Image default
Πρώτο Θέμα

Ο κόσμος χάνεται αλλά… το spread στα ομόλογα πέφτει!

Ο κόσμος χάνεται αλλά... το spread στα ομόλογα πέφτει!

Παρότι τα γεγονότα των τελευταίων 24ώρων επιβεβαίωσαν ότι η χώρα οδεύει σε πρόωρες εκλογές, στην αγορά ομολόγων δεν επικράτησε χθες κλίμα καταστροφής.

Αντίθετα, το spread στη δεκαετία υποχώρησε κάτω από το 7,5%, με την απόδοση των 10ετών τίτλων να μειώνεται κατά 9 μονάδες βάσης, πολύ κοντά στο 8%. Ξέρει κάτι παραπάνω η… πάνσοφη αγορά;

Η (μάλλον επιφανειακή…) ερμηνεία που δίνει το “-”, σύμφωνα με την οποία οι επενδυτές αναθάρρησαν, μετά τη δημοσίευση τελευταίων δημοσκοπήσεων, όπου εμφανίζεται μειωμένη η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ, ασφαλώς δεν αρκεί για να εξηγήσει την ψύχραιμη στάση των επενδυτών και τις λελογισμένες, σε αυτή την φάση, τοποθετήσεις κεφαλαίων στα ελληνικά ομόλογα, που σε αυτά τα επίπεδα αποδόσεων είναι μάλλον αρκετά ελκυστικά.

Τα βασικά δεδομένα του πολιτικού παιχνιδιού, που τρόμαζαν τους ξένους επενδυτές, δεν έχουν μεταβληθεί σοβαρά: η κυβέρνηση αδυνατεί να σχηματίσει πλειοψηφία για την εκλογή Προέδρου, οι πρόωρες κάλπες δεν αποφεύγονται, εκτός πολύ σοβαρού απροόπτου, και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη φαινομενική του αποδυνάμωση στις τελευταίες μετρήσεις, είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί της εκλογικής αναμέτρησης και θα έχει, μετεκλογικά, τον πρώτο λόγο στο σχηματισμό κυβέρνησης.

Επιπλέον, δεν θα ήταν πολύ κοντά στην αλήθεια μια εξήγηση της συμπεριφοράς των επενδυτών, με βάση τη γενική τάση εισροής κεφαλαίων στα ομόλογα της περιφέρειας της ευρωζώνης, ενόψει της έναρξης μαζικών αγορών ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (το περιβόητο QE, που αναμένεται να αρχίσει μέσα στον Ιανουάριο, κατά τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις της αγοράς).

Αυτή η προσδοκία μπορεί να ευνοεί ομόλογα άλλων χωρών της περιφέρειας, δεν επηρεάζει, ωστόσο, πολύ σοβαρά τα ελληνικά. Οι επενδυτές γνωρίζουν (πρόσφατο είναι το σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα του -) ότι η γερμανική κεντρική τράπεζα και οι άλλες τράπεζες των πλεονασματικών οικονομιών της ευρωζώνης ζητούν μετ’ επιτάσεως να τεθούν εμπόδια στις αγορές ομολόγων υψηλού κινδύνου από την ΕΚΤ (υποχρεωτικός σχηματισμός υψηλών προβλέψεων από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες, δηλαδή, στην περίπτωση της Ελλάδας, από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Έτσι, ουδείς σώφρων επενδυτής περιμένει ότι ξαφνικά, στις αρχές του επόμενου χρόνου, η ΕΚΤ θα ανοίξει το πορτοφόλι της και θα αρχίσει να αγοράζει μαζικά ελληνικά ομόλογα, επιτρέποντας στους κατόχους τους να τα «ξεφορτώσουν» και να αποσπάσουν εύκολο κέρδος. Η επίδραση του QE στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων, αν υπάρξει, θα είναι πολύ περιορισμένη.

Η πιο σοβαρή ερμηνεία των κινήσεων της αγοράς ομολόγων είναι, τελικά, η απλούστερη: ο αρχικός φόβος για το ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να καταλαγιάζει και επικρατούν στις τάξεις των επενδυτών πιο ψύχραιμες εκτιμήσεις, που λένε ότι το κόμμα της Αριστεράς πιθανότατα δεν θα σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ώστε να εφαρμόσει στο ακέραιο το πρόγραμμά του, που θα έφερνε την Ελλάδα σε σκληρή σύγκρουση με την Ευρώπη.

Επιπλέον, όμως, οι επενδυτές διαβλέπουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θα παίξει με τους κανόνες του ευρωπαϊκού παιχνιδιού, δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, και οι Ευρωπαίοι, από την πλευρά τους, θα κάνουν ορισμένες υποχωρήσεις, που θα επιτρέψουν να δοθούν συμβιβαστικές λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τις ψύχραιμες αναγνώσεις των «παικτών» της αγοράς, παρότι έχει ριζοσπαστικό πρόγραμμα που πολύ απέχει από την «ορθοδοξία» της Ευρώπης, δεν έχει την πρόθεση να «παίξει» με ένα «σχέδιο Β», που θα οδηγούσε την Ελλάδα στη δραχμή. Αυτό είναι και το σπουδαιότερο για όσους θέλουν να ρισκάρουν μια τοποθέτηση στα ελληνικά ομόλογα.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδυτές γνωρίζουν ότι οι σημερινές συνθήκες δεν διαμορφώνουν ένα απολύτως ασφυκτικό διαπραγματευτικό πλαίσιο για μια αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα όσα μπορεί να λέγονται για τις δανειακές ανάγκες της χώρας. Όπως παραδέχθηκε χθες, στη Βουλή, και ο Γκίκας Χαρδούβελης, οι ανάγκες για την εξυπηρέτηση του χρέους το πρώτο τρίμηνο είναι 4,5 δισ. ευρώ και μπορούν να καλυφθούν, έστω με μικρό «ζόρισμα» του τραπεζικού συστήματος, χωρίς τις δόσεις των διεθνών δανείων.

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Fitch, το ίδιο ισχύει και για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Στην πραγματικότητα, οι ανάγκες που δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν χωρίς εξωτερική υποστήριξη εμφανίζονται στο τρίτο τρίμηνο του έτους και αφορούν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ. Υπάρχει, δηλαδή, ένα διάστημα τουλάχιστον ως τα τέλη Ιουνίου, που θα είναι διαθέσιμο στην επόμενη κυβέρνηση για μια διαπραγμάτευση με τους επίσημους δανειστές. 

Σχετικα αρθρα

Οι ψηφοφόροι αμφισβήτησαν το status quo της Ευρώπης

admin

Η ψυχολογική προκατάληψη μας αφήνει απροετοίμαστους για την καταστροφή

admin

ΗΠΑ: Έλλειμμα σοκ 3 τρισ. δολάρια-Ρίγη ανησυχίας στην υφήλιο!

admin

Brexit: Πόσο κοντά σε συμφωνία είναι Βρετανία – Ε.Ε.;

admin

Μη μπερδεύετε τις αγορές με την οικονομία

admin

Ώρες αγωνίας για το χρέος, κίνδυνος εξόδου του ΔΝΤ

admin

Το δίλημμα που αντιμετωπίζουν οι πιστωτές για την Ελλάδα

admin

DW για Eurogroup: Συζητήσεις περί χρέους από Φεβρουάριο

admin

Η ίδρυση μιας κυρίαρχης Ευρώπης

admin

Σε ποιους θα δώσουν το… φιλί ζωής οι τράπεζες;

admin

Η ανάκαμψη σχήματος V παρελαύνει

admin

Γιατί η ΕΚΤ δεν πρέπει ακόμη να επιβραδύνει τα προγράμματα στήριξης

admin

Η εποχή του Τραμπ μπορεί να αναγκάσει την Ευρώπη να αποφασίσει τι ρόλο θέλει

admin

Γιατί υπάρχει κόσμος που στηρίζει ακόμη τον Trump;

admin

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο φόρο ακινήτων

admin

Η Συρία παραμένει κουτί της Πανδώρας

admin

Νουί: Μεγάλες ακόμη οι προκλήσεις για τις ελληνικές τράπεζες

admin

Bruegel: Κίνδυνος για νέο μνημόνιο σε μερικά χρόνια αν η ελάφρυνση του χρέους δεν είναι επαρκής

admin