Image default
Πρώτο Θέμα

Ξεπερνούν τις εκτιμήσεις τα κοιτάσματα στην Κύπρο!

Ξεπερνούν τις εκτιμήσεις τα κοιτάσματα στην Κύπρο!

Αρκετά μεγαλύτερο από τις αρχικές εκτιμήσεις είναι το κοίτασμα φυσικού αερίου «Αφροδίτη» στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, όπως ανακοίνωσαν εταιρείες που μετέχουν στην εκμετάλλευσή του, οι οποίες συνεχίζουν τις… businessasusual, παρά τις συνεχιζόμενες τουρκικές «παρενοχλήσεις» από το σεισμογραφικό σκάφος Μπαρμπαρός.

Όπως αναφέρει ο καθηγητής Νίκος Λυγερός (http://elliniki-aoz.blogspot.gr/),  «οι πετρελαϊκές εταιρείες Avner και Delek, που έχουν η καθεμιά 15% των μετοχών της κοινοπραξίας με την Noble, ήρθαν να συμπληρώσουν πλέον επίσημα τα δεδομένα του κοιτάσματος. Έτσι η εκτίμησή τους ανέβηκε κατά 12% και περάσαμε από το 4,1 στα 4,54 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου».

Ο καθηγητής υπενθυμίζει, επίσης, ότι «οι εκτιμήσεις για το οικόπεδο 12, όπου βρίσκεται το κοίτασμα Αφροδίτη, αναγκαστικά θα ακολουθήσουν μια ανοδική πορεία, αφού έχουν βρεθεί ακόμα δύο μικρά κοιτάσματα, που στο σύνολο τους αντιπροσωπεύουν άλλο ένα κοίτασμα Αφροδίτη. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι η αξία του οικοπέδου 12 ανεβαίνει».

«Η νέα κατάσταση λόγω εκτιμήσεων αλλάζει και τις προοπτικές της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου», σχολιάζει ο κ. Λυγερός, « όπου πια είναι επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν όντως κοιτάσματα μεγάλης οικονομικής αξίας και μάλιστα σε μια σχετικά μικρή περιοχή σε σχέση με το παγκόσμιο γίγνεσθαι. Έτσι και η θέση της Κύπρου βρίσκεται ενισχυμένη, ειδικά την ώρα των διαπραγματεύσεων και με την Ελλάδα και την Αίγυπτο μετά από το όφελος της τριμερούς στο Κάιρο».

Εν τω μεταξύ, η Τουρκία συνεχίζει την τακτική των προκλήσεων, με την αποστολή του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ, με στόχο να εντείνει την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς όμως να διαφαίνεται στον ορίζοντα ότι θα καταφέρει να αποσπάσει κάποια οφέλη με αυτές τις μεθόδους, ιδιαίτερα όταν οι προκλητικές κινήσεις στην ΑΟΖ έχουν προκαλέσει, με πρωτοβουλία της Λευκωσίας, το «πάγωμα» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Το Μπαρμπαρός αναμένεται ότι θα μείνει στην περιοχή μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και χθες, όπως μετέδωσε ο ANT1 της Κύπρου στην ιστοσελίδα του, συνέχισε να ποντίζει καλώδια και να διενεργεί παράνομα σεισμογραφικές έρευνες. Κινήθηκε, ειδικότεα, εντός των θαλάσσιων οικοπέδων ένα και δύο και συγκεκριμένα μεταξύ του ακρωτηρίου Κάβο Γάτα στη Λεμεσό και της εξέδρας SAIPEM της ιταλοκορεατικής κοινοπραξίας ENI KOGAS. Το ερευνητικό σκάφος βρίσκεται συνεχώς υπό την προστασία τουρκικού πολεμικού πλοίου.

Τις τελευταίες ημέρες σε ύφεση βρίσκονται οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και εντός του FIR Αθηνών. Εκτιμήσεις των ελληνικών επιτελείων αναφέρουν ότι αυτό οφείλεται στην επικείμενη επίσκεψη στην Αθήνα του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, η οποία έχει προγραμματιστεί στις αρχές του επόμενου μήνα.

Σχετικα αρθρα

Ο Ομπάμα προειδοποιεί κατά του εθνικισμού και του λαϊκισμού

admin

Η Ελλάδα θα ζητήσει σταθερά επιτόκια για την εξυπηρέτηση του χρέους

admin

Χ.Α. :Διακύμανση 12% στις τράπεζες λογω Τουρκιας

admin

Θα πέσει μέσα η Goldman Sachs;

admin

Νέα ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία

admin

Οι πιο ακριβές και φθηνές πρωτεύουσες της Ευρώπης

admin

Ο ευρωπαϊκός Nότος αγωνιά για την επόμενη γερμανική κυβέρνηση

admin

Με νέα πτώση έκλεισε το ΧΑ

admin

DW: Οριστικό το Brexit, αίνιγμα η Σκωτία

admin

Δεν υπάρχουν νικητές στη Συρία

admin

Εκτινάχθηκαν τα ενοίκια λόγω Airbnb

admin

Η Γερμανία πολεμά τα φαντάσματα του παρελθόντος της

admin

Reuters: Σε χαμηλό 12 ετών οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων

admin

Στην Κίνα κρίνεται το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας

admin

Eλκυστικός επενδυτικός προορισμός η Ευρώπη – 2η η Ελλάδα

admin

Η αρχή του τέλους των ψευδαισθήσεων

admin

ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά και συντάξεις «κλείνουν» την συμφωνία

admin

Η Ευρώπη ξεπερνά τη θλίψη του Brexit

admin