Image default
Πρώτο Θέμα

Το μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ

Το μετέωρο βήμα του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν βλέπει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές η Commerzbank, η οποία εκτιμά πως η Χρυσή Αυγή θα είναι τρίτη δύναμη, τέταρτο κόμμα “Το Ποτάμι” και ακολουθούν ΚΚΕ, και ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τη γερμανική τράπεζα, ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ πάρει το μπόνους των 50 εδρών, καθώς θα είναι το μεγαλύτερο κόμμα στην Βουλή, θα χρειαστεί συνεργασίες για να σχηματίσει κυβέρνηση. Σε ό,τι αφορά στο θέμα των συνεργασιών οι αναλυτές της  Commerzbank  βλέπουν “Το Ποτάμι”, του Σταύρου Θεοδωράκη να αναδεικνύεται σε ρυθμιστή.

Όπως αναφέρει η γερμανική τράπεζα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει πια ρίξει του τόνους, αφού δεν υπάρχουν φωνές για έξοδο από το ευρώ ή την Ε.Ε., όμως με πιο διπλωματικό τόνο ζητείται κούρεμα του χρέους, βήμα που για να γίνει χρειάζεται και η συμφωνία των πιστωτών. Ωστόσο τονίζει πως είναι αδύνατο με τις παρούσες συνθήκες, για μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, να επιτύχει συμφωνία με την τρόικα, που θα εξασφαλίσει νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Η αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι δύσκολο να συμφωνήσει σε κάποιο πρόγραμμα στήριξης με την τρόικα, αφού θα επιχειρήσει να αυξήσει τον δημόσιο τομέα, θα αρνηθεί να περιοριστεί το δημόσιο, ενώ θα σταματήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Είναι απίθανο η τρόικα να συμφωνήσει σε νέο πρόγραμμα, υπό αυτές τις περιστάσεις, λένε οι Γερμανοί.

Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να προσπαθήσει να τα καταφέρει χωρίς την παρουσία προγράμματος, αφού θα καλύπτει τις δαπάνες της (λόγω του πρωτογενούς πλεονάσματος) για το 2015 χωρίς νέο δανεισμό, θα πρέπει όμως να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους πιστωτές για την κάλυψη των ομολόγων που λήγουν. Το 80% των οποίων βρίσκεται στα χέρια κρατών (το υπόλοιπο είναι σε ιδιώτες).

Θεωρεί μάλιστα ότι είναι πιο εύκολο να προχωρήσει σε μία αναδιάρθρωση του χρέους σε τέτοια κατεύθυνση, από το να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα (!). Επισημαίνει επίσης ότι με τα σημερινά δεδομένα έχουν επιδεινωθεί οι όροι δανεισμού της Ελλάδας από τις αγορές και υφίστανται ακανθώδη ερωτήματα, για το τι θα γίνει με τα 35 δισ. ομόλογα που έχει στα χέρια της η ΕΚΤ. Ένα νέο κούρεμα στα ελληνικά ομόλογα, φυσικά δεν είναι στην ημερήσια διάταξη.

Από την πλευρά της η JP Morgan εκτιμά πως υπάρχει μικρότερη πιθανότητα από 50% για να κερδίσει τις εκλογές η Νέα Δημοκρατία ή να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός.

Η αντίδραση της αγοράς σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνα με την JP Morgan εξαιρετικά θετική και θα μειώσει σημαντικά τον πολιτικό κίνδυνο. Παράλληλα θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα με μια πιστωτική γραμμή από τον ESM.

Το πιο πιθανό ενδεχόμενο ωστόσο είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με πιθανότητες πάνω από 50%. Εφόσον τελικά κερδίσει τις εκλογές το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, οι αναλυτές της JP Morgan έχουν ως βασικό σενάριο μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές. Η συμφωνία αυτή θα επέλθει μετά από δύσκολες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η αντίδραση των αγορών θα είναι αρνητική.

Το ενδεχόμενο να μην επέλθει συμφωνία με τους δανειστές και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει σύμφωνα με την JP Morgan λίγες πιθανότητες. Σε περίπτωση ωστόσο που επιβεβαιωθεί αυτό το αρνητικό σενάριο υπάρχουν δύο πιθανές εξελίξεις.

Η πρώτη είναι να γίνει κούρεμα μόνο στο χρέος του επίσημου τομέα. Η δεύτερη είναι να γίνει κούρεμα στο χρέος του ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα να φλερτάρει η χώρα με μια έξοδο από την ευρωζώνη. Η αντίδραση των αγορών σε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική και θα χρειαστεί τοίχος προστασίας για τον περιορισμό της μετάστασης.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρει μεγάλες πολιτικές συμμαχίες στην Ν. Ευρώπη, τότε μαθηματικά θα αποτύχει υποστηρίζει στέλεχος της Barclays. Κατά την άποψή του «η κυβέρνηση υπό την ΝΔ υιοθέτησε το Γερμανικό δόγμα της λιτότητας και έμεινε πιστό σε αυτό καθώς πείστηκε ότι τα λάθη και οι παθογένειες της Ελλάδος έπρεπε να θεραπευτούν με λιτότητα. Η πολιτική αυτή έφερε θετικά αποτελέσματα, αλλά συνέβη το εξής παράδοξο. Όταν η Ελλάδα υπό την κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν να προχωρήσουν μονομερώς σε έξοδο από το μνημόνιο, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από την Τρόικα, το ΔΝΤ και την ΕΕ. Αμφισβητήθηκε η Ελλάδα και η κυβέρνηση και οι αγορές έδειξαν τον δρόμο της απομόνωσης. Η Ελλάδα είναι απομονωμένη από τις αγορές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι θα κερδίσει τις εκλογές. Επισήμως έχει αναφέρει ότι θα ακολουθήσει μια σκληρή γραμμή που σημαίνει ότι στο πρώτο κύμα διαπραγματεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα θα υπάρξει σκληρή κόντρα.

Αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν ότι διαφωνούν, οι αγορές θα πάνε 100% απέναντι στην Ελλάδα δημιουργώντας συνθήκες ασφυξίας ρευστότητας. Όμως από αυτά που δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι άπαξ και θέλει το ευρώ….είναι βέβαιο ότι δεν θα κρατήσει στα άκρα το σχοινί. Αν τραβηχτεί θα είναι για λίγο ώστε να διαπιστώσουν οι δύο πλευρές μέχρι που φθάνουν τα όρια της κάθε πλευράς.

Σχετικα αρθρα

Handelsblatt για 15ετές: Ένδειξη εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα

admin

ΔΝΤ: τα νούμερα του ελληνικού χρέους δε βγαίνουν

admin

Tα διαζύγια της Αριστερας

admin

Γερμανικός Τύπος: Θετική η αποτίμηση για τον τερματισμού της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας

admin

«Μαύρες ημέρες» βλέπουν 7 στους 10 νέοι εργαζόμενοι

admin

Επανεξετάζοντας την παρακμή της Δύσης

admin

Περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη;

admin

Στις αγκάλες της Αλβανίας το Κόσοβο;

admin

Εάν ο περασμένος χρόνος απέδειξε κάτι, αυτό είναι ότι η ΕΕ δε μεταρρυθμίζεται

admin

Το οικονομικό δίλημμα της Ευρώπης

admin

Τα πρώτα «σύννεφα» στην οικονομία της Ευρωζώνης

admin

Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται ποιοτική αναβάθμιση

admin

Η πλειοψηφία των καταλανών αυτονομιστών υπό απειλή

admin

Βρισκόμαστε ακόμη στο σκοτάδι σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

admin

Χωρίς χρήματα, με πολλούς πρόσφυγες…

admin

Η μεταναστευτική κρίση της Ιταλίας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

admin

Ξεσηκωμός κατά των γαλλικών ελίτ

admin

Υπό ομηρία το ελληνικό χρηματιστήριο

admin