Image default
Πρώτο Θέμα

Η χαριστική βολή του ΓΑΠ στο ΠΑΣΟΚ

Η χαριστική βολή του ΓΑΠ στο ΠΑΣΟΚ

Σε εκλογικό συναγερμό βρίσκεται η Χαριλάου Τρικούπη και τα «πράσινα» ψηφοδέλτια έχουν αρχίσει να καταρτίζονται από το μεσημέρι της 29ης Δεκεμβρίου.

Την ίδια στιγμή ιστορικά στελέχη της παράτασης θεωρούν αδιανόητη την ίδρυση νέου κόμματος από το Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος αποχώρησε από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Υπουργοί και εν ενεργεία βουλευτές και στελέχη, επιχείρησαν να μεταπείσουν τον πρώην πρωθυπουργό, ωστόσο οι προσπάθειές τους έπεσαν στο κενό. Ανδρέας Λοβέρδος, Γιάννης Μανιάτης, Φώφη Γεννηματά, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δριβελέγκας πρότειναν στον πρώην πρόεδρό τους κοινή κάθοδο στις εκλογές και μετά συνέδριο (ΠΑΣΟΚ), «στο οποίο θα συζητηθούν όλα τα θέματα συμπεριλαμβανομένου και του ζητήματος της ηγεσίας». Ο κ. Παπανδρέου τους άκουσε με προσοχή, ενώ με προσοχή σχεδιάζει και τις επόμενες κινήσεις του, με τη Χαριλάου Τρικούπη να διατηρεί με μεγάλη προσπάθεια χαμηλούς τόνους, καθώς προετοιμάζεται για τον εκλογικό στίβο.

Τον κύκλο των παρεμβάσεων άνοιξε ο βουλευτής Κώστας Σκανδαλίδης, που ανέλαβε ρόλο γεφυροποιού, ήδη από την προηγούμενη ατελέσφορη συνάντηση των νυν και πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, στο υπουργείο Εξωτερικών. Με «ανοιχτή επιστολή-έκκληση», και σε πρώτο ενικό πρόσωπο, ανέφερε στην παρέμβασή του: «Αγαπητέ Γιώργο, σου μιλώ με την αγωνία ενός ανθρώπου που πάντοτε προσπαθούσε να ενώνει τα διεστώτα στην παράταξή μας. Οι ηγεσίες υπάρχουν για να υπηρετούν την παράταξη, και η παράταξη για να υπηρετεί το συμφέρον του λαού και του τόπου. Η παράταξη σε ανέδειξε και σε μετέτρεψε από φορέα ενός ιστορικού ονόματος σε ηγέτη της. Και εσύ στην κρίσιμη σήκωσες ιστορικά ένα βάρος δυσβάστακτο χωρίς να λυγίσεις. Αυτό οφείλει να σου το αναγνωρίσει η Ιστορία», καταλήγοντας: «Επειδή, όμως, “τα έσχατα τιμούν τα πρώτα” δεν πρέπει να σε τυφλώσει καμμία σκοπιμότητα της στιγμής. Δεν σου αξίζει αντί τη δικαίωση που σου οφείλει η Ιστορία να εισπράξεις την ηχηρή αποδοκιμασία της και την οριστική καταδίκη της».

 «Με πρωτοβουλίες μου είχα, πρόσφατα, συναντήσεις με τους Γιώργο Παπανδρέου και Ευάγγελο Βενιζέλο. Στόχος και επιδίωξή μου η εκπλήρωση του διαχρονικού μου χρέους για τη διασφάλιση της ενότητας του ΠΑΣΟΚ. Οι πληροφορίες ότι ο Γιώργος Παπανδρέου εργάζεται για να συστήσει δικό του κόμμα μου είχαν προκαλέσει έντονη ανησυχία. Ήθελα να προλάβω δυσάρεστα γεγονότα» ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωση παρέμβασή του ο πρώην υπουργός Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αποκαλύπτοντας: «Από την συνάντησή μας έφυγα με τη βεβαιότητα ότι δεν έχει σχεδιασμούς εκτός ΠΑΣΟΚ. Σαφής ήταν η θέση του ότι δεν συμφωνεί με το εγχείρημα της Δημοκρατικής Παράταξης. Δική του θέση είναι να προχωρήσουμε σε ανοιχτό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και εκεί να τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα και την παράταξη. Στο ίδιο συνέδριο να τεθεί και το θέμα της εκλογής νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Ο ίδιος κατηγορηματικά με διαβεβαίωσε ότι δεν επιθυμεί “καρέκλες”. Δεν έχει προσωπικούς σχεδιασμούς. Νέοι άνθρωποι να αναλάβουν τα ηνία της παράταξης» υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαϊωάννου, καταλήγοντας: «Αγαπητέ πρόεδρε, φίλε Γιώργο, κρινόμαστε για όσα πράττουμε σήμερα, με τελικό κριτή τον λαό. Μην ξεχνάμε ότι θα κριθούμε και ιστορικά. Θέλω να πιστεύω ότι πλέον των άλλων δεν θα δώσεις την ευκαιρία και σε κάποιους “φίλους” που έχουν σημείο αναφοράς το προσωπικό τους μέλλον να το διασφαλίζουν χάριν της “ομπρέλας” που τους παρέχει το όνομα “Παπανδρέου”.

Ιδιαίτερη βαρύτητα στις δραματικές εσωκομματικές εξελίξεις δόθηκε από τους παροικούντες στην «πράσινη Ιερουσαλήμ» στην τοποθέτηση του Κώστα Λαλιώτη, παίρνοντας θέση δημόσια μετά από καιρό για τη «δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη». «Όλοι έχουμε χρέος, ιστορικό και πολιτικό, σε αυτή την κρίσιμη καμπή για τη χώρα, την κοινωνία και τη δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη, να διαφυλάξουμε τη συνοχή και την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και να διαμορφώσουμε μια αυτόνομη στρατηγική ώστε να μην είναι προσάρτημα κανενός» τόνισε ο κ. Λαλιώτης στη δήλωσή του, περιγράφοντας με νόημα «κάθε επιλογή και κάθε απόφαση που οδηγεί στη διάσπαση είναι ένα ολέθριο λάθος και μετά έπονται ένας παρατεταμένος εσωκομματικός “εμφύλιος” και μύρια, μοιραία λάθη».

Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο η κατάκτηση της τρίτης θέσης από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, ως «εγγυητής της εθνικής σταθερότητας», αποτελεί μονόδρομο. «Έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κερδίσουμε τη δική μας “ναυμαχία της Σαλαμίνας”, όταν ακούστηκε το «πάταξον μεν, άκουσον δε»» δήλωσε μιλώντας στη συνεδρίαση της Εκλογικής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, με το βλέμμα στραμμένο στην τρίτη διερευνητική εντολή. Σύμφωνα με τον πρόεδρό του, το ΠΑΣΟΚ εγγυάται: 1) πολιτική σταθερότητα μετά τις εκλογές, κάτι που αφορά στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, 2) Οικονομική σταθερότητα, 3) μακροπρόθεσμη δημοσιονομική σταθερότητα, 4) Θεσμική σταθερότητα, 5) Προστασία της εθνικής ασφάλειας, της κυριαρχίας και της ακεραιότητας, 6) Μετάβαση στη νέα φάση μετά το μνημόνιο και την κρίση ως άνοιγμα στο μέλλον και όχι επιστροφή στο παρελθόν, εξαπολύοντας βολές προς άλλα κόμματα (και κυρίως το Ποτάμι), επισημαίνοντας «δεν μπορούμε να ζήσουμε την εμπειρία μιας νέας ΔΗΜ.ΑΡ., που εμφανίζεται ως καινούργιο και δεν είναι τίποτε άλλο παρά η αναπαλαίωση».

Για το ΠΑΣΟΚ, το πολιτικό εγχείρημα με επικεφαλής τον Σταύρο Θεοδωράκη φαντάζει πολύ πιο επικίνδυνο εκλογικά, καθώς απευθύνεται στον χώρο του Κέντρου και της μεταρρυθμιστικής πτέρυγας των «πράσινων» ψηφοφόρων, στους οποίους προσβλέπει η Χαριλάου Τρικούπη. Στο πλαίσιο αυτό, νέα και νεαρά πρόσωπα, όπως ο Κυριάκος Πιερρακάκης και η Εύα Καϊλή, θα σηκώσουν το βάρος του προεκλογικού αγώνα, ενώ στη μάχη της Β’ Αθηνών μπαίνει και η Φώφη Γεννηματά, εντείνοντας τον συνωστισμό των «κορυφαίων» του Κινήματος στη μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια της χώρας. 

Σχετικα αρθρα

Ποιος φταίει για το τεράστιο χρέος της Ιταλίας;

admin

Στις καλένδες το QE λόγω εμπλοκών στην 2η αξιολόγηση

admin

Οι Βρυξέλλες θεωρούν «απαραίτητη» την αύξηση των μισθών στη Γερμανία

admin

Oι μνηστήρες για τη «μικρή» ΔΕΗ

admin

Μέρκελ:Στροφή 180 μοιρών λόγω Ελλάδας

admin

Μοχλός ανάπτυξης ο τομέας της υγείας

admin

Το κουίζ που βασανίζει τη ΝΔ

admin

Καλή διατύπωση και μεγάλη δόση για συμφωνία στο Eurogroup

admin

Το ρίσκο των ευρωπαϊκών τραπεζών χάνει τη σημασία του

admin

«Κούρεμα» στα πρόστιμα της εφορίας -Οι αλλαγές που έρχονται

admin

Handelsblatt: «Oχι» του FDP στην εκταμίευση της δόσης

admin

Το γαλλικό κρατικό ξεπούλημα δεν είναι ακόμη επανάσταση

admin

Τρ.Πειραιώς: Σοβαρή πρόκληση για όλους τα «κόκκινα» δάνεια, απαιτείται λύση

admin

Τα κόκκινα δάνεια στο τραπέζι της αξιολόγησης

admin

Τα ανοιχτά μέτωπα του Κυριάκου Μητσοτάκη

admin

500.000 νέοι εγκατέλειψαν την χώρα..

admin

Μια ακόμη πολύ καλή συνεδρίαση, παρά την Coca Cola-Άνοδος 1,57% στις τράπεζες …

admin

Ο Τσίπρας, η Μέρκελ , η Ζωή και άλλες «αριστερές» περιπέτειες…

admin