Image default
Πρώτο Θέμα

Θέσεις μάχης για τα φιλέτα της ενέργειας

Θέσεις μάχης για τα φιλέτα της ενέργειας

Στόχος είναι όχι μόνον η «μικρή ΔΕΗ» και η ΔΕΠΑ, αλλά και η αγορά λιανικής ενέργειας και το doubleplay πωλήσεων φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος σε μεγάλους και μικρούς καταναλωτές.

 Θέσεις μάχης εν όψει του επερχόμενου μεγάλου πολέμου στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας παίρνουν οι τέσσερις μεγάλοι επιχειρηματίες του κλάδου. Και η διαδικασία αυτή δεν μπορεί παρά να αποκαλύψει και τις όποιες «λυκοφιλίες» που λέγεται ότι συντηρούνται με κατ’ επίφαση συνεργασίες σε δευτερεύοντες τομείς. Γιατί τώρα έφτασε η ώρα ο καθένας να φτιάξει το δικό του καθετοποιημένο συγκρότημα. Στην καρδιά αυτής της διαδικασίας είναι το – από καιρό προαναγγελθέν αλλά ακόμα μόνον στα χαρτιά – άνοιγμα της αγοράς που μονοπωλείται, στην πράξη, από τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ.

Ο πόλεμος όμως που ξεσπάει τώρα δεν είναι σαν τους προηγούμενους, που έχουν επανειλημμένα δώσει μεταξύ τους – συχνά με συμβιβαστική κατάληξη. Λαμβάνει χώρα σε ένα νέο πολιτικό-οικονομικό περιβάλλον, όπου οι παλιές επιρροές και γνωριμίες, εξαιτίας της αναδιαμόρφωσης των πολιτικών ισορροπιών που έχει φέρει η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ, καθίστανται πολύ λιγότερο σημαντικές. Οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ενεργειακών ομίλων πρέπει να θεωρούνται πλέον ανοιχτοί και οι μεταξύ τους συνεργασίες και κινήσεις αναμενόμενες, τονίζουν πηγές με γνώση των διεργασιών που λαμβάνουν χώρα. Όχι όμως απαραίτητα και δεσμευτικοί… Περιπτώσεις συνύπαρξης, λέγεται, υπάρχουν, όπως για παράδειγμα το λιγνιτωρυχείο της Βεύης στη Φλώρινα, την εκμετάλλευση του οποίου ανέλαβε η Άκτωρ, αλλά υπάρχει ενδεχόμενο να πουλά σε μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού με λιγνίτη που δρομολογεί εκεί ο Όμιλος Τέρνα Ενεργειακή, ο οποίος «χτύπησε» επίσης τον διαγωνισμό.

Οι διεργασίες στο ΤΑΙΠΕΔ για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, υπό την πίεση της υστέρησης των στόχων για τα έσοδα, δρομολογούν τους επόμενους μήνες τις εξελίξεις. Όπως και οι πιέσεις προς την κυβέρνηση από την τελευταία, τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας. Στον πόλεμο αυτόν που έρχεται οι πρωταγωνιστές έχουν μάλιστα στρατολογήσει μεγάλους ξένους συμμάχους. Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει στο πλευρό του την καναδική Fairfax, ο κ. Γιώργος Περιστέρης την GazdeFrance, τη YorkCapital και την QatarPetroleum, ο κ. Γιώργος Μπόμπολας την Edison και τον Όμιλο των ΕΛ.ΠΕ. και ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος τη ρωσική Gazprom.

Ο λιγνίτης άλλωστε ανοίγει τη συζήτηση για το πρώτο από τα τρία μέτωπα της επιχειρηματικής σύγκρουσης. Με την κατανάλωση φυσικού αερίου χαμηλή και τις τιμές ενέργειας υψηλές συγκριτικά με την Ευρώπη, παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου, η ροπή της ηλεκτροπαραγωγής προς θερμικές μονάδες ενισχύεται.

Έτσι, η «μικρή ΔΕΗ» αποκτά ελκυστικότητα, παρά το γεγονός ότι το μείγμα των περιουσιακών στοιχείων με τα οποία έχει προικιστεί εκτιμάται ως χαμηλής ποιότητας και αξίας. «Πρέπει λοιπόν να αγοραστεί φτηνά» εκτιμούν οι επιχειρηματικοί κύκλοι που παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις, προσθέτοντας ότι «οι μεταξύ των τεσσάρων συνεργασίες δε θα πρέπει να αποκλείονται, όπως και η συμμετοχή ξένων σε αυτές».

Η πολιτική συγκυρία

Και η πολιτική συγκυρία παρέχει τον απαραίτητο χρόνο για την προετοιμασία τους. Η δημιουργία της «μικρής ΔΕΗ» κατέστη άλλωστε μονόδρομος, επειδή επί δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν προχώρησαν σε ουσιαστικά μέτρα ανοίγματος της ενεργειακής αγοράς, ώστε να γίνουν σοβαρές επενδύσεις από ιδιώτες και να δημιουργηθεί πραγματικός ανταγωνισμός, που θα ωφελήσει τους καταναλωτές, σχολιάζει βετεράνος της αγοράς. Στη νέα εταιρία θα μεταβιβαστεί το 30% του παραγωγικού δυναμικού και της πελατείας της ΔΕΗ, προκειμένη στη συνέχεια να πωληθεί σε ιδιώτες. Σε πολλές από τις παραπάνω μονάδες θα πρέπει όμως να γίνουν επενδύσεις εκσυγχρονισμού και έτσι το τίμημα που θα προσφερθεί, όταν θα προχωρήσει ο σχετικός διαγωνισμός, αναμένεται να είναι μικρό.

Δεύτερο μέτωπο είναι αυτό της ΔΕΠΑ, όπου η ιδιωτικοποίησή της συνδέεται και με τον Όμιλο ΕΛ.ΠΕ., που πουλά μαζί με το ΤΑΙΠΕΔ ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει. Εδώ τα στοιχεία δείχνουν μεγάλη πτώση της εγχώριας κατανάλωσης και ακριβά τιμολόγια. Το σενάριο εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο παραμένει ζωντανό, όμως είναι άγνωστο το πότε τελικά μπορεί να ενεργοποιηθεί. Στη νέα προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της αναμένεται ισχυρή σύγκρουση των τριών ελληνικών ομίλων, με εξαίρεση ίσως τον Όμιλο Κοπελούζου, που αποτελεί προμηθευτή της και συνέταιρο της επίσης προμηθεύτριάς της – αποκλεισθείσας από τους Ευρωπαίους στον προηγούμενο διαγωνισμό – Gazprom.

Τρίτο μέτωπο, που επίσης αναμένεται να φουντώσει τους επόμενους μήνες, είναι αυτό του ανοίγματος της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Η ΔΕΠΑ και οι μέτοχοι (ΕΝΙ και Shell) των τριών εταίρων παροχής αερίου και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν ακόμα ξεκαθαρίσει το μοντέλο για τη μετάβαση στο νέο καθεστώς λειτουργίας τους, που επιβάλλει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο. Σύμφωνα με αυτό, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να είχε θεσμοθετήσει τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων στις ΕΠΑ (διανομή και προμήθεια) έως τον Ιούνιο του 2014, έτσι ώστε οι ΕΠΑ να λειτουργήσουν με τη νέα μορφή από τον Ιανουάριο του 2015.

Οι πληροφορίες θέλουν τελικά να υλοποιείται ένα μοντέλο με μεταβίβαση συνδέσεων και τμημάτων δικτύων σε ιδιώτες και αντιστάθμισμα στους παλαιούς μετόχους την περαιτέρω επέκτασή τους στις περιοχές που δεν καλύπτονται σήμερα από τις υπάρχουσες υποδομές. Εδώ τα σχέδια ομίλων όπως του Μυτιληναίος περιλαμβάνουν σε πλήρη ανάπτυξή τους την πώληση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου σε πακέτο κατά τα πρότυπα των τηλεπικοινωνιακών doubleplay. Υποστηρίζεται ότι είναι πολύ πιο ελκυστικό για τους ιδιώτες να επεκταθούν στη λιανική πουλώντας πακέτο δύο ενεργειακών προϊόντων. Οι περισσότεροι άλλωστε μέχρι τώρα απείχαν εξαιτίας του παράλογου θεσμικού πλαισίου που δημιούργησε ένα οιονεί μονοπώλιο της ΔΕΗ.

Όμιλος Κοπελούζου

Τα μεγάλα έργα στα οποία ο κ. Δ. Κοπελούζος συμμετέχει είναι η εισαγωγή και διανομή φυσικού αερίου, η κατασκευή της αναγκαίας υποδομής και μονάδων υδροηλεκτρικών, λιγνιτικών και φυσικού αερίου, καθώς και η κατασκευή και η λειτουργία αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών έργων. Συμμετέχει και σε έργα μεταφορών και διαχείρισης αεροδρομίων. Δραστηριοποιείται μέσω της DamcoEnergy Α.Ε. και της Προμηθέας GAS Α.Ε. (μέτοχοι της τελευταίας είναι η ΟΑΟ Gazprom με 50% και ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος με το υπόλοιπο). Ο όμιλος έχει επίσης συμφωνία με τη ΔΕΗ για κοινή εμπορική εταιρία με βασικό αντικείμενο την ανάπτυξη πανελλαδικού δικτύου καταστημάτων για την προώθηση μεγάλης γκάμας ενεργειακών υπηρεσιών και προϊόντων, όπως οικιακά φωτοβολταϊκά, και τις παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας.

Στον τομέα των ανανεώσιμων, ο όμιλος διαθέτει εγκατεστημένα 150 MW αιολικά πάρκα, 20 MW υδροηλεκτρικά και 10 MW φωτοβολταϊκά. Επίσης, σε συνεργασία με τη βουλγαρική δημόσια εταιρία μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, έχει συστήσει τη μεικτή εταιρία NEFO, που δραστηριοποιείται στο εμπόδιο ενέργειας. Πολυετή στρατηγική συνεργασία έχει ο Όμιλος Κοπελούζου μαζί με τον Όμιλο Σαμαρά με την ιταλική ENEL στον τομέα των αιολικών. Ο όμιλος μεταβίβασε στους Ιταλούς μεγάλο τμήμα του χαρτοφυλακίου, αλλά εξακολουθεί να διατηρεί αξιόλογη περιουσία στον χώρο. Προκειμένου, μάλιστα, να διαφοροποιηθεί από τους υπόλοιπους στον χώρο των ανανεώσιμων, ο όμιλος δημιούργησε και ξεχωριστό σωματείο, το οποίο συχνά πυκνά επιτίθεται με μακροσκελείς ανακοινώσεις κατά των τριών αντιπάλων του στον τομέα της ενέργειας, με αφορμή τις επιδοτήσεις που λάμβαναν (μέσω διάφορων μορφών) για τις θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.   

Όμιλος Μυτιληναίου

Η Protergia, 100% θυγατρική του ομίλου, διαθέτει ένα ενεργειακό χαρτοφυλάκιο δυναμικότητας άνω των 1.200 MW, που ξεπερνά το 10% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Είναι παραγωγός με ιδιωτικές επενδύσεις σε εργοστάσια και συγκεντρώνει τη διαχείριση όλων των ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων του ομίλου, που περιλαμβάνουν μονάδες παραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και μονάδες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (αιολικά πάρκα, φωτοβολταϊκοί σταθμοί και μικρά υδροηλεκτρικά έργα). Ιδρύθηκε το 2010 και δραστηριοποιείται πλέον και στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο να προσφέρει ηλεκτρικό ρεύμα σε επιχειρήσεις, επαγγελματίες και νοικοκυριά.

Εκ των κοινοπραξιών της ξεχωρίζει της Μ&Μ με τον Όμιλο Βαρδή Βαρδινογιάννη. Αυτή δραστηριοποιείται μέσω της μονάδας συνδυασμένου κύκλου 436,6 MW Κόρινθος Power αλλά και μέσω της Μ&Μ Gas, που δραστηριοποιείται στην εισαγωγή και την εμπορία φυσικού αερίου. Καταλυτική για τον όμιλο, η μαραθώνια διαμάχη με τη ΔΕΗ της θυγατρικής του Αλουμίνιον της Ελλάδος για τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία και κέρδισε. Ο Μυτιληναίος όμως είναι και διεθνής κατασκευαστής ενεργειακών έργων. Εμφανίζεται ως ο δεύτερος μεγαλύτερος ενεργειακός παίκτης στην Ελλάδα, μετά τη ΔΕΗ, και πλέον σημαντικό μέρος της λειτουργικής κερδοφορίας του προέρχεται από τον τομέα αυτόν.

Όμιλος Μπόμπολα

Ο Όμιλος Μπόμπολα προμηθεύει, μαζί με τους συνεταίρους του με ηλεκτρική ενέργεια μεγάλους οικιακούς και εμπορικούς καταναλωτές της χαμηλής και της μέσης τάσης. Όχημά του γι’ αυτή τη δραστηριότητα, η  Elpedison, που είναι μεικτό σχήμα των ΕΛ.ΠΕ. και της ιταλικής Edison και δραστηριοποιείται τόσο σε επίπεδο εμπορίας όσο και σε επίπεδο παραγωγής στην Ελλάδα μέσω δύο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 820 MW στη Θίσβη Βοιωτίας και τη Θεσσαλονίκη (ElpedisonPower). Μέτοχοι είναι ο Όμιλος Μπόμπολα, μέσω της Ελλάκτωρ, ο Όμιλος Λάτση και το Ελληνικό Δημόσιο, μέσω των ΕΛ. ΠΕ., η ιταλική Edison και ο Όμιλος Βιοχάλκο, συμφερόντων Νίκου Στασινόπουλου.

Στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχει θυγατρική την Ελληνική Τεχνοδομική Άνεμος, που μπήκε στο ΧΑ μέσω δημόσιας εγγραφής για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της κατά 35,1 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Τα κεφάλαια αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 93,5 MW έως τα τέλη του 2015. Σημειώνεται και η θυγατρική Ηλέκτωρ, που δραστηριοποιείται κυρίως στη διαχείριση απορριμμάτων.

 Όμιλος Περιστέρη

Με όχημα την Τέρνα Ενεργειακή δραστηριοποιείται τόσο στην προμήθεια ενέργειας σε μεγάλους πελάτες (εμπόριο, βιομηχανία) όσο και – κυρίως – στην παραγωγή ενέργειας μέσω δύο ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων (Ήρων Ι και Ήρων ΙΙ), συνολικής ισχύος 582 MW, που ελέγχονται από τον Όμιλο Περιστέρη, τη γαλλική GazdeFranceSuez και την QatarPetroleum, ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της μητρικής έχει εισέλθει προσφάτως και το αμερικανικό privateequityYorkCapital. Είναι ισχυρός και στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών, όπου αναμένεται να εισάγει στο σύστημα πρόσθετες μονάδες, με στόχο να ξεπεράσει τα 920 MW συνολικά το 2017. Η Τέρνα είναι ενεργή και στην αγορά των στερεών αποβλήτων, έχοντας αναλάβει ένα σύνθετο έργο διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο. Ο ενεργειακός κλάδος της Τέρνα Ενεργειακή πραγματοποίησε στο πρώτο μισό του 2014 πωλήσεις 52,8 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,6% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2013. Στο πλαίσιο του ευρύτερου διεθνούς περιβάλλοντος, ο όμιλος, μέσω του κλάδου των Ανανεώσιμων, συνεχίζει να αναπτύσσεται. Επενδύει δυναμικά στον κλάδο αυτόν, έχοντας ήδη θέσει σε λειτουργία 604 MW στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συγκεκριμένα, έχει ήδη εγκαταστήσει 362 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις ΗΠΑ, 74 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Επιπλέον, η εταιρία διαθέτει 113 MW στο στάδιο της υλοποίησης (101 MW στην Ελλάδα και 12 MW στην Πολωνία).          

Σχετικα αρθρα

Στην αγκαλιά του ΕLA Alpha-Eurobank – Πυλώνας ΙΙ για Πειραιώς – ΕΤΕ (UPD)

admin

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

admin

Bruegel : Μόνο με βιώσιμη «ισχυρή» ανάπτυξη θα σταθεί η Ελλάδα στα πόδια της

admin

Καζάνι που βράζει ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Αναβρασμός σε SPD και CDU

admin

Bloomberg: Ρίσκο για το μέλλον της Ελλάδας ο λιγνίτης

admin

Η Merkel και η υπεράσπιση της φιλελεύθερης τάξης

admin

Γερμανικός Τύπος: Χαλαρότερους όρους λιτότητας θέλει ο Μητσοτάκης

admin

Η Μέρκελ πλησιάζει τα όρια του προσφυγικού με τις επικείμενες περιφερειακές εκλογές

admin

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει τα λάθη του Ομπάμα με την Τουρκία

admin

Γερμανικός Τύπος: Μέρκελ, η αχτύπητη

admin

Τραμπ και Πούτιν μπορούν να καταστρέψουν ο ένας τον άλλον

admin

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας υπό απειλή

admin

Η Ιαπωνία πρέπει να συζητήσει πολιτικές, όχι πρόσωπα

admin

Η δεξιά, η αριστερά και ο Μακρόν

admin

Πού θα κριθεί το αποτέλεσμα της κάλπης

admin

City για τον ΟΤΕ: «Τα καλύτερα αποτελέσματα Ευρωπαϊκής εταιρείας τηλεπικοινωνιών εδώ και χρόνια»

admin

Με τις παγκόσμιες εχθρότητες να εντείνονται, ο Τραμπ δε βοηθά

admin