Image default
Πρώτο Θέμα

Διπλό φιάσκο με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις καταθέσεων!

Διπλό φιάσκο με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις καταθέσεων!

Την ώρα που το πολιτικό δράμα με την εκλογή Προέδρου «σκεπάζει» τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με ένα διπλό φιάσκο, σε δύο καίρια ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών: από 1ης Ιανουαρίου 2015 αρχίζουν πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας από τις τράπεζες, ενώ χιλιάδες φορολογούμενοι ρυθμίζουν τις οφειλές τους με το νόμο για τις 100 δόσεις, αλλά βλέπουν την εφορία να συνεχίζει να «βάζει χέρι» στις καταθέσεις τους!

Στο θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς για τραπεζικά χρέη, η κυβέρνηση εγκαταλείπει κάθε σκέψη για παράταση της ισχύουσας νομοθετικής ρύθμισης, η ισχύς της οποίας εκπνέει στο τέλος του έτους. Αυτό σημαίνει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 οι τράπεζες θα μπορούν να «βγάζουν στο σφυρί» ακίνητα δανειοληπτών χωρίς τον παραμικρό περιορισμό.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μετά τη σύσκεψη που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε το θέμα της παράτασης ισχύος της ρύθμισης για τους πλειστηριασμούς. «Δεν συζητήσαμε το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας», είπε ο υπουργός, «αλλά θέλω να σας πω ότι με τον κώδικα δεοντολογίας που εφαρμόζεται από 1η Ιανουαρίου και είναι δεσμευτικός για τις τράπεζες, η πρώτη κατοικία δεν κινδυνεύει για τους δανειολήπτες που έχουν οικονομική δυσχέρεια».

Πρόκειται, βεβαίως, για μια παραπλανητική, καθησυχαστική διαβεβαίωση. Ως γνωστόν, ο Κώδικας Δεοντολογίας της Τράπεζας της Ελλάδος για τις ρυθμίσεις καθυστερούμενων δανείων από τις τράπεζες απλώς ορίζει τους εναλλακτικούς τρόπους αναδιάρθρωσης των δανείων, χωρίς να παρέχει οιασδήποτε μορφής προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς με κοινωνικά κριτήρια. Με βάση τον Κώδικα, δύο δρόμοι υπάρχουν για το δανειολήπτη: να ρυθμίσει το δάνειο σε συμφωνία με την τράπεζα, ή να χάσει το ακίνητό του, ακόμη και αν αυτό αποτελεί πρώτη κατοικία.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποφασίσει οριστικά να μην ανανεώσει τη ρύθμιση για την προστασία από πλειστηριασμούς, προκειμένου να αποφύγει το άνοιγμα ενός ακόμη μετώπου αντιπαράθεσης με την τρόικα, η οποία είναι γνωστό ότι απαιτούσε την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών από το 2015, ώστε να διευκολυνθεί η προσπάθεια των τραπεζών να ανακτήσουν καθυστερούμενα δάνεια.

Σε ό,τι αφορά την πολυδιαφημισμένη ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών στην εφορία σε 100 δόσεις, χιλιάδες οφειλέτες, που αντιμετώπιζαν… επιθέσεις της εφορίας στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ανακαλύπτουν ότι, ακόμη και αν ρυθμίσουν το χρέος τους, η εφορία συνεχίζει να «βάζει χέρι» στις καταθέσεις τους.

Η παγίδα κρύβεται στα «ψιλά γράμματα» του νόμου, ο οποίος ορίζει ότι το μέτρο της κατάσχεσης εις χείρας τρίτου δεν αίρεται, ακόμη και αν ο οφειλέτης ρυθμίσει το χρέος του, παρά μόνο αν φθάσει να εξοφλήσει το 50% της οφειλής. Δηλαδή, ένας οφειλέτης μπορεί να μπει σε ρύθμιση, αλλά η εφορία να συνεχίσει τις… αφαιμάξεις από τον τραπεζικό του λογαριασμό για πολύ καιρό, παρότι ο ίδιος θα πληρώνει κανονικά τις δόσεις της ρύθμισης!

Το μοναδικό «παράθυρο» που αφήνει ανοικτό η νομοθεσία, προκειμένου ο οφειλέτης να περιορίσει τις «επιδρομές» της εφορίας στους τραπεζικούς του λογαριασμούς είναι, αφού ρυθμίσει την οφειλή, να προσφύγει στον έφορο, που έχει επιβάλει την κατάσχεση καταθέσεων, για να ζητήσει… καλύτερη μεταχείριση. Ο έφορος, αφού συντάξει αιτιολογημένη σχετική έκθεση, μπορεί να περιορίσει το ποσό της κατάσχεσης, όχι όμως και να σταματήσει εντελώς την εφαρμογή του επαχθούς αυτού μέτρου.

Στο οικονομικό επιτελείο προβληματίζονται από τις αντιδράσεις που προκαλεί αυτή η «παγίδα» της ρύθμισης για τις 100 δόσεις, πλην όμως δεν σκοπεύουν να προχωρήσουν σε τροποποίηση του νόμου. Άλλωστε, γνωρίζουν ότι κάθε επανεξέταση της ρύθμισης θα άνοιγε τον ασκό του Αιόλου, αφού η τρόικα περιμένει… στη γωνία, για να επαναφέρει την πιεστική της απαίτηση να τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στη ρύθμιση, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των ωφελούμενων.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση 73.878 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 850 εκατ. ευρώ και έχουν εισπραχθεί 34 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να ρυθμισθούν μέχρι το Μάρτιο οφειλές τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.

Σχετικα αρθρα

Η πανδημία πλήττει σοβαρά την ιταλική οικονομία

admin

Τα δέκα πρόσωπα που θα καθορίσουν την Ευρώπη το 2017

admin

Έρευνα: Οι ψηφιακά ώριμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις πέτυχαν 50% υψηλότερο τζίρο στην πανδημία

admin

Αποτοξινώνοντας τη διαμάχη απόσχισης της Ισπανίας

admin

Στριμωγμένες “στα σκοινιά” Fed και ΕΚΤ – Και ο χώρος στενεύει

admin

Ποιες λύσεις προτείνουν οι τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

admin

Η Ευρώπη σκέφτεται νέους τρόπους για τον πονοκέφαλο του χρέους

admin

Όλα τα πιθανά σενάρια ενός Grexit

admin

Βροχή εκδόσεων ομολόγων σε όλη την Ευρώπη

admin

Η Ευρώπη μπαίνει σε μια μόνιμη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

admin

Ernst & Young:Ποσοστό 81% των στελεχών επιχειρήσεων στην Ελλάδα θεωρεί δεδομένη τη διαφθορά

admin

Έξι προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

admin

Πού ήταν λάθος και πού σωστός ο Milton Friedman πριν από 50 χρόνια

admin

Η Ελλάδα, το πετρέλαιο και η Fed κάνουν τις αγορές να μοιάζουν με Χώρα των Θαυμάτων

admin

Η τρόικα για σκι και ο ΣΥΡΙΖΑ στο βουνό…

admin

Η επικείμενη γαλλική επανάσταση

admin

Αργούν οι τίτλοι τέλους για το ασφαλιστικό

admin

Η κεντρική Ευρώπη γυρίζει την πλάτη στην ΕΕ

admin