Image default
Πρώτο Θέμα

Γιατί ο Α. Τσίπρας τρέμει το… κόμμα των καταθετών

Γιατί ο Α. Τσίπρας τρέμει το... κόμμα των καταθετών

Το μεγαλύτερο εμπόδιο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην εξουσία είναι το… κόμμα των καταθετών, εκτιμούν στην Κουμουνδούρου, και μετατρέπουν σε κεντρικό άξονα της προεκλογικής τους εκστρατείας την προσπάθεια καθησυχασμού των καταθετών, εν μέσω σεναρίων για Grexit και άδεια ΑΤΜ.

Τον τόνο στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας με τη χθεσινοβραδινή του ομιλία, στην πρώτη συγκέντρωση που οργάνωσε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά την επίσημη αναγγελία των πρόωρων εκλογών, στις 25 Ιανουαρίου.

Με ασυνήθιστα εμφατικό τρόπο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να εκπέμψει καθησυχαστικά μηνύματα στους Έλληνες καταθέτες, σχολιάζοντας ταυτόχρονα με αυστηρό τρόπο τα σενάρια αποβολής της Ελλάδας από το ευρώ, με πρωτοβουλία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

«Οι εταίροι μας δεν έχουν αποφασίσει να αυτοκτονήσουν για χάρη του κ. Σαμαρά και της ολιγαρχίας που κυβερνά τον τόπο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Και πρόσθεσε, απευθυνόμενος προς το… κόμμα των καταθετών: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εγγυηθεί χωρίς κανέναν αστερίσκο τις καταθέσεις των Ελλήνων. Τελεία και παύλα στα παραμύθια του τρόμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας και το επιτελείο των πολιτικών και οικονομικών συμβούλων του έχουν αντιληφθεί ότι οι καταθέτες μπορούν να παίξουν καίριο ρόλο όχι μόνο την ημέρα των εκλογών, με την ψήφο τους, αλλά και στα κρίσιμα διαστήματα μέχρι τις εκλογές και αμέσως μετά την αναμέτρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κουμουνδούρου, δεν μπορεί να συγκεντρώσει την κρίσιμη μάζα ψηφοφόρων, που θα του επιτρέψει να κυβερνήσει, απευθυνόμενος μόνο σε όσους έχουν πληγεί από την κρίση σε τέτοιο βαθμό, ώστε να μην έχουν κάτι να χάσουν (ή να νομίζουν ότι δεν έχουν να χάσουν…).

Τα μεσοαστικά στρώματα, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι, στους οποίους πρέπει να απευθυνθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να ελπίζει σε ένα καλό αποτέλεσμα στις 25 Ιανουαρίου, διατηρούν κάποιες οικονομίες στις τράπεζες και ενδέχεται να απομακρυνθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αν είχαν αποφασίσει τους τελευταίους μήνες να τον υποστηρίξουν, αν θεωρήσουν ότι η νίκη του θα ισοδυναμεί με απειλή για τις οικονομίες τους.

Μάλιστα, στην Κουμουνδούρου υπήρχαν τις τελευταίες εβδομάδες εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει να σκηνοθετήσει μια αναταραχή στο τραπεζικό σύστημα, ζητώντας από φιλικές επιχειρήσεις και καταθέτες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια να αποσύρουν κεφάλαια, ώστε να προκληθεί ανησυχία και στους μικρότερους καταθέτες. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη καταγγελία του Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να σκηνοθετήσει ένα bankrun.

Για να διασφαλίσει την αποδοχή του ΣΥΡΙΖΑ από τους μικρούς και μεσαίους καταθέτες, ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα να παρέχει διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια των καταθέσεων, αλλά έχει δώσει «γραμμή» στα στελέχη του κόμματος να κάνουν το ίδιο σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις τους.

Δεν είναι, όμως, μόνο η εκλογική συμπεριφορά των καταθετών που απασχολεί έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ. Εξίσου κρίσιμη θεωρείται και αποφυγή μιας μεγάλης εκροής μετρητών από τις τράπεζες στην πορεία προς τις εκλογές, καθώς αυτό εκ των πραγμάτων θα αύξανε επικίνδυνα το βαθμό εξάρτησης του τραπεζικού συστήματος από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και θα περιόριζε δραστικά τους βαθμούς ελευθερίας κινήσεων μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές.

Ο κίνδυνος μιας σοβαρής εκροής και οι συνέπειές της στην άσκηση οικονομικής πολιτικής από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εξηγήθηκαν αναλυτικά στον Αλ. Τσίπρα και τα αρμόδια στελέχη του κόμματος από τον Γιώργο Προβόπουλο, στην πρόσφατη, ξαφνική συνάντηση που είχαν με τον τέως κεντρικό τραπεζίτη της χώρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Προβόπουλος επέστησε την προσοχή του κ. Τσίπρα στις δυσκολίες που θα υπάρξουν στη διαχείριση μιας μαζικής εκροής μετρητών από τις τράπεζες, καθώς αυτή την φορά, σε αντίθεση με το 2012, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα στείλει αεροπλάνα με μετρητά.

Το ζήτημα της διαχείρισης της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος θα έχει καίρια σημασία όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο, αλλά και μετά τις εκλογές, σε περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αν οι καταθέτες δεν πεισθούν ότι η πολιτική του κόμματος της αριστεράς θα διασφαλίσει τις οικονομίες τους και αρχίσουν να αποσύρουν μετρητά με προορισμό… τα στρώματα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα μακροημερεύσει.

Σχετικα αρθρα

Eurogroup: Θετική ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης αναμένει η κυβέρνηση

admin

Ο Μαρξ και ο Μηχανικός Τούρκος

admin

Η οικονομία της Γερμανίας χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις

admin

Μαθήματα από την πιστωτική κρίση

admin

Νέο «καμπανάκι» από την ΕΚΤ

admin

Οι ΗΠΑ εποφθαλμιούν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας

admin

«Μαγική» φόρμουλα για να δοθεί το Ελληνικό στο Λάτση!

admin

Οι τράπεζες σπεύδουν στην αγορά ομολόγων πριν από την άνοδο των επιτοκίων

admin

Ο Ερντογάν σπρώχνει τη λίρα στον πάτο

admin

Εκρηκτικά κέρδη στο Χ.Α. (+8,46%), με τις τράπεζες στο +8,95%!

admin

H Ευρώπη,το ελληνικό δράμα και ο Σουλτς…

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας

admin

Πόσα θα χάσουν (πραγματικά) οι ξένοι από ένα GREXIT

admin

Tι θα γίνει με τη Cyta Hellas;

admin

Επιστροφή στο 2008;

admin

Ιταλικές και ελληνικές τράπεζες στο μάτι του κυκλώνα

admin

Μέτρα τώρα ή παράταση του μνημονίου!

admin

Τρεις εκπλήξεις του 2017

admin