Image default
Πρώτο Θέμα

Τι βλέπουν για το Χ.Α. Goldman Sachs και JP Morgan

Τι βλέπουν για το Χ.Α. Goldman Sachs και JP Morgan

Goldman Sachs και JP Morgan εμφανίζονται επιφυλακτικές για την πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου, εκτιμώντας πως το κλίμα ανασφάλειας θα διατηρηθεί.

Και οι δύο διεθνείς επενδυτικοί οίκοι θεωρούν πως η βασική αιτία της υποαπόδοσης των ελληνικών μετοχών τους τελευταίους μήνες είναι η πολιτική αβεβαιότητα. Ειδικότερα η Goldman Sachs επισημαίνει πως παρά τις θετικές ειδήσεις από το μακροοικονομικό επίπεδο, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά εμφανίζει αδύναμη εικόνα το τελευταίο διάστημα, η οποία σχετίζεται κυρίως με την εκλογική αβεβαιότητα των επόμενων μηνών.

JP Morgan: Υποβαθμίζει σε «neutral» το Χ.Α.

Σε «neutral» από «οverweight» υποβαθμίζει το ελληνικό χρηματιστήριο η JP Morgan, σε έκθεσή της με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου.

Ταυτόχρονα, απομακρύνει τις Alpha και Εθνική από τις κορυφαίες επιλογές της στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως ήταν «ταύρος» για την ελληνική αγορά από τότε που υποβαθμίστηκε στην κατηγορία των αναδυόμενων του οίκου MSCI.

«Από τότε ακολούθησε μια πορεία με έντονη μεταβλητότητα» σημειώνει ο οίκος. Η αγορά πραγματοποίησε ράλι ως το Μάρτιο, αλλά βούτηξε 27% τους δύο μήνες μετά τις 17 Μαρτίου, καθώς οι τράπεζες αύξησαν κατά 70% την κεφαλαιοποίηση τους μέσω έκδοσης νέων μετοχών. Το χρηματιστήριο επανήλθε με ανάκαμψη 26% τον μένη μετά τη λήξη διαπραγμάτευσης των δικαιωμάτων, με τον δείκτη 7% κάτω από το υψηλότερο επίπεδο αλλά13% πάνω από τα τέλη Νοεμβρίου.

Η JP Morgan τονίζει πως ήταν ένα δύσκολο καλοκαίρι για την Ελλάδα, καθώς οι φόβοι για τα αποτελέσματα των stress tests, η παθητική στάση της ΕΚΤ, η αύξηση των αποδόσεων, οι εντάσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της τρόικας και οι αυξανόμενοι φόβοι για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόωρες εκλογές οδήγησαν την αγορά 38% χαμηλότερα ως το τέλος Οκτωβρίου.

Το συναλλακτικό παιχνίδι της ελληνικής ανάκαμψης συνεχίζει να κυριαρχείται από τα ξένα hedge funds, εκτιμά η JP Morgan. Ένα περίπου χρόνο μετά την υποβάθμιση, οι μισοί από τους ξένους θεσμικούς επενδυτές που επενδύουν στις αναδυόμενες δεν έχουν τοποθετήσεις στην Ελλάδα. Oι εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές κατέχουν μόλις το 5% των μετοχών, ενώ οι ξένοι το 64%. «Η Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ καλό παράδειγμα για το πώς μια λάθος βάση επενδυτών αυξάνει την μεταβλητότητα και είναι αρνητική για την αγορά μετοχών» γράφει ο διεθνής οίκος.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο υπάρχουν τρία βασικά ερωτήματα που θα κρίνουν την πορεία της ελληνικής αγοράς:

Α) Αν οι πολιτικές της ΕΚΤ θα οδηγήσουν χαμηλότερα τα spreads της περιφέρειας

Β) Αν η ελληνική κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.

Γ) Αν θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τις εκλογές.

Τι λέει για τα ελληνικά ομόλογα

H JP Morgan υποστηρίζει πως είναι αισιόδοξη για την μείωση των ελληνικών spreads. Τα βήματα της ΕΚΤ προς ένα QE θα προσφέρουν μεγαλύτερη βοήθεια για τα ελληνικά ομόλογα. Όσον αφορά την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, ο διεθνής οίκος προβλέπει πως θα υπάρξει και πάλι ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο ωστόσο θα είναι λιγότερο πιεστικό από το σημερινό. Τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ μπορούν να μεταμορφωθούν εύκολα σε μια προληπτική γραμμή πίστωσης, αλλά η τρόικα συνεχίζει να ενδιαφέρεται για περαιτέρω μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, επισημαίνει η JP Morgan.

Για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, η έκθεση προβλέπει πως δύσκολα θα βρεθούν 180 βουλευτές για να στηρίξουν την εκλογή νέου προέδρου.

Γιατί όχι «underweight»;

Oι αναλυτές της JP Morgan αναφέρουν πως δεν υποβάθμισαν το Χ.Α. σε «underweight» γιατί υπολογίζουν ως υπερβολική τη διόρθωση στις αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών. Επιπλέον, οι δύο βασικοί κίνδυνοι έχουν ήδη παρέλθει, με την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε ανάπτυξη και την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Goldman Sachs: Πώς θα μειωθεί το ρίσκο στα ελληνικά assets

Από τότε που αναφέρθηκε για πρώτη φορά η προοπτική επιστροφής της Ελλάδας σε ρυθμό ανάπτυξης, τον Ιούλιο του 2012, τα στοιχεία που ανακοινώνονται υπήρξαν ακόμα καλύτερα και από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της περιόδου εκείνης, σχολιάζει η Goldman Sachs.

Παρά τη συνεχιζόμενη δημοσιονομική προσαρμογή και τις επιπτώσεις των προηγούμενων περικοπών στον προϋπολογισμό, η ανάπτυξη συνέχισε να κινείται με θετικό ρυθμό τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2014.

Τα πρώτα δύο τρίμηνα του έτους, η ανάπτυξη του ΑΕΠ ήταν ήπια και οφειλόταν κυρίως στον τουρισμό και στις εξαγωγές, γεγονός που αποτελεί ένδειξη ενός rebalancing στη δυναμική που η Goldman τόνιζε κατά την περίοδο του ράλι. Παράλληλα, υπάρχουν ενδείξεις ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωσης και των επενδύσεων, μετά από μια παρατεταμένη περίοδο περιορισμού, ενώ και οι εισαγωγές αυξάνονται ανάλογα, αν και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ισοσκελισμένο. Και την Παρασκευή, τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοινώθηκαν έδειξαν επιτάχυνση της ανάπτυξης.

Οι πρόδρομοι δείκτες επιχειρηματικού κλίματος εξακολουθούν να παρουσιάζουν θετικές μετρήσεις για την ανάπτυξη και στη συνέχεια, ενώ υπάρχουν μακροοικονομικοί λόγοι για να θεωρηθεί πως η ανάκαμψη θα επεκταθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω, σημειώνει η Goldman Sachs.

«Πρώτον, από το 2015 και μετά το δημοσιονομικό βάρος θα μειωθεί σημαντικά. Δεύτερον, η καταπιεσμένη σήμερα ζήτηση θα συνεχίσει να ενισχύει την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Τρίτον, οι δημοσιονομικές συνθήκες είναι πιθανόν να χαλαρώσουν τώρα που το AQR είχε ευνοϊκό αποτέλεσμα για τις ελληνικές τράπεζες. Τέταρτον, η ανταγωνιστικότητα του κόστους της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί σημαντικά. Το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος της Ελλάδας σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 25%, ενώ σήμερα το εργατικό κόστος ανά μονάδα προϊόντος της Ελλάδας, σε σχέση με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι τουλάχιστον 10% χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2000», σημειώνει η Goldman Sachs.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η δημοσιονομική δυναμική και η διάρθρωση του χρέους καθιστούν αρκετά απίθανη την αναδιάρθρωση των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα μεσοπρόθεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις (σημερινές και μελλοντικές) θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν μια ατζέντα οικονομικής πολιτικής που θα ευθυγραμμίζεται με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητήσει οι διεθνείς πιστωτές.

Το εκλογικό ρίσκο πιέζει τους ελληνικούς τίτλους

Ωστόσο, σύμφωνα με την Goldman Sachs, παρά τις καλές εξελίξεις σε μακροοικονομικό επίπεδο, οι ελληνικοί τίτλοι παραμένουν υπό πίεση. Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει υποχωρήσει 33% από τις αρχές Ιουνίου, ενώ στο ίδιο διάστημα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 256 μ.β. στο 8,06%.

Η αδυναμία αυτή σχετίζεται κυρίως με την εκλογική αβεβαιότητα των επόμενων μηνών, τονίζει ο οίκος, σημειώνοντας πως διατηρεί την επιφυλακτική του στάση για τους ελληνικούς τίτλους, για όσο θα υπάρχει αυτή η αβεβαιότητα.

Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει ισχυρή πιθανότητα πρόωρων εκλογών, που θα σχετίζονται με την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2015, αφού η τρέχουσα κυβερνητική πλειοψηφία δεν αρκεί για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα απαιτηθεί η στήριξη ανεξάρτητων βουλευτών και μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης, η οποία δεν είναι εξασφαλισμένη.

Η ίδια η εκλογική διαδικασία δεν είναι παράγοντας ρίσκου, σημειώνει η Goldman Sachs. Αυτό για το οποίο ανησυχούν οι αγορές είναι πως μετά τις εκλογές θα υπάρχει ασυνέχεια στις πολιτικές, διακοπή στη διαδικασία των μεταρρυθμίσεων, αλλά και σύγκρουση με τους εταίρους της ευρωζώνης.

«Βέβαια, μια τέτοια πολιτική αστάθεια δεν θα ακύρωνε τη βελτίωση των ελληνικών μακροοικονομικών που έχει ήδη επιτευχθεί. Ωστόσο, η αστάθεια αυτή θα μείωνε την επαρκή ροή των κεφαλαίων προς την Ελλάδα που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, ή ακόμα και θα την αντέστρεφε. Στις ακραίες περιπτώσεις, μια σύγκρουση με την υπόλοιπη Ευρώπη και μια παρατεταμένη περίοδος αβεβαιότητας αναφορικά με τη χρηματοδότηση της ελληνικής κυβέρνησης και του τραπεζικού συστήματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν σεεκροές καταθέσεων. Και μια τέτοια σύσφιγξη των οικονομικών συνθηκών θα ήταν δυνατό να βλάψει την εύθραυστη ανάκαμψη».

Όπως επισημαίνει ο οίκος, η διεύρυνση των ελληνικών spreads δεν βοηθά τη συζήτηση μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρώπης. Παράλληλα, αυτήν τη φορά, οι επιπτώσεις για την υπόλοιπη Ευρώπη είναι περιορισμένες, γεγονός που καθιστά μια συμφωνία λιγότερο πιεστική.

Τι θα χρειαστεί για να ξαναδούμε ράλι

Γίνεται σαφές πως το βασικό στοιχείο για να επιστρέψει η αισιοδοξία των επενδυτών για την Ελλάδα είναι η διασφάλιση της πολιτικής σταθερότητας και της συνέχισης των μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν πολλοί πιθανοί τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να εξελιχθούν οι πολιτικές ισορροπίες της χώρας το α’ τρίμηνο του 2015.

Όμως, όποιο και αν είναι το τελικό αποτέλεσμα, λέει η Goldman Sachs, «πιστεύουμε πως οι συναινετικές λύσεις με τους Ευρωπαίους ηγέτες θα οδηγήσουν τελικά σε μια μεγάλης κλίμακας μείωση στα risk premia των ελληνικών ομολόγων και μετοχών».

«Αυτό οφείλεται στο ότι οι συναινετικές λύσεις θα ενθαρρύνουν τον ευρύτερο διάλογο για την παροχή της απαραίτητης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Βραχυπρόθεσμα, το αποτέλεσμα της επιθεώρησης της τρόικας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, και η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το χρέος αποτελούν σημεία-κλειδιά. Η κοινή συναίνεση με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις που θα τονώνουν την παραγωγικότητα, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση του δημοσιονομικού βάρους, θα μπορούσε να βοηθήσει ώστε να μειωθούν οιεντάσεις μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», τονίζει η Goldman Sachs.

Σχετικα αρθρα

Ευρωζώνη: Ο μεγάλος πόλεμος μόλις άρχισε!

admin

Δεν επηρέασε τη μετανάστευση η απόφαση του Brexit

admin

ΕΕ-Κίνα: Το Πεκίνο και οι Βρυξέλλες επιδιώκουν προσέγγιση

admin

Το Ιράν δεν έχει πολλά να κερδίσει από την επίθεση στα τάνκερ

admin

Goldman Sachs: Θα συνεχισθεί το κατρακύλισμα της τουρκικής λίρας

admin

Το σχέδιο για έκδοση 7ετούς ομολόγου για έσοδα 3 δισ. ευρώ

admin

Σε αναπτυξιακή πορεία το ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ελλάδα

admin

Tα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης

admin

Η Μέρκελ και το σκάνδαλο παρακολούθησης

admin

Πληγή για τις φαρμακοβιομηχανίες οι αυξανόμενες επιστροφές

admin

Γέφυρα με τη Γερμανία τα κρητικά προϊόντα

admin

Ένα ατελές προσχέδιο για την ευρωζώνη

admin

Οι Γερμανοί αποταμιεύουν, αλλά δεν γίνονται πλουσιότεροι

admin

Έτοιμοι ή όχι για την επόμενη ύφεση;

admin

Στην τελική ευθεία για την ευρω-κάλπη

admin

Η ώρα της αλήθειας για την Deutsche Bank!

admin

Ζημιογόνο το καθαρό αποτέλεσμα των πετρελαιοειδών

admin

Μια χρονιά κρατικών χρεοκοπιών;

admin