Image default
Πρώτο Θέμα

Σαμαράς: Γενική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κρυφό ατού ο… Γιώργος

Σαμαράς: Γενική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, κρυφό ατού ο... Γιώργος

Απολύτως αρνητικός σε κάθε σενάριο αποφυγής των πρόωρων εκλογών εμφανίζεται ο πρωθυπουργός, που δίνει το πρόσταγμα για… γενική επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες η διαφορά από τη ΝΔ θα έχει συρρικνωθεί στα όρια του στατιστικού λάθους και όλα θα είναι πλέον δυνατά.

Το Μαξίμου «ποντάρει», μάλιστα, σε έναν αναπάντεχο σύμμαχο: τον Γιώργο Παπανδρέου και το νέο κόμμα που λέγεται ότι θα ιδρύσει αμέσως μετά την τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου.

Στο παρασκήνιο είναι γνωστό ότι διακινούνται τα τελευταία 24ωρα ουκ ολίγα σενάρια αποφυγής των πρόωρων εκλογών: από την αλλαγή υποψηφίου στην τρίτη ψηφοφορία (αντικατάσταση του Σταύρου Δήμα από τον Φώτη Κουβέλη), μέχρι την ανακοίνωση εκ μέρους του Α. Σαμαρά της ημερομηνίας των εκλογών, ώστε να πεισθούν ανεξάρτητοι βουλευτές να ταχθούν υπέρ της εκλογής Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

Ορισμένοι, μεταξύ των οποίων και ο Γιώργος Παπανδρέου, προτείνουν το σχηματισμό μιας νέας κυβέρνησης, χωρίς τον Α. Σαμαρά, η οποία, μετά την εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή, θα αναλάβει την ευθύνη της τελικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα και της διενέργειας, αμέσως μετά τη λήξη της διαπραγμάτευσης, των εθνικών εκλογών.

Ο πρωθυπουργός, όμως, φέρεται αποφασισμένος να αγνοήσει κάθε συμβιβαστική πρόταση και να μπει σε μια σκληρή αντιπαράθεση με το ΣΥΡΙΖΑ, αρχίζοντας πρόωρα την προεκλογική του εκστρατεία. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι, τόσο στην ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, όσο και στο άρθρο του στην “RealNews” ο Α. Σαμαράς ανέβασε δραματικά τους τόνους κατά του ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθμό που να επικρίνεται από την αξιωματική αντιπολίτευση για ακραία κινδυνολογία.

Στο επιτελείο του πρωθυπουργού εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να είχε πετύχει μεγάλες διαφορές στις δημοσκοπήσεις που διενεργούνταν πριν την επίσπευση της εκλογής Προέδρου, αλλά αυτό ήταν αποτέλεσμα της σχετικής χαλαρότητας που επικρατούσε. Τώρα, οι ψηφοφόροι έρχονται αντιμέτωποι με σκληρά διλήμματα για το αύριο της χώρας, πιστεύουν στο Μαξίμου, και αυτό θα ανακόψει τη δυναμική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η προεκλογική στρατηγική του πρωθυπουργού φαίνεται ότι θα επικεντρωθεί στην ανάδειξη των κινδύνων που εκτιμούν στο Μαξίμου ότι εγκυμονεί η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για σύγκρουση με τους θεσμικούς πιστωτές και με τις αγορές. Σύμφωνα με αυτή την αντίληψη, οι ψηφοφόροι θα πρέπει να καταλάβουν ότι έχουν πολλά να χάσουν, αν μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρουσθεί με θεσμικούς και ιδιώτες δανειστές, αφήνοντας μετέωρη τη χώρα.

Σε αυτή την προσπάθεια ανάδειξης των πιθανών και… απίθανων κινδύνων από την ανάληψη της εξουσίας από το ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση περιμένουν ότι θα συμβάλουν ενεργά και οι ηγετικοί κύκλοι της Ευρώπης, με σειρά δηλώσεων που θα καθιστούν σαφές στους ψηφοφόρους στην Ελλάδα ότι οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική και το χρέος θα πέσουν σε… ευρωπαϊκό τείχος.

Στο Μαξίμου κάνουν δεκτές με μεγάλη ικανοποίηση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις (της Κάπα Researchστο «Βήμα» και της Alco στο «Πρώτο Θέμα»), που δείχνουν ότι υπάρχει σαφής τάση μείωσης της διαφοράς μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Η διαφορά πλέον φαίνεται να μειώνεται περίπου στις τρεις ποσοστιαίες μονάδες και, αν συνεχισθεί αυτή η τάση, στο Μαξίμου πιστεύουν ότι μέχρι τις εκλογές θα έχει περιορισθεί στα όρια του στατιστικού σφάλματος, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και ένα προβάδισμα-έκπληξη της ΝΔ.

Ρόλο-κλειδί στην επερχόμενη, εκτός απροόπτου, εκλογική αναμέτρηση όλα δείχνουν ότι θα έχει το κόμμα που προτίθεται να ιδρύσει ο Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ψηφοφοριών για την εκλογή Προέδρου. Οι πρώτες μετρήσεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων δείχνουν ότι το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού συγκεντρώνει προτιμήσεις από το 5-6% των ερωτώμενων και μάλιστα περίπου οι μισοί υποστηρικτές του προέρχονται από το ΣΥΡΙΖΑ.

Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι, εάν πάμε στις εκλογές με οριακή διαφορά μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, το κόμμα Παπανδρέου μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο. Ακόμη και δύο-τρεις μονάδες εάν «ψαλιδίσει» από το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό μπορεί να δώσει τη νίκη στη ΝΔ!

Σχετικα αρθρα

Alpha Bank: Τα κλειδιά για το restart της οικονομίας

admin

UBS: Οι πρώτες εκτιμήσεις

admin

Πρόσφυγες: η ΕΕ μετεγκαθιστά 0,17% του στόχου μέσα σε τέσσερις μήνες

admin

Οι αφίξεις των μεταναστών πέφτουν κατακόρυφα μετά την ευρωπαϊκή συμφωνία

admin

Πολιτική, χρυσός, φούσκες και επιτόκια

admin

Τα βρώμικα παιχνίδια, βρώμικα παίζονται

admin

Επικίνδυνη και επιπόλαιη η αμερικανική πολιτική

admin

Η πανδημία πλήττει σοβαρά την ιταλική οικονομία

admin

Νεα αναταράχη στα ομόλογα του Νότου

admin

ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά και συντάξεις «κλείνουν» την συμφωνία

admin

Γερμανικά ΜΜΕ: Σε συμφωνία με την πΓΔΜ, ο Τσίπρας θα πρέπει να αναζητήσει άλλους συμμάχους

admin

Bloomberg: Τα lockdown ανοίγουν βαθύτερες «πληγές» στην ευρωπαϊκή οικονομία

admin

Νύχτα θρίλερ στην Αδριατική

admin

Η οικονομία της Γερμανίας χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις

admin

Δαβίδ εναντίον Γολιάθ στο τουρκικό δημοψήφισμα

admin

Εντείνεται η «νευρικότητα» στα ελληνικά ομόλογα

admin

Citi: Tι σχήμα θα έχει τελικά η ανάκαμψη;

admin

Οι νέοι της Γερμανίας στηρίζουν τη «γιαγιά» Μέρκελ

admin