Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιοι φοβούνται ένα Grexit

Ποιοι φοβούνται ένα Grexit

Ο καταιγισμός δημοσιευμάτων και εκθέσεων επενδυτικών οίκων που ακολούθησε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα και κυρίως η επανεμφάνιση στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων του όρου Grexit, έχουν ήδη παίξει σημαντικό ρόλο στην προεκλογική μάχη, έχουν αποτυπωθεί στη διαρκώς μειούμενη αξία συναλλαγών στο χρηματιστήριο κι έχουν αποτελέσει αντικείμενο σχολιασμού, όχι πάντα θετικού…

Η ουσία είναι πως μια πιθανότητα «ατυχήματος» στην Ελλάδα και η πιθανότητα η χώρα να οδηγηθεί εκτός ευρώ είναι ένα σενάριο όχι κυρίαρχο τώρα πια, αλλά πάντως υπαρκτό στους σχεδιασμούς ορισμένων. Υπαρκτό αν και όχι… επιθυμητό! Γιατί είναι προφανές πως όσο κι αν αρκετοί αναλυτές, ακόμα και πολιτικοί ταγοί της Ευρώπης, διατείνονται πως η Ένωση είναι επαρκώς θωρακισμένη για να αντιμετωπίσει ακόμα και μια ενδεχόμενη διάσπαση της Ευρωζώνης, η ουσία είναι πως όλοι έχουν μόνο να χάσουν. Με πρώτους Γερμανούς και Γάλλους!

Κι όταν μιλάμε για Γερμανούς εννοούμε τον μέσο Γερμανό εργαζόμενο ή συνταξιούχο. Το μέσο Γερμανό φορολογούμενο, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε σχετική του ανάλυση το πρακτορείο - δεν θα συνεχίσει μεν να πληρώνει την μεγαλύτερη συμμετοχή στα δάνεια «στήριξης» της Ελλάδας, ούτε θα μειωθεί δραματικά περαιτέρω το δικό του εισόδημα εάν η χώρα μας κηρύξει στάση πληρωμών, αλλά θα κληθεί να πληρώσει ένα σημαντικό ποσό για να “διαγραφεί” το ελληνικό χρέος και επιπρόσθετα ουδείς μπορεί να του εγγυηθεί την επόμενη ημέρα στο ευρώ και στην ευρωοικονομία εάν η Ελλάδα – ή κάποια άλλη χώρα – αποχωρήσει από το ευρωσύστημα και πλήξει περαιτέρω το νόμισμα.

Για την ακρίβεια με δεδομένο πως Γερμανία και Γαλλία έχουν εγγυηθεί το μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους μας των περίπου 320 δισ., που διακρατείται από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας, διμερών δανείων, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, καθώς και των εθνικών κεντρικών τραπεζών, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ με τη συνεπακόλουθη στάση πληρωμών σημαίνει πολύ απλά πως κάθε Γερμανός θα κληθεί να πληρώσει περί τα 690 ευρώ – προκειμένου να διαγραφεί το χρέος – και κάθε Γάλλος περί τα 735 ευρώ.

Όπως γίνεται κατανοητό οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν δεδομένο πρόβλημα να απευθυνθούν ξανά στους πολίτες τους για να τους πείσουν να πληρώσουν εκ νέου για την Ελλάδα. Πολύ περισσότερο όταν κανείς δεν ξέρει – αφού δεν έχει υπάρξει προηγούμενο – πώς θα αντιδράσουν οι αγορές στην αναγκαστική διαγραφή χρέους μιας χώρας που χρεοκοπεί εντός Ευρωζώνης.

Το πρόβλημα για τα ευρωπαϊκά κράτη είναι μεγάλο κι έγινε μεγαλύτερο μετά το πρώτο “κούρεμα” στις ελληνικές ομολογιακές εκδόσεις, που μετακύλησε το χρέος σε επίσημους κρατικούς πιστωτές και άφησε σε χέρια ιδιωτών επενδυτών ένα ποσοστό μόλις 17% του ελληνικού χρέους.

Στην περίπτωση ενός Grexit, oι επίσημοι πιστωτές θα πρέπει να γράψουν σημαντικές ζημιές αφού διακρατούν το υπόλοιπο 83% του χρέους. Κι όταν μιλάμε για “επίσημους” πιστωτές μιλάμε για ένα ποσοστό της τάξης του 62% των ελληνικών χρεογράφων που σήμερα κατέληξαν να κατέχουν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (μέσω των κρατικά ελεγχόμενων τραπεζών τους), άλλο ένα 10% που κατέχει το ΔΝΤ, ένα 8% στα χέρια της ΕΚΤ και ένα 3% στην ΤτΕ. Άρα χοντρικά ένα 80% του χρέους της Ελλάδας ελέγχεται σήμερα από τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη. Μετά το “κούρεμα” προ 18μηνου στην πρώτη διάσωση της Ελλάδας η χώρα μας έλαβε κι άλλα 53 δισ ευρώ σε διμερή δάνεια απ’ τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Και κάπως έτσι συνολικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έχουν χορηγήσει στην Ελλάδα 195 δισ ευρώ.

Εάν η Ελλάδα “σκάσει”, τότε σύμφωνα με τον “οδικό χάρτη” που καθορίζει τις σχέσεις και τις υποχρεώσεις μεταξύ κρατών και οργανισμών, το ΔΝΤ και η ΕΚΤ θα εξοφληθούν κατά προτεραιότητα διότι διατηρούν το καθεστώς «προτιμητέων πιστωτών». Αυτό σημαίνει πως απομένουν τα 195 δισ. ευρώ απο τα διμερή κρατικά δάνεια, τις πιστώσεις μέσω του ΕΤΧΣ και τις εγγυημένες συμφωνίες. Εξ’ αυτών η κατανομή των “επισφαλειών” φέρνει τη Γαλλία να έχει εγγυηθεί για το 21,8% των πιστώσεων από το ΕΤΧΣ, δηλαδή 31 δισ. ευρώ και μέσω διμερών δανείων άλλα 17 δισ. ευρώ. Με δυο λόγια αν η Αθήνα κηρύξει στάση πληρωμών, τότε το Παρίσι θα πρέπει να επωμισθεί ζημία σχεδόν 48 δισ. ευρώ. Αντιστοίχως η Γερμανία θα ζημιωθεί με ποσό 63,6 δισ. σε ένα ενδεχόμενο Grexit.

Στον αντίποδα, όπως εκτιμούν σχεδόν όλοι οι αναλυτές, εάν το Grexit προέλθει μετά από μια κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της όποιας νέας ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των εταίρων και δανειστών μας, οι πλέον κερδισμένοι θα είναι οι ιδιώτες μεγαλοεπενδυτές, τα μεγάλα hedge funds, που ήδη έχουν καταγράψει τη ζημιά τους από την εκποίηση των μετοχών των εισηγμένων. Κι αυτό γιατί έχουν… πληρώσει το δικό τους μερίδιο στην ρευστοποίηση των ελληνικών ομολόγων, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, έχουν επανατοποθετηθεί στο χρηματιστήριο της Αθήνας και θα καταγράψουν πολύ μεγαλύτερο κέρδος εάν η χώρα οδηγηθεί εκτός ευρώ, στη δραχμή και στη αναπόφευκτη υποτίμησή της…

Ουσιαστικά είναι οι ιδιώτες επενδυτές εκείνοι που εξωθούν τώρα τα πράγματα στα άκρα, με την συνεχιζόμενη πίεση στο Χ.Α και με αρκετά «στοχευμένα» δημοσιεύματα τα οποία αποδίδονται στα εκάστοτε συμφέροντα οίκων και μεγάλων χαρτοφυλακίων!

Σύμφωνα με το - τη μεγαλύτερη έκθεση στο ελληνικό χρέος, με βάση τα ποσά που έχουν δοθεί συνολικά σε δάνεια, την έχει η Γερμανία με 60 δισ ευρώ. Ακολουθεί η Γαλλία με 46 δισ ευρώ και η Ιταλία με 40 δισ ευρώ. Σε ποσοστό όμως, επί του ΑΕΠ κάθε χώρας προκύπτει πως την μεγαλύτερη, αναλογικά, έκθεση στο ελληνικό χρέος έχει η Πορτογαλία – αφού η βοήθεια που έχει δώσει στην Ελλάδα φθάνει στο 3% του ΑΕΠ της – όταν της Γερμανίας η έκθεση είναι 2,2% του ΑΕΠ., κτλ…

Σχετικα αρθρα

Το αμείλικτο σύστημα του Karl Marx

admin

Πανδημική Κρίση και Τουρισμός:Οικονομικός Αντίκτυπος & Προοπτικές

admin

XA:Μάρτιος προσδοκιών και αρνητικής παράδοσης

admin

OTE:Ισχυρές επιδόσεις για τον Όμιλο σε ένα πρωτόγνωρο οικονομικό περιβάλλον-Μέρισμα €0,68 ανά μετοχή

admin

Ο νέος γενναίος κόσμος των κεντρικών τραπεζών – J.Pisani-Ferry

admin

COVID-19 και επιστροφή στην κανονικότητα: Ακόμη και το «εμβολιασμένο» Ισραήλ έχει προβλήματα

admin

Τουρισμός:Ρεκόρ κρατήσεων και… ελπίδων για το καλοκαίρι

admin

PwC: Αυτοί είναι οι κλάδοι που επωφελούνται περισσότερο από το 5G

admin

Η “φούσκα” του δολαρίου διογκώνεται επικίνδυνα…

admin

Το τρίγωνο της δύναμης του Draghi και πως θα αλλάξει την Ευρώπη – Melvyn Krauss

admin

XA:Ρεύμα και τάση για λίγους

admin

Δεν πείθει τους επενδυτές ο Ερντογάν: Συνεχίζουν να «πυροβολούν» οι ξένοι

admin