Image default
Πρώτο Θέμα

Το «Grexit» ξανά στο προσκήνιο

Το «Grexit» ξανά στο προσκήνιο

Η λέξη «Grexit» έχει επιστρέψει δριμύτερη στα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου που αφορούν στη χώρα μας. Σην πλειοψηφία τους τα ξένα μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για πολιτικό χάος στην Ελλάδα για μετά τις εκλογές, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ.

Η βρετανικής εφημερίδα Telegraph υποστηρίζει ότι μια εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ απειλεί την Ελλάδα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ. «Κάτι τέτοιο θα ήταν για όλους μια καταστροφή, αλλά αν γίνει σωστά και συντεταγμένα, τότε η επανεισδοχή των εθνικών νομισμάτων μέσα στην Eυρωζώνη θα μπορούσε να σημαίνει μια καινούργια και ελπιδοφόρα αρχή» αναφέρει η εφημερίδα.

Μάλιστα τονίζεται ότι οι εξελίξεις στην Ελλάδα δεν απασχολούν και τόσο πολύ τους επενδυτές και τις αγορές, όπως συνέβαινε το 2011 και το 2012, όταν απειλήθηκε με κατάρρευση ολόκληρη η ευρωζώνη. Η κρίση στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από τον Βρετανό αρθρογράφο ως μια «ιστορία του χθες», καθώς πλέον στην ατζέντα είναι ψηλά άλλα θέματα, όπως οι μεγάλες περικοπές των αναδυόμενων οικονομιών εξαιτίας του εκτεταμένου χρέους σε δολάρια.

Κατά την εφημερίδα κάποιοι θα καλωσόριζαν με χαρά τη χρεοκοπία της Ελλάδας ή έξοδο από το ευρώ καθώς υπάρχουν πλέον οι μηχανισμοί που θα εμποδίσουν τη μετάδοση στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. «Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ίσως μια προειδοποίηση και για άλλες χώρες, τις οποίες θα ανάγκαζε να επανενεργοποιήσουν τα μεταρρυθμιστικά προγράμματα που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο», τονίζεται.

Ενα τέτοιο σενάριο, όμως, κατά τον δημοσιογράφο της Telegraph, είναι υπερβολικά αισιόδοξο για αυτούς που το πρεσβεύουν, καθώς υποτιμούν την ικανότητα των γεγονότων να ξεφύγουν μαζικά πέρα από κάθε έλεγχο.Με το που θα ξεκινήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση, είναι δύσκολο να σταματήσει. Ετσι, για ένα ασταθές ενιαίο νόμισμα, ακόμη και με το βάρος της ΕΚΤ πίσω από την όλη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα γεγονότα, μπορεί να το καταστήσει εξαιρετικά αδύναμο. Αλλωστε, το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα, που άλλαξε πλήρως μετά την κρίση, την καθιστά ακόμη πιο απρόβλεπτη.

Το πιο σημαντικό γεγονός είναι πως η Ελλάδα, καθώς και μια σειρά άλλων κρατών-μελών της ευρωζώνης χρειάζεται να καταλάβουν πως πρέπει να εγκαταλείψουν άμεσα το ευρώ, αλλά όχι με τον πολιτικά χαοτικό τρόπο που μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ νικήσει τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αν, όμως, τελικά ο Αλέξης Τσίπρας βγει νικηφόροςη εφημερίδα τονίζει ότι είναι σχεδόν ακατόρθωτο να βρεθεί κάποιος εντός ευρωζώνης που να συμφωνήσει σε νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ενώ δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επανέλθουν οι μισθοί και οι συντάξεις στα προ κρίσης επίπεδα, που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρεται στο άρθρο της Telegraph, φαίνεται να σκέφτεται ότι μπορεί να επιτύχει αυτά που θέλει με το να απειλεί να τινάξει το ευρώ στον αέρα. Αλλωστε, «έπιασε» στο παρελθόν, γιατί να μην πιάσει και τώρα; Αν όμως, η ευρωζώνη θεωρήσει ότι είναι σε θέση να αντιμετωπίσει μια ελληνική έξοδο, τότε η μπλόφα του Τσίπρα θα αποτύχει. Και τότε ο Τσίπρας θα περάσει στην Ιστορία ως αυτό που αποκαλούν οι Βρετανοί «a man of straw», που επί λέξει σημαίνει «αχυράνθρωπος», αλλά στην ουσία σημαίνει ότι είναι ένας πολιτικός ηγέτης αδύναμος, που εύκολα ηττάται.

Αντιμέτωπη με το πολιτικό χάος βρίσκεται η Ελλάδα, όπως υποστηρίζει η αρθρογράφος του - Ντίπα Mπάμπιγκτον, που γράφει για λογαριασμό του Business Insider. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, αρχής γενομένης από σήμερα, που διεξάγεται η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, ξεκινάει μια «νέα μακρά περίοδος πολιτικού χάους».

Όλα θα εξαρτηθούν από το εάν η χώρα θα οδεύσει σε πρόωρες εκλογές ή θα καταφέρει να εκλέξει νέο Πρόεδρο, όπως θα επιθυμούσε ο Αντώνης Σαμαράς και ο κυβερνητικός συνασπισμός. Όπως σημειώνεται στο άρθρο: «Η κυβέρνηση είναι σίγουρη πως θα αποτύχει στην πρώτη προσπάθεια, καθώς χρειάζονται 200 βουλευτές για να εκλεγεί ο Σταύρος Δήμας, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πόσοι τελικά θα ψηφίσουν ”ναι”, καθώς θα είναι μια ένδειξη για τις επόμενες ψηφοφορίες».

Αυτό μεταφράζεται ως εξής: «Αν η κυβέρνηση λάβει κάτω από 160 ψήφους, αυτό θα σημαίνει πλήρη αποτυχία, ενώ αν λάβει 170 και άνω, θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα για τον Αντώνη Σαμαρά και θα του δίνει το δικαίωμα να ελπίζει πως θα βρει τους υπόλοιπους στην τρίτη ψηφοφορία». Αυτό τουλάχιστον σημειώνουν αξιωματούχοι της κυβέρνησης, τους οποίους επικαλείται η αρθρογράφος.

«Οι φόβοι για ένα νέο κεφάλαιο πολιτικής αβεβαιότητας έχουν κάνει τις μετοχές και τα ελληνικά ομόλογα να καταρρεύσουν. Ειδικά από τη στιγμή που ο Σαμαράς ανήγγειλε την πρόωρη εκλογή Προέδρου. Ο Σαμαράς κάνει λόγο για καταστροφική επιστροφή στην κρίση και κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη εάν η κυβέρνησή του πέσει, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ τον κατηγορεί για εκφοβισμό και εκβιασμό έτσι ώστε να κερδίσει ψήφους. Και οι δύο πλευρές προσπαθούν να προσελκύσουν δύο δωδεκάδες βουλευτών που θα κρίνουν την τελική έκβαση της ψηφοφορίας. Παράλληλα, ο Σαμαράς ”κοιτάζει” και προς τους βουλευτές των ΑΝΕΛ και της ΔΗΜΑΡ για να κερδίσει κάποιες επιπλέον ψήφους», σημειώνει το άρθρο.

«Η Ελλάδα είχε φανεί ότι είχε διασωθεί από την εξαιρετική κρίση χρέους. Τώρα απειλείται με νέες εκλογές και πολιτικό χάος. Η κρίση επιστρέφει, πιθανόν με χειρότερες συνέπειες από ό,τι την πρώτη φορά» σημειώνεται χαρακτηριστικά στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται πως «η φράση ‘Grexit’, μία έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, βρίσκεται ξανά σε κάθε στόμα.» Επιπλέον αναφέρεται πως «το 2015 θα μπορούσε να είναι η χρονιά της αλλαγής, αλλά διαφορετικά απ’ ό,τι την είχε σκεφτεί ο Σαμαράς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι διεθνείς οίκοι, που στις σχετικές τους αναλύσεις υποστηρίζουν πως η πολιτική αστάθεια πλήττει εκ νέου την αξιοπιστία της Ελλάδας. “Η αγωνία για το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών και νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα βαραίνει ήδη την ελληνική αγορά και τα ελληνικά assets”, επισημαίνει η BlackRock.

Για τον πολιτικό κίνδυνο που κυριαρχεί στην Ελλάδα προειδοποιεί με τη σειρά της και η Rabobank, ενόψει της κρίσιμης πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σήμερα.

“Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα έχει αυξηθεί”, διαμηνύει η Jane Foley, στρατηγική αναλύτρια της Rabobank, παρακολουθώντας στενά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων.

Σύμφωνα με την Jane Foley, είναι ορατός ο κίνδυνος διεξαγωγής πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, κίνδυνος που μπορεί να αποσταθεροποιήσει το σύνολο της Ευρωζώνης. “Ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα μπορεί να αποσταθεροποιήσει το ευρώ”, προειδοποιεί η οικονομολόγος της Rabobank.

Σχετικα αρθρα

Η βαθύτερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση θα είναι δύσκολη

admin

Alpha Bank: Φοροελαφρύνσεις-μεγάλα έργα θα στηρίξουν τις κατασκευές

admin

Μια νέα τραπεζική κρίση;

admin

Η εποχή του Τραμπ μπορεί να αναγκάσει την Ευρώπη να αποφασίσει τι ρόλο θέλει

admin

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εξετάσει το χρέος

admin

Η αχίλλειος πτέρνα του καθεστώτος Πούτιν

admin

Επενδυτικό Ελ Ντοράντο η Ελλάδα για τους ξένους

admin

Citi: Έρχονται και άλλες αναβαθμίσεις της Ελλάδας

admin

Ιταλικό θρίλερ και βόμβα 375 δισ. στις τράπεζες!

admin

Handelsblatt: Ο Σολτς πρέπει να πει την αλήθεια για την Ελλάδα

admin

Ο πραγματικός κίνδυνος πίσω από το δημόσιο χρέος 26,5 τρισ. δολ. των ΗΠΑ

admin

ΕΤΕ: Ορατά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης της οικονομίας

admin

Η Γερμανία δεν είναι έτοιμη να γίνει η ηγέτιδα του ελεύθερου κόσμου – και αυτό είναι καλό

admin

Έγινε… φιλελληνικό πραξικόπημα στην ΕΚΤ;

admin

Επικίνδυνη και επιπόλαιη η αμερικανική πολιτική

admin

Κατρούγκαλος πριν τις διαπραγματεύσεις: καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις

admin

Το μεγάλο «ποντάρισμα» των ξένων

admin

Η φυσιογνωμία της νέας γερμανικής βουλής

admin