Image default
Πρώτο Θέμα

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση

Στο «κόκκινο» η πολιτική αντιπαράθεση

Aνεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η πολιτική αντιπαράθεση λίγες ώρες πριν την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή.

Τα «αίματα άναψαν» ακόμη περισσότερο από την Δευτέρα το βράδυ, όταν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας είπε ξεκάθαρα ότι υπάρχει πρόβλημα με τη ρευστότητα η οποία μειώνεται και ζήτησε να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις και να μην επηρεαστούν από το κακό πολιτικό κλίμα. Παράλληλα απηύθυνε δραματική προειδοποίηση για την ανεπανόρθωτη ζημιά που μπορεί να προκληθεί στην οικονομία εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.

Την Τρίτη ο διοικητής στο προλογικό σημείο της Ενδιάμεσης Εκθεσης της ΤτΕ, ο κ. Στουρνάρας, ζήτησε εθνική συνεννόηση προκειμένου να μη χαθούν όλα όσα κερδήθηκαν με κόπο τα τελευταία χρόνια.

Οι δηλώσεις του διοικητή της ΤτΕ προκάλεσαν την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ. Κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης όπως ο Π. Λαφαζάνης και ο Π. Σκουρλέτης εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στον διοικητή της ΤτΕ. Μάλιστα ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι θα ζητηθούν ευθύνες από τον κ. Στουρνάρα και ενδεχομένως ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει την παραίτησή του. Πλέον οι σχέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κ. Στουρνάρα έχουν διαρραγεί οριστικά. Να θυμίσουμε ότι πριν μερικές εβδομάδες ο κ. Τσίπρας και ο κ. Λαφαζάνης πήγαν στην ΤτΕ και ενημερώθηκαν από τον κ. Στουρνάρα. Τότε φάνηκε ότι θα μπορούσαν να συνυπάρξουν και να αφήσουν πίσω τους τις έριδες από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυε καθημερινά επίθεση στον τότε υπουργό Οικονομικών.

Από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου έδωσαν πλήρη κάλυψη στον διοικητή της ΤτΕ, μιλώντας για τεχνοκρατική παρέμβαση του κ. Στουρνάρα. Ο ίδιος όμως, φέρεται να δήλωσε ότι: «Είχα χρέος να μιλήσω ανοικτά για να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες και τις αποφάσεις τους με γνώμονα την πραγματική κατάσταση της Ελληνικής οικονομίας».

Κύκλοι προσκείμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος τόνισαν ότι ο κ. Στουρνάρας έκανε αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει όλοι: Δηλαδή να μιλήσει με τη γλώσσα της αλήθειας και να μην κρύψει «κάτω από το χαλί» την κατάσταση της οικονομίας και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την παρατεταμένη πολιτική κρίση.

Η «απάντηση» ήρθε λίγες ώρες αργότερα όταν ανακοινώθηκε το ξαφνικό ραντεβού του Γ. Προβόπουλου με τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φέρεται να κάλεσε τον πρώην διοικητή της ΤτΕ, προκειμένου να συζητήσει μαζί του τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων στο τραπεζικό σύστημα, ζητήματα που έχει διαχειριστεί στο παρελθόν ο κ.Προβόπουλος.

Η συνάντηση διήρκησε περί τη μία ώρα και εξερχόμενος ο κ. Προβόπουλος είπε στους δημοσιογράφους ότι έγινε μία συνάντηση σε καλό κλίμα. Ερωτηθείς για την σφοδρή κριτική που έχει δεχθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο ήταν Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος δήλωσε με νόημα: “δεν παίξαμε και μπουνιές με τον κ. Τσίπρα».

Όπως αποκάλυψε, ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για την εμπειρία του το 2012 με τις εκροές καταθέσεων και το πρόβλημα ρευστότητας που υπήρχε τότε στην αγορά. Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου ήθελε επίσης να ενημερωθεί εάν η ρευστή πολιτική συγκυρία θα έχει συνέπειες για το τραπεζικό σύστημα και εάν υπάρχει περίπτωση και υπό ποιές συνθήκες να προκύψει ένα πιστωτικό γεγονός ειδικά στην περίπτωση των πιθανών πρόωρων εκλογών.

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον κ. Προβόπουλο να σχολιάσει την παρέμβαση του κ. Στουρνάρα. Εκείνος δεν έδειξε να θέλει να απαντήσει, αλλά σχολίασε με δηκτικό τρόπο “δεν θα μιλήσω τι θα έκανα εγώ γιατί αυτό είναι θεωρητικό. Δείτε τι έκανα στο παρελθόν”.

Λίγο αργότερα, πηγές της Κουμουνδούρου, έπλεκαν το εγκώμιο του πρώην διοικητή της ΤτΕ λέγοντας: «η εμπειρία του κυρίου Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη».

Οι ίδιες πηγές χαρακτήριζαν την συζήτηση Τσίπρα – Προβόπουλου «ουσιαστική και εποικοδομητική» και σημείωναν σχετικώς: «Η τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών. Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες».

Η συνάντηση αυτή χαρακτηρίστηκε από πολλούς «παράξενη» καθώς ο κ. Προβόπουλος ήταν εκλεκτός των προηγούμενων κυβερνήσεων, γι’ αυτό και διετέλεσε διοικητής της ΤτΕ τόσο επί ΠΑΣΟΚ όσο και επί ΝΔ. Πηγές της κυβέρνησης έλεγαν ότι ο κ. Προβόπουλος λειτουργεί ως άτυπος σύμβουλος του Αλ. Τσίπρα και χαρακτήρισαν «ετερόκλιτη και καιροσκοπική συμμαχία» αυτή που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των δύο. Αλλοι έλεγαν ότι ο κ. Προβόπουλος «παίρνει εκδίκηση επειδή δεν ανανεώθηκε η θητεία του στην ΤτΕ».

Σχετικα αρθρα

Βρίσκεται στο χείλος της αναστροφής η μεταπολεμική ευημερία της Γερμανίας ;

admin

Η ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΗ ΝΕΑ ΔΡΑΧΜΗ

admin

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για το ευρώ είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης

admin

Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος θα πάρει μήνες…

admin

Η διελκυστίνδα μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης, ΔΝΤ και γερμανικής κυβέρνησης

admin

Όταν ο Σόιμπλε φλέρταρε με την καγκελαρία

admin

Το «κεφάλι του δράκου» στην Ελλάδα

admin

Δολάριο και μετοχές υποχωρούν υπό τον φόβο εμπορικού πολέμου

admin

«Φορολογική μεταρρύθμιση με αναπτυξιακή διάσταση για την Ελλάδα του αύριο»

admin

Η Ευρώπη οφείλει να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία

admin

Τελεσίγραφο Eurogroup και… παγίδα 6μηνης παράτασης

admin

Τα νέα πολιτικά ρήγματα της Ευρώπης

admin

Χ.Α: Πού οφείλεται το νέο ξεφόρτωμα

admin

Οι ιταλικές επιχειρήσεις δε χρειάζονται μια φτηνή λιρέτα τελικά

admin

Μία ελληνική ιστορία επιτυχίας:Βίκος ΑΕ-Επενδύσεις 125 εκατ. ευρώ στην 25χρονη πορεία της

admin

Ικανοποίηση και συγχαρητήρια από την Ευρώπη για τη Συμφωνία των Πρεσπών

admin

Η εβδομάδα της ορκωμοσίας σημαίνει ώρα για δράση για ΗΠΑ και ΗΒ

admin

ΕΚΤ: Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τις τράπεζες της ευρωζώνης

admin