Image default
Πρώτο Θέμα

Που το πάει το Podemos;

Που το πάει το Podemos;

Δημοσκόπηση της εταιρείας Metroscopia, για λογαριασμό της εφημερίδας «El Pais» , κατέγραψε ένα εντυπωσιακό εύρημα: το κόμμα Podemos («Μπορούμε»), το οποίο ξεπήδησε από το ισπανικό «Κίνημα των Αγανακτισμένων» και ιδρύθηκε μόλις τον Ιανουάριο, εμφανίζεται πρώτο στην πρόθεση ψήφου, με ποσοστό 27,7%, έναντι 26,2% του Σοσιαλιστικού Κόμματος και 20,7% του κυβερνώντος Λαϊκού Κόμματος.

Στο φόντο ενός «οικονομικού χειμώνα» χωρίς ορατό τέλος, ο οποίος δοκιμάζει τα όρια κοινωνικής αντοχής των περισσότερων κρατών  της Ευρωζώνης, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια πρωτοφανή ανισορροπία δυνάμεων υπέρ της Γερμανίας, το σενάριο εμφάνισης κάπου στην Ευρώπη μιας πολιτικής δύναμης η οποία θα κερδίσει εκλογές σκίζοντας δημοσίως, στο όνομα της λαϊκής κυριαρχίας, το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας, μοιάζει όλο και λιγότερο με εξωπραγματικό νοητικό πείραμα. Γνωρίζουμε, άλλωστε, πού και πότε συγκεντρώνονται οι περισσότερες πιθανότητες να συμβεί αυτό: στην Ισπανία, τον Νοέμβριο του 2015, οπότε διεξάγονται βουλευτικές εκλογές.

Μικρή, συγκριτικά, σημασία έχει το ότι μια τέτοια κατανομή δυνάμεων πιθανότατα προοιωνίζεται τη δημιουργία ενός «μεγάλου συνασπισμού» της Κεντροαριστεράς με την Κεντροδεξιά. Ή ότι έτερη έρευνα, που πραγματοποιήθηκε από το ισπανικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Ερευνών με χρήση αναλυτικών αναλόγων, εμφανίζει τον παραδοσιακό δικομματισμό σε καλύτερη θέση (Λαϊκό Κόμμα 25,5%, Σοσιαλιστικό Κόμμα 26,2%, Podemos 22,5%). Ο πολιτικός χάρτης έχει μεταμορφωθεί και η διεκδίκηση της διακυβέρνησης από τον νεοπαγή σχηματισμό δε μοιάζει απίθανη.

Για την ακρίβεια, τα πάντα είναι πιθανά σε μια χώρα όπου οι 6 στους 10 νέους ηλικίας 18 έως 30 δηλώνουν ότι σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν τη χώρα σε αναζήτηση εργασίας…

Το ερώτημα «τι είναι και τι θέλει το Podemos;» αρχίσει, για τον λόγο αυτό, και τίθεται με όλο και μεγαλύτερη επιμονή στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Όμως, η απάντηση διευκολύνεται από το ότι, πάνω στην ώρα, το ίδιο το ισπανικό κόμμα δημοσιοποίησε το οικονομικό του πρόγραμμα σε ένα κείμενο 68 σελίδων.

Οι συντάκτες είναι γνωστοί ακαδημαϊκοί: ο 77χρονος Βίνσενς Ναβάρο, καθηγητής Δημόσιων Πολιτικών στα Πανεπιστήμια Τζονς Χόπκινς της Βαρκελώνης και Πομπέου Φάμπρα της Βαρκελώνης, και ο 60χρονος Χουάν Τόρες, καθηγητής Εφαρμοσμένων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης.

Ως προμετωπίδα, το οικονομικό πρόγραμμα του Podemos φέρει τη φράση της εμβληματικής Αφρο-αμερικανίδας αγωνίστριας του κινήματος πολιτικών δικαιωμάτων Ρόζα Παρκς: «Όσο περισσότερο υπακούαμε, τόσο περισσότερο μας κακομεταχειρίζονταν». Αν και ο διεθνής Τύπος διέκρινε στο κείμενο λιγότερο το πνεύμα της ανυπακοής και περισσότερο της προσαρμογής.

Ήδη το εκλογικό μανιφέστο με βάση το οποίο το Podemos εξέλεξε πέντε ευρωβουλευτές τον Μάιο περιείχε σημεία με τα οποία είχαν προκαλέσει αναστάτωση στον επιχειρηματικό κόσμο (και, υποθέτει βασίμως κανείς, στις ευρωπαϊκές καγκελαρίες), με κυριότερη την πρόβλεψη για «δημοκρατικό λογιστικό έλεγχο του δημόσιου χρέους» – προφανώς στην προοπτική της μονομερούς διαγραφής του. Επιπλέον, γινόταν λόγος για ελάχιστο μισθό για το σύνολο του πληθυσμού και για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 60 έτη.

Όλες αυτές οι αιχμές έχουν απαλειφθεί στο οικονομικό πρόγραμμα που παρουσίασε στα τέλη Νοεμβρίου ο ηγέτης του κόμματος, Πάμπλο Ιγλέσιας, δηλώνοντας ότι οι προτάσεις του Podemos υποστηρίζονταν μέχρι πρότινος, τουλάχιστον έως την εμφάνιση του Τόνι Μπλερ, «από οποιονδήποτε σοσιαλδημοκράτη στην Ευρώπη».

Πράγματι, το πρόγραμμα του Podemos έχει χαρακτήρα εμφανώς κεϊνσιανό. Όμως, αυτό δεν επιλύει τις απορίες σχετικά με τις δυνατότητες χρηματοδότησής του και, κυρίως, τη συμβατότητά του με το πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο της Ευρωζώνης.

Επ’ αυτού οι συντάκτες του μοιάζουν να διακατέχονται από αμφιθυμία. «Η δημοκρατία, η εθνική κυριαρχία και η ενσωμάτωση στη διεθνή οικονομία αλληλοαποκλείονται», αναφέρουν χαρακτηριστικά, διεκτραγωδώντας το γεγονός ότι, λόγω της ένταξής της στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, η Ισπανία έχει χάσει τα εργαλεία που θα της επέτρεπαν να ασκεί πολιτικές προς το εθνικό της συμφέρον και υπέρ της συντριπτικής πλειονότητας του πληθυσμού – είτε αυτά αφορούν τη νομισματική πολιτική είτε τη συναλλαγματική ισοτιμία. Παράλληλα, και η δημοσιονομική ή η βιομηχανική πολιτική υφίστανται περιορισμούς, που ενίοτε «μας δένουν τελείως τα χέρια».

«Οι Ισπανοί οφείλουν να γνωρίζουν», συμπληρώνει το κείμενο, «ότι το ευρώ σχεδιάστηκε ως πραγματική παγίδα, αλλά πουθενά δεν είναι γραμμένο ότι ο λαός θα πρέπει να το αποδέχεται εσαεί ως έχει». Οι δύο τελευταίες λέξεις είναι και οι κρισιμότερες, διότι ο λόγος του Podemos έχει μετατοπιστεί από μια ολομέτωπη αντιπαράθεση με την Ευρωζώνη προς μια λογική οικοδόμησης πανευρωπαϊκών στρατηγικών συμμαχιών για την αναμόρφωσή της – με αλλαγή του τρόπου διοίκησης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, άμεση ανάληψη δημοσίων χρεών από μέρους της και εμβάθυνση της πολιτικής και δημοσιονομικής ενοποίησης της ΕΕ. Οι παραλληλισμοί με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εμφανείς.

Στο δε ζήτημα του χρέους το Podemos διεκδικεί τη συντονισμένη αναδιάρθρωσή σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, με έμφαση στις χώρες της περιφέρειας, υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα που τίθεται αντικειμενικά δεν είναι το «αν», αλλά το «πότε» και το «πώς».  

Σχετικα αρθρα

Δραματική ανατροπή

admin

Ευρωζώνη και Βρετανία φλερτάρουν με την ύφεση

admin

Έλληνες εφοπλιστές – Kινέζικα ναυπηγεία

admin

Η μάχη για τη Βρετανία

admin

Ποιος φοβάται τον “ευρωπαϊκό τρόπο ζωής”;

admin

XA:Ο Απρίλιος των Ταύρων

admin

Το ράλι των ομολόγων και το νέο QE

admin

Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση τιμών ακινήτων παγκοσμίως εμφάνισε η Ελλάδα

admin

Η ιστορία μιας διπολικής Τουρκίας

admin

Όλα τα πιθανά σενάρια ενός Grexit

admin

Γερμανικός Τύπος: Ανασχηματισμός Τσίπρα για τη μητέρα των μαχών

admin

Σύνοδος “Brexit”: οι βασικές διαφορές δεν έχουν ακόμη επιλυθεί

admin

Είναι αναπόφευκτο ένα νέο «κούρεμα»;

admin

Το κοινωνικό πρόβλημα του Μακρόν

admin

Οι απαιτήσεις των δανειστών από την Αθήνα

admin

Γαλλία: Κίτρινα γιλέκα – ένα νέο κίνημα διαμαρτυρίας

admin

Έξι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Το χρέος της Ελλάδας είναι ακόμη μη βιώσιμο

admin