Image default
Πρώτο Θέμα

Εισηγμένες: Άνοδος τζίρου και EBITDA στο εννεάμηνο

Εισηγμένες: Άνοδος τζίρου και EBITDA στο εννεάμηνο

Αύξηση σε τζίρο και λειτουργικά κέρδη, κατά 1,4% και 7,5% αντίστοιχα αλλά και ζημιές μετά φόρων εμφάνισαν οι εισηγμένες στο εννεάμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η Beta ΑΕΠΕΥ από τους ισολογισμούς 202 εταιριών.

Από τις 83 εταιρίες που εμφάνισαν κέρδη, 42 εμφάνισαν αύξηση κερδών, 22 μείωσαν τα κέρδη τους ενώ 19 επέστρεψαν σε κέρδη από ζημιές.

Από τις 119 ζημιογόνες εισηγμένες, οι 35 εμφάνισαν αύξηση ζημιών, οι 65 μείωση ενώ 19 εισηγμένες επέστρεψαν σε ζημιές από κέρδη.

Στο σχόλιό του, ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της χρηματιστηριακής,Μάνος Χατζηδάκης, σημειώνει: “Το γύρισμα του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο στην ελληνική οικονομία συνεχίζει να κεφαλαιοποιείται κατά κύριο λόγο στην γραμμή των λειτουργικών αποτελεσμάτων.

Μπορεί το σύνολο των εταιριών στην τελική γραμμή να εξακολουθεί να παρουσιάζει αδυναμία ωστόσο η πιο αντιπροσωπευτική ανάγνωση βρίσκεται στην οργανική κερδοφορία καθώς ο κύκλος αναδιάρθρωσης των ισολογισμών φαίνεται ότι δεν έχει ολοκληρωθεί για τις περισσότερες εισηγμένες.

Η εικόνα των εισηγμένων εταιριών παρουσιάζει σημαντικές μεταβολές σε σχέση με πέρυσι και εξαιτίας των εκτεταμένων αναδιαρθρώσεων που έκαναν ή συνεχίζουν να κάνουν οι διοικήσεις των εταιριών. Συγκεκριμένα, 17 εταιρίες έχουν δημοσιεύσει ισολογισμούς που περιέχουν αναθεωρημένα στοιχεία όπου οι αποκλίσεις σε επίπεδο τζίρου προσεγγίζουν τα 245 εκατ. ευρώ. Μπορεί το μέγεθος να μην είναι τόσο κρίσιμο σε ένα σύνολο τζίρου 51 δισ. ευρώ, το πλήθος ωστόσο των εταιριών που έχουν αναμορφώσει τους ισολογισμούς τους είναι για πρώτη φορά τόσο υψηλό.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την «αφαίρεση κακού τζίρου» από τους ισολογισμούς, μερίδια αγοράς ή θυγατρικές εταιρίες που κοστίζουν πολύ περισσότερο ενδεχομένως από όσο τελικά είναι το όφελος τους. Η τάση αυτή δεν θα αποκλιμακωθεί άμεσα καθώς το κλείσιμο ζημιογόνων δραστηριοτήτων συνεχίζεται η βρίσκεται σε στάδιο εκποίησης ενώ άλλες εισηγμένες θα βρεθούν στο επίκεντρο αναδιαρθρώσεων τραπεζικού δανεισμού ώστε να καταστούν βιώσιμες.

Ο τζίρος στο εννεάμηνο παρουσιάζει οριακή αύξηση κατά 1,4% ενώ το γ’ τρίμηνο κλείνει με ελαφρώς καλύτερη επίδοση στο 2,8%. Δεδομένου ότι στο β’ τρίμηνο υπήρχε ουσιαστικά στασιμότητα (-0,5%) στην μεταβολή του κύκλου εργασιών η επιστροφή σε αυξητικούς ρυθμούς εκτός του ότι συμβαδίζει με τον αναθεωρημένο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ έχει εμφανίσει μεγαλύτερες ελαστικότητες σε κλάδους που δεν είναι απόλυτα συνδεδεμένες με τον Τουρισμό όπως το λιανικό εμπόριο και οι πωλήσεις αυτοκινήτων. Το τρίμηνο έκλεισε με συγκρίσιμο τζίρο 18,7 δισ. ευρώ έναντι 17,8 δισ. ευρώ πέρυσι ενώ σε επίπεδο εννεαμήνου σε απόλυτα μεγέθη ο τζίρος διαμορφώθηκε σε 51,5 δισ. ευρώ. Η διαφορά του κατασκευαστικού κλάδου οποίος έχει και την μεγαλύτερη αύξηση ( 31%) στο σύνολο είναι 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι.

Σε επίπεδο λειτουργικών κερδών η εικόνα βελτιώνεται καθώς οι εισηγμένες εταιρίες εμφανίζουν αύξηση 7,5% στο εννεάμηνο και 6,3% στο γ’ τρίμηνο. Δεδομένης της υψηλότερης αύξησης σε σχέση με τον τζίρο το λειτουργικό περιθώριο βελτιώνεται κατά 36 μονάδες βάσης στο σύνολο φθάνοντας στο 10,87% στο γ’ τρίμηνο ενώ στο εννεάμηνο το σχετικό μέγεθος βρίσκεται στο 10,10%. Είναι ίσως από τις πιο σημαντικές αναγνώσεις αυτής της περιόδου καθώς το διψήφιο ποσοστό στο λειτουργικό περιθώριο αφήνει μια απόσταση ασφαλείας για το τι θα μείνει την τελική γραμμή. Ιστορικά οι χρονιές που έκλεισαν με 10 % περιθώριο ήταν θετικές και σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας. Λόγω της επαναληπτικής ιδιότητας των λειτουργικών κερδών η χρήση του 2014 μπορεί να μην αφήνει ισχυρά κέρδη μετά από φόρους, έχει θέσει ωστόσο τις βάσεις για μια εξαιρετική συνέχεια στην επόμενη χρονιά.

Η τελική γραμμή εξαμήνου έκλεισε με κέρδη 941 εκατ. ευρώ που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τον χρηματοοικονομικό κλάδο και τα υψηλά έκτακτα της Τράπεζας Πειραιώς. Από εκεί και πέρα ο τουρισμός έχει αναλάβει να οδηγήσει το τρίμηνο. Για να γίνει κατανοητή η επίδραση του γ’ τριμήνου στην κερδοφορία οι 17 πιο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις εποχικής αύξησης τζίρου στο ΧΑ συνεισφέρουν 299 εκατ. ευρώ στα 396 εκατ. ευρώ καθαρών κερδών (75%) που είναι το σύνολο συνεισφοράς των εμποροβιομηχανικών εταιριών. Στο αντίστοιχο περυσινό γ’ τρίμηνο η επίδοση ήταν οριακά υψηλότερη (302 εκατ. ευρώ) λόγω των καλύτερων μεγεθών της Coca Cola ( 14 εκατ. ευρώ) ωστόσο σε ποσοστιαία βάση η συνεισφορά είναι πολύ υψηλότερη από το 2013 (65%).

Η σχέση μεταξύ κερδοφόρων και ζημιογόνων εταιριών συνέχισε την αποκλιμάκωση της παρουσιάζονταςμικρή αλλά σταθερή βελτίωση. Η εξέλιξη αποδίδεται στον παράγοντα εποχικότητα και πλέον ο σχετικός δείκτης έχει επιστρέψει στα επίπεδα του α’ τριμήνου του 2011 (43% Κερδοφόρες – 57% ζημιογόνες). Βέβαια θα πρέπει να επισημανθεί ότι το 2011 η περίοδος αφορούσε 248 ισολογισμούς ενώ πλέον οι ισολογισμοί που συμμετέχουν στα αποτελέσματα είναι 202. Αφενός ο τραπεζικός κλάδος έχει συρρικνωθεί από τότε αφετέρου οι εταιρικές πράξεις εξαγορών αλλά και η μη βιώσιμη εικόνα πολλών εταιριών έχει μειώσει τον αριθμό των εισηγμένων εταιριών. Από την άλλη πλευρά μόνο μία εισαγωγή εταιρίας έχει πραγματοποιηθεί από τότε. Ο δείκτης αυτός είναι καθοριστικός καθώς αποτυπώνει τον συστημικό κίνδυνο των συναλλαγών μεταξύ των επιχειρήσεων αλλά και των δυνητικών νέων προβλέψεων που οι τραπεζικοί ισολογισμοί πιθανόν θα κληθούν να εγγράψουν.

Σε ότι αφορά τις τράπεζες συνεχίστηκε η βελτίωση της οργανικής επίδοσης σε σχέση με το β’ τρίμηνο. Οι βελτιώσεις που παρατηρήθηκαν στους τραπεζικούς ισολογισμούς έχουν να κάνουν με την μείωση στο κόστος χρηματοδότησης (αύξηση στο επιτοκιακό αποτέλεσμα 2,8%), την μείωση των οργανικών εξόδων λόγω των εκτεταμένων προσπαθειών αναδιάρθρωσης (1,6%) αλλά και την αύξηση των προβλέψεων ( 104%) ώστε να ευθυγραμμιστούν οι ισολογισμοί με τις προβλέψεις των πρόσφατων τεστ αντοχής της ΕΚΤ.

Εκτός από τις αναμορφώσεις και τις αλλαγές στον υπολογισμό βάσης η σύγκριση με την περυσινή επίδοση καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη λόγω των συνεχιζόμενων έκτακτων εγγραφών και κατά το γ’ τρίμηνο. Επιπλέον πέρυσι υπήρξε καταιγισμός εκτάκτων εγγραφών τα οποία αλλοιώνουν αισθητά τόσο την περυσινή όσο και την φετινή τελική εικόνα.

Μένοντας στο γ’ τρίμηνο τα κυριότερα έκτακτα αποτελέσματα και οι κυριότεροι παράγοντες διαφορών σε σχέση με πέρυσι ήταν οι εξής:

Στον τραπεζικό κλάδο η Τράπεζα Πειραιώς (2,2 δις. ευρώ) ενέγραψε το σύνολο της άσκησης της ΕΚΤ στον ισολογισμό της ενώ η Alpha bank (196 εκατ. ευρώ), πέρασε το κόστος της εθελούσιας εξόδου στο γ’ τρίμηνο. Η Eurobank έχει θετικό μη επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα ύψους 167 εκατ. ευρώ από αναβαλλόμενη φορολογία.

Οι δύο εταιρίες διύλισης έχουν αθροιστική επιβάρυνση 150 εκατ. ευρώ από την μείωση της τιμής του αργού πετρελαίου.

Η έναρξη των έργων παραχώρησης είχε μεν θετικό αποτέλεσμα στο τζίρο των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων ωστόσο η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε χαμηλή με ότι αυτό συνεπάγεται για τις μικρότερες εταιρίες του κλάδου, τις εταιρίες τσιμέντου, μετάλλου, ξυλείας και οικοδομικών υλικών.

Οι αλλαγές στο σύστημα αγοράς ενέργειας επηρέασαν θετικά τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και αρνητικά τα μεγέθη σε Μυτιληναίο και ΓΕΚΤΕΡΝΑ. Θετική ήταν η επίπτωση στις εταιρίες ωστόσο σε επίπεδο EBITDA από την μείωση της τιμής του φυσικού αέριου

Η αύξηση των αδειών κυκλοφορίας είχε αντίκτυπο και στις τρεις εισηγμένες εταιρίες που εμπορεύονται αυτοκίνητα. Πετρόπουλος, Μοτοδυναμική και Σφακιανάκης παρουσιάζουν μέση αύξηση τζίρου 21%, θετικά λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA 98%), καθαρά κέρδη ή σημαντική συρρίκνωση ζημιών.

Το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ενίσχυσε και τον Ιουλιο τα μεγέθη του ΟΠΑΠ της Intralot και της Centric σε επίπεδο τζίρου. Στον ΟΠΑΠ η ενοποίηση για πρώτη φορά των «Ελληνικών λαχείων» είχε θετική επίπτωση 200 εκατ. ευρώ στον ενοποιημένο τζίρο.

Τα αποτελέσματα της Aegean Air ενσωματώνουν πλήρως τα αποτελέσματα της Olympic. Η σύγκριση ωστόσο θα εξομαλυνθεί μερικώς στο δ’ τρίμηνο αφού η εξαγορά της εταιρίας έγινε τον Οκτώβριο του 2013.

Η κρίση στην Ουκρανία επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις της Coca Cola σε Ουκρανία και Ρωσία. Αντίστοιχα αρνητικές γεωγραφικές επιδράσεις είχαν οι Τιτάν (Αίγυπτος) και Frigoglass (Ινδία και Τουρκία).

Οι συναλλαγματικές διαφορές ήταν υπέρ των εξαγωγικών εταιριών που μεταφράζουν τις πωλήσεις σε δολάριο.

Πρωταγωνιστές

Ελάχιστες ήταν οι περιπτώσεις εισηγμένων εταιριών όπου υπήρχε το στοιχείο της έκπληξης στα αποτελέσματα. Δυνατούς ισολογισμούς και καλή επίδοση στην τελική γραμμή είχαν Μυτιληναίος, Aegean, ΟΠΑΠ, Jumbo και FFGroup.

Συνέχισαν με καλό τρίτο τρίμηνο την χρονιά από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση οι Grivalia Properties, Ελληνικά Χρηματιστήρια, ΜΕΤΚΑ ενώ από το χώρο της μεσαίας κεφαλαιοποίησης πολύ καλή εικόνα είχαν οι ΟΛΠ, Autohellas, Πλαίσιο, Σαράντης και Καρέλιας.

Από τις μικρές εταιρίες δυνατό τρίτο τρίμηνο είχαν οι Centric, MLS Πληροφορική, Byte, Πλαστικά Κρήτης, Mevaco, As Company, Creta Farm, Καραμολέγκος, Πετρόπουλος, Καράτζης, Kleeman, Flexopack, Δαίος Πλαστικά, Κυλ. Λούλη, Ευρωπαική Πίστη, Mermeren Combinat, Ελτρακ, Κανάκης και Paperpack.

Στις βελτιώσεις θα πρέπει να συνεκτιμηθεί η προσπάθεια σταθεροποίησης ή μείωσης ζημιών που έχει μέχρι στιγμής πραγματοποιηθεί. Σε αυτή την λογική έχουν κινηθεί τα αποτελέσματα του Τιτάνα, της ΓΕΚΤΕΡΝΑ της Μοτορ οιλ και των Ελληνικών Πετρελαίων.

Στον αντίποδα αρνητικά μεγέθη ή κατώτερα των προσδοκιών ανακοινώθηκαν από Ιντραλοτ, Άνεμος, Frigoglass, ΕΥΔΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Η συνέχεια…

Απολογιστικά το τρίτο τρίμηνο μπορεί να μην έφερε την μεγάλη έκπληξη στους αριθμούς έφερε ωστόσο συνέπεια στο μεγαλύτερο πλήθος των εταιριών που δημοσίευσαν αποτελέσματα. Η ελληνική αγορά μέσα στο 2014 έκλεισε πολλές εκκρεμότητες -ειδικά στον τραπεζικό κλάδο- σε θέματα αναδιαρθρώσεων. Θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι σε μικρό επίπεδο η περίοδος που μεσολάβησε από την αρχή της χρονιάς ήταν προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση ειδικών συνθηκών στην οικονομία εάν και εφόσον υπάρξει εμπλοκή στο πολιτικό σκηνικό.

Στο τέταρτο τρίμηνο υπάρχει χαμηλότερο κόστος ενέργειας και παραγώγων πετρελαίου, υψηλότερη ανταγωνιστικότητα των εξαγωγικών εταιριών λόγω δολαρίου ενώ και ο τουρισμός δείχνει ότι έχει «εισβάλλει» ως επίδραση περισσότερο στους φθινοπωρινούς μήνες. Επίσης το κόστος κεφαλαίων για τις τράπεζες παραμένει χαμηλά διατηρώντας τα καλά περιθώρια στο λειτουργικό κομμάτι του ισολογισμού. Άρα οι καταλύτες για συνέχιση των βελτιώσεων υπάρχουν και υπό κανονικές συνθήκες θα μπορούσε το τρίτο τρίμηνο να είναι ο «βατήρας» εκτίναξης της καθαρής κερδοφορίας των εταιριών.

Για ένα άλλο τμήμα της αγοράς το τέταρτο τρίμηνο είναι ουσιαστικά οι 15 ημέρες που ξεκινούν από το μέσον Δεκεμβρίου μέχρι το τέλος της Χριστουγεννιάτικης περιόδου. Οι περισσότερες εμπορικές εταιρίεςπραγματοποιούν το 30% – 40% του ετήσιου τζίρου τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την ρευστότητα που διακινείται μεταξύ προμηθευτών και πελατών αλλά και εξυπηρέτησης οφειλών απέναντι σε τράπεζες και δημόσια ταμεία.

Μια αλλαγή στο πολιτικό προσκήνιο που θα προέλθει από αστοχίες στο θέμα με την Τρόικα ή μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος σαφώς θα αποδυναμώσει την δυναμική αύξησης του ΑΕΠ, θα οδηγήσει σε συντηρητικότερη ζήτηση στην αγορά και θα επιτείνει το κλίμα επενδυτικής επιφυλακτικότητας.

Από την άλλη πλευρά αν όλα κυλήσουν ομαλά οι οργανικές βελτιώσεις θα βγουν στην τελική γραμμή και το 2015 θα ξεκινήσει με τις καλύτερες δυνατές προοπτικές των τελευταίων έξι ετών. Αφενός οι τράπεζες δείχνουν πιο πρόθυμες να ενισχύσουν την οικονομία με ρευστότητα αφετέρου μια περίοδος χωρίς εκλογικές αναταράξεις θα δώσει χρονικό περιθώριο νέων επενδύσεων, καλύτερων επιτοκίων και πιθανότατα καλύτερων τιμημάτων στα εγχειρήματα αποκρατικοποιήσεων.

Ζητούμενο για την οικονομία είναι η συμπίεση του χρόνου που θα χρειαστούν οι εγχώριες πολιτικές εκκρεμότητες στο μικρότερο δυνατό βαθμό ώστε να υπάρξει γρήγορα μια ξεκάθαρη εικόνα της επόμενης ημέρας. Επενδυτικά η χρηματιστηριακή αγορά προσεγγίζεται πλέον μέρα με την ημέρα, τα δεδομένα αλλάζουν με τέτοιο τρόπο ώστε η μεσοπρόθεσμη πρόβλεψη γίνεται με βάση σενάρια. Σε αυτά τα σενάρια υπάρχει μια ομάδα εταιριών που μπορεί να θεωρηθεί παντός πολιτικού καιρού. Σε αυτές τις επιλογές θεωρούμε ότι έχει νόημα στα τρέχοντα επίπεδα η προσθήκη τους σε ένα μεσοπρόθεσμο χαρτοφυλάκιο.

Μετά την ολοκλήρωση των δημοσιεύσεων των εννεαμήνων έχουμε μεταβάλει μερικώς την προτίμηση μας σε μετοχές λόγω των ειδικών συνθηκών που διαμορφώνονται μεσοπρόθεσμα στην Ελληνική αγορά. Στην βασική πεντάδα επιλογών ο όμιλος Μυτιληναίου παίρνει την θέση της ΜΕΤΚΑ λόγω των πολύ ευνοϊκών συνθηκών που διαμορφώνονται διεθνώς στις τιμές του Αλουμινίου. Η ΔΕΗ παραμένει ένα στόρι υψηλού ρίσκου αλλά μεγάλης δυνητικής απόδοσης (διαπραγματεύεται μόλις στο 25% της καθαρής της θέσης) ενώ θα δίναμε πλέον μεγαλύτερο προβάδισμα στα Ελληνικά Πετρέλαια ως περίπτωση αναδιάρθρωσης και γυρίσματος σε κερδοφορία έναντι της Ελλάκτωρ. Στις τράπεζες τέλος η Alpha bank απέδειξε στα πρόσφατα τεστ κοπώσεως ότι έχει τα δεδομένα να αντέξει σε ένα περιβάλλον μεγαλύτερων απομειώσεων χωρίς την άντληση νέων κεφαλαίων και δικαίως αποτελεί σταθερή προτίμηση μας μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση.

Σε ότι αφορά πιο συντηρητικές επιλογές αλλά δοκιμασμένες σε συνθήκες κρίσης Jumbo, Σαράντης, Πλαίσιο, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ έχουν ισχυρά αμυντικά χαρακτηριστικά στα αριθμητικά δεδομένα του ισολογισμού τους ωστόσο δεν παραγνωρίζεται το γεγονός της υψηλής έκθεσης στις συνθήκες της εγχώριας ζήτησης. Θέτουμε υπό παρακολούθηση την μετοχή της Aegeanκαθώς αποτελεί μια εξαιρετική περίπτωση έκθεσης στην δυναμική ανάκαμψη του ελληνικού τουρισμού

Παραμένουμε τέλος θετικοί για μικρότερες εταιρίες που έχουν αποδείξει ότι οι επιδόσεις τους δεν είναι συγκυριακές: Κρι- Κρι, EltonΧημικά, Κυριακίδης Μάρμαρα, Ευρωπαική Πίστη, GrivaliaProperties, Καρέλιας, Πλαστικά Κρήτης, Flexopackκαι Autohellasμε τον αστερίσκο της εμπορευσιμότητας να αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την αποτελεσματικότερη αποτίμηση τους από την αγορά”.

Σχετικα αρθρα

Πώς θα ξεκινήσει ένας νέος πόλεμος στα Βαλκάνια

admin

Η Ελλάδα ελπίζει σε προσχέδιο συμφωνίας αυτήν την εβδομάδα

admin

Στη «μάχη» των stress test οι τράπεζες

admin

Η Citi μίλησε το Χ.Α. αντέδρασε

admin

Το Grexit που μπορεί να συμβεί

admin

Η πίεση στη Μέρκελ για το προσφυγικό γίνεται αισθητή

admin

Πετρέλαιο: Η μάχη της Σαουδικής Αραβίας με τη Ρωσία δεν θα τελειώσει σύντομα

admin

H πτώση του Αυτοκράτορα ;

admin

Οι παγκόσμιες τάσεις που θα διαμορφώσουν το μέλλον του κόσμου

admin

Γερμανικός Τύπος: Κοτζιάς, το πρώτο επώνυμο θύμα της ενδοκυβερνητικής διένεξης

admin

Η επανεμφάνιση του ιού «ψαλιδίζει» τις ελπίδες ανάκαμψης της οικονομίας

admin

Αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα

admin

O αγώνας δρόμου του κ.Τσίπρα

admin

Αργούν οι τίτλοι τέλους για το ασφαλιστικό

admin

Το ΔΝΤ απειλεί να ρίξει την διαπραγμάτευση στα «βράχια»

admin

Ελλάδα και ορκωμοσίες: έκτακτες συνεδριάσεις της Bundestag

admin

Σανίδα σωτηρίας για το κράτος οι κατασχέσεις

admin

Αντρέ Κοντ-Σπονβίλ: Μια «αιρετική» άποψη για τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού

admin