Image default
Πρώτο Θέμα

Ζητούνται… κόφτες της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ

Ζητούνται... κόφτες της αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ

Σε σημείο βρασμού φτάνουν οι πολιτικές διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς, που θα κορυφωθούν ως τις 30 Δεκεμβρίου, καθώς όλα δείχνουν η χώρα οδηγείται ταχέως στις κάλπες και «ζυμώνονται» στο παρασκήνιο τα σχήματα, που θα προσφέρουν… στέγη στους «ορφανούς» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Από την επιτυχία αυτών των σχημάτων θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό αν θα ανακοπεί η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης την επόμενη ημέρα των εκλογών.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, μετά τη «χλωμή» επίδοση της υποψηφιότητας Δήμα και στη δεύτερη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου, που «δείχνει» καθαρά στην κατεύθυνση των εκλογών στις 25 Ιανουαρίου ή, το αργότερο, την 1η Φεβρουαρίου. Όπως λένε πολιτικά στελέχη από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς, με τη θεαματική επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων θα πρέπει να γίνουν στον πολιτικό χώρο μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ όσα δεν έχουν γίνει από το 2012, όταν κατέρρευσε με πάταγο το ΠΑΣΟΚ.

Την κινητικότητα στην Κεντροαριστερά παρακολουθούν πολύ στενά, αν δεν επηρεάζουν σημαντικά, ισχυροί παράγοντες της οικονομικής και επιχειρηματικής ζωής, που βλέπουν ότι η δυναμική των πραγμάτων οδηγεί σε μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και εκτιμούν ότι μια εξισορρόπηση στο πολιτικό σκηνικό της επομένης των εκλογών (βλ. αποτροπή μιας αυτοδύναμης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) μπορεί να επέλθει μόνο αν υπάρξουν πολιτικά σχήματα, που θα ανακόψουν τη ροή κεντροαριστερών ψηφοφόρων προς το ΣΥΡΙΖΑ.

Σε αυτό το πλαίσιο εγγράφονται οι εξελίξεις στο ίδιο το ΠΑΣΟΚ. Το χθεσινό ραντεβού Βενιζέλου-Παπανδρέου επιβεβαίωσε απλώς την οριστική ρήξη στις σχέσεις των δύο ανδρών και την απόφαση του πρώην Πρωθυπουργού να ανακοινώσει την ίδρυση του δικού του κόμματος, αμέσως μετά την τρίτη, άγονη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή.

Πληροφορίες από το «στρατηγείο» Παπανδρέου στην οδό Πειραιώς αναφέρουν ότι οι διεργασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος είναι ήδη πολύ προχωρημένες και ήδη καταρτίζονται ψηφοδέλτια για την κάθοδο στις εκλογές. Τονίζεται, επίσης, ότι το κόμμα δεν θα στελεχωθεί μόνο από «δοκιμασμένα» πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ με παπανδρεϊκές καταβολές, αλλά θα επιχειρηθεί ένα ευρύτερο άνοιγμα σε νέα πρόσωπα, που δεν συνδέονται κατ’ ανάγκη με το ΠΑΣΟΚ.

«Θα υπάρξουν εκπλήξεις», λένε χαρακτηριστικά πηγές από το περιβάλλον Παπανδρέου, τονίζοντας ότι το νέο κομματικό σχήμα δεν θα πρέπει να παραπέμπει στο στείρο κυβερνητισμό του σημερινού ΠΑΣΟΚ, που φαίνεται να έχει αποξενωθεί εντελώς από την κοινωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρότι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν ότι ένα ποσοστό της τάξεως του 5% των ερωτηθέντων δηλώνουν πρόθυμοι να ψηφίσουν ένα νέο κόμμα υπό τον Γ. Παπανδρέου, το νέο κόμμα θα θέσει πολύ πιο φιλόδοξους στόχους, αισιοδοξώντας ότι είναι εφικτό ακόμη και ένα διψήφιο ποσοστό στις εκλογές.

Την ίδια στιγμή, ο Σταύρος Θεοδωράκης επιχειρεί να εμπλουτίσει το Ποτάμι με έμπειρα στελέχη προερχόμενα από  το χώρο της Κεντροαριστεράς, οριστικοποιώντας τη συνεργασία του, ενόψει εκλογών, με τον προερχόμενο από τη ΔΗΜΑΡ, Σπύρο Λυκούδη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν δέχθηκε να «φιλοξενήσει» τον κ. Λυκούδη και τα στελέχη που τον ακολουθούν ως μια αυτοτελή τάση μέσα στο Ποτάμι, αλλά, σε κάθε περίπτωση, ο έμπειρος πολιτικός της Κεντροαριστεράς αναμένεται ότι θα «μπολιάσει» τα ψηφοδέλτια του νέου κόμματος με πολλά στελέχη της επιρροής του.

Ο κ. Θεοδωράκης βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση, σύμφωνα με πληροφορίες, κινήσεων που θα επεκτείνουν την επιρροή του Ποταμιού στο χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς εκτιμά ότι μόνο από την άντληση δυνάμεων από αυτή την πολιτική δεξαμενή θα μπορέσει το Ποτάμι να ξεπεράσει στις εθνικές εκλογές τη μάλλον μέτρια, σε σχέση με τις προσδοκίες, επίδοση των ευρωεκλογών.

Δραστήρια κινούνται, εξάλλου, και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Φλωρίδης και Άννα Διαμαντοπούλου, που φιλοδοξούν να δημιουργήσουν ένα νέο κόμμα, το οποίο θα απευθυνθεί στην «εκσυγχρονιστική» μερίδα ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Φλωρίδης ήδη επιβεβαίωση τη σύσταση του νέου κόμματος και ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται συζητήσεις για συμμετοχή στο εγχείρημα και του Λουκά Παπαδήμου.

Σχετικα αρθρα

Ο Trump, η Ευρώπη, και η Μέση Ανατολή

admin

Ευρώπη δεν είναι μόνο το Άμστερνταμ και το Παρίσι

admin

Πάνω από τις 650 μονάδες το χρηματιστήριο

admin

ΗΠΑ: Η κρίση τελείωσε… H νέα κρίση έρχεται…

admin

XA:Ο αδύναμος κρίκος

admin

Λέγοντας ναι στην Ευρώπη

admin

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο μετά την κρίση

admin

Κορονοϊός: Το παγκόσμιο οικονομικό σοκ θα είναι τεράστιο – και ο πανικός μπορεί να καθυστερήσει την ανάκαμψη

admin

Τι θα κάνει η Fed αυτή την εβδομάδα -και γιατί

admin

Θεραπεύοντας τις πληγές της αποσχιστικότητας στην Ισπανία

admin

Γερμανικός Τύπος: Κοτζιάς, το πρώτο επώνυμο θύμα της ενδοκυβερνητικής διένεξης

admin

Κόντρα αναλυτών – ΔΝΤ για την Ευρώπη

admin

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που κατέκτησε την Αργεντινή

admin

Ο Μακρόν διεκδικεί τα σκήπτρα του Ντε Γκωλ

admin

16-3-2020:Η μέρα που παραλίγο να «πεθάνει» ο καπιταλισμός…

admin

ΟΟΣΑ: Τα δύο σενάρια για την ανεργία σε Ελλάδα και Ευρωζώνη

admin

Θα είναι η Ιταλία η επόμενη χώρα που θα φύγει από την Ε.Ε μετά την Βρετανία;

admin

Δεμένα… τα χέρια του Ντράγκι

admin