Image default
Πρώτο Θέμα

Τρέχουν οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο

Τρέχουν οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο

Στο «κάδρο» των αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας βάζει η τρόικα τον ιδιωτικό ασφαλιστικό κλάδο, προκειμένου να συμπληρωθεί η ελλιπής κοινωνική ασφάλιση κυρίως των νέων ασφαλισμένων.

Να σημειωθεί πως οι πρώτοι που είχαν αποκτήσει επαφή με την ομάδα των τροϊκανών την περίοδο 2010-2012, ήταν οι Έλληνες και ξένοι CEO των ιδιωτικών και ξένων ασφαλιστικών ομίλων, οι οποίοι κατόρθωσαν να ενσωματώσουν την ιδιωτική ασφάλιση στο επίκεντρο του εγχώριου ασφαλιστικού ζητήματος εξαιτίας και της ισχυρής επιρροής των μητρικών τους (γερμανικών, ολλανδικών, γαλλικών, ιταλικών και αμερικανικών ομίλων).

Στην ουσία η είσοδος του ζητήματος των ιδιωτικών Επαγγελματικών Ταμείων στο φάκελο των διαπραγματεύσεων για το Ασφαλιστικό με τους τροϊκανούς, καθιστά τα ιδιωτικά ΤΕΑ σε νέους πυλώνες παροχής συνταξιοδότησης, τους οποίους αποδέχονται τόσο οι Έλληνες επιχειρηματίες όσο και πολιτικοί.

Το γεγονός πως τα δεδομένα αλλάζουν στην ασφαλιστική αγορά της χώρας είχε επισημανθεί από τις αρχές του χρόνου, ενώ οι ισχυρές ξένες πολυεθνικές άρχισαν να ρίχνονται με περισσότερο πάθος στη διεκδίκηση μεγαλύτερου μεριδίου με στόχο τον περιορισμό της δύναμης των ελληνικών ομίλων. Η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα βρεθεί στο επίκεντρο των επιχειρηματικών εξελίξεων τα επόμενα χρόνια, δεδομένου ότι οι δέκα πιο ισχυρές εταιρείες θα έχουν στην κατοχή τους, το 90% της ασφαλιστικής παραγωγής, μετά από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Καθοριστικό ρόλο στις αλλαγές και τα προγράμματα αναδιάρθρωσης των τραπεζικών θα παίξουν οι τράπεζες, οι οποίες είναι αναγκασμένες να απαλλαχθούν από τους ασφαλιστικούς ομίλους μέσα σε διάστημα δύο χρόνων. Η εκκίνηση δόθηκε το καλοκαίρι με την πώληση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς στη γερμανική Ergo. Η γερμανική εταιρεία διπλασίασε την παραγωγή της με αφορμή την εναρμόνιση της διαδικασίας παραγωγής ασφαλίστρων.

Μέχρι το τέλος της χρονιάς, η Eurobank καλείται να έχει διευκρινίσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τη διαδικασία που θα αξιοποιήσει ή θα πουλήσει την κατά 100% θυγατρική της EFG Eurolife, η οποία τυγχάνει να είναι και η πλέον κερδοφόρα θυγατρική εταιρεία του ομίλου Eurobank. Το αίτημα της ΕΤΕ, όσον αφορά την Εθνική Ασφαλιστική, είναι η εξάντληση του χρόνου αναμονής για την πώλησή της.

Τον Αύγουστο έγιναν οι πρώτες κινήσεις για την καταγραφή του σχεδίου έτσι ώστε να υπάρχει μια πρώτη εκτίμηση για το ενδιαφέρον από την αγορά. Την άκρα μυστικότητα για το σχέδιο είχαν ζητήσει τόσο η διοίκηση της ΕΤΕ όσο και της ασφαλιστικής, προκειμένου να μη διαταραχθεί η παραγωγική διαδικασία, ενώ με βάση τις πληροφορίες, η Deutsche Bank και η Morgan Stanley είναι οι σύμβουλοι πώλησης που έχει επιλέξει ο όμιλος. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες οι διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2016,

Περίπλοκα είναι από την άλλη τα πράγματα στον όμιλο της Alpha Bank, δεδομένου ότι σε συνδυασμό με τη θυγατρική της (Alpha Life) υπάρχει η Credit Agricole Life, η οποία ήταν ο ασφαλιστικός βραχίονας της Emporiki Bank, ενώ η Alpha Life συνεργάζεται και με την ΑΧΑ σχεδόν για όλα τα προϊόντα. Η τράπεζα, όπως μαρτυρούν οι πληροφορίες, θα προβεί σε προτάσεις για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της Credit Agricole Life, έτσι ώστε να το εντάξει στο χαρτοφυλάκιο της Alpha Life ή διαφορετικά να μεταβιβασθεί το χαρτοφυλάκιο της Credit Agricole Life στην -επίσης γαλλική- ΑΧΑ έναντι ενός ικανοποιητικού τιμήματος. Έντονη είναι η δραστηριότητα και όσον αφορά τους μεσίτες ασφαλίσεων και αντασφαλίσεων. Πρόσφατα, η ΑΟΝ προέβη στην εξαγορά μιας μικρής και δυναμικής νέας ελληνικής εταιρείας, την Safe Brokers, προκειμένου να ενισχύσει το χαρτοφυλάκιό της σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σχετικα αρθρα

DW: H νέα ψήφος εμπιστοσύνης και η “νέα” τράπεζα Πειραιώς

admin

Ένας χρόνος πριν από το Brexit

admin

Ποιος ωφελείται από μια απόσχιση της Καταλονίας;

admin

Τι κάνει τους λαϊκιστές τόσο ελκυστικούς;

admin

Οι 20.000 μονάδες του Dow Jones δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης

admin

Το χρέος της Ελλάδας είναι ακόμη μη βιώσιμο

admin

Πολυεθνικές Vs Eλληνικές εταιρείες

admin

Γιατί οι επενδυτές αποφεύγουν τη Σαουδική Αραβία

admin

Το «τέλειο» αδιέξοδο και ο χρόνος που τελειώνει…

admin

Νέες Διεργασίες στον ασφαλιστικό κλάδο

admin

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας μπορεί να είναι παράνομη σύμφωνα με τον ΟΗΕ

admin

Τα ομόλογα της Ελλάδας μετά τη νίκη του Τσίπρα

admin

Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να γίνει η ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου – και αυτό είναι καλό

admin

ALPHA BANK: Δεδομένη η έξοδος στις αγορές

admin

Ισπανία: Ξένα κεφάλαια κάνουν έφοδο στην αγορά ακινήτων

admin

Η χρονιά-κόλαση της Ευρώπης μπορεί να προοιωνίζει μια χειρότερη

admin

14 δράσεις προτείνει ο ΣΕΒ για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση

admin

Η Goldman Sachs σκέφτεται να μετακομίσει στη Φρανκφούρτη λόγω Brexit

admin