Image default
Πρώτο Θέμα

Τι θα πει απόψε ο κ.Α.Σαμαράς;

Τι θα πει απόψε ο κ.Α.Σαμαράς;

«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζουν τα σενάρια επίσπευσης της προεδρικής εκλογής, που αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο στην αποψινή αντιπαράθεση Σαμαρά-Τσίπρα, στη Βουλή για τον προϋπολογισμό, επισκιάζοντας τη συζήτηση για την οικονομία.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς εκτιμάται ότι θα κρύβει αναφορές ή νύξεις για το χρόνο έναρξης των διαδικασιών εκλογής προέδρου, παρότι οι οριστικές αποφάσεις δεν θα ληφθούν πριν την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup και τη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Δεκεμβρίου, δεδομένου ότι η επίσπευση της προεδρικής εκλογής συνδέεται άμεσα με την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει ακόμη και αμέσως μετά τις γιορτές, στις 12 Ιανουαρίου, η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα καταλήξουν σε αδιέξοδο και χρειασθεί να παραταθεί το μνημόνιο.

Eίναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να ανακοινώσει αμέσως μετά τις 18 Δεκεμβρίου το όνομα του προτεινόμενου από το δύο κόμματα της συγκυβέρνησης Προέδρου.

Θεωρείται πολύ πιθανό  το όνομα του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας να ανακοινωθεί λίγο πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων και ταυτόχρονα να εκδοθεί ειδική ημερήσια διάταξη της Βουλής που θα ορίζει την πρώτη ψηφοφορία στις 12 Ιανουαρίου.

Με βάση αυτό το χρονοδιάγραμμα, η δεύτερη ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιανουαρίου και η τρίτη και καθοριστική, όπου θα απαιτούνται 180 ψήφοι για την εκλογή, στις 22 Ιανουαρίου. Αν και η τρίτη ψηφοφορία αποβεί άκαρπη, η Βουλή θα διαλυθεί την επομένη και θα προκηρυχθούν εκλογές, το πιθανότερο για την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου ή για την πρώτη του Μαρτίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους», τρία είναι τα ονόματα που «παίζουν», ενόψει της πρότασης υποψηφίου Προέδρου από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης: ο νυν επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο πρώην επίτροπος, Σταύρος Δήμας και ο πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και υπηρεσιακός Πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος.

Πάντως, σε ένα αινιγματικό σχόλιό του στο Twitter, ο συνήθως καλά πληροφορημένος, πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, αφήνει να εννοηθεί ότι το όνομα του υποψηφίου Προέδρου θα προκαλέσει έκπληξη, καθώς δεν είναι μεταξύ αυτών που ήδη έχουν συζητηθεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, αναμένεται να εξαπολύσει σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση, κατά την αποψινή του ομιλία στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας ότι έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο αποστασίας για την εκλογή Προέδρου.

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη εξετάζει το ενδεχόμενο να «καταργήσει την τρόικα»

admin

Αρχίζει το νέο πόκερ ΕΕ-Βρετανίας

admin

Υδρογονάνθρακες: Ο πλούτος του αύριο

admin

Το «άχρηστο» χαρτι της μετάδοσης αλλάζει όλο το παιχνίδι της Ελλάδας

admin

Οι αγορές είναι ο μεγάλος νικητής των ευρωπαϊκών εκλογών

admin

Σε εξέλιξη ο αφανισμός της μεσαίας τάξης

admin

Νευρικότητα στην παγκόσμια αγορά ομολόγων

admin

Η απλή λογική των ιρλανδικών συνόρων μετά το Brexit

admin

Ο ευρωπαϊκός λαϊκισμός ετοιμάζεται για δεύτερο κύμα

admin

Οι 100 δόσεις και η επικίνδυνη κόντρα με τρόικα

admin

Ελλάδα, η γη της επαγγελίας για Κινέζους επενδυτές ακινήτων

admin

Η Ευρώπη περιμένει άλλο ένα εκατομμύριο προσφύγων φέτος σύμφωνα με τον ΟΗΕ

admin

Η κατασκοπία της… πληροφορίας

admin

Λέγοντας ναι στην Ευρώπη

admin

Το γερμανικό σχέδιο για το χρέος: Φτωχή ελάφρυνση, πλούσιο μαξιλάρι!

admin

Η ευρωζώνη επαινεί την ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό

admin

Ευρώπη – κορωνοϊός… 0-1 στη μάχη για «ανοιχτή οικονομία»

admin

Η απασχόληση το ισχυρό χαρτί της Ευρωζώνης

admin