Image default
Πρώτο Θέμα

Ποια deal δισεκατομμυρίων θα «ξηλώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Ποια deal δισεκατομμυρίων θα «ξηλώσει» ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα περισσότερα μεγάλα deal που έκλεισε η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ μπαίνουν στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ, με ορατό το ενδεχόμενο να «ξηλωθούν» αν αναλάβει τη διακυβέρνηση το κόμμα της αριστεράς. Ταυτόχρονα, ο ΣΥΡΙΖΑ προαναγγέλλει «επίθεση» και στα τηλεοπτικά κανάλια, με την προκήρυξη ανοικτού διαγωνισμού για τις άδειες.

Μέσα από τις στήλες των “FinancialTimes”, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, εξειδικεύει τις πρόσφατες εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για πόλεμο με τα διαπλεκόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα, «φωτογραφίζοντας» ως αυριανούς αντιπάλους μιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ πανίσχυρους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας, όπως οι όμιλοι Μπόμπολα και Λάτση.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Σταθάκη, οι συντάκτες των FTαναφέρουν ότι «κάθε κίνηση κατά των ολιγαρχών που κυριαρχούν σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής επιχειρηματικότητας είναι πιθανό ότι θα προκαλέσει αμφισβητήσεις, αλλά θα μπορούσε να είναι ευπρόσδεκτη, τόσο από τους πολίτες, όσο και από τους διεθνείς δανειστές της χώρας».

«Οι ολιγάρχες βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα μας και θα αποτελέσουν προτεραιότητα για δράση», τονίζει ο κ. Σταθάκης και αναφέρει ότι τρεις τομείς θα είναι οι πρώτοι που θα εξεταστούν από μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ: μέσα ενημέρωσης, δημόσια έργα και προμήθειες και realestate.

Για τις τηλεοπτικές άδειες, ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα γίνει ένας ανοικτός διαγωνισμός για την παραχώρηση τηλεοπτικών αδειών, που ο κ. Σταθάκης εκτιμά ότι θα μπορούσε να αποφέρει 100 εκατ. ευρώ στο Δημόσιο. Σημειώνεται ότι στο θέμα αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ συμφωνεί απολύτως με την τρόικα! Κατόπιν επίμονων πιέσεων της τρόικας είχε ενταχθεί στο μνημόνιο ως υποχρέωση της κυβέρνησης η διενέργεια διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, αλλά ήταν και αυτή μία από τις υποχρεώσεις που αθετήθηκαν.

Για δύο μεγάλα deal του τελευταίου διαστήματος, την πώληση του Ελληνικού στην LamdaDevelopment, συμφερόντων Λάτση, και 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην εταιρεία του αεροδρομίου Φρανκφούρτης και τον όμιλο Κοπελούζου, ο κ. Σταθάκης δηλώνει ανοικτά ότι θα επανεξετασθούν και είναι πιθανό να μην προχωρήσουν. «Και οι δύο αυτές συμφωνίες θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή και, αν εμείς έχουμε την εξουσία, αυτό μπορεί να μη γίνει», τονίζει.

Επίσης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα επανεξετασθούν οι συμφωνίες των 7 δισ. ευρώ για την επανεκκίνηση των έργων στους αυτοκινητόδρομους, τονίζοντας ότι ίσως να μην αποδειχθεί ότι όλες είναι προβληματικές. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όμως, οι αποδόσεις για τους διαχειριστές των οδικών δικτύων είναι υπερβολικές, λέει, και αναφέρει ως χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την περίπτωση της Αττικής Οδού.

Για την φοροδιαφυγή των ισχυρών, ο κ. Σταθάκης τονίζει ότι θα γίνουν αυστηροί έλεγχοι όχι μόνο στα 2.000 πρόσωπα της λίστας Λαγκάρντ, αλλά και σε όσους έχουν μεταφέρει κεφάλαια στο εξωτερικό, με στόχο να εισπραχθούν 1 δισ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν για τη μείωση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσο προχωρά η προεκλογική εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο ανεβαίνουν οι τόνοι για το θέμα της διαπλοκής. Το περασμένο Σάββατο, μιλώντας στο Διαρκές Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε αυστηρούς οικονομικούς ελέγχους στις εταιρείες των τηλεοπτικών καναλιών, αλλά και προκήρυξη διαγωνισμού από μηδενική βάση, όπως είπε για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.

Η αναφορά σε διαγωνισμό «από μηδενική βάση» έχει σημάνει συναγερμό, σύμφωνα με πληροφορίες, στις εταιρείες των τηλεοπτικών καναλιών, αφού σημαίνει ότι οι ήδη κατέχοντες προσωρινές άδειες δεν θα πριμοδοτηθούν με κάποιο τρόπο, αλλά θα εκτεθούν σε ανοικτό ανταγωνισμό από άλλους διεκδικητές.

Για τις δημόσιες συμβάσεις, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότιη  κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει, σεβόμενη την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία. «Διαμορφώνουμε αντικειμενικό και διαφανές θεσμικό πλαίσιο διεξαγωγής των δημοσίων διαγωνισμών και βάζουμε τέλος στις φωτογραφικές προκηρύξεις», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σχετικα αρθρα

Τώρα είναι η ώρα των επενδύσεων στην αγορά ακινήτων

admin

Η ΕΕ υπόσχεται 100.000 νέες θέσεις εργασίας

admin

ΠΑΣΟΚ, ώρα μηδέν…

admin

Η επιλογή της Γαλλίας, επιλογή της Ευρώπης

admin

FT:Η Ευρώπη πασχίζει να κρατήσει το λουρί της Αθήνας

admin

Η άλλη κρίση…

admin

Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται για την Ελλάδα από την αύξηση του ιατρικού τουρισμού

admin

Ο Μπάιντεν μπορεί να κερδίσει, ωστόσο το μέλλον προδιαγράφεται ερεβώδες

admin

Φοροελαφρύνσεις:Θετικά νέα για την ανάπτυξη

admin

Barclays: Ύφεση, εκτόξευση χρέους αλλά το κόστος δανεισμού της Ελλάδας θα παραμείνει χαμηλό

admin

Més que un Club: γιατί η Barça είναι μια δύναμη καταλανικού εθνικισμού

admin

Οι μικρομέτοχοι στο… απόσπασμα

admin

ΔΝΤ:Αυστηρές συστάσεις για συντάξεις, αφορολόγητο, εργασιακά, καλά νέα για τράπεζες

admin

Πώς είδε η Citi τα αποτελέσματα των Alpha Bank, ΕΤΕ και Τράπεζας Πειραιώς – Οι τιμές-στόχοι

admin

Μια παγκοσμιοποιημένη κρίση…

admin

Ο Πρόεδρος, οι κάλπες και… το Παρίσι

admin

Μαντέλα: Πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα

admin

Το G-7, η Ελλάδα και η Μέρκελ…

admin