Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιοι τα… δίνουν όλα για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Ποιοι τα... δίνουν όλα για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ

Για τις πρόωρες εκλογές και την επόμενη ημέρα τους προετοιμάζονται πυρετωδώς στο παρασκήνιο οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα ισχυρά επιχειρηματικά και τραπεζικά συμφέροντα της χώρας, που βλέπουν ως πιθανότερο σενάριο την επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ και επεξεργάζονται σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού, με τη συμμετοχή και της Νέας Δημοκρατίας.

Οι ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών εκτιμάται πλέον ότι έχουν «κλειδώσει» τις πρόωρες εκλογές, πιθανότατα στις 25 Ιανουαρίου, δηλαδή ένα περίπου μήνα πριν εκπνεύσει η παράταση του μνημονίου:

          Η έκκληση του Πρωθυπουργού για συναινετική εκλογή Προέδρου, ευρύ ανασχηματισμό της κυβέρνησης και εκλογές πριν το τέλος του 2015 δεν φαίνεται ότι θα είναι αρκετή για να υπάρξουν μετακινήσεις βουλευτών από τις ομάδες της ΔΗΜΑΡ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων προς την υποψηφιότητα Δήμα.

          Για να συγκεντρωθεί ο αριθμός των 180 ψήφων, η κυβέρνηση χρειάζεται οπωσδήποτε τις θετικές ψήφους βουλευτών της ΔΗΜΑΡ ή και των ΑΝΕΛ, καθώς η «δεξαμενή» των ανεξάρτητων βουλευτών δεν επαρκεί. Όμως, η ΔΗΜΑΡ «ποντάρει» πλέον σε μια κοινή κάθοδο στις εκλογές με το ΣΥΡΙΖΑ και στη συνδιαχείριση της εξουσίας την επόμενη ημέρα, ενώ οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δύσκολα θα βγουν από τη «λάσπη» των καταγγελιών για χρηματισμούς, ώστε να ψηφίσουν Δήμα.

Ενόψει της βέβαιης, εκτός σοβαρού απροόπτου, προκήρυξης εκλογών, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και οι ισχυροί της οικονομίας στην Ελλάδα συγκλίνουν στην ίδια πολιτική κατεύθυνση: εφόσον η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές δεν μπορεί πλέον να αποτραπεί, η προσπάθεια θα πρέπει να επικεντρωθεί στο σχηματισμό μιας κυβέρνησης συνεργασίας την επόμενη ημέρα των εκλογών, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει την πολιτική δυνατότητα πλήρους εφαρμογής του προγράμματός του, που θα οδηγούσε σε ρήξη με τους δανειστές.

Το σενάριο της «αριστερής παρένθεσης», που διακινείται εσχάτως και από συνεργάτες του Πρωθυπουργού, δεν πείθει τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για συνέχιση της εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας. Αυτό το σενάριο προβλέπει ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί σε αδιέξοδο μπροστά στη σκληρή στάση των δανειστών και από την πρώτη ημέρα θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει την πολιτική της, κάτι που θα την οδηγήσει πολύ σύντομα στην κατάρρευση και στην επαναφορά της ΝΔ στην εξουσία.

Όπως εκτιμούν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και επιχειρηματικοί κύκλοι, θα ήταν άκρως επικίνδυνο να αφεθεί μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να διαχειριστεί τις υποθέσεις της χώρας, προκειμένου να καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί η κατάρρευση δεν είναι βέβαιη (πολλοί περίμεναν το ίδιο για το ΠΑΣΟΚ το 1981 και διαψεύσθηκαν), αλλά και επειδή εκτιμάται ότι θα ήταν άκρως επικίνδυνος ένας πειραματισμός με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Έτσι, οι δυνάμεις που πάντα έπαιζαν πρωταγωνιστικό ρόλο, έστω εκ του παρασκηνίου, στα πολιτικά πράγματα της χώρας θεωρούν αναγκαία τη μείωση της εκλογικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στις εβδομάδες που μένουν ως τις εκλογές, ώστε να διασφαλισθεί ότι το κόμμα της Αριστεράς θα μείνει μακριά από την αυτοδυναμία στην επόμενη Βουλή.

Εφόσον επιτευχθεί αυτός ο στόχος, ο επόμενος θα είναι να κατευθυνθούν οι μετεκλογικές εξελίξεις στο σχηματισμό ενός «οικουμενικού» κυβερνητικού σχήματος, με τη συμμετοχή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και όχι μιας κυβέρνησης με βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ και προσθήκη δυνάμεων ενός μικρού κόμματος (π.χ. των ΑΝΕΛ).

Ένα τέτοιο σχήμα, με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, ενδεχομένως προερχόμενο από το χώρο των τεχνοκρατών, θεωρείται ότι θα ήταν το καταλληλότερο για να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και να διαχειριστεί τα θέματα της οικονομίας το 2015, όταν η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές με το «μαξιλάρι» της προληπτικής χρηματοδότησης.

Σχετικα αρθρα

OTE vs ΕΕΤΤ: Παράνοια με 425 εγκρίσεις για 35 πακέτα!

admin

Η επικίνδυνη απόφαση του Τραμπ για την Ιερουσαλήμ

admin

Γιατί η Κίνα επενδύει περισσότερο στην Ευρώπη

admin

Άλλη μια χαμένη χρονιά για τα Δυτικά Βαλκάνια;

admin

Η Ευρώπη έχει κουραστεί με το αγγλικανικό πατρονάρισμα

admin

Υπό ρυθμιστική πίεση οι ευρωπαϊκές τηλεπικοινωνίες

admin

Η προέλαση του τζιχαντισμού

admin

Stratfor: Οι κίνδυνοι των πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα

admin

Όλο το σχέδιο της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση των δύο τραπεζών

admin

Το ράλι στα ομόλογα θα φέρει μικρότερο πλεόνασμα;

admin

H Ιταλία και η Αυστρία οδηγούν την αγορά ομολόγων σε ένα πολύ παράξενο μέρος

admin

DW: 10 χρόνια από την έναρξη της κρίσης στις ΗΠΑ

admin

ΟΛΟ το φορολογικό νομοσχέδιο – Τι προβλέπει

admin

Τσακαλώτος: Η β’ αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα και θα αρχίσει η συζήτηση για το χρέος

admin

Γιατί η αγορά έκανε νέο ρεκόρ μετά τα σχόλια Τραμπ για το Ιράν

admin

Plan B για την παγκόσμια οικονομία

admin

Με κλειστά χαρτιά ο Σολτζ για την ελάφρυνση του χρέους

admin

«Aγόραζε στη φήμη πούλα στην είδηση»-Απώλειες 1,84% για ΓΔ και 6,09% στις τράπεζες

admin