5.8 C
Athens
January 27, 2021
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ:

Εμβόλια Covid-19 : Σε νομικά γκρίζα νερά…

Κοροναϊός : Βοήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις…

Διαδικτυακή συζήτηση Πιερρακάκη με τη Γερμανίδα ομόλογό…

Παυλόπουλος: Απαραίτητη η ενίσχυση του ρόλου της…

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο –…

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης επανεντάσσεται στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα…

ΟΗΕ : Οικονομική ενίσχυση ζητά η Ύπατη…

Ισπανία : Αλλάζει την μεταναστευτική πολιτική της…

«Πράσινη Βίβλος» για τη γήρανση του πληθυσμού…

ΗΠΑ : Ο κοροναϊός μείωσε το προσδόκιμο…

FacebookTwitter

sofokleous10.gr

  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
sofokleous10.gr
Πρώτο Θέμα

Ριζοσπαστικές θεραπείες για τα ασυνήθιστα οικονομικά δεινά

November 28, 2014
Share0
Follow @sofokleous10Tweet

Ριζοσπαστικές θεραπείες για τα ασυνήθιστα οικονομικά δεινά

Οι κυριότερες οικονομίες υψηλού εισοδήματος –οι ΗΠΑ, η ευρωζώνη, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο– υποφέρουν εδώ και καιρό από το «σύνδρομο χρόνιας ανεπάρκειας της ζήτησης».

Πιο συγκεκριμένα, οι ιδιωτικοί τους τομείς έχουν αποτύχει να σπαταλήσουν αρκετά για να φέρουν την παραγωγή κοντά στο δυναμικό της, χωρίς τις παραινέσεις της εξαιρετικά επιθετικής νομισματικής πολιτικής, των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ή και των δύο. Το σύνδρομο χρόνιας ανεπάρκειας της ζήτησης έχει πλήξει την Ιαπωνία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, και τις υπόλοιπες οικονομίες τουλάχιστον από το 2008. Τι μπορεί να γίνει για αυτό; Για να απαντήσουμε αυτό το ερώτημα, θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την ασθένεια.

Οι κρίσεις είναι οι καρδιακές ανακοπές του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Έχουν δυνητικά καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία. Ο ρόλος του οικονομικού «γιατρού» είναι να κρατήσει τον ασθενή ζωντανό: να αποτρέψει το χρηματοπιστωτικό σύστημα από την κατάρρευση, και να στηρίξει τη ζήτηση. Η σωστή στιγμή να ανησυχήσει ο γιατρός για τον τρόπο ζωής του ασθενή δεν είναι κατά τη διάρκεια της καρδιακής προσβολής. Η ανάγκη επιτάσσει σε πρώτη φάση το να κρατηθεί ο ασθενής εν ζωή.

Όπως οι καρδιακές προσβολές, έτσι και οι οικονομικές κρίσεις έχουν μακροχρόνιες επιπτώσεις. Ένας λόγος είναι η ζημιά στον ίδιο τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Ένας άλλος λόγος είναι η απώλεια της εμπιστοσύνης στο μέλλον. Ακόμη ένας λόγος είναι ότι το χρέος που συσσωρεύεται στον δρόμο προς την κρίση δεν είναι πια βιώσιμο. Αυτό που συμβαίνει στη συνέχεια, είναι μία «ύφεση ισολογισμού» –μία περίοδος κατά την οποία οι χρεωμένοι επικεντρώνονται στην αποπληρωμή του χρέους τους. Η μετά κρίσης πολιτική, πρέπει να αντισταθμίσει αυτή την απομόχλευση του ιδιωτικού τομέα. Οι υποστηρικτικές νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές μπορούν και οι δύο να βοηθήσουν. Χωρίς τέτοιου είδους πολιτικές, πιθανό αποτέλεσμα είναι οι τεράστιες υφέσεις, όπως συνέβη και στα κράτη μέλη της ευρωζώνης που επλήγησαν από την κρίση.

Ένα συμπλήρωμα για την απομόχλευση είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Πολλοί οικονομολόγοι προτείνουν αυτή την αναδιάρθρωση ως ουσιαστικό μέρος της λύσης. Τουλάχιστον στον τομέα των νοικοκυριών, οι ΗΠΑ έχουν κάνει πολύ καλύτερη δουλειά από ό,τι η ευρωζώνη. Αλλά, η οργάνωση της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι εξαιρετικά δύσκολη εφόσον οι οφειλέτες αρνούνται να παραδεχθούν την ήττα. Αυτό ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα, και, ακόμη περισσότερο, για τον δημόσιο. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο το χρέος κρατάει τόσο πολύ καιρό.

Ωστόσο, υπάρχουν και ακόμη πιο ανησυχητικές πιθανότητες από την απειλή του χρέους (debt overhang). Στο βιβλίο μου, με τίτλο «The Shifts and the Shocks», προτείνω ότι μία σειρά από αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία δημιούργησαν χρονίως ασθενή ζήτηση εν απουσία των πιστωτικών επεκτάσεων (credit booms). Μεταξύ αυτών των αλλαγών, ήταν οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις στις αναδυόμενες οικονομίες, οι αλλαγές στην κατανομή του εισοδήματος, η γήρανση του πληθυσμού και η πτώση στην τάση για επενδύσεις στις χώρες υψηλού εισοδήματος. Πίσω από αυτές τις αλλαγές κρύβονται, μεταξύ άλλων παραγόντων, η παγκοσμιοποίηση, η τεχνολογική καινοτομία και ο αυξανόμενος ρόλος του χρηματοπιστωτικού τομέα. Δεν αρκούν οι κινήσεις  για εξυγίανση που έρχονται μετά την κατάρρευση της φούσκας του χρέους. Οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει επίσης να εξαλείψουν την εξάρτηση της ζήτησης από τη μη βιώσιμη πίστωση.

Χωρίς αυτό, ακόμη και η πιο ριζική εξυγίανση δεν θα επιφέρει συνεχιζόμενη υψηλή ζήτηση. Πράγματι, αν μία χώρα είναι μικρή, μπορεί να καταφέρει να εισάγει την ελλείπουσα ζήτηση μέσω του εξωτερικού ισοζυγίου. Αλλά, όταν πλήττονται τεράστια τμήματα της παγκόσμιας οικονομίας, απαιτούνται εναλλακτικές λύσεις. Υπάρχουν τρεις γενικές εναλλακτικές λύσεις: να συνεχίσουμε να ζούμε με την χρόνια αδυναμία της ζήτησης, να εφαρμόσουμε επιθετικές πολιτικές ζήτησης επ’ αόριστον (όπως έχει κάνει η Ιαπωνία), ή να διορθώσουμε τις υποκείμενες διαρθρωτικές αδυναμίες της ζήτησης.

Η υπερ-επιθετική νομισματική πολιτική συμβάλλει με την παροχή πραγματικών επιτοκίων που είναι πολύ κάτω από το μηδέν. Μία εναλλακτική λύση είναι τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Αλλά, αυτό διατρέχει τον κίνδυνο του να τεθεί το χρέος σε μία μόνιμη αυξητική τροχιά. Μία ακόμη πιο ανορθόδοξη λύση είναι η οριστική νομισματική χρηματοδότηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως έχει προτείνει ο Adair Turner, πρώην πρόεδρος της Αρχής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτή συνεπάγεται την κρατικοποίηση της δημιουργίας του χρήματος, η οποία ανατίθεται επί του παρόντος σε συχνά ανεύθυνες ιδιωτικές τράπεζες. Αυτός είναι ένας πιο άμεσος (και πιθανότατα πιο αποτελεσματικός) τρόπος να χρησιμοποιηθεί η δύναμη μίας κεντρικής τράπεζας για τη δημιουργία χρήματος, προκειμένου να επεκταθεί η ζήτηση, από ό,τι να χρησιμοποιηθεί έμμεσα, μέσω της χειραγώγησης των τιμών των περιουσιακών στοιχείων. Αυτού του είδους η άμεση νομισματοποίηση των ελλειμάτων, φαίνεται ιδιαίτερα λογική λύση στην Ιαπωνία.

Η εναλλακτική είναι να αντιμετωπιστούν οι πηγές της διαρθρωτικά αδύναμης ζήτησης. Μία πιθανή πολιτική, θα ήταν η αναδιανομή των εισοδημάτων από τους αποταμιευτές στους ξοδευτές.  Μία άλλη θα ήταν η προαγωγή των δαπανών. Γι’ αυτό και η αύξηση στον φόρο κατανάλωσης της Ιαπωνίας ήταν τόσο εσφαλμένη. Η Ιαπωνία, θα έπρεπε αντ’ αυτού να φορολογήσει τις αποταμιεύσεις. Αυτό παραβιάζει την προκατάληψη ότι η λιτότητα είναι πολύτιμη. Αλλά, σε έναν κόσμο που υποφέρει από το σύνδρομο χρόνιας ανεπάρκειας της ζήτησης, αυτό δεν συμβαίνει. Θα πρέπει να αποθαρρύνονται οι μη παραγωγικές αποταμιεύσεις.

Πέραν της μετα-κρίσης δυσφορίας και της επίμονα αδύναμης ζήτησης, βρίσκεται η πιθανότητα της διαρθρωτικά αδύναμης προσφοράς. Η λύση είναι η ενθάρρυνση για εργασία, επενδύσεις και καινοτομία. Αλλά, οι πολιτικές που είναι σχεδιασμένες για την προώθηση της προσφοράς πρέπει παράλληλα να μην αποδυναμώνουν τη ζήτηση. Αυτό είναι και ένα από τα προβλήματα της στερεοτυπικής σύστασης των μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας, οι οποίες συνεπάγονται τη μείωση των μισθών για ένα μεγάλο ποσοστό του εργατικού δυναμικού και την διευκόλυνση των εργοδοτών να προσλαμβάνουν και να απολύουν προσωπικό. Αυτό είναι πιθανό να μειώσει την κατανάλωση, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα –ακριβώς όπως έδειξε και η εμπειρία της Γερμανίας κατά την πρώτη δεκαετία του 2000. Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να προωθούν τη ζήτηση. Για το λόγο αυτόν, η ευρωζώνη θα πρέπει να καταλήξει σε ένα ισορροπημένο πακέτο, και να μην εξαρτάται υπερβολικά από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η κρίση άφησε μία ζοφερή κληρονομιά. Η ευρωζώνη τα έχει πάει πολύ χειρότερα στην αντιμετώπισή της από ό,τι, για παράδειγμα, οι ΗΠΑ. Αλλά, οι αιτίες της κρίσης κρύβονται στις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές αδυναμίες. Η πολιτική θα πρέπει να αντιμετωπίσει και αυτές τις ελλείψεις, προκειμένου η έξοδος από την κρίση να μην αποτελέσει την αρχή μίας πορείας προς την επόμενη. Οι απαντήσεις, είναι πιθανό να είναι ανορθόδοξες. Αλλά, το ίδιο μπορεί να πει κανείς και για την σημερινή οικονομική κατάσταση. Οι σπάνιες παθήσεις, χρειάζονται και ασυνήθιστες θεραπείες. Οπότε, θα πρέπει να τις αναζητήσουμε. 

Share0
previous post
Σε ποιούς εμπορικούς δρόμους μπαίνουν τα περισσότερα λουκέτα
next post
Φεύγει το ΔΝΤ που… μένει!

Σχετικα αρθρα

Απογοητευμένη η Τρόικα, αισιόδοξος ο Στουρνάρας

adminFebruary 20, 2014

Οι δανειστές και ο… τρόμος του διπλού αδιεξόδου

adminJuly 31, 2014

Citi: Πώς βαθμολογεί τις ελληνικές τράπεζες- Μέρος της λύσης ή του προβλήματος ο κλάδος;

adminApril 7, 2020April 7, 2020

Οι τραπεζίτες σπάνε την πολιορκία!

adminMarch 7, 2014

Η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα – είναι χειρότερη

adminMarch 10, 2016

Μπίζνες με την επωνυμία Μαφία

adminApril 16, 2019

Με κλειστά χαρτιά ο Σολτζ για την ελάφρυνση του χρέους

adminApril 15, 2018

Η ΕΕ θέλει μεγαλύτερο έλεγχο επί των hedge funds μετά το Brexit

adminSeptember 20, 2017

Δουλειά περιμένει την κυβέρνηση το 2016

adminDecember 24, 2015

Μάχη Μεϊμαράκη-Μητσοτάκη στις 10/01/2016

adminDecember 21, 2015

Η ΕΕ υπόσχεται 100.000 νέες θέσεις εργασίας

adminNovember 18, 2015

To X.A, oι τράπεζες και οι ξένοι

adminJune 15, 2014

Ελβετία: ξαναχτίζοντας το όνομα

adminMarch 31, 2016

Κόντρα αναλυτών – ΔΝΤ για την Ευρώπη

adminFebruary 18, 2014

G.Soros:Μια αποτελεσματική απάντηση στη δημοσιονομική παράλυση της Ευρώπης,τα διαρκή ομόλογα!

adminDecember 5, 2020December 6, 2020

Alpha Bank: Οι οικονομικές προτεραιότητες του Τζο Μπάιντεν

adminNovember 16, 2020November 16, 2020

Οι ελληνικές τράπεζες θα ξεμείνουν από εγγυήσεις σε 14 εβδομάδες

adminFebruary 18, 2015

Πώς και γιατί η Κίνα γίνεται υπερδύναμη (I)

adminMarch 26, 2019

RSS thebanker.gr

  • Goldman Sachs: Τρεις κίνδυνοι που μπορούν να εκτροχιάσουν την ανάκαμψη το 2021
  • Καμπανάκι ΤτΕ: Οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις στο 75% των ιδιων κεφαλαίων το 2021
  • Λαγκάρντ: Η πανδημία εξακολουθεί να θέτει σοβαρούς κινδύνους – Ανάγκη για άφθονη τόνωση
  • EBRD: Σε ποιες εταιρείες στην Ελλάδα έβαλε €800 εκατ.
  • Τράπεζες: Έτοιμες για το πανευρωπαϊκό stress test που ξεκινά στα τέλη Ιανουαρίου
  • Στουρνάρας: Η πανδημία θα αφήσει «κόκκινα» δάνεια ύψους €8-10 δισ.
  • Ρύθμιση 75.000 δανείων από τις εταιρείες διαχείρισης το 2020
  • Ο απολογισμός της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών
  • JPMorgan: Αυξάνει τις τιμές-στόχους για Alpha, Eurobank και ΕΤΕ
  • Alpha Bank: Τα μαθήματα του 2020 – Οι καταλύτες, οι ευκαιρίες και οι προοπτικές του 2021

Τελευταία Νέα

Εμβόλια Covid-19 : Σε νομικά γκρίζα νερά η διαμάχη ΕΕ – AstraZeneca

adminJanuary 27, 2021
January 27, 2021

Κοροναϊός : Βοήθεια από τις ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας ζήτησε η Πορτογαλία

adminJanuary 27, 2021
January 27, 2021

Διαδικτυακή συζήτηση Πιερρακάκη με τη Γερμανίδα ομόλογό του για θέματα ψηφιακής πολιτικής

adminJanuary 27, 2021
January 27, 2021

Παυλόπουλος: Απαραίτητη η ενίσχυση του ρόλου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

adminJanuary 27, 2021
January 27, 2021

Συνεδριάζει την Πέμπτη το Υπουργικό Συμβούλιο – Τι θα συζητηθεί

adminJanuary 27, 2021
January 27, 2021

Ο Θοδωρής Ζαγοράκης επανεντάσσεται στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ – Συνάντηση με Μητσοτάκη

adminJanuary 27, 2021
January 27, 2021

ΟΗΕ : Οικονομική ενίσχυση ζητά η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες για να βοηθήσει μετανάστες στις χώρες τους

adminJanuary 27, 2021
January 27, 2021

Ισπανία : Αλλάζει την μεταναστευτική πολιτική της και δημιουργεί καταυλισμούς προσφύγων

adminJanuary 27, 2021
January 27, 2021

«Πράσινη Βίβλος» για τη γήρανση του πληθυσμού στην ΕΕ

adminJanuary 27, 2021
January 27, 2021

ΗΠΑ : Ο κοροναϊός μείωσε το προσδόκιμο ζωής στις ΗΠΑ τουλάχιστον κατά ένα έτος

adminJanuary 27, 2021
January 27, 2021
Facebook

FOLLOW US

FacebookLike
TwitterFollow
Tweets by sofokleous10

RSS thebanker.gr

  • Ταραντίλης : Είναι καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να επιτίθεται στην ίδια του τη χώρα
  • Χατζηδάκης σε ΑΔΕΔΥ: «Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η Νο1 προτεραιότητά μου»
  • Τσίπρας για Ολοκαύτωμα : Μέρα περισυλλογής – Να ορθώσουμε ανάστημα στο ρατσισμό
  • Γεννηματά για Ολοκαύτωμα : Αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί
  • Γαϊτάνης : Το Ολοκαύτωμα ν’ αποτελέσει μάθημα ιστορικής μνήμης
  • Wall: Απώλειες άνω του 1% με το βλέμμα στη Fed
  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Και οι νέες επιχειρήσεις στους δικαιούχους
  • ΕΛΓΑ: Πληρώνει αύριο τις αποζημιώσεις για «Ιανό», φυτικό-ζωικό κεφάλαιο
  • Συρίγος : To 1969 είχε ιδρυθεί αστυνομία στα πανεπιστήμια – Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25
  • Συμβούλιο της Ευρώπης : «Ναι» στην άρση πατέντας στα εμβόλια, «όχι» στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

RSS thetimes.gr

  • «Παράλογο κράτος η Ελλάδα» λέει ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας»
  • Πιόλι: «Ο Ζλάταν ζήτησε ήδη συγγνώμη σαν μεγάλος πρωταθλητής που είναι» (vid)
  • Παναθηναϊκός: Ψάχνει διπλό με Ρεάλ για να κοιτάξει παραπάνω
  • Έφυγε από τη ζωή ο μουσικός Δημήτρης Ατζέμης
  • Τσέλσι: Έπιασε αμέσως δουλειά ο Τούχελ (pics)
  • Οι τέσσερις παράγοντες που μπορεί να φέρουν πισωγύρισμα – Έτοιμοι να λάβουν μέτρα νωρίτερα οι ειδικοί
  • Θεσσαλονίκη : Κατάληψη της πρυτανείας του ΑΠΘ από φοιτητές [εικόνες]
  • Σήφης Βαλυράκης : Θρίλερ με τον θάνατό του – «Λογομάχησε με επιβαίνοντες σε αλιευτικό σκάφος»
  • Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες από την κακοκαιρία
  • Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ: Στα 55 της ποζάρει ημίγυμνη στο χιόνι και προκαλεί

RSS thebanker.gr

  • Ταραντίλης : Είναι καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να πάψει να επιτίθεται στην ίδια του τη χώρα
  • Χατζηδάκης σε ΑΔΕΔΥ: «Οι εκκρεμείς συντάξεις είναι η Νο1 προτεραιότητά μου»
  • Τσίπρας για Ολοκαύτωμα : Μέρα περισυλλογής – Να ορθώσουμε ανάστημα στο ρατσισμό
  • Γεννηματά για Ολοκαύτωμα : Αυτό το έγκλημα δεν θα ξεχαστεί
  • Γαϊτάνης : Το Ολοκαύτωμα ν’ αποτελέσει μάθημα ιστορικής μνήμης
  • Wall: Απώλειες άνω του 1% με το βλέμμα στη Fed
  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Και οι νέες επιχειρήσεις στους δικαιούχους
  • ΕΛΓΑ: Πληρώνει αύριο τις αποζημιώσεις για «Ιανό», φυτικό-ζωικό κεφάλαιο
  • Συρίγος : To 1969 είχε ιδρυθεί αστυνομία στα πανεπιστήμια – Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25
  • Συμβούλιο της Ευρώπης : «Ναι» στην άρση πατέντας στα εμβόλια, «όχι» στο πιστοποιητικό εμβολιασμού

RSS Fibernews

  • Πούτιν: Ρωσία και Ευρώπη πρέπει να συζητήσουν έντιμα και χωρίς τις φοβίες του παρελθόντος
  • Υπεγράφη η νέα συνθήκη για τον ESM- Aνοίγει ο δρόμος για επικύρωση από τα κοινοβούλια
  • Μπόρις Τζόνσον: Νέα αυστηρότερα μέτρα στα σύνορα της Βρετανίας- Ξενοδοχεία καραντίνας για τις «κόκκινες» χώρες
  • Στα άδυτα του Οβάλ Γραφείου- Πώς το διακόσμησε ο Μπάιντεν
  • Ο αντίκτυπος του Brexit μέχρι στιγμής: Γραφειοκρατία, χρονοβόρες διαδικασίες και υψηλότερες τιμές
  • Συναθροίσεις: 11 ερωτήσεις-απαντήσεις – Τι θα ισχύει για δημοσιογράφους, κάμερες και δακρυγόνα
  • Όμιλος Vodafone: Δέσμευση για μηδενικές εκπομπές ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα CO2e έως το 2040
  • Ξεφεύγει η κόντρα της Κομισιόν με την AstraZeneca για την παράδοση των εμβολίων
  • Σκάνδαλο στην Ουχάν: Πολίτες καταγγέλλουν δωροδοκίες και εκφοβισμό για να μην μιλήσουν στον ΠΟΥ
  • Ρήξη για τα εμβόλια: Η AstraZeneca δεν θα παρευρεθεί στην προγραμματισμένη συνάντηση με την Κομισιόν
sofokleous10.gr
Η ψηφιακή συνέχεια της εφημερίδας ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ που σας κρατάει ενήμερους για τα οικονομικά και χρηματιστηριακά δρώμενα την τελευταία δεκαετία με νηφαλιότητα και αντικειμενική μάτια. Editor in Chief: Ιωάννης Α.Φωτόπουλος
Contact us: info@sofokleous10.gr
FacebookTwitter
@2019 - sofokleous10.gr. All Right Reserved.
sofokleous10.gr
FacebookTwitter
  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
sofokleous10.gr
  • Home
  • Πρώτο Θέμα
  • Οικονομία
  • Επιχειρήσεις
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Ευρώπη
  • Τράπεζες
    • PIRAEUS BANK
    • ALPHA BANK
    • EUROBANK
    • NATIONAL BANK
  • Σοφοκλέους 10
  • Αγορές
  • Τοις Μετρητοίς
  • Ανάλυση
@2018 - PenNews. All Right Reserved. Designed and Developed by PenciDesign
FacebookTwitter