Image default
Πρώτο Θέμα

EuroWorking Group προς Ελλάδα: Τελειώνετε μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

EuroWorking Group προς Ελλάδα: Τελειώνετε μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου

Λύστε τις διαφορές σας με τρόικα μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου». Αυτή ήταν το τελεσίγραφο του EuroWorking Group στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, στη συζήτηση στο EuroWorking Group, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Τάσος Αναστασάτος, αναγνωρίστηκε η περαιτέρω σύγκλιση των τελευταίων ημερών στις συζητήσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα και διατυπώθηκε η «έντονη προτροπή» του οργάνου να υπάρξει συμφωνία αξιολόγησης ως τις 14 Δεκεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στόχος είναι να κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στα κράτη-μέλη για την παροχή προληπτικής γραμμής πίστωσης. Ωστόσο, δεδομένων των ασφυκτικών χρονικών περιθωρίων, το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζει πως ίσως απαιτηθεί μια «βραχυχρόνια τεχνική παράταση».

Και τα δύο αυτά θέματα αναμένεται να απασχολήσουν το Eurogroup της Δευτέρας 8 Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή το - επικαλούμενο έγγραφο υποστήριξε πως η Ευρωζώνη εξετάζει παράταση του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος (που λήγει στο τέλος του έτους) κατά έξι μήνες, μέχρι τα μέσα του 2015. Το έγγραφο, που σχεδιάστηκε από αξιωματούχους της ΕΕ και διέρρευσε στο -, αναμένεται να αποτελέσει βάση για τις συζητήσεις των υπουργών οικονομικών στο Eurogroup της Δευτέρας.

Έλληνας αξιωματούχος σχολίασε στο - ότι η Ελλάδα δεν έχει υποβάλλει αίτημα παράτασης.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, μια τεχνική παράταση, αναφέρει το πρακτορείο, θα επιτρέψει επίσης την εκταμίευση 1,9 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα από τα κέρδη που κατέγραψαν από τα ελληνικά ομόλογα οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες με βάση το πρόγραμμα SMP, καθώς και την εκταμίευση δόσης ύψους 3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ προς τη χώρα.

«Σε αυτό το σενάριο, το τρέχον πρόγραμμα θα ακολουθήσει άμεσα μια προληπτική πιστωτική γραμμή τύπου ECCL, από τη στιγμή που θα έχουν ολοκληρωθεί όλα τα προαπαιτούμενα και θα έχουν εκταμιευτεί τα κεφάλαια, παρέχοντας στην Ελλάδα χρηματοοικονομικό μαξιλάρι, εάν χρειαστεί», σημειώνει το έγγραφο.

Η πιστωτική γραμμή ECCL θα έχει διάρκεια ενός έτους και θα μπορούσε να ανανεωθεί δυο ακόμη φορές, για περίοδο έξι μηνών τη φορά. Θα απαρτίζεται από τα 11,5 δισ. ευρώ που έχουν μείνει αχρησιμοποίητα στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το έγγραφο επίσης εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης του προγράμματος μόνο κατά τρεις μήνες, έως τα τέλη του α’ τριμήνου του 2015 και την πιθανότητα νέας επέκτασης έως το α’ τρίμηνο του 2016, για να ευθυγραμμιστεί με τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ.

«Ενώ μια μικρότερη επιμήκυνση ενέχει το ρίσκο να καταστεί ανεπαρκής για την ολοκλήρωση όλων των απαραίτητων νομοθετικών εργασιών, ιδίως στο τρέχον πολιτικό περιβάλλον στην Ελλάδα, η μεγαλύτερη επιμήκυνση ίσως έχει δυσκολίες να ‘περάσει’ ως απλή τεχνική παράταση», αναφέρει το κείμενο.

Ως εκ τούτου, η προτιμώμενη πορεία δράσης είναι, όταν υπάρξει συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα, «να ξεκινήσουν οι διαδικασίες που θα διασφαλίσουν έως τα τέλη του 2014 συμφωνία για τεχνική επέκταση της πιστωτικής γραμμής του EFSF έως τα τέλη του β΄ τριμήνου του 2015 και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη γραμμή ECCL έως τα τέλη Ιανουαρίου, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων δράσεων», σημειώνεται.

Σε ότι αφορά το ΔΝΤ και το ρόλο του, το έγγραφο σημειώνει ότι το ΔΝΤ θα μπορούσε επίσης να μετατρέψει τα εναπομείναντα κεφάλαια του τρέχοντος προγράμματος σε προληπτική πιστωτική γραμμή.

Ωστόσο, τονίζει, για να συμβεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα και η τρόικα θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν, πριν το επόμενο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

Σχετικα αρθρα

Ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα… ξανά

admin

Ανατιμήσεις σε δεκάδες κατηγορίες τροφίμων φέρνει o ΦΠΑ 23%

admin

Δικηγορικές εταιρείες: Ενοχλήσεις ακόμη και στον χώρο εργασίας των οφειλετών

admin

Η Μέρκελ για πρόεδρος της Κομισιόν;

admin

Παρίσι και Βερολίνο σε διαφωνία για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της ΕΕ

admin

Οι οικονομολόγοι χάνουν την αξιοπιστία τους όταν είναι υπερβολικά σίγουροι

admin

Μόνο το 28% των οικονομολόγων προβλέπει ενίσχυση της Ευρωζώνης

admin

«Aγόραζε στη φήμη πούλα στην είδηση»-Απώλειες 1,84% για ΓΔ και 6,09% στις τράπεζες

admin

Τι θα περιλαμβάνει το «ελληνικό πρόγραμμα» διάρκειας 5 ετών

admin

Η επικίνδυνη απόφαση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

admin

Ποιος είναι ο πραγματικός λόγος που ο Trump απέλυσε τον Comey

admin

Γερμανικό Sekt εναντίον γαλλικής σαμπάνιας

admin

Mad as Hellas –P.Krugman

admin

WSJ: Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια, επιστρέφει σε θυελλώδεις αγορές

admin

75 χρόνια από το Μπρέτον Γουντς, αλλάζει το ΔΝΤ

admin

Η μικρομεσαία ξενοδοχειακή επιχείρηση «κλειδί» για την αύξηση των εισπράξεων

admin

XA: Απολογισμός 2020

admin

Ιταλία: Κλυδωνισμοί στην κυβέρνηση πριν τις Ευρωεκλογές

admin