Image default
Πρώτο Θέμα

Η ελληνική τραγωδία που μπορεί να γυρίσει σε φάρσα

Η ελληνική τραγωδία που μπορεί να γυρίσει σε φάρσα

Με το βλέμμα στραμμένο στην Αθήνα για ακόμη μία εβδομάδα ήταν τα διεθνή ΜΜΕ με αποκορύφωμα την Τετάρτη και την Πέμπτη, δηλαδή την ημέρα της πρώτης κρίσιμης ψηφοφορίας στη Βουλή για την ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την επομένη, ημέρα διεργασιών και ζυμώσεων, ημέρα ιδανική για να “περάσουν” τα μηνύματά τους οι Ευρωπαίοι αναλυτές και πολιτικοί.

Μηνύματα που ξεκίνησαν ήδη από την αρχή της εβδομάδας με κορυφαία δημοσιεύματα που δεν δίστασαν να παίξουν ακόμα και με την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Όπως ο Economist τη Δευτέρα 15/12, που κυκλοφόρησε με τίτλο: “Η «κωμικοτραγωδία του Αιγαίου» απειλεί το ευρώ” και έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για μια πιθανή επέκταση στην υπόλοιπη Ευρώπη της νέα κρίσης που σοβεί στην Ελλάδα, όπως έγραφε χαρακτηριστικά. Και η “απειλή” για την Ευρώπη μεταφραζόταν, στο δημοσίευμα, στο γεγονός πως «θυμωμένοι ψηφοφόροι δεν βρίσκονται μόνο στην Ελλάδα. Στην Πορτογαλία και την Ισπανία τον επόμενο χρόνο έχουν εκλογές, επομένως τα κόμματα κατά της λιτότητας ενδέχεται να τα πάνε καλά. Στην Ιταλία τα κόμματα που στρέφονται κατά του ευρώ είναι ανάμεσα στα κορυφαία της χώρας, ενώ στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο συνεχίζει να ανεβαίνει στις δημοσκοπήσεις. Ακόμη και στη Γερμανία, αυξανόμενη επιρροή αποκτάει το λαϊκιστικό κόμμα κατά του ευρώ. Και στην Ελλάδα πιθανότατα θα βγει στην κυβέρνηση ο αριστερός Τσίπρας»…

Στην ίδια κατεύθυνση κινείτο και το δημοσίευμα του Forbes τη Δευτέρα με τίτλο: “Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η αχίλλειος πτέρνα της Ευρωζώνης”. Το περιοδικό έγραφε – προ της εκλογής την Τετάρτη – πως “η Ελλάδα δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους της με αποτέλεσμα να υπάρξει δίμηνη παράταση του Μνημονίου. Η απόφαση αυτή ήταν μια προσπάθεια να δοθεί στην Ελλάδα χρόνος να εκπληρώσει τις εκκρεμείς απαιτήσεις της τρόικας, ενώ την ίδια ώρα η ελίτ της Ευρωζώνης είναι τρομοκρατημένη από το τι μπορεί να συμβεί αν ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση”. Και συνεχίζει: “Για άλλη μια φορά ένα έθνος που δεν έπρεπε ποτέ να του να μπει στην Ευρωζώνη… ή που θα ‘πρεπε να την έχει εγκαταλείψει από το 2010… ανταμείβεται και πάλι για την αποτυχία να τηρήσει τις δεσμεύσεις του, ενώ του δίδεται περισσότερος χρόνος για να συμμορφωθεί”.

Από την πλευρά τους οι Financial Times έκαναν λόγο τη Δευτέρα για μια «επικείμενη ελληνική τραγωδία πουμπορεί να είναι μια ευρωπαϊκή φάρσα». Οι Financial Times εξέτασαν μία πιθανότητα Grexit, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μία «φάρσα» για τους Ευρωπαίους. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος η τραγωδία μιας ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, στην πραγματικότητα είναι μια φάρσα για τους Ευρωπαίους, καθώς η αναζωπύρωση της κρίσης θα στρέψει την προσοχή μακριά από πολύ μεγαλύτερα προβλήματα, όπως για παράδειγμα το τεράστιο χρέος της Ιταλίας ή η ανικανότητα της γαλλικής κυβέρνησης. Ο αρθρογράφος χαρακτηρίζει «διασκεδαστικές» τις πολιτικές δηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Τα συστημικά κόμματα σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες από διαδηλώσεις στην Ελλάδα για να αποκρούσουν τους λαϊκιστές αμφισβητίες τους. Παράλληλα, αν δουν την Ελλάδα να τιμωρείται από τους Γερμανούς ψηφοφόρους, τότε ίσως και να συμφωνήσουν με την αγορά κρατικών ομολόγων στην οποία ελπίζει η ΕΚΤ». Ωστόσο, αναφέρει ότι «μια θυελλώδης ελληνική έξοδος από το ευρώ δεν θα αποτελούσε συστημικό κίνδυνο για την επιβίωση της ευρωζώνης σήμερα, όπως το 2011 και το 2012».

Στον αντίποδα πιο “συγκρατημένες” απόψεις φάνηκε να εκφράζουν τη Δευτέρα οι New York Times που εξέτασαν τις εξελίξεις από μια άλλη σκοπιά για να καταλήξουν στο συμπέρασμα πως: «Η Ελλάδα απέχει αρκετά βήματα ακόμη από το χάος»… Για την ακρίβεια ο αναλυτής – αρθρογράφος της εφημερίδας και του πρακτορείου -, Hugo Dixon, αναφέρει πως η Ελλάδα πιθανότατα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές και τότε: “Αν κερδίσει τις εκλογές ο Σαμαράς, τότε θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα. Εάν αναλάβει τα ηνία ο ΣΥΡΙΖΑ και υλοποιήσει το πρόγραμμά του, τότε οι προοπτικές για την Ελλάδα θα είναι ζοφερές. Οι ιδέες για διαγραφή του χρέους και αύξηση των δημοσίων δαπανών θα προκαλέσουν έντονες αντιδράσεις κι έτσι η διαδρομή προς την πτώχευση θα γίνει πιο σύντομη. Η Ευρωζώνη δεν πρόκειται να δεχθεί διαγραφή του χρέους, ούτε την απώλεια της δέσμευσης για τον έλεγχο του δημοσιονομικού ελλείμματος. Ο Τσίπρας δεν μπορεί να εκβιάσει την ευρωζώνη, άρα μάλλον θα συναινέσει σε πολιτικές που δεν θα φόρτιζαν τα πράγματα πάνω από τον γκρεμό…”

Οι The Times από την πλευρά τους γράφουν: «Αν η Ελλάδα είναι το κακό παιδί της Ευρωζώνης, πρέπει να κατηγορήσεις τους γονείς της». Στο δημοσίευμα ο αρθρογράφος Φίλιπ Άλντρικ τονίζει πως η βόμβα που δεν εξερράγη το 2010 μπορεί να αρχίσει και πάλι να χτυπά. Όπως αναφέρει, έπειτα από δύο προσπάθειες διάσωσης, ύστερα από διαπραγματεύσεις κι ένα κούρεμα χρέους, οι εταίροι νόμιζαν ότι είχαν απασφαλίσει την βόμβα, ωστόσο δεν τα είχαν καταφέρει, με αποτέλεσμα αυτή να αρχίσει και πάλι να χτυπά.

Όσον αφορά στις γερμανικές εφημερίδες, η μεν Frankfurter Allgemeine Zeitung κάνει λόγο για: «Το στοίχημα των Ελλήνων». Στο δημοσίευμα αναφέρει πως “η χώρα από την οποία προήλθε η ευρωκρίση διολισθαίνει ξανά κι έχει μπροστά της δύο κρίσιμες εβδομάδες στις οποίες μπορούν όλα αν αλλάξουν. Αν το κοινοβούλιο δεν εκλέξει έναν νέο πρόεδρο θα προκηρυχθούν εκλογές για τον Φεβρουάριο. Και σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις θα κερδίσει το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ που θέλει να αναθεωρήσει όλες τις μεταρρυθμίσεις και τα μέτρα λιτότητας και να επιτύχει μια αναδιάρθρωση του χρέους στα επίπεδα του 2012. Με τον τρόπο αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ θα συγκρουόταν με την Ευρώπη. Στην χειρότερη περίπτωση απειλείται έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ”.

Την μεγάλη έκπληξη όμως την έκανε η Die Welt. Που αντί να διερωτηθεί για τα πλέον αρνητικά σενάρια, διερωτάται κατά πόσον “οι Έλληνες μπορούν να σώσουν την Ευρώπη”!!! Η εφημερίδα που συνήθως απηχεί τις “επίσημες” απόψεις του γερμανικού οικονομικού επιτελείου έγραψε τη Δευτέρα: «Η Ελλάδα επιτυγχάνει, εκεί όπου η Ιταλία και η Γαλλία αποτυγχάνουν, στην εξυγίανση του δημόσιου προϋπολογισμού. Εάν δεν χάσουν τώρα την ψυχραιμία τους οι Έλληνες μπορούν να σώσουν την Ευρώπη, τώρα που βορράς και νότος συγκρούονται, η Γαλλία είναι αδύναμη και Ισπανία και Πορτογαλία παλεύουν με υποθέσεις διαφθοράς. Η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο κι ακόμα παραμένει ως ένας μεγάλος κίνδυνος. Αλλά εκεί που όλοι οι άλλοι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αυτή τη φορά μπορούν οι Έλληνες να σώσουν την Ευρώπη»!

Οι επόμενες δύο ημέρες, Τρίτη και Τετάρτη, είδαν πολλά περισσότερα δημοσιεύματα, στην πλειονότητά τους επικριτικά απέναντι στην Ελλάδα και στους Έλληνες που και πάλι “έβαλαν φωτιά” στην Ευρώπη. Ορισμένα όμως ξεχώρισαν για τις… “παραινέσεις” τους!

Όπως της The Telegraph, που είχε τίτλο: “Αν η Ελλάδα θέλει να σωθεί, πρέπει να βγει από το ευρώ” και στο σχετικό ρεπορτάζ τόνιζε πως “μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφή για την Ελλάδα, θα απειλούσε τη χώρα με χρεοκοπία και άτακτη έξοδο από το ευρώ”, για να συμπληρώσει όμως πως ακόμα κι αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα είναι καταστροφικό: “Αν γίνει σωστά και συντεταγμένα, τότε η επανεισδοχή των εθνικών νομισμάτων μέσα στην Eυρωζώνη θα μπορούσε να σημαίνει μια καινούργια και ελπιδοφόρα αρχή”.

Ανάλογη στάση κράτησε και το - στην ανταπόκρισή του από Αθήνα με τίτλο: “Μικρή πιθανότητα να προκαλέσει η Ελλάδα νέα κρίση στην ευρωζώνη”. Το πρακτορείο αναφέρει πως “η Ελλάδα εμφανίζεται και πάλι ως απειλή για την επιβίωση του ευρώ και έχει ξανά τη δυναμική να ταρακουνήσει ολόκληρη την ευρωζώνη. Όμως οι συνέπειες αυτή τη φορά θα είναι περισσότερο πολιτικές παρά οικονομικές και αυτό διότι σχεδόν το 90% του ελληνικού χρέους βρίσκεται στα χέρια των επίσημων πιστωτών”.

Την Τετάρτη “ξαναχτύπησε” η Die Welt γράφοντας πως: “Μόνο με πρωθυπουργό τον Σαμαρά συνεχίζει η Γερμανία την οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα”. Η εφημερίδα Die Welt προσδίδει σε αυτή την εκλογή υπαρξιακές διαστάσεις για την ίδια την Ελλάδα αλλά και την ευρωζώνη επισημαίνοντας ότι «για άλλη μια φορά επικρατεί ο φόβος ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να αναζητήσει το δικό της δρόμο που στο τέλος του θα οδηγούσε την αδύναμη χώρα εκτός ευρώ και κατά συνέπεια σε ακόμη μεγαλύτερες οικονομικές αναταράξεις».

Η επόμενη ημέρα σε… τίτλους!

Με έκδηλη ανησυχία υποδέχθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ το αποτέλεσμα της πρώτης ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, συνεπώς δεν προξενεί έκπληξη το γεγονός πως τα δημοσιεύματα την Πέμπτη κινήθηκαν σε πολύ σκληρούς τόνους. Και σε ακόμα πιο σκληρούς… τίτλους!

Όπως αυτός της Deutsche Welle: “Ελληνική τραγωδία αν βγει ο ΣΥΡΙΖΑ”

Σύμφωνα με την Deutsche Welle το Βερολίνο χαρακτηρίζει «κακό» το αποτέλεσμα, ενώ, το βλέμμα όλων στη Γερμανία στρέφεται στις επόμενες δύο ψηφοφορίες. Το μήνυμα από την Γερμανία είναι σαφές πως σε περίπτωση αποτυχίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας θα υπάρξουν πολιτικές και οικονομικές επιπλοκές στην Ελλάδα. Η Deutsche Welle κάνει λόγο για «ελληνική τραγωδία» σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ επικρατήσει στις εκλογές, ενώ, επικαλείται δήλωση αναλυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο ο οποίος σημειώνει ότι «αν η Ελλάδα ξεπεράσει την παρούσα πολιτική αβεβαιότητα και παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, τότε η ανάκαμψή της σύντομα θα βρίσκεται σε καλύτερο επίπεδο. Αλλά αν η Ελλάδα αναστρέψει την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων, μπορεί να κατευθύνεται προς την οικονομική άβυσσο».

Financial Times: “Είναι πλέον δύσκολο να εκλεγεί πρόεδρος”

Από το Λονδίνο το πρώτο ρεπορτάζ προήλθε από τους Financial Times στους οποίους γίνεται λόγος για αποτυχία στην πρώτη προσπάθεια, ωστόσο, η εφημερίδα δίνει και έναν τόνο αισιοδοξίας μέσω δηλώσεων στελέχους της ΝΔ που δίνει ακόμα τύχη στην όλη διαδικασία.

Για τον Guardian… “Αναβιώνουν ημέρες κρίσης στην Ευρωζώνη”. Στο σχόλιό του ο Guardian αναφέρει ότι το αποτέλεσμα της πρώτη ψηφοφορίας δεν είναι ιδιαίτερα σπουδαίο και σημειώνει ότι αναβιώνουν ημέρες κρίσης στην Ευρωζώνη. Παραθέτει, μάλιστα, και σχόλια αναλυτών οι οποίοι επισημαίνουν ότι το Grexit ή κάποιο άλλο ανάλογο σενάριο επιστρέφει.

CNBC: “Η Ελλάδα αντιμέτωπη με κρίση υπό την προοπτική πρόωρων εκλογών”, γράφει το δίκτυο και συμπληρώνει πως πιο πιθανό έχει γίνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα μετά την πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε μία τέτοια περίπτωση η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένη θέτοντας σε κίνδυνο την διεθνή υποστήριξη της χώρας, σημειώνει το CNBC.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το δημοσίευμα που επισκίασε κάθε άλλο, όλες τις προηγούμενες ημέρες, ήταν αυτό τουΒloomberg το μεσημέρι της Πέμπτης, ένα δημοσίευμα που στρέφεται κατά της τρόικας με τίτλο: «Αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους τώρα για να τελειώσει το δράμα».

“Έπειτα από έξι χρόνια σκληρής πολιτικής λιτότητας που έχει εξουθενώσει όλους τους Έλληνες το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα είναι φυσικό επακόλουθο”, σημειώνει στο κεντρικό του άρθρο σήμερα το - ρίχνοντας την ευθύνη στους Ευρωπαίους και καλώντας τους να δώσουν “τέλος στο ελληνικό δράμα”. Με βάση το αποτέλεσμα της χθεσινής πρώτης ψηφοφορίας ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς ίσως να μην λάβει τελικά την εντολή που θέλει για να διατηρήσει τα οικονομικά μέτρα που έχουν τεθεί και να αποφύγει μία στάση πληρωμών, εκτιμά το -. Σημειώνει δε ότι με αυτά που έχουν περάσει και περνούν οι Έλληνες είναι φυσιολογικό να κοιτούν προς το ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις και όχι τον δρόμο που ακολουθεί η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. “

Αυτά φυσικά είναι ανοησίες”, σχολιάζει το -, “εκτός απ’ το σημείο της αναδιάρθρωσης του χρέους στο οποίο πρέπει να προχωρήσουν οι δανειστές της Ελλάδας”. Και συμπληρώνει πως “η μέχρι τώρα στήριξη της Ελλάδας βοήθησε και στη διάσωση των γερμανικών και γαλλικών τραπεζών που δάνεισαν λεφτά στην Ελλάδα. Ετσι μία νέα αναδιάρθρωση δεν θα είναι μόνο καλή για την Ευρωζώνη αλλά επίσης θα μοίραζε δίκαια τον πόνο…” Το σχετικό αφιέρωμα καταλήγει: “Το σωστό ντιλ στο οποίο πρέπει να προχωρήσουν οι δανειστές της Ελλάδας δεν είναι περισσότερα κεφάλαια και σε αντάλλαγμα περισσότερη λιτότητα. Πρέπει να διαγραφεί χρέος με αντάλλαγμα βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για να καταστήσουν την Ελλάδα μία βιώσιμη οικονομία”.

Σχετικα αρθρα

Κάτι κινείται στο Βερολίνο: Ποιοι και γιατί μιλούν για «κούρεμα»

admin

Ανοίγει ο δρόμος για τους «λύκους» της Wall st

admin

Φωτιά για τους ελεύθερους επαγγελματίες το ασφαλιστικό

admin

Η ήττα της Uber στην ΕΕ δείχνει το διατλαντικό τεχνολογικό χάσμα

admin

Πιερρακάκης: Από τη μία εκείνοι που επιλέγουν να λύνουν εκκρεμότητες,τρέχοντας μπροστά,από την άλλη εκείνοι που προσπαθούν να τις διαιωνίσουν

admin

Καυτό δίμηνο για τις τράπεζες

admin

Πόσο πιθανό είναι να συμβεί ξανά μια νέα Μαύρη Δευτέρα;

admin

Το Brexit δεν πρόκειται να καταστρέψει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Η Ιταλία ίσως.

admin

DW: Η αγωνία των αγορών πριν το Brexit

admin

Πρόστιμο «μαμούθ» 2.42 δισ. € στην Google από την Ε.Ε.

admin

Νέο «καμπανάκι» από την ΕΚΤ

admin

Πού θα κριθεί το «παιχνίδι» για την ελάφρυνση του χρέους

admin

Μια γρήγορη μετάβαση είναι η καλύτερη επιλογή Brexit

admin

ΧΑ: Κραχ -13% και φόβοι για «μαύρη Δευτέρα»

admin

Αγορές: Οι «ταύροι» επιμένουν

admin

Όταν ο Κωστόπουλος εμψύχωσε τον Τουρκολιά

admin

Οι μετανάστες ψάχνουν νέους δρόμους προς τα Βαλκάνια μετά το κλείσιμο των συνόρων

admin

Η Ελλάδα χρειάζεται συμφωνία πριν από τα μεσάνυχτα

admin