Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί καθυστερούν τα δημόσια έργα τεχνολογίας;

Γιατί καθυστερούν τα δημόσια έργα τεχνολογίας;

Με αργά βήματα προχωρούν τα έργα τεχνολογίας στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ (ΚτΠ), από τα 325 εξ’ αυτών, με συνολικό προϋπολογισμό περί το 1,1 δισ. ευρώ, λίγα είναι αυτά που έχουν δρομολογηθεί. Τα τελευταία επτά χρόνια δε, έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους μόνον 249 εκατ. ευρώ και έχουν εκταμιευτεί μόνον 45,7 εκατ. ευρώ.

Αγωνία επικρατεί αυτή την ώρα για το μεγάλο έργο Σύζευξις ΙΙ, που έχει να κάνει με την αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τους κρατικούς φορείς. Από την άλλη ο κατάλογος με όλα εκείνα τα έργα που καθυστερούν δεν έχει προηγούμενο.

Εκτός όμως από την κατηγορία των έργων των οποίων η προκήρυξη δεν έγινε ποτέ, υπάρχουν και εκείνα που για κάποιο περίεργο λόγο δεν έχουν προχωρήσει. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Δικτύου  Υγείας Στρατιωτικών Νοσοκομείων Φίλιππος, που έχει ανατεθεί από τον Ιανουάριο του 2007, και σχεδόν οκτώ χρόνια μετά το έργο εμφανίζεται «υπό υλοποίηση», αλλά ο ανάδοχος έχει εισπράξει μόλις 827.500 ευρώ!

Παρόμοια είναι η εξέλιξη και για άλλα έργα τεχνολογίας όπως το πληροφοριακό σύστημα για το πρώην ΠΕΣΥΠ Πελοποννήσου, που επίσης ανατέθηκε το 2007, δηλαδή πριν περίπου οκτώ χρόνια. Το έργο για τις νέες εφαρμογές του Taxisnet έχει ανατεθεί από το 2006, αλλά από τα 2,2 εκατ. ευρώ έχουν απορροφηθεί μόλις 555.000 ευρώ. Με ανάλογες καθυστερήσεις υλοποιούνται και άλλα έργα τεχνολογικής αναβάθμισης του υπουργείου Οικονομικών, όπως δείχνουν τα στοιχεία για τις πληρωμές.

Τρέχουν να απορροφήσουν τα κονδύλια

Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν πως στην πραγματικότητα η ΚτΠ ΑΕ εστίασε στο Σύζευξις ΙΙ, μέσω του οποίου μπορεί να γίνει πιο γρήγορα η απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ, καθώς ο κλοιός σφίγγει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, η απορρόφηση των κονδυλίων πρέπει να έχει γίνει μέχρι το τέλος του 2015. Το Σύζευξις ΙΙ αποτελεί τη μοναδική ελπίδα, αν ληφθεί υπ’ όψιν πως τα πιο πολλά από τα υπόλοιπα έργα δεν προχωρούν.

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαγωνισμοί για το Σύζευξις ΙΙ, το συνολικό κόστος του οποίου προσεγγίζει τα 550 εκατ. ευρώ, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα γίνουν και οι πρώτες αναθέσεις. Η χώρα μας, με βάση τα σχέδια, είναι μοιρασμένη ανά τμήμα ενώ θα επιλεγούν τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και εταιρείες υπηρεσιών για κάθε ξεχωριστή περιοχή.

Οι παίκτες

Να αναφερθεί πως για το μεγαλύτερο υποέργο του Σύζευξις ΙΙ, που σχετίζεται με τις υποδοµές Ασφάλειας / Τηλεφωνίας / Τηλεδιάσκεψης / Καλωδίωσης», προϋπολογισµού 132,65 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου τέσσερις προσφορές από την Logicom Solutions, την κοινοπραξία ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems, την Globo Technologies και την κοινοπραξία ONEX, ZTE Hellas, Forthnet. Για το έργο “ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ – Κεντρικές Υπηρεσίες ISP & SLA”, προϋπολογισμού 26,6 εκατ. ευρώ, κατατέθηκαν την  δύο προσφορές: Η πρώτη από την κοινοπραξία ΟΤΕ, Space Hellas, Unisystems και Intrasoft International και η δεύτερη από την κοινοπραξία PriceWaterhouseCoopers Business Solutions, Cosmos Business Systems.

ΣΔΙΤ, η μόνη πιθανή λύση

Πιο αισιόδοξη είναι η εικόνα όσον αφορά τα έργα που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια μέσω Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) με πρώτο το έργο της τηλεματικής στις αστικές συγκοινωνίες που ανατέθηκε στην Intasoft International. Με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών για την άφιξη των λεωφορείων ή των τρόλεϊ, η εταιρεία ανέλαβε την κατασκευή και διαχείριση συστήματος “έξυπνων στάσεων”. Υπογραφές αναμένεται να πέσουν και για το έργο του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς που ανατέθηκε στην κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – LG.

Μέσα στο εξάμηνο του νέου έτους, θα υπογραφεί και ένα ακόμα έργο ΣΔΙΤ, προϋπολογισμού 161 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Το έργο είχε τεμαχιστεί σε τρεις ζώνες με τον ΟΤΕ να επικρατεί για τις ζώνες 1 και 3 και την κοινοπραξία Intracom Holdings, ΙΝΚΑΤ και Hellas On Line να αναλαμβάνει τη ζώνη 2. Μέσω του έργου περίπου 600.000 άτομα, που ζουν σε περισσότερες από 5.400 αγροτικές και νησιωτικές περιοχές (δηλ. περίπου στο 40% της χώρας), θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε Διαδίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Σχετικα αρθρα

Εφικτός πλέον ο στόχος του 2% στον ρυθμό ανάπτυξης το 2019

admin

ΟΟΣΑ: Πρωταθλήτρια σε φόρους η Ελλάδα- Τελευταία σε ανάπτυξη και στήριξη ανέργων

admin

XA: Kακή συνεδρίαση (-2,69%)- «Κράτησαν» οι 800 μονάδες

admin

Tα πολυκαταστήματα «σκοτώνουν» τα μικρά μαγαζιά στην Αττική

admin

Ευρωζώνη: Το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται για πέμπτο συνεχόμενο μήνα

admin

Μήνας εξελίξεων ο Μάρτιος για την ελληνική οικονομία

admin

ΧΑ: Μηνιαία πτώση 3,54% για ΓΔ και 5,58% για Τράπεζες

admin

Μπαράζ road shows από τις εισηγμένες

admin

Τα φτηνά τσιγάρα καίνε την ελληνική οικονομία

admin

Τι συμβαίνει με την Vodafone;

admin

Η Ιταλία και τα φαντάσματα του παρελθόντος

admin

Υπογραφή κυβερνητικής συμφωνίας με ελληνικές αναφορές

admin

PwC:€ 12δισ. προσέλκυσαν οι ελληνικές επιχειρήσεις

admin

Τρεις φορές περισσότερα έσοδα από τον τουρισμό μπορούν να φέρουν τα logistics

admin

Η υποτιμημένη οικονομική απειλή από τον Λευκό Οίκο

admin

Η ελληνική τραγωδία που μπορεί να γυρίσει σε φάρσα

admin

Δε θα βρείτε την επόμενη ελληνική κρίση στην αγορά ομολόγων

admin

Καταρρέει η λίρα, αναταράξεις στην Τουρκία

admin