Image default
Πρώτο Θέμα

«Ταύροι» οι διεθνείς οίκοι για τη Wall Street

«Ταύροι» οι διεθνείς οίκοι για τη Wall Street

Αισιόδοξοι για την πορεία του παγκόσμιου δείκτη – βαρόμετρο S&P 500 εμφανίζονται οι στρατηγικοί αναλυτές, εκτιμώντας πως θα συνεχιστεί η ανοδική του πορεία. Οι διεθνείς οίκοι στις αναλύσεις τους για το νέο έτος δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις αμερικανικές μετοχές, ενώ εμφανίζονται επιφυλακτικοί για το ευρώ και τα εμπορεύματα.

Σε ό,τι αφορά το 2014 (μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου) στους μεγάλους χαμένους του 2014 συγκαταλέγεται και το Χρηματιστήριο Αθηνών. Όπως σημειώνει η Deutsche Bank η αυξημένη αστάθεια και το πολιτικό ρίσκο στην Ελλάδα «βύθισαν» την ελληνική αγορά, κατά το τρέχον έτος.  Παράλληλα, σύμφωνα ότι ιδιαίτερα αδύναμες ήταν οι επιδόσεις και για το Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης με τον δείκτη DAX να έχει καταγράψει κέρδη μόλις 2%. Καταστροφική όμως ήταν η χρονιά για το ρούβλι που υποχώρησε -27% λόγω της ισχυρής πτώσης του πετρελαίου αλλά και για το ίδιο το πετρέλαιο που σημείωσε πτώση -28%, σε ετήσια βάση.

BofA ML

Στις 2.200 μονάδες τοποθετεί την τιμή-στόχο για τον S&P 500 ο επενδυτικός οίκος έως τα τέλη του 2015. Όπως υποστηρίζει οι μετοχές θα παραμείνουν μία περισσότερο ελκυστική επένδυση σε σύγκριση με τα ομόλογα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά πόσο υψηλές θα είναι οι αποδόσεις τους. Πάντως, με δεδομένη την πορεία τους το τελευταίο διάστημα, χρυσός και πετρέλαιο είναι σαφώς φθηνότερα απ’ ότι είναι οι μετοχές, ακόμη και εάν εξετασθούν με βάσει τα ιστορικά δεδομένα που υπάρχουν. Η εκτίμηση της BofA ML για κέρδη ανά μετοχή για τον S&P 500 στο 6% υποδεικνύει ότι η bull market δεν έχει σβήσει, αλλά το 2015 θα είναι μία χρονιά κατά την οποία οι επενδυτές θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί στις επιλογές τους.

Credit Suisse

Ιδιαίτερα αισιόδοξη για την πορεία του S&P 500 εμφανίζεται η Credit Suisse, η οποία εκτιμά ότι θα φθάσει στο επίπεδο των 2.200 μονάδων έως τα μέσα του 2015. Έχει εκ διαμέτρου αντίθετη αντίληψη από την Goldman, θεωρώντας ότι θα υπάρξει αρκετά σημαντική μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές. Η αφαίρεση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Fed από το προσκήνιο των αγορών, σαφώς μπορεί να μειώσει ελαφρώς τις επενδυτικές διαθέσεις αλλά δεν πρόκειται να τις πλήξει τόσο ώστε να οδηγήσει σε ισχυρές απώλειες τους μεγάλους χρηματιστηριακούς δείκτες. Σταθερά υπέρ του δολαρίου παραμένει ο επενδυτικός οίκος, ο οποίος στοιχηματίζει ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία έναντι όλων των ανταγωνιστικών του νομισμάτων εντός του επόμενου έτους.

Goldman Sachs

Περαιτέρω υποχώρηση του ευρωπαϊκού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου βλέπει για το 2015 η Goldman Sachs.

Ειδικότερα, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά πως το ευρώ σε βάθος δωδεκαμήνου θα διολισθήσει στα 1,15 δολάρια/ευρώ.

Η πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος, σύμφωνα με την Goldman Sachs, θα ξεκινήσει το β’ τρίμηνο του 2015, οπότε το ευρώ θα υποχωρήσει στο 1,23 δολάρια, ενώ θα ενταθεί το γ’ τρίμηνο (1,20 δολ.) και το δ’ τρίμηνο (1,15 δολ.).

Την ίδια ώρα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 αναμένεται να ενισχυθεί το 2015 στις 365 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο της τάξης του 8%.  Όσον αφορά στον S&P 500, η Goldman Sachs εκτιμά πως το 2015 θα ενισχυθεί περαιτέρω, στις 2.100 μονάδες, ενώ το γ’ τρίμηνο αναμένεται να αγγίξει και τις 2.150 μονάδες. Αναφορικά με το πετρέλαιο, η αμερικανική τράπεζα αναμένει πως σε βάθος δωδεκαμήνου η τιμή του αργού WTI θα διαμορφωθεί στα 75 δολάρια/βαρέλι και η τιμή του brent στα 85 δολάρια/βαρέλι, έναντι 76 και 79 δολαρίων, αντίστοιχα, σήμερα.

Barclays

Η Barclays για μία ακόμη φορά αποφεύγει τις αιρετικές και ριψοκίνδυνες συμβουλές και στρέφει τους επενδυτές σε ασφαλή μονοπάτια. Ειδικότερα, η βρετανική επενδυτική τράπεζα για ακόμη ένα έτος επικεντρώνει την προσοχή της στην αγορά ομολόγων, καλώντας τους επενδυτές να πράξουν το ίδιο.

Αγνοώντας την απογοητευτική πορεία των ομολόγων για το 2014, η Barclays εκτιμά πως κάτι ανάλογο δεν πρόκειται να συμβεί εκ νέου, εκφράζοντας την πεποίθηση πως τα κέρδη των επενδυτών από τα ομόλογα θα είναι σημαντικά. «Είναι απίθανο το 2015 να υπάρξει επανάληψη της outperformance που παρακολουθήσαμε το 2014. Επομένως, καλούμε τους επενδυτές να διατηρήσουν ένα ισορροπημένο portfolio» αναφέρει σε σημείωμά της η βρετανική τράπεζα.

Άλλωστε, η Barclays εδράζει την αισιοδοξία της στο γεγονός ότι το δεκαετές ομόλογο των ΗΠΑ βρίσκεται στο 2,32% και στη σαφή βελτίωση της αμερικανικής οικονομίας, η οποία με τη σειρά της αναμένεται να οδηγήσει τη Fed στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων!

Ένα ακόμη θετικό γεγονός έγκειται στη διακύμανση των ομολόγων της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Παράλληλα, ασφαλές καταφύγιο συνιστά και το γερμανικό ομόλογο, με την προϋπόθεση, ωστόσο, να μη διολισθήσει σε αρνητικό έδαφος.

Blacksummit

Σταθερά σε ανοδική πορεία θα συνεχίσει να κινείται το δολάριο, οδηγώντας σε ορισμένες περιπτώσεις τις αγορές σε αχαρτογράφητες περιοχές.  Όπως αναφέρει ο dr John Charalambakis στην ανάλυση της Blacksummit, «καθώς οι προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας αυξάνονται, το δολάριο αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω». Αυτή η πορεία θα βοηθηθεί και από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ιαπωνίας, οι οποίες αναμένεται να προχωρήσουν σε εφαρμογή προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης.

Επιπρόσθετα, ο κ. Charalambakis εκτιμά ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο –το οποίο το τελευταίο διάστημα διαπραγματεύεται σε περιορισμένη κλίμακα– μπορεί να ξεκινήσει το 2015 σε μια πιο υγιή βάση, αν και δεν αποκλείονται κάποια σκαμπανεβάσματα στην αρχή του έτους. Εν γένει, όμως, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά θα πρέπει να προετοιμαστεί για ένα ακόμη αξιόλογο έτος, ενώ καλή θα είναι η χρονιά για τις αγορές της Ε.Ε., και πιθανώς για αυτές της Ιαπωνίας και της Κίνας. Οι ευρωπαϊκές αγορές θα δεχθούν και τη στήριξη της ΕΚΤ, μέσω της οποίας θα υπάρξει αύξηση της ρευστότητας, αλλά θα στηριχθούν και στην ενίσχυση των εξαγωγών και της εταιρικής κερδοφορίας. Πάντως, η «ατμομηχανή» αναμένεται ότι θα είναι οι ΗΠΑ, με ταυτόχρονη μείωση των εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων και βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Σχετικα αρθρα

Wall Street:Ταύροι ή αρκούδες;

admin

Φεύγει οριστικά το ΔΝΤ από την Ευρώπη;

admin

Η Λατινική Αμερική χρειάζεται έναν Μακρόν

admin

Προς τι ο ξαφνικός «έρωτας» των ξένων με την Ελλάδα;

admin

Η νέα πρόκληση της ΕΕ: οι κανόνες δικαίου

admin

Όχι, η Ιταλία δεν είναι θύμα του ευρώ

admin

Η στιγμή της αλήθειας για την Άγκελα Μέρκελ

admin

Επενδύσεις από τη Γερμανία ζητά ο Εμ. Μακρόν

admin

Ο λογαριασμός του Brexit δεν πρέπει να εκτροχιάσει τις συζητήσεις

admin

Αντιμετωπίζοντας την τέλεια καταιγίδα της Ευρώπης

admin

ΕΙU: Πέντε μεγάλοι κίνδυνοι που απειλούν την παγκόσμια οικονομία

admin

Τι περιμένει, και τι ελπίζει η Ελλάδα από τη νίκη Τραμπ

admin

Mέτρα-ΣΟΚ έως 9 δισ. ευρώ ζητά το ΔΝΤ – Κόβονται συντάξεις

admin

Τρεις εβδομάδες μόνο…

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: H Τουρκία θέλει να επιβάλει το δίκαιο του ισχυρότερου

admin

Οι γερμανοί θα έχουν κληρονομήσει ένα άδειο κέλυφος;

admin

Χοντραίνουν το παιχνίδι οι κεντρικές τράπεζες

admin

Σαρωτικές αλλαγές στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο

admin