χωρίς εκείνη την περίοδο να αναλογιστούν σε τι συνέπρατταν.