Image default
Πρώτο Θέμα

Τελευταίος ελιγμός πριν τις κάλπες με νέο υποψήφιο Πρόεδρο!

Τελευταίος ελιγμός πριν τις κάλπες με νέο υποψήφιο Πρόεδρο!

Δυσμενέστατες είναι οι εκτιμήσεις που φθάνουν στο Μαξίμου ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς η κεντροδεξιάς κατεύθυνσης υποψηφιότητα του Σταύρου Δήμα αποτυγχάνει να δημιουργήσει ευρύτερες συσπειρώσεις βουλευτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν πρέπει πλέον να αποκλείεται ένας τελευταίος ελιγμός αποφυγής των εκλογών από τον Πρωθυπουργό, με πρόταση νέου υποψηφίου Προέδρου στην τρίτη ψηφοφορία.

Το κλίμα ενόψει της πρώτης ψηφοφορίας, την επόμενη Τετάρτη, έχει βαρύνει σοβαρά, καθώς ο καταιγισμός δηλώσεων από ανεξάρτητους βουλευτές, μετά την παρουσίαση της υποψηφιότητας Δήμα, δεν προοιωνίζεται ότι ο πρώην επίτροπος θα δημιουργήσει δυναμική υποστήριξης από μεγάλο αριθμό βουλευτών εκτός του κυβερνητικού στρατοπέδου.

Άλλωστε, πριν ακόμη ανακοινωθεί το όνομα του υποψηφίου Προέδρου, ανεξάρτητοι βουλευτές, όπως ο Μίμης Ανδρουλάκης, είχαν σπεύσει να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θα υποστηρίξουν την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, ενώ τα κόμματα-κλειδιά της διαδικασίας, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΔΗΜΑΡ, έχουν μείνει συνεπή στη γραμμή τους κατά της εκλογής Προέδρου.

Η υποψηφιότητα Δήμα, εξάλλου, είναι, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, «αδύναμη», δεδομένου ότι πρόκειται για ένα υποψήφιο με καθαρή κεντροδεξιά πολιτική ταυτότητα, που δύσκολα μπορεί να προκαλέσει ευρύτερες συσπειρώσεις. Άλλωστε, ακόμη και αν θεωρηθεί ότι η τοποθέτηση του στο καραμανλικό στρατόπεδο της ΝΔ θα μπορούσε να διευκολύνει μια προσέγγιση με τους ΑΝΕΛ, αυτό ως τώρα δεν φαίνεται να έχει συμβεί.

Οι αγορές ήδη προεξοφλούν ότι η προσπάθεια Σαμαρά για εκλογή Προέδρου και αποφυγή των πρόωρων εθνικών εκλογών θα ναυαγήσει και ο φόβος για μια εκλογική αναμέτρηση που θα αναδείξει νικητή το ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί έντονες αναταράξεις. Ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, φάνηκε όμως να προεξοφλεί ότι ο πρωθυπουργός θα πετύχει το στόχο του, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε αυτό το κλίμα, ο πρωθυπουργός δεν είναι έτοιμος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, να παραδώσει τα όπλα, ακόμη και αν φανεί από την πρώτη ψηφοφορία ότι η κυβέρνηση απέχει πολύ από τη συγκέντρωση των 180 ψήφων –η «αριθμητική της ψηφοφορίας» λέει ότι είναι πιθανό να συγκεντρωθούν λιγότερες και από 170 ψήφοι.

Μια εισήγηση που εξετάζει ο πρωθυπουργός, παρότι κατά την αναγγελία της υποψηφιότητας Δήμα δεσμεύθηκε ότι θα είναι υποψήφιος και στις τρεις ψηφοφορίες, είναι να προωθηθεί μια νέα υποψηφιότητα στην τρίτη, κρίσιμη ψηφοφορία, όπου απαιτούνται 180 ψήφοι. Για να συμβεί αυτό, χωρίς να «στραπατσαριστεί» πολιτικά ο Σταύρος Δήμας, η μόνη λύση θα ήταν να ανακοινώσει ο ίδιος την παραίτησή του, μετά τη δεύτερη, άκαρπη ψηφοφορία.

Το μεγάλο ερώτημα, όμως, δεν παύει να είναι ποιο πρόσωπο θα μπορούσε να δημιουργήσει τις απαιτούμενες συγκλίσεις για να αναδειχθεί ως νέος Πρόεδρος. Η προφανής επιλογή του Φώτη Κουβέλη, ο οποίος θα έφερνε σαν «προίκα» τις ψήφους των βουλευτών της ΔΗΜΑΡ, δεν φαίνεται ότι μπορεί να προωθηθεί, αφού και στις τελευταίες δηλώσεις του ξεκαθαρίζει ότι δεν επιθυμεί την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει λίγες ημέρες πλέον να αποφασίσει αν θα προωθήσει έναν άλλο υποψήφιο, ή θα επιμείνει μέχρι τέλους στο Σταύρο Δήμα, γνωρίζοντας ότι αυτή η επιλογή οδηγεί με βεβαιότητα στις κάλπες.

Σχετικα αρθρα

Πως ο κ. Μ. Τσαμάζ οδηγεί τον ΟΤΕ στον 21ο αιώνα

admin

Το Βερολίνο αποφάσισε: μένουμε στο βάλτο!

admin

Τι σημαίνουν οι περιπέτειες της Μέρκελ για την ΕΕ

admin

Όταν οι χρηματοπιστωτικές αγορές παρεξηγούν την πολιτική

admin

Reuters: Μικρές προσδοκίες για έξοδο στις αγορές τον Σεπτέμβριο

admin

Η ΕΚΤ δέχεται μήνυση από 200 επενδυτές για το ελληνικό χρέος

admin

Εκπρόθεσμο το 45% των τιμολογίων στην Ελλάδα

admin

Η έξοδος του Ολλάντ ευκαιρία για τον Βαλλς

admin

DW: Προβληματικές οι κοινωνικές παροχές της Ρώμης

admin

Η Goldman Sachs και η Morgan Stanley έχουν Deja Vu

admin

Γιατί οι γερμανοί έχουν δίκιο για τα οικονομικά

admin

Πώς κρίνουν την έκδοση του 10ετούς ομολόγου οι οικονομικοί αναλυτές 4 τραπεζών

admin

Το σκωτσέζικο ουίσκι φοβάται το Brexit

admin

Τα στερεότυπα, η κρίση και η ευρωπαϊκή βαβέλ

admin

Το τελευταίο τανγκό στο Παρίσι

admin

Τρόμος στην Τουρκία: Λίρα και κόκκινα δάνεια γονατίζουν την οικονομία

admin

Όσοι ξέγραψαν τη Μέρκελ έκαναν λάθος

admin

Η ΕΕ υπόσχεται 100.000 νέες θέσεις εργασίας

admin