Image default
Πρώτο Θέμα

«Σκληρή» χρονιά το 2014 για το Χ.Α.

«Σκληρή» χρονιά το 2014 για το Χ.Α.

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών κατέγραψε το 2014 ο Γενικός Δείκτης, υποχωρώντας κατά 28,94% . Ο Γ.Δ. έφθασε μέσα στο περασμένο έτος στις 1.379 μονάδες (στις 19 Μαρτίου) αλλά στις 29  Δεκεμβρίου υποχώρησε μέχρι τις 756 μονάδες Αντίστοιχη η πτώση και για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης με υψηλό στις 445 μονάδες και χαμηλό στις 240.

Στις επιμέρους μετοχές ο απολογισμός είναι ακόμη πιο… σκληρός αφού αρκετές μετοχές έγραψαν ζημιές που ξεπέρασαν μέχρι και το 50%.

Ενδεικτικά στους μεγαλύτερους χαμένους της χρονιάς συμπεριλαμβάνονται οι μετοχές των: ΔΕΗ (-50%), ΕΥΑΘ (-51%), ΕΛΠΕ (-50%), Frigoglass (-67%), ΣΩΛΚ (-62%), Σιδενορ (-73%) και Ανεμος (-62%). Από την άλλη πλευρά, με κέρδη υποδέχονται το 2015 οι μετοχές των: Folli Follie, με ετήσια απόδοση της τάξης του 14%, Aegen με κέρση 15%, Grivalia με άνοδο 11,7% αλλά και η μετοχής Σαράντης με θετική απόδοση 7,7%. Μικρές οι απώλειες για τον ΟΤΕ (-4,2%), τον ΟΠΑΠ (-7%), αλλά και τον Τιτάνα (-7,6%).

Σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές μετοχές οι απώλειες ήταν αρκετά βαριές αφού μέσα στο 2014 η Eurobank υποχώρησε κατά 65,5%, η Εθνική κατά 62%, η Πειραιώς κατά 35,5% και η Alpha Bank κατά 27,3%.

Η Αθήνα εμφάνισε την τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως (28,9%) μετά τις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οι αρνητικές αποδόσεις, όμως στις τραπεζικές μετοχές ήταν πολύ μεγαλύτερες ενώ υψηλές ήταν και οι απώλειες από τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου όταν στην Ελλάδα τοποθετήθηκαν 8,5 δισ. ευρώ, κυρίως από το εξωτερικό.

Όπως σημείωνε ο επικεφαλής αναλυτής της Beta Securities, Μάνος Χατζηδάκης, το 2014 ήταν μια χρηματιστηριακή χρονιά με δύο πρόσωπα. Το πρώτο εξάμηνο χαρακτηρίστηκε από ανοδικές τάσεις και έντονες εισροές κεφαλαίων τόσο πρωτογενώς όσο και δευτερογενώς. Το χρηματιστήριο προεξόφλησε το γύρισμα της οικονομίας στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με δύο εκδόσεις ομολόγων και την επιτυχή έκβαση των εγχειρημάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών. Το δεύτερο εξάμηνο του 2014 ήταν φορτισμένο από τις πολιτικές εξελίξεις. Μετά το Σεπτέμβριο και καθώς η καθυστέρηση της 5ης αξιολόγησης πλησίαζε επικίνδυνα στην ημερομηνία της Προεδρικής εκλογής η αγορά σταδιακά ενσωμάτωσε το παράγοντα του πολιτικού ρίσκου επιστρέφοντας στην εσωστρέφεια.

Σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον, είναι δύσκολο να καθορίσει κανείς το πότε η αγορά θα μπορούσε να πιάσει πάτο, σχολιάζει ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Χρηματιστηριακή, σε ανάλυσή του για την ελληνική αγορά. Ωστόσο, όπως λέει, οι επενδυτές θα πρέπει να παρακολουθούν την Ελλάδα προσεκτικά. Στο βασικό της σενάριο η χρηματιστηριακή αναμένει κυβέρνηση (είτε με το σημερινό συνασπισμό ή υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ) που δεν θα προχωρήσει σε μετωπική σύγκρουση με την ΕΕ. Σε αυτή την περίπτωση, οι επενδυτές θα πρέπει να επικεντρωθούν σε ποιοτικά “χαρτιά” και σε εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς και ταμειακές ροές, όπως οι :ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Folli Follie και Ελληνικά Χρηματιστήρια. Με βάση το χειρότερο σενάριο, αναμένεται πτώση 25% στην αγορά από τα σημερινά επίπεδα (με τον Γενικό Δείκτη στις  600 μονάδες), κάτι που συνεπάγεται κεφαλαιοποίηση μόλις 22% ως ποσοστό του ΑΕΠ (έναντι του ιστορικού μέσου όρου στο 55%), ένα εξαιρετικά χαμηλό ΡΕ 2015 και σημαντικές μειώσεις στα ίδια κεφάλαια.

Αν και δεν υπάρχουν “παντός καιρού” μετοχές, σχολιάζει η ΒΕΤΑ, αυτές με δυνατούς ισολογισμούς και δυναμική στα κέρδη θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον όταν ο πολιτικός κίνδυνος επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα.

Υπό αυτή την έννοια τα κριτήρια για την επιλογή των μετοχών από τους αναλυτές της χρηματιστηριακής έγιναν με βάση: i) Τις παρελθούσες επιδόσεις στη διαχείριση κρίσεων ii) Τη διεθνή έκθεση (Πωλήσεις / εξαγωγές), iii) τα κέρδη και τις ταμειακές ροές iv) το μέγεθος και τη σημασία της εταιρείας.

Σχετικα αρθρα

Το ιστορικό λάθος της Άνγκελα Μέρκελ με το μεταναστευτικό

admin

Ώρα μηδέν για τις επιχειρήσεις

admin

Η διαβολοβδομάδα των αγορών

admin

Το ΔΝΤ ζητά μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας για την ενίσχυση της απασχόλησης

admin

Τέσσερεις κινδύνους και τρία ατού βλέπει ο ΟΟΣΑ

admin

DW: Είναι ο Μακρόν η νέα Μέρκελ;

admin

Πόσο κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες

admin

Διαfedεύοντας σε ήπιους τόνους

admin

Handelsblatt: H ελληνική οικονομία ανακάμπτει

admin

Οι κόκκινες γραμμές, οι πιστωτές και το G-7

admin

Kίνδυνος… made in Russia για την ανάκαμψη

admin

Συνηθίστε τις υψηλότερες τιμές πετρελαίου

admin

ΧΑ:Επιστροφή στην πτώση

admin

Η επιλογή της Ευρώπης: Γαλλική φιλοδοξία ή γερμανικό μέτρημα κουκιών

admin

Η ψυχολογική προκατάληψη μας αφήνει απροετοίμαστους για την καταστροφή

admin

DW: Κρίσιμη η ερχόμενη εβδομάδα για την Τζαμάικα

admin

Η Συρία παραμένει κουτί της Πανδώρας

admin

Η πολιτική της οικονομικής ανοησίας

admin