Image default
Πρώτο Θέμα

Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα

Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα

Ο συνεργάτης της καγκελάριου Άγκελα Μέρκελ στον συντηρητικό συνασπισμό, προειδοποίησε τη Δευτέρα τη γερμανική κυβέρνηση να μην επέμβει στο θέμα των ελληνικών εκλογών, ενώ η αντιπαράθεση για την αντίδραση στην πιθανότητα μιας νέας λαϊκιστικής κυβέρνησης στην Αθήνα, εντεινόταν στο Βερολίνο.

Ο Horst Seehofer, επικεφαλής του Βαυαρικής έδρας CSU, είπε τη Δευτέρα πως ενώ είναι σωστό να τεθούν προϋποθέσεις για τη βοήθεια που δίνεται στη χτυπημένη από την κρίση Ελλάδα, αλλά «δε θα πρέπει να φερθούμε σαν δάσκαλος στην ελληνική προεκλογική καμπάνια».

Η παρέμβαση του κ. Seehofer υπογραμμίζει το δίλημμα που αντιμετωπίζει η κ. Μέρκελ καθώς οι Έλληνες ετοιμάζονται να πάνε στις κάλπες αυτόν τον μήνα, σε εκλογές που θα μπορούσαν να φέρουν στην εξουσία τον ακροαριστερό ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει χαλάρωση της λιτότητας και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δανεισμού, κάτι που θα δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές της.

Η καγκελάριος θέλει η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά δε θέλει να δώσει την ελάφρυνση του χρέους ή άλλες παραχωρήσεις που αποζητούν οι Έλληνες, φοβούμενη πως το κόστος θα επιβαρύνει τους γερμανούς φορολογούμενους.

Το περιοδικό Der Spiegel αυτού του σαββατοκύριακου αναζωπύρωσε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων στη Γερμανία, με ένα άρθρο πως η κυβέρνηση δεν είναι πλέον δεσμευμένη να κρατήσει την Ελλάδα στην ευρωζώνη με κάθε κόστος. Σύμφωνα με το άρθρο, το Βερολίνο πλέον υπολογίζει πως η εξέλιξη της ευρωζώνης από την κρίση του 2012 στη δημιουργία κεφαλαίων διάσωσης και εργαλείων αποφυγής κρίσεων θα επέτρεπε στη Γερμανία και τους συνεργάτες της να εγκαταλείψουν την Ελλάδα, εάν μια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα είχε υπερβολικές απαιτήσεις.

Ο αντιπρόσωπος της κ. Μέρκελ Steffen Seibert ήταν τη Δευτέρα ο τελευταίος κυβερνητικός επίσημος που επέμενε πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή» στη γερμανική πολιτική.

Η ενδυνάμωση της ευρωζώνης – με όλα τα μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας – παραμένει η κυβερνητική πολιτική, είπε. Σε μια εμφανή αναγνώριση των προβληματισμών που έθεσε ο κ. Seehofer, προσέθεσε πως οι πολιτικές της ευρωζώνης «δεν είναι ένα διμερές θέμα που μπορεί να αποφασιστεί από τη Γερμανία και την Ελλάδα, αλλά ένα ζήτημα σε επίπεδο ΕΕ».

Νωρίτερα, ο αντικαγκελάριος Sigmar Gabriel είχε γίνει το υψηλότερου βαθμού στέλεχος που αναφέρθηκε στο ζήτημα, λέγοντας σε συνέντευξή του σε εφημερίδα: «Ο στόχος ολόκληρης της κυβέρνησης, της ΕΕ και της κυβέρνησης στην Αθήνα είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν υπήρχαν και δεν υπήρχαν διαφορετικά σχέδια».

Αυτού του είδους οι δηλώσεις δεν απέτρεψαν άλλους πολιτικούς αρχηγούς να προειδοποιήσουν την Ελλάδα να μην επιχειρήσει να φύγει από το ευρώ ή να παρουσιάσει στους πιστωτές της απαιτήσεις για μεγάλες διαγραφές χρέους.

Ο Detlef Seif, βουλευτής εκπρόσωπος σε θέματα πολιτικής ΕΕ του μπλοκ των CDU-CSU της κ. Μέρκελ, είπε στους FT: «Οι συμφωνίες (ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της) πρέπει να τηρηθούν. Τα ευρωπαϊκά έθνη βοήθησαν την Ελλάδα με την προϋπόθεση να πάρουν τα χρήματά τους πίσω.

Ο Michael Fuchs, κοινοβουλευτικός αρχηγός του CDU, υποστήριξε πως η απειλή μιας εξόδου της Ελλάδας δεν επέφερε πλέον τον ίδιο κίνδυνο για την υπόλοιπη ευρωζώνη λόγω της ενδυνάμωσης των οικονομικών θεσμών της ένωσης τα τελευταία χρόνια. 

«Υποθέτω πως αυτό που είχε η Ελλάδα τρία-τέσσερα χρόνια – ουσιαστικά τη δυνατότητα να μας εκβιάσει – δεν υπάρχει πλέον», είπε στο Βαυαρικό ραδιόφωνο.

Συνοψίζοντας την αντιπαράθεση, η Tagespiegel, η κεντροαριστερή εφημερίδα του Βερολίνου, έγραψε: «Η προοπτική ενός Grexit έχει, ύστερα από την ανακοίνωση των ελληνικών εκλογών, υποχωρήσει. Ή τουλάχιστον δεν είναι πλέον τόσο τρομακτική. Η κυβέρνηση δεν αρνείται πλέον ότι μπορεί να ζήσει με ένα σενάριο ενός Grexit».

Η γερμανική κοινή γνώμη ήταν εξαιρετικά επικριτική για την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, αποτελώντας ένα αίτιο που η κ. Μέρκελ είχε περιορισμένο χώρο για μανούβρες σε ότι αφορά τις πιο χαλαρές προϋποθέσεις για τη διάσωση, ή με άλλα λόγια στο να ανακουφίσει την Αθήνα.

Η Bildt, η ταμπλόιντ με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στη χώρα, που συχνά καθορίζει τους τόνους των λαϊκών αντιπαραθέσεων, πήρε ένα ύφος κατσάδας όταν συνέκρινε την Ελλάδα με έναν απείθαρχο ποδοσφαιριστή.

«Τι συμβαίνει σε έναν ποδοσφαιριστή όταν παραβιάζει τους κανόνες και κάνει ένα σκληρό φάουλ», ρωτούσε. «Φεύγει από το γήπεδο. Αποβάλλεται ως τιμωρία. Αναμφίβολα. Τι συμβαίνει σε μια χώρα που δεν ακολουθεί τους κανόνες και δεν τηρεί τις συμφωνίες, παρά διστακτικά; Λαμβάνει ευρεία στήριξη και δισεκατομμύρια σε βοήθεια – όπως έχουμε κάνει ως τώρα στην περίπτωση της Ελλάδας».

Εάν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ανακαλέσει τις συμφωνίες της Ελλάδας με την ΕΕ, η γερμανική κυβέρνηση θα δείξει στην Αθήνα την «κόκκινη κάρτα» και θα την «αποβάλει» από το ευρώ, υποστηρίζει η Bildt.

Ένα δείγμα υποστήριξης για την Ελλάδα προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης Green, το οποίο απηύθυνε έκκληση για αλληλεγγύη στην Αθήνα και καταδίκασε τις αναφορές για πιθανό Grexit. «Πιστεύω πως είναι μια ανεύθυνη συζήτηση», ο αρχηγός του κόμματος, Simone Peter, είπε στη γερμανική τηλεόραση. «Έχουμε εδώ μια αλληλοϋποστηριζόμενη ομάδα. Πρέπει να δουλέψουμε για να τη σταθεροποιήσουμε».

Σχετικα αρθρα

Οι λαϊκιστές ήθελαν να σκοτώσουν την ΕΕ; Η αλήθεια είναι πιο ανησυχητική…

admin

14 δράσεις προτείνει ο ΣΕΒ για την ταχύτερη έξοδο από την κρίση

admin

Το Χ.Α., τα λομπάκια και το φούσκωμα των αποτιμήσεων

admin

Πώς θα ηττηθεί ο λαϊκισμός στην Ευρώπη

admin

Οι ασθενείς της Ευρώπης -Αθήνα και Ρώμη- έγιναν καλά, αλλά για πόσο;

admin

Στα πρόθυρα της διάσπασης ο ΣΥΡΙΖΑ

admin

Η χαμένη ευκαιρία των 704 δισ. ευρώ της Deutsche Bank

admin

Έρχονται τα «Draghinomics»…

admin

Το αποτύπωμα της εξωτερικής πολιτικής της Merkel

admin

Οι επιλογές της Merkel, το μέλλον της Ευρώπης

admin

Η μεταναστευτική μεταρρύθμιση του Μακρόν προσβάλει τους πάντες

admin

ΑΠΘ: Αναζωπύρωση του κορονοϊού από τέλη Ιουλίου μέχρι 15Αύγουστο

admin

Τα θεμέλια της αποτυχημένης οικονομίας της Ελλάδας

admin

Υπό παράλυση το αμερικανικό δημόσιο

admin

Νέα ρύθμιση για οφειλές στα Ταμεία

admin

Ρωσία, Αμερική κι ένας διαγωνισμός ασθενών συστημάτων

admin

Εταιρεία των Paradise Papers συνδέεται με χρηματοδότηση τρομοκρατών και οργανωμένου εγκλήματος

admin

Το Facebook δεν ξέρει τι σκέφτονται οι Γερμανοί ψηφοφόροι

admin