Image default
Πρώτο Θέμα

Τελεσίγραφο Eurogroup και… παγίδα 6μηνης παράτασης

Τελεσίγραφο Eurogroup και… παγίδα 6μηνης παράτασης

Σε δραματικό αδιέξοδο κινδυνεύει να οδηγηθεί η κυβέρνηση, μετά το «ναυάγιο» των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup αναμένεται να διατυπωθεί και επίσημα η απαίτηση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να υποβάλει άμεσα η Αθήνα επίσημο αίτημα παράτασης του μνημονίου, πίσω από το οποίο κρύβεται μια επικίνδυνη παγίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euro Working Group (EWG), δηλαδή η ομάδα τεχνοκρατών που υποστηρίζει τη λειτουργία του Eurogroup, θα ασκήσει σήμερα ασφυκτική πίεση στον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, Τάσο Αναστασάτο, προκειμένου να υποβληθεί άμεσα το αίτημα παράτασης του μνημονίου, ώστε να το εγκρίνει το Eurogroup στη συνεδρίασή του, τη Δευτέρα, και να πάρει το δρόμο της έγκρισης από ευρωπαϊκά κοινοβούλια.

Η επικρατούσα αντίληψη στο EWG, που υποστηρίζεται σθεναρά και από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, είναι ότι δεν υπάρχει πλέον το παραμικρό περιθώριο, για λόγους ουσίας και χρονικών περιορισμών, να κλείσει η αξιολόγηση της τρόικας έγκαιρα, ώστε να εκταμιευθεί η τελευταία δόση και να κλείσει η συμφωνία για μετάπτωση της Ελλάδας στο νέο πρόγραμμα προληπτικής χρηματοδοτικής υποστήριξης.

Αυτό θα ήταν δυνατό μόνο στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση έκανε στροφή 180 μοιρών και αποδεχόταν να λάβει άμεσα σκληρά μέτρα, προκειμένου να καλυφθεί το εκτιμώμενο από την τρόικα δημοσιονομικό κενό των 2,6 δισ. ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, θα χρειάζονταν μέτρα με στόχο εξοικονόμησης 1,6 δισ. ευρώ, εάν υποτεθεί ότι γίνονται δεκτά από την τρόικα τα μέτρα που προτάθηκαν από τον Γκίκα Χαρδούβελη για εξοικονόμηση περίπου 1 δισ. ευρώ.

Είναι προφανές ότι η διαφορά είναι τεράστια και τα μέτρα που θα απαιτούνταν εξαιρετικά επώδυνα, που θα ήταν αδύνατο να βρουν υποστήριξη από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης. Όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο Ευ. Βενιζέλος, περιγράφοντας το σοβαρό πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, «οι εγγυήσεις που ζητεί η τρόικα θα δοθούν μόνο εφόσον υπάρχει η βούληση του ελληνικού λαού».

Με αυτά τα δεδομένα, οι τεχνοκράτες του Eurogroup αναμένεται να «στριμώξουν στα σκοινιά» τον εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών, Τάσο Αναστασάτο, θέτοντας ένα πολύ σκληρό δίλημμα: η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει άμεσα το αίτημα παράτασης του μνημονίου, ώστε να συζητηθεί στο Eurogroup, αλλιώς θα υπάρχει ο κίνδυνος να μην είναι επαρκής ο χρόνος για να ψηφισθεί από τα κοινοβούλια η παράταση, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για την Ελλάδα (απώλεια της τελευταίας δόσης και των 11,4 δισ. του Τα μείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, παύση της χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ).

Η υποβολή αιτήματος για παράταση του μνημονίου φαίνεται «αθώα», τυπική διαδικασία, αλλά δεν είναι. Η ελληνική πλευρά δεν είναι τυχαίο ότι επιμένει να δοθεί άτυπα μια παράταση ενός μήνα, δηλαδή με μια απλή πολιτική απόφαση του Eurogroup και χωρίς εγκρίσεις από κοινοβούλια. Η ελληνική θέση διατυπώνεται επειδή η τυπική διαδικασία παράτασης κρύβει μια σοβαρή παγίδα: να μη συμφωνήσουν ορισμένες κυβερνήσεις για μια σύντομη παράταση και να απαιτήσουν μεγαλύτερη παράταση, τουλάχιστον κατά έξι μήνες.

Είναι γνωστό, άλλωστε, ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών τάσσεται κατά της σύντομης παράτασης και θέλει τουλάχιστον εξάμηνης διάρκειας παράταση του μνημονίου, με το επιχείρημα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λάβει τα μέτρα που ζητάει η τρόικα και δεν θα αλλάξει κάτι, αν η διαπραγμάτευση παραταθεί άλλο ένα μήνα. Γι’ αυτό, εκτιμά το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, το ορθότερο είναι να παραταθεί το μνημόνιο τόσο, όσο χρειάζεται για να ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα και να είναι σε θέση η σημερινή, ή μια επόμενη κυβέρνηση, να διαπραγματευθεί ουσιαστικά με την τρόικα. Πίσω από αυτές τις θέσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών κρύβεται, βεβαίως, και η πρόθεση να παραμείνει δεσμευμένη από το μνημόνιο ακόμη και η επόμενη κυβέρνηση, που πιθανόν να ελέγχεται από το ΣΥΡΙΖΑ, ώστε οι δανειστές να βρίσκονται σε πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση.

Σε κάθε περίπτωση, μια παράταση εξάμηνης διάρκειας αποτελεί εφιαλτικό σενάριο για την κυβέρνηση, αφού θα υποχρεωθεί να δώσει από θέση αδυναμίας τη «μάχη» για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, έχοντας διαψεύσει τις υποσχέσεις της για έξοδο από το μνημόνιο…

Σχετικα αρθρα

«Νέο μνημόνιο δεν υπάρχει περίπτωση να υπογραφεί»

admin

Η δικαστική απόφαση για το άρθρο 50 δε θα καθυστερήσει τα σχέδια του Brexit

admin

Ο μεγάλος συνασπισμός και η Ελλάδα

admin

Χ.Α.:Νέα υψηλά 13 μηνών-Μεγάλα κέρδη 6,04% στις Τράπεζες

admin

ΗΠΑ: Ρεκόρ ανεργίας 14,7% από τον 2ο παγκοσμιο πολεμο

admin

Η πρόταση των πιστωτών οδηγεί τον Τσίπρα στα άκρα

admin

Ο Buffett και ο Dimon είναι κοντόφθαλμοι σε σχέση με τους επενδυτές

admin

Ο κορονοϊός θα «τελειώσει» πρώτα τους αδύναμους…

admin

Τι περιμένει την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος

admin

Η Ιταλία και τα φαντάσματα του παρελθόντος

admin

Reuters: Σχέδιο για σταδιακή εγγύηση των καταθέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο

admin

Στροφή επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα -Φόβοι για τις εμπορικές εντάσεις

admin

Τα «καλά νέα» της ελληνικής οικονομίας και τα ερωτηματικά για το μέλλον

admin

Η μυστική βαλίτσα με το $1 εκατ., το ιδιωτικό τζετ και ο… κορωνοϊός 

admin

Επικίνδυνα παιχνίδια Μέρκελ-Ερτογάν

admin

Οι μεταρρυθμιστές της ευρωζώνης φέρονται λες κι η κρίση δεν έγινε ποτέ

admin

ICAP:Ενισχύεται η διείσδυση των γυναικών στις ανώτερες βαθμίδες της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής

admin

Η κεντρική Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στην ΕΕ

admin