Image default
Πρώτο Θέμα

ΠΑΣΟΚ, ώρα μηδέν…

ΠΑΣΟΚ, ώρα μηδέν…

Το… μπάχαλο στο ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, όταν λίγο πριν το τέλος της μέρας ο πρώην Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε έκτακτο συνέδριο ΠΑΣΟΚ και εκλογή νέας ηγεσίας από τη βάση.

Τα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα υπήρξε ένα μπαράζ δηλώσεων κομματικών στελεχών και οργανώσεων, διαλέγοντας… στρατόπεδο. Στην αρχή πίσω από την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου στοιχήθηκαν οι «συνήθεις παπανδρεϊκοί» ύποπτοι, όπως οι βουλευτές Θάνος Μωραϊτης, Συμεών Κεδίκογλου, Κώστας Τριαντάφυλλος και Φίλιππος Σαχινίδης (ο τελευταίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την αρχηγία του Κινήματος), ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Μιχάλης Καρχιμάκης και οι πρώην υπουργοί, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Πεταλωτής και Γιάννης Μαγκριώτης. Το «παπανδρεϊκό» κύμα αμφισβήτησης προς τη σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προστέθηκαν ανακοινώσεις Νομαρχιακών Οργανώσεων (Κέρκυρας, Πρέβεζας, Φθιώτιδας) με περιεχόμενό τους το αίτημα για «συνέδριο ΠΑΣΟΚ».

Ο επικοινωνιακός «κλοιός» γύρω από τη Χαριλάου Τρικούπη, με ορατό τον κίνδυνο διάσπασης, εντάθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook, twitter, youtube), όπου εμφανίστηκε και το «δίκτυο αυτό- οργάνωσης», απευθύνοντας πρόσκληση για «την ίδρυση προοδευτικού δικτύου», με σημείο συνάντησης χθες το απόγευμα το συνεδριακό κέντρο Ι.Βελλίδης, στη Θεσσαλονίκη.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, ο προβληματισμός για την οργανωμένη «αντεπίθεση» από πλευράς των «παπανδρεϊκών» στελεχών εκφράστηκε με επίκληση της ενότητας, χωρίς να λείπουν και οι αιχμές.  «Είναι έξω από τη λογική η κίνηση του Γ. Παπανδρέου», σχολίασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Δημήτρης Καρύδης. Η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου ευχήθηκε «να μην επαναληφθούν οι εικόνες που είδαμε την 1η Σεπτεμβρίου», ενώ ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος εκτίμησε ότι «δεν θα υπάρξουν διασπαστικές κινήσεις στο ΠΑΣΟΚ». Παρά την ένταση, ο Γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Τάκης Ρήγας απέκλεισε κάθε σκέψη διαγραφής του πρώην πρωθυπουργού, παρόλο που «Πήγε στο Καστελόριζο και μας ανακοίνωσε τις αποφάσεις του. Και έρχεται σήμερα και μας λέει δεν κάνει κάτι καλά το ΠΑΣΟΚ. Θέλω να μάθω τοσο λωτοφάγους έχει δίπλα του;» διερωτήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Λεωνίδας Γρηγοράκος.

Στη διαμόρφωση ενός διασπαστικού διπόλου, η Χαριλάου Τρικούπη απάντησε με «φυγή μπρος τα εμπρός», ενεργοποιώντας τις κομματικές διαδικασίες για τη συγκρότηση της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, με κορμό το ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις προετοιμασίες του «πολιτικού – προγραμματικού συνεδρίου». «Τα πλαστά και ανιστόρητα διλήμματα που προβάλλονται μεταξύ δήθεν καθαρού κομματικού ΠΑΣΟΚ ή της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης έχουν απαντηθεί κατ´ επανάληψη στην ιστορική διαδρομή του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που συγκρότησε το 1992 τη δημοκρατική συμπαράταξη  (ανοίγοντας το εύρος της από τον Α. Μπριλάκη μέχρι τον Ι. Μπούτο ) και αυτό που στο όνομα μιας άκρως ευρείας  αντίληψης περί Δημοκρατικής Παράταξης περιέλαβε το 2004 στο ψηφοδέλτιο επικρατείας τους Α. Ανδριανοπουλο,  Μ. Ανδρουλάκη, Μ. Δαμανάκη και Σ. Μάνο» υπενθύμισαν χθες κύκλοι προσκείμενοι στην ηγετική ομάδα, επισημαίνοντας ότι «στις σημερινές συνθήκες οποιαδήποτε πρόταση περιορίζει το ΠΑΣΟΚ στα κομματικά οργανωτικά τείχη ,το αφήνει στο περιθώριο όλων των διεργασιών που κινούνται με κοινό παρονομαστή την αναφορά στο χώρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα των οποίων έσπευσε να ενταχθεί το Ποτάμι και οι οποίοι εκφράζουν πολιτικά τις δυνάμεις που στεγαζόντουσαν μέχρι πρόσφατα στη ΔΗΜΑΡ». Είχε προηγηθεί η ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης του ΠΑΣΟΚ το νέο έμβλημα του κόμματος, με την εμφάνιση της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης». Λίγες ώρες πριν, κοινή δήλωση συνυπέγραψαν οι βουλευτές Γιάννης Δριβελέγκας, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιάννης Κουτσούκος, Χρήστος Γκόκας, Μιχάλης Κασσής και Δημήτρης Σαλτούρος, σημειώνοντας ότι «στη φάση αυτή και με αυτά τα δεδομένα, οφείλουμε όλοι και ιδίως όσοι είχαν την πρώτη ευθύνη για τις αποφάσεις της τελευταίας πενταετίας, να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να λειτουργήσουμε με το απαραίτητο πνεύμα ενότητας, χωρίς επιστροφή σε ξεπερασμένες από τα πράγματα αντιπαραθέσεις, που δεν εξυπηρετούν ούτε τη χώρα ούτε την παράταξη». Η αναφορά «στη χώρα» κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να θεωρείται, καθώς η εσωκομματική διαμάχη στο ΠΑΣΟΚ έχει αντίκτυπο στη σταθερότητα, όταν κλονίζει τον έναν από τους δύο κυβερνητικούς εταίρους εκτιμά η ηγετική ομάδα, την ώρα μιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης. «Ποιος έκανε τη διαπραγμάτευση κρίσιμη;» απαντούν «παπανδρεϊκά» στελέχη, θέλοντας να υποδείξουν μια σειρά από αστοχίες και ατολμίες του κυβερνητικού συνασπισμού, ιδίως στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων. Στον αντίποδα, «κάθε εσωτερικός κραδασμός μεταφέρεται στην κυβέρνηση και τη χώρα» υπογράμμισε ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος και χαρακτήρισε «άκαιρη» την παρέμβαση του Γιώργου Παπανδρέου.

Με τίτλο «Θα κάνουμε τελικά κάτι;», σε άρθρο του στην προσωπική του ιστοσελίδα, «η παράταξη είναι ένα βήμα πριν το γκρεμό και δυστυχώς η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα διάφορα εξαπτέρυγα επιλέγουν τον διχασμό» σχολίασε χθες ο βουλευτής Θάνος Μωραϊτης, κάνοντας λόγο για «ελίτ κομματίδιο στελεχών, με μανία κυβερνητικού που κάνει ιδεολογία τον τακτικισμό». «Θα παραδώσουμε τον πολιτικό μας  χώρο να αλωθεί οριστικά από ένα ανιστόρητο πολιτικό δίπολο;» αναρωτήθηκε ο κ. Μωραϊτης.  Η απάντηση ήρθε την ίδια μέρα από… το Παλιό Φάληρο. «Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα, και η Παράταξη είναι μία και πάντα είχε βασικό πυλώνα το ΠΑΣΟΚ. Από τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν θα αλλάξει τώρα. Παλεύουμε για ένα ΠΑΣΟΚ, για μια Δημοκρατική Παράταξη, του 20%, όχι του 6-7%» δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, καθώς ο ψηφιακός εμφύλιος συνεχίζεται στις οθόνες των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Τρία χρόνια μετά, ο ψηφιακός «χαρτοπόλεμος» του ΠΑΣΟΚ μοιάζει σε λάθος βάση, όπως προκύπτει από την εισήγηση του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργικό του συμβούλιο, στις 3 Νοεμβρίου του 2011, που δείχνει σύμπτωση απόψεων! Έχοντας επιστρέψει από τις Κάννες, ο κ. Παπανδρέου ανακοινώνει στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου του τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας με την Νέα Δημοκρατία και το Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, δηλώνοντας σύμφωνος με το περιεχόμενο της δήλωσης του Ευάγγελου Βενιζέλου τα ξημερώματα της ίδιας μέρας, για τη μη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. «Βεβαίως, δεν θα μπορούσαμε ποτέ εμείς να βάλουμε ως θέμα – το είπε και ο Βαγγέλης Βενιζέλος νωρίτερα – το θέμα της θέσης μας στο ευρώ. Είναι αυτονόητο το θέμα της συμμετοχής μας στο ευρώ – νομίζω ότι θα ήταν μάλλον αστείο. Όμως, εάν δεν ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας, το θέμα του ευρώ εκ των πραγμάτων είναι επί τάπητος. Εμείς, θα βάζαμε ως ερώτημα ακριβώς τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου. Ένα ευεργετικό πακέτο, με πολλά θετικά και, βεβαίως, με τις υποχρεώσεις που το συνοδεύουν» ανέφερε ενώπιον των υπουργών του ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ξεκαθαρίζοντας αναφορικά με το φημολογούμενο δημοψήφισμα: «το τελικό αποτέλεσμα της απόρριψης του πακέτου της 26ης Οκτωβρίου, είτε μέσω δημοψηφίσματος, είτε μέσω εκλογών, είτε μέσω Βουλής, είτε μέσω αδυναμίας εφαρμογής, είναι το ίδιο: σημαίνει έξοδο από το ευρώ».

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Μέτρα Έμφυλου Χάσματος, Επιπτώσεις της Πανδημικής Κρίσης και Προτάσεις Πολιτικής

admin

‘Ολα τα Μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης και διευκόλυνσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων

admin

Aξίζει ή όχι να μπει κανείς στην ΑΜΚ της Τράπεζας Πειραιώς;

admin

Η Ευρώπη παίρνει τα “σκήπτρα” απο την Γερμανία στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx (IV)

admin

Γερμανικός Τύπος: Το “πείραμα της Ρόδου” και το μεγάλο στοίχημα

admin

Τρ.Πειραιώς: 1-1,15€ οι νέες μετοχές – ‘Ολη η απόφαση του Δ.Σ

admin

XA:Τεστ κοπώσεως

admin

Το παγκόσμιο ρίσκο μετά το εμβόλιο – O.Blanchard/Jean Pisani-Ferry

admin

Κίνα:Ανάκαμψη 18%(!) το πρώτο τρίμηνο

admin

ΕΕ εναντίον οργανωμένου εγκλήματος

admin

Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ρωσίας

admin