Image default
Πρώτο Θέμα

Με 155 ψήφους ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός 2015-Τι ειπαν Σαμαράς,Βενιζέλος,Τσίπρας

Με 155 ψήφους ψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός 2015-Τι ειπαν Σαμαράς,Βενιζέλος,Τσίπρας

Με 155 ψήφους υπέρ ψηφίστηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015, σε σύνολο 290 ψηφισάντων βουλευτών.Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και η ανεξάρτητη βουλευτής Αικατερίνη Μάρκου.

Καταψήφισαν 134 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους ΑΝΕΛ, την ΧΑ, την ΔΗΜΑΡ, το ΚΚΕ, τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές και ανεξάρτητοι βουλευτές.«Παρών» δήλωσε ο ανεξάρτητος βουλευτής Γρηγόρης Ψαριανός.

Απουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, λόγω ασθένειας. Παρότι με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής δήλωσε ότι αν ήταν παρών θα ψήφιζε «ναι», η ψήφος του δεν προσμετράται στο αποτέλεσμα. Επίσης απουσίασαν η ανεξάρτητη βουλευτής Χρυσούλα Γιαταγάνα, οι επτά κρατούμενοι βουλευτές της ΧΑ και ο Ευστάθιος Μπούκουρας (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την ΧΑ).

Α.ΣΑΜΑΡΑΣ

Με επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού στην Βουλή.

Κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για ασέβεια προς τους βουλευτές και είπε ότι δεν θα ανεχθούν να εκβιάζεται η συνείδησή τους. Ο κόσμος δεν θέλει τώρα εκλογές, είπε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ποιός πηγαίνει κόντρα στην βούληση του λαού εκείνος που τον ακούει ή εκείνος που τον γράφει στα παλιά του τα παπούτσια ζητώντας εκλογές.

Υμνήσατε έναν απεργό πείνας αλλά ξεχάσατε ότι ο νεαρός έχει καταδικαστεί σε 15 χρόνια κάθειρξη για ληστεία με καλάσνικοφ, είπε ο πρωθυπουργός

Συνεχίζοντας την επίθεση είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υπονόμευσε και υπονομεύει την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Άφησε δε αιχμή για την συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον Πάπα λέγοντας ότι “μπορεί να συναντηθήκατε με τον Πάπα αλλά δεν έχετε το παπικό αλάθητο”.

Ακολούθως ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και η τρόικα έλεγαν ότι οι προηγούμενοι προϋπολογισμοί δεν θα εφαρμόζονταν. Τελικά η κυβέρνηση επιβεβαιώθηκε στις προβλέψεις της αλλά ο κ. Τσίπρας όπως και η τρόικα διαψεύστηκαν, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι και για το 2015 επαναλαμβάνεται το ίδιο.

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση με την τρόικα σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό: “Συζητάμε για έναν προϋπολογισμό με πλεόνασμα 3% που θα μηδενίζει συνολικά το έλλειμμα ώστε να μην χρειάζεται πια να δανειζόμαστε ούτε για δαπάνες ούτε για τόκους.

Το μνημόνιο τελειώνει δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση πρέπει να συμφωνήσουμε με τους δανειστές για τους υπολογισμούς της επόμενης χρονιάς. Αυτά συζητούμε τώρα με την τρόικα. Μας ζήτησαν να πάρουμε έκτακτα συσταλτικά μέτρα, εκτεταμένα, οριζόντια και οδυνηρά. Τους απαντήσαμε ότι δεν μπορούμε να τα πάρουμε δεν τα χρειαζόμαστε και θα κάνουν ζημιά στην οικονομία. Δεχθήκαμε κάποια από αυτά και δεχθήκαμε ότι αν κάνουμε λάθος θα πάρουμε κάποια μέτρα μέσα στην επόμενη χρονιά. Η διαφωνία με την τρόικα έχει μειωθεί αλλά δεν έχει μηδενιστεί. Μπορεί να υπάρξει μία μικρή καθυστέρηση για τεχνικούς λόγους λόγω των κοινοβουλίων.

Πετύχαμε να βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα, να βγούμε στις αγορές πριν τις προβλέψεις και να βγούμε σε ανάκαμψη και να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα πριν τις προβλέψεις. Σύντομα η Ελλάδα θα έχει βγει από την εποχή των μνημονίων, βγαίνουμε από τον αναγκαστικό δανεισμό με επαχθείς όρους. Αλλά βγαίνουμε όχι για να γυρίσουμε στην εποχή των ελλειμμάτων και των χρεών. Αν μία κυβέρνηση το κάνει θα κλείσουν οι αγορές και θα αναγκαζόταν να γυρίσει σε αναγκαστικό δανεισμό και νέο ασφυκτικό μνημόνιο. Η κυβέρνηση οδηγεί την χώρα σε μία νέα εποχή που θα τηρεί τους δημοσιονομικούς στόχους και θα εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις. Αλλά τώρα κάνουμε μεταρρυθμίσεις σε συνθήκες ανάπτυξης και θα μπορούμε να πάρουμε μέτρα ανακούφισης όπως οι φορολογικές μειώσεις. Τί θα συμβεί από την επόμενη χρονιά; θα μας δοθεί μία πιστωτική γραμμή στήριξης που θα μας προστατεύσει από διεθνείς αναταράξεις, δεν είναι αναγκαστικός δανεισμός είναι θωράκιση για να δανείζεσαι από τις αγορές με χαμηλά επιτόκια. Οι όροι θα είναι εντελώς διαφορετικοί από τους όρους του μνημονίου όπως και η επιτήρηση. Σε μας θα είναι λίγο πιο αυστηροί από ότι σε άλλες χώρες. Βγαίνουμε από το μνημόνιο και μπαίνουμε σε μία μεταβατική εποχή ενός έτους. Θα δανειζόμαστε όχι για να πληρώνουμε δημόσιες δαπάνες αλλά για να πληρώνουμε παλαιότερα δάνεια που λήγουν. Το χρέος δεν θα αυξάνεται αλλά θα μειώνεται και ως ποσοστό του ΑΕΠ τώρα που αρχίζει η ανάπτυξη. Σας λέω καθαρά ότι η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει στο ξέφρενο πάρτυ των ελλειμμάτων”.

Βιώσιμο χρέος

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο δημόσιο χρέος απαντώντας ταυτόχρονα στις θέσεις του κ. Τσίπρα: “Όταν το χρέος είναι γνωστό ότι είναι βιώσιμο και εσείς λέτε ότι είναι μη βιώσιμο το λέτε για να σας ακούσουν οι αγορές και να μην μας δανείσουν. Μεταξύ Ελλάδας και κόμματος είσαστε με το κόμμα, εμείς είμαστε με την Ελλάδα. Δεν αντιπολιτεύεστε μόνο την Ελλάδα αλλά και την πραγματικότητα. Αυτό που κάνετε είναι και έγκλημα και λάθος. Εμείς είμαστε εδώ για να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα που εσείς φοβάστε. Το αν είναι βιώσιμο το χρέος ή όχι το καθορίζουν μόνο οι αγορές. Όταν βγήκαμε στις αγορές υποδέχθηκαν τα ελληνικά ομόλογα θετικά. Η κατάσταση άλλαξε όταν εσείς αρχίσατε να μιλάτε για εκλογές και να αμφισβητείτε την πολιτική σταθερότητα. Το πρόβλημά μας είναι να απομακρύνουμε την πολιτική αβεβαιότητα εκλέγοντας Πρόεδρο και κλείνοντας την διαπραγμάτευση. Ξεχνά ο ΣΥΡΙΖΑ ότι το χρέος μας έχει υποστεί το μεγαλύτερο κούρεμα που έχει γίνει στην ιστορία. Ζήτησε ο κ. Τσίπρας να αγοράσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα δικό μας χρέος, αυτό όμως το απαγορεύει το καταστατικό της ΕΚΤ και το απορρίπτουν οι χώρες. Εφόσον ξεπεράσουμε την πολιτική αστάθεια θα πέσουν κι άλλο τα επιτόκια.

Συνεχίζοντας ο κ. Σαμαράς είπε ότι η κυβέρνηση έκανε τομές και στην εξωτερική πολιτική. Έκανε την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου και προώθησε την στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ ενώ τώρα συνεχίζει τον διάλογο με την Τουρκία συμβάλλοντας στην αποκλιμάκωση της έντασης. Δεν λύνονται τα προβλήματά μας με την Τουρκία αλλά εξομαλύνονται οι τριβές. Ακόμη και με την Ρωσία πετύχαμε μείωση της τιμής αγοράς του φυσικού αερίου. Οι σχέσεις μας με την Κίνα συνεχώς βελτιώνονται. Οι  Κινέζοι ετοιμάζουν νέα επένδυση στον Πειραιά και η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου των προϊόντων της στην Ευρώπη κάτι που αναβαθμίζει συνολικά την θέση της χώρας μας. Βελτιώθηκαν οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι συνεχίζονται οι αποκρατικοποιήσεις κατ΄ αρχήν στα αεροδρόμια και ακολούθως στην ενέργεια και στις μεταφορές ενώ προχωρούν τα συμβόλαια για την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου.

Προωθούμε την συνταγματική αναθεώρηση που θα θωρακίσει την πολιτική σταθερότητα και θα ανοίξει δρόμο για σημαντικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει τώρα γιατί αν δεν εκλέξει η Βουλή Πρόεδρο δεν θα έχει η χώρα νέο Σύνταγμα μέχρι το 2021. Αυτή η κυβέρνηση έχει βάλλει την χώρα στην γεωπολιτική σκακιέρα της περιοχής. Πρέπει όμως να παραμείνουμε σταθερή χώρα, μέσα στην ΕΕ και με σταθερές σχέσεις με τις χώρες της περιφέρειας.

Ανάγκη να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Επιστρέφοντας στην επίθεση είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την χώρα και απευθύνθηκε στα συνδικάτα στα πανεπιστήμια και στα σχολεία. Δεν έχετε ούτε πρόγραμμα ούτε σχέδιο, είσαστε κόμμα ακραίας διαμαρτυρίας. Με αυτά που λέτε ο κόσμος φοβάται. Όταν λέτε ότι η εφαρμογή της πολιτικής θα φέρει κρίσιμες ώρες ο κόσμος φοβάται ότι θα φέρεται την χώρα σε απομόνωση. Έχετε ευτελίσει το Σύνταγμα που προβλέπει μέγιστη συναίνεση για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκβιάζετε εκλογές για να πετύχετε την μέγιστη αποσταθεροποίηση και επειδή δεν πείθετε σκορπίζετε λάσπη στον ανεμιστήρα. Προσπαθείτε να προσεταιριστείτε βουλευτές άλλων κομμάτων. Είτε θα βγάλουμε Πρόεδρο και θα σταθεροποιηθεί η πατρίδα ή θα αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Είμαι βέβαιος ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος γιατί ο ελληνικός λαός δεν θέλει εκλογές και οι βουλευτές καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα της εκλογής. Αν δεν καταφέρετε να προκαλέσετε τώρα εκλογές η κατάσταση του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερη για τον τόπο. Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές είπε: “Σας καλώ να ψηφίσετε τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό της χώρας” και πρόσθεσε ότι αυτά τα τρία ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, η εκλογή Προέδρου και η συνταγματική αναθεώρηση είναι η επανάσταση που έχει ανάγκη ο τόπος”.

Ε.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ

“Ο λαός ξέρει πως έχει μπροστά του ένα δίλημμα: Το ολοκληρωμένο σχέδιο που έχουμε προτείνει, διαπραγματευόμαστε και θα καταλήξουμε σε συμφωνία με τους εταίρους μας, ή την απόλυτη αβεβαιότητα και το άγνωστο” ανέφερε στην ομιλία του επί του Προϋπολογισμού του 2015, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκίνησε την ομιλία του σημειώνοντας πως ο Προϋπολογισμός του 2015 αντικατοπτρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα και το ισχυρό τραπεζικό σύστημα, αποτυπώνει την ύπαρξη διαθέσιμων επενδυτικών κεφαλαίων μέσα απ’ το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και την ενίσχυση της εθνικής ανταγωνιστικότητας. “Σήμερα ανακοινώθηκε πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, ασφαλίζουν ξανά τις εξαγωγές και εισαγωγές προϊόντων στην Ελλάδα. Αυτό σημαίνει πως υπάρχει εμπιστοσύνη της αγοράς”.

Για τον πολίτη, ο προϋπολογισμός του 2015, “είναι αυτός που μας επιτρέπει τη μεγάλη παρέμβαση στα κόκκινα δάνεια και που θα επεκταθεί σε λίγο και στα στεγαστικά. Αυτή η παρέμβαση στο ιδιωτικό χρέος, γίνεται στη βάση των όσων έχουμε πετύχει με το κούρεμα του δημοσίου χρέους το 2012. Το σημαντικότερο είναι το θετικό ισοζύγιο απασχόλησης: Οι θέσεις που ανοίγουν είναι περισσότερες απ’ αυτές που κλείνουν”.

Την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με την Τρόικα για την όσο το δυνατόν ταχεία έξοδο της Ελλάδας από τον μηχανισμό στήριξης, στην Ελλάδα έχει κατά τον κο Βενιζέλο διαμορφωθεί ένα “εσωτερικό μέτωπο” με πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο κατηγορεί αντιφατικά την κυβέρνηση ως “ενδοτική στις απαιτήσεις της τρόικας”, την ίδια ώρα που την κατηγορεί ότι “βιάστηκε να βγει απ’ το πρόγραμμα”.

“Η αντιπολίτευση έχει πανικοβληθεί από το γεγονός ότι χάνει το μνημόνιο και την τρόικα – και προσπαθεί να παραμείνουμε” υποστήριξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Αν όμως οι αγορές είχαν αφεθεί μόνες, “χωρίς κάποιους στο εσωτερικό που δείχνουν τη χώρα με το δάκτυλο, θα καταλάβαιναν πως το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι πραγματικά μικρό σε πραγματικούς όρους – και πολλοί λένε πως αν μετρηθεί σωστά, ανέρχεται στο 60% του ΑΕΠ” συμπλήρωσε ο κος Βενιζέλος.

Στο ίδιο πλαίσιο, ο κος Βενιζέλος υποστήριξε πως η διαπραγμάτευση με την τρόικα παρατείνεται, ακριβώς εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας που προκαλεί το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα “δεν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα, αλλά μια μικρή τεχνική επέκταση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του προγράμματος που λήγει”. Το ορόσημο της προεδρικής εκλογής όμως, το γνωρίζουν οι πάντες “και περιμένουν μια υπεύθυνη στάση από πολιτικές δυνάμεις που εκφράζουν ένα λαό και ένα έθνος. Και αντί να ακούσουν μια υπεύθυνη τοποθέτηση, ακούν μια κατηγορηματική άρνηση της αρχής της συνέχειας του κράτους! Ανατρέπεται η αρχή πάνω στην οποία είναι οργανωμένη η διεθνής κοινωνία, η Ε.Ε., η σχέση κράτους και αγορών! Αυτό βεβαίως προκαλεί και την αντίδραση των ξένων επενδυτών…” υποστήριξε ο κος Βενιζέλος.

“Όταν κάποιοι βουλευτές μιλούν για αποστασία, αυτό συνιστά ιστορική φάρσα. Το να λες πως η ελεύθερη κατά το Σύνταγμα συνείδηση του βουλευτή, είναι αποστασία, αυτό αποτελεί πολιτικό εκβιασμό και εκχυδαϊσμό του δημοσίου βίου” διατράνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. “Ο ελληνικός λαός μπορεί να κάνει την επιλογή των εκλογών, αλλά και την επιλογή των μη εκλογών, ασκώντας την πίεσή του, ζητώντας συναίνεση” τόνισε ο κος Βενιζέλος.

Α.ΤΣΙΠΡΑΣ

Ψήφος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή ισοδυναμεί με ψήφο για την παράταση του βίου της σημερινής κυβέρνησης και ψήφος για τη συνέχιση της πολιτικής των μνημονίων. Αυτή είναι η θέση που πρόβαλε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας μιλώντας απόψε στη Βουλή.

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε με ποια λογική ένας βουλευτής που δεν θα ψηφίσει απόψε τον προϋπολογισμό, θα πει αύριο «ναι» στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αν η στάση του δεν είναι προϊόν μεθοδεύσεων. Με το σκεπτικό αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως αν απόψε, στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση δεν συγκεντρώσει τις ψήφους που απαιτεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, τότε αύριο πρέπει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε εκλογές.

Όποιος ψηφίσει Πρόεδρο, ψηφίζει και νέα μέτρα

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο σενάριο που θέλει την κυβέρνηση να επιδιώκει την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα στον Ιανουάριο, μέσα σε κλίμα πιέσεων από την τρόικα προκειμένου να «διευκολύνει» τους βουλευτές που θέλουν να ψηφίσουν Πρόεδρο και δεν έχουν ακόμη «εκδηλωθεί»: «Διακινούν κάποιοι ότι η κυβέρνηση είναι πιθανόν να επιχειρήσει ένα τέχνασμα. Μια εξαπάτηση. Θα ζητήσει, λένε, μια μικρή παράταση από την τρόικα και θα επιδιώξει να ψηφιστεί το Γενάρη Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μέσα σε ένα κλίμα πρωτοφανών πιέσεων και εκβιασμών. Εκβιασμών και πιέσεων, σε συνεννόηση, λένε, με θεσμικά και εξωθεσμικά κέντρα, μέσα και έξω από τη χώρα, κατά τη διάρκεια που μεσολαβεί από την πρώτη στη δεύτερη και από τη δεύτερη έως την Τρίτη ψηφοφορία, με στόχο να δοθεί το άλλοθι σε κάποιους που έχουν πειστεί αλλά είναι ντροπαλοί να το εκδηλώσουν, να δικαιολογήσουν την αλλαγή της στάσης τους. Ακούστε, όποια παιχνίδια και να παίξετε σε συνεργασία με την τρόικα και τους δανειστές, προκειμένου να αποφύγετε τη λαϊκή ετυμηγορία ένα να ξέρετε: ούτε θα ξεγελάσετε κανέναν, ούτε τη λαϊκή κατακραυγή θα αποφύγετε. Ο πρόεδρος από αυτή τη Βουλή και τα μέτρα, ο πρόεδρος από αυτή τη Βουλή και το Μνημόνιο είναι το ίδιο πράγμα. Το ίδιο και το αυτό στη συνείδηση του λαού μας». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε πως όποιος ψηφίσει Πρόεδρο σε αυτή τη Βουλή, «ψηφίζει συνειδητά παράταση του βίου της κυβέρνησης και τα σκληρά προαπαιτούμενα που μπορεί να έρθουν μετά την ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Και επειδή έχουμε απόλυτη επίγνωση ότι οι δανειστές ένα στόχο έχουν. Να ψηφιστεί πρόεδρος από αυτή τη Βουλή ώστε να δοθεί παράταση ενός έτους στον κ. Σαμαρά να συνεχίσει το καταστροφικό έργο αυτής της κυβέρνησης. Εμείς το ξεκαθαρίζουμε», είπε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «η χώρα είναι μπροστά σε ιστορικές επιλογές και κανείς δεν δικαιούται να σχεδιάσει να γίνουν ερήμην του ελληνικού λαού. Δεν έχετε το δικαίωμα να δεσμεύσετε το λαό και τη χώρα, δεν έχετε δικαίωμα να δεσμεύσετε την επόμενη κυβέρνηση με αποφάσεις που θα μας δένουν τα χέρια».

«Δεν βγαίνουν τα κουκιά»

Ο κ. Τσίπρας αναφερόμενος στις πιθανότητες εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας είπε πως «ακόμα και αν όλοι οι ανεξάρτητοι βουλευτές, άλλαζαν γνώμη, και αποφάσιζαν όλοι στο σύνολο τους, να ψηφίσουν το νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας που η κυβέρνηση θα προτείνει, και πάλι δεν βγαίνουν τα κουκιά». «Όλα τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης, και πολλά από αυτά με αποφάσεις συνεδριακές, έχουν καταλήξει συλλογικά, ότι αυτή η Βουλή είναι απονομιμοποιημένη. Συνεπώς τι ακριβώς ισχυρίζεστε όταν λέτε, ‘έχουμε τους 180′; Όταν λέτε ‘έχουμε μαξιλαράκι’; Ισχυρίζεστε ότι έχετε κάποιους βουλευτές άλλων κομμάτων με τους οποίους έχετε συνεννοηθεί να εκδηλωθούν την κατάλληλη στιγμή ενάντια στη γραμμή των κομμάτων τους; αυτό λέτε; Σας πειράζει μόνο να ακούτε τη λέξη αποστασία, ίσως γιατί σας ξυπνάει μνήμες άλλων εποχών στις οποίες είχατε πρωταγωνιστήσει», είπε ο κ. Τσίπρας. Επέμεινε δε στο σκεπτικό αυτό λέγοντας: «σας ρωτάω με ποια λογική ένας βουλευτής που θα ψηφίσει απόψε να μην εφαρμοστεί αυτός ο προϋπολογισμός, θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτή την κυβέρνηση να τον εφαρμόσει σε λίγες εβδομάδες από σήμερα υπερψηφίζοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η ψήφος για τον προϋπολογισμό είναι κορυφαία πράξη, όταν καταψηφίζεις έναν προϋπολογισμό ουσιαστικά ζητάς παραίτηση της κυβέρνησης. Μπορείς να καταψηφίσεις την Κυβέρνηση το Δεκέμβριο και να ψηφίσεις παράταση της θητείας της το Γενάρη; Ποια επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος μπορεί να εξηγήσει μια τέτοια μεταστροφή; Το όχι στον προϋπολογισμό σήμερα, ισοδυναμεί με όχι στον προϋπολογισμό αύριο. Ένα όχι σήμερα που θα γίνει ναι αύριο, καθαρές κουβέντες δεν δικαιολογείται, παρά μόνο ως αποτέλεσμα μεθοδεύσεων και ας πάρει ο καθένας και η καθεμιά την ευθύνη του απέναντι στον ελληνικό λαό», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι αυτός ο προϋπολογισμός είναι η θλιβερή εικόνα μιας κυβέρνησης παραδομένης και μάλιστα που είναι δεδομένο ότι σύντομα θα αναθεωρηθεί. Επανέλαβε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και δεν μπορεί να γίνει βιώσιμο μέσα από μια πολιτική λιτότητας και εσωτερικής υποτίμησης. Είπε ακόμη πως έρχονται νέα προαπαιτούμενα που «είναι κλειδωμένα όποια και αν είναι η πορεία των διαπραγματεύσεων». Ανέφερε ταυτόχρονα πως η έξοδος από το Μνημόνιο απαιτεί ξήλωμα των μέτρων και όχι εξάμηνη παράτασή του. Στο σημείο αυτό αναρωτήθηκε ποια συναίνεση ζητάει από τον ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση αφού κυβερνάει τη χώρα με ηλεκτρονική αλληλογραφία. «Εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε σε νέα μέτρα ούτε μπορούμε να βάλουμε την υπογραφή μας σε σχέδια εξαθλίωσης του λαού», είπε ο κ. Τσίπρας.

Σχετικα αρθρα

«Η Ευρώπη βασίζεται στην αρχή της ελευθερίας να γίνεις, να είσαι και να παραμείνεις μέλος της»

admin

Η παράξενη άνθιση χαμηλόμισθης απασχόλησης της ευρωζώνης

admin

Στο «φως» το νέο πακέτο

admin

Επιστροφή στην ανάπτυξη για την αγορά ακινήτων μετά από μία δεκαετία κρίσης

admin

Στριμωγμένες “στα σκοινιά” Fed και ΕΚΤ – Και ο χώρος στενεύει

admin

Τι θα χρειαστεί για να σταματήσει η διαφθορά στη Βραζιλία

admin

Τραμπ και Πούτιν μπορούν να καταστρέψουν ο ένας τον άλλον

admin

Καραβίας: Ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα η Eurobank

admin

Υπό παράλυση το αμερικανικό δημόσιο

admin

Ο δρόμος προς την δραχμή…

admin

DW: Γερμανική βοήθεια… σε αναμονή

admin

Η Μέρκελ αντιμέτωπη με επανάσταση στο κόμμα της για την προσφυγική κρίση

admin

Οι ιρανικές επιδράσεις σε Ευρώπη και Brexit

admin

Aνοιξιάτικες κάλπες;

admin

Πώς η Πτολεμαΐδα επηρεάζει τα νησιά Φίτζι

admin

Οι ελίτ στο Νταβός ψάχνουν λύση στον λαϊκισμό

admin

Αντρέ Κοντ-Σπονβίλ: Μια «αιρετική» άποψη για τις πραγματικές διαστάσεις της πανδημίας του κορωνοϊού

admin

Μια νέα εποχή στη Ρώμη

admin