Image default
Πρώτο Θέμα

Χ.Α: Το ταμπλό βάφτηκε… κόκκινο

Χ.Α: Το ταμπλό βάφτηκε... κόκκινο

Ισχυρό sell off και μαζικό ξεπούλημα καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με το Γενικό Δείκτη να πραγματοποιεί «βουτιά» εν μέσω ανησυχιών για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι βαρύτατες απώλειες που έφτασαν έως και το 13,12% δεν είχαν εμφανιστεί στην ελληνική αγορά παρά το 1987. Οι 3 μεγαλύτερες ημερήσιες πτώσεις στην ιστορία του χρηματιστηρίου κατεγράφησαν το 1987. Τη «μαύρη Δευτέρα» 7 Δεκεμβρίου 1987 (-15,03%), στις 26 Οκτωβρίου (-12,64%) και στις 26 Νοεμβρίου (-11,99%). Τη δεκαετία του 2000 η μεγαλύτερη πτώση σημειώθηκε στις 17 Απριλίου (-9,17%). Στα χρόνια της 6ετούς ύφεσης (2008-2013), η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση (-9,71%) σημειώθηκε στις 24 Οκτωβρίου 2008. Ακολούθησε πτώση 7,10% στη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου 2012.

Ανοιχτές πωλήσεις, εσπευσμένες ρευστοποιήσεις κυρίως ξένων παικτών σε όλο το φάσμα του ταμπλό, ανεξαρτήτως χρηματιστηριακής αξίας, μετοχικής σύνθεσης και πραγματικής κατάστασης της κάθε εισηγμένης ξεχωριστά ήταν. Χρηματιστηριακοί παράγοντες, εμφανώς ανήσυχοι από την έκταση της υποχώρησης και την ένταση των πωλήσεων, επισημαίνουν ότι το γεγονός πως οι συναλλαγές ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ αποδεικνύει την ένταση του sell off και τις πωλήσεις πανικού.

Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 902 μονάδες με πτώση 12,78%. Απώλειες 20% για τη μετοχή της Εθνικής, ενώ και η ΔΕΗ υποχώρησε κατά 23%. Παράλληλα, μεγάλες απώλειες άνω του 15% για τις μετοχές των: Πειραιώς, Alpha Bank και ΟΠΑΠ.

Και στην αγορά ομολόγων, η δυσπιστία των επενδυτών και ο φόβος για την πολιτική αβεβαιότητα αποτυπώθηκε με μια άνοδο κατά περίπου 65 μονάδων βάσης για το ελληνικό δεκαετές. Μετά την αποκλιμάκωση περίπου 7,2% που είχε σημειωθεί- από τα επίπεδα του 8% που είχε φτάσει το δεκαετές όταν η Ελλάδα διακήρυξε το τέλος του Μνημονίου από τις αρχές του 2015- το δεκαετές επέστρεψε στο επίπεδο του 8%.

Δύο νέα δεδομένα προσπαθεί να αποτιμήσει από χθες η «Λ. Αθηνών»: Την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος κατά δύο μήνες και την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε ό,τι αφορά στο πρώτοι μερικώς έχει αποτιμηθεί από την αγορά καθώς η καθυστέρηση του ερχομού της Τρόικας για την αξιολόγηση του προγράμματος, έθετε την όλη διαδικασία σε καθυστέρηση. Η παράταση θεωρείται ως market positive για τον πιο αυτονόητο λόγο. Η Ελλάδα δεν ήταν έτοιμη να βγει αγορές. Εάν το έκανε θα έμοιαζε σαν τον «αμνό ανάμεσα στους λύκους…της Wall Street».

Το πιο σημαντικό όμως δεδομένο θεωρείται η επίσπευση της διαδικασίας για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πλέον είναι γνωστό και το όνομα του υποψηφίου, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε το όνομα του Σταύρου Δήμα.

Οι ημερομηνίες – σταθμός είναι η πρώτη ψηφοφορία την 17η Δεκεμβρίου (3 μέρες μετά τις πρόωρες εκλογές στην Ιαπωνία) όπου χρειάζονται 200 βουλευτές υπέρ από τους 300. Αν δεν υπάρξει «απαρτία» πάμε στη 2η επαναληπτική στις 23 Δεκεμβρίου με τον απαιτούμενο αριθμό να είναι πάλι οι 200 από τους 300 βουλευτές και αν και αυτή δεν προχωρήσει η 3η ψηφοφορία είναι στις 29 Δεκεμβρίου με το μαγικό αριθμό των 180 να απαιτείται για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας. Αν δεν υπάρξει Πρόεδρος ούτε και τότε, τότε θα κληθούμε σε βουλευτικές εκλογές 25 Ιανουαρίου ή 1η Φεβρουαρίου.

Τι λένε οι διεθνείς οίκοι

Στο μεταξύ σε μπαράζ εκθέσεων για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα προχώρησαν οι διεθνείς οίκοι. Η Merrill Lynch σχολιάζοντας την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, ανέφερε ότι αν και η τρίτη ψηφοφορία είναι καθοριστική, ήδη από την πρώτη θα φανεί εάν η κυβέρνηση έχει 180 ψήφους ή όχι. Επίσης εκτιμά ότι οι πιθανές ψήφοι είναι 173, που δεν απέχουν από το μαγικό 180. Ωστόσο, σημειώνει ότι και οι 173 δεν είναι σίγουροι, καθώς πρόκειται για μια καταμέτρηση όλων των βουλευτών που δεν έχουν ήδη δεσμευτεί να μην ψηφίσουν ΠτΔ και κάποιων που, σύμφωνα με πηγές, θα μπορούσαν να πειστούν αναλόγως και του προσώπου που επιλέγεται για τον θώκο.

Πλέον, σημειώνει, δεδομένης και της δίμηνης παράτασης του ελληνικού προγράμματος, υπάρχουν τα εξής σενάρια:

-Η εκλογή Προέδρου από την τρέχουσα Βουλή και η αποφυγή των πρόωρων εκλογών.

-Η επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές που θα ακολουθήσουν σε περίπτωση μη εκλογής ΠτΔ.

Και στα δύο σενάρια, ο Σαμαράς ολοκληρώνει στη συνέχεια την αξιολόγηση με την τρόικα.

– Μη εκλογή ΠτΔ και επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναλάβει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Στο ενδεχόμενο επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, μια μελλοντική κυβέρνηση υπό την αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα έχει πολύ χρόνο για να επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα. Σε κάθε περίπτωση, πιθανότατα θα πρέπει να συμφωνήσει στα ίδια μέτρα, που η παρούσα κυβέρνηση βρήκε πολιτικά δύσκολο να περάσει. Πιθανότατα, η Ελλάδα θα εισέλθει σε νέα περίοδο σημαντικής αβεβαιότητας και μεταβλητότητας.

Από την πλευρά του αμερικανικός επενδυτικός οίκος Citigroup εκτιμά ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αποτελείται από 155 βουλευτές, γεγονός που σημαίνει ότι θα χρειαστεί πρόσθετη στήριξη τουλάχιστον 25 βουλευτών για να αποφευχθούν οι πρόωρες βουλευτικές εκλογές. Κατά την άποψή του, είναι εξαιρετικά αβέβαιο αν η σημερινή κυβέρνηση μπορεί να επιτύχει αυτό το επίπεδο στήριξης.

Η JP Morgan υπογραμμίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση επισπεύδει την ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή, πιθανότατα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία πριν από τις τελικές αποφάσεις για το τρέχον πρόγραμμα και το τι συμβαίνει μετά την ολοκλήρωση του μνημονίου. Τονίζει δε ότι δεν είναι σαφές εάν η κυβέρνηση έχει κρυμμένο άσσο στο μανίκι της και γι’ αυτό επισπεύδει την προεδρική εκλογή. Σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, με βάση τις δημοσκοπήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στη νέα βουλή, αλλά δεν είναι σαφές εάν θα μπορεί να κυβερνήσει χωρίς κάποιου τύπου συνασπισμό. Επίσης, είναι ασαφές τι θα κάνει ο Αλ. Τσίπρας εάν αναλάβει τη διακυβέρνηση. Έχει μαλακώσει τη στάση του καθώς προσδοκά την ανάληψη της κυβέρνησης, αλλά υπάρχει ακόμη τεράστιο κενό μεταξύ του τι θέλει ο ίδιος και τι θέλει η υπόλοιπη Ευρώπη για την Ελλάδα.

Η Deutsche Bank σχολιάζει πωςη αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απ’ την υπάρχουσα βουλή θα οδηγήσει σε πρόωρες εθνικές εκλογές εντός 3 – 4 εβδομάδων με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ηγείται στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα “υπάρχει βαθιά εκλογική αβεβαιότητα και η απουσία μία επίσημης χρηματοδοτικής στήριξης διασφαλίζει ότι θα υπάρξει μία σημαντική περίοδος αβεβαιότητας ενόψει για την Ελλάδα”.

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη οφείλει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

admin

Τι περιμένει την Ελλάδα μετά τη λήξη του προγράμματος

admin

FAZ: Η Ιταλία δυσκολεύει την Ελλάδα να βγει στις αγορές

admin

Καμπανάκια κινδύνου για οικονομία-τράπεζες

admin

Ώρα μηδέν για τις ασφαλιστικές

admin

Έρχεται νέο 1929 – και είναι σχεδόν αναπόφευκτο…

admin

Η Τουρκία βάζει στο μάτι τον χρυσό της Βενεζουέλας

admin

Στο «κενό» …(μέχρι στιγμής) το Eurogroup

admin

Η αγανάκτηση του Γιούνκερ και η απάντηση της Αθήνας

admin

Η κρυφη βομβα των 200 δισ. Ε στην Ευρωπη λεγεται Volkswagen

admin

Ο πραγματικός λόγος ανησυχίας για τις ιταλικές εκλογές

admin

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, το Grexit, και ένα καλύτερο μέλλον για το ευρώ

admin

«Πώς να προβλέψετε τα απρόβλεπτα το 2017»

admin

Συνεχής αλλά πιο ήπια η πτώση τιμών στην αγορά ακινήτων

admin

Κλίμα αισιοδοξίας για την οικονομία σε πρωτοφανή επίπεδα

admin

Η διάλυση του ευρώ και το… μαγικό ραβδί του Ντράγκι

admin

Φόβοι για… μαύρο Σεπτέμβρη στα ελληνικά ομόλογα

admin

Διαπραγμάτευση με τους θεσμούς με το δημοψήφισμα… παρά πόδα

admin