Image default
Πρώτο Θέμα

Κάτι κινείται στο Βερολίνο: Ποιοι και γιατί μιλούν για «κούρεμα»

Κάτι κινείται στο Βερολίνο: Ποιοι και γιατί μιλούν για «κούρεμα»

Παρότι το «επίσημο» Βερολίνο προβάλλει διαρκώς και μονότονα τις γνωστές του θέσεις για τις μετεκλογικές εξελίξεις στην Ελλάδα, δίνοντας τροφή στα σενάρια περί Grexit, στο παρασκήνιο αναπτύσσεται έντονος προβληματισμός για την επόμενη ημέρα των ελληνικών εκλογών και μερίδα του γερμανικού κατεστημένου φαίνεται να συζητά σενάρια για ελάφρυνση ή και «κούρεμα» του χρέους, χωρίς να κρύβει ότι βλέπει στον ΣΥΡΙΖΑ μια ευκαιρία απαλλαγής από το παλαιό πολιτικό κατεστημένο της χώρας.

Η κυβέρνηση Μέρκελ, αλλά και οι κύκλοι του γερμανικού πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου, βλέπουν από τη ροή στοιχείων των τελευταίων δημοσκοπήσεων ότι η ΝΔ δεν έχει καταφέρει να μειώσει επαρκώς τη διαφορά της από το ΣΥΡΙΖΑ και οι δύο εβδομάδες που υπολείπονται ως τις εκλογές είναι μικρός χρόνος για να ανατραπεί η πολιτική δυναμική υπέρ του κόμματος της αριστεράς.

Ως εκ τούτου, συζητείται ήδη στο Βερολίνο, παρασκηνιακά σε αυτή την φάση για ευνόητους λόγους, ένα «σχέδιο Γ», για πιθανό πολιτικό συμβιβασμό με μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο θα βρίσκεται στα συρτάρια της καγκελαρίας δίπλα στα δύο βασικά, ως τώρα σχέδια: το «σχέδιο Α», για επιβολή των συμφωνημένων με την προηγούμενη κυβέρνηση όρων στην επόμενη ελληνική κυβέρνηση, και το «σχέδιο Β», για ολική ρήξη με την επόμενη κυβέρνηση και έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης Μέρκελ να διερευνήσει τις δυνατότητες ενός «έντιμου συμβιβασμού» με μια κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αποκάλυψε πριν από λίγες ημέρες η έγκυρη γερμανική εφημερίδα «DieZeit», τονίζοντας ότι, στο πλαίσιο αυτό, θα μπορούσε να συζητηθεί μια επιμήκυνση του ελληνικού χρέους.

Οι σχεδιασμοί αυτοί διευκολύνουν το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, που, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, δεν βλέπει σαν αυτοσκοπό τη «διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους», που αποτελεί βασικό στοιχείο του προεκλογικού προγράμματος, αλλά θα μπορούσε να συζητήσει και άλλες λύσεις, με έναν βασικό όρο: ότι αυτό που θα συμφωνηθεί για το χρέος θα επιτρέψει στην ελληνική κυβέρνηση να απελευθερωθεί από τους εξωπραγματικούς στόχους του παρόντος προγράμματος, για πλεονάσματα πάνω από 4% στο διηνεκές.

Μια τέτοια αλλαγή, δηλαδή αν ο στόχος αναθεωρηθεί και αντί του πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη απλώς να ισοσκελίζει το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, θα σήμαινε ότι η δημοσιονομική πολιτική απελευθερώνεται από ένα βάρος της τάξεως των 9 δισ. ευρώ το χρόνο, κάτι που θα επέτρεπε σε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να ασκήσει με μεγαλύτερη άνεση την πολιτική της.

Πρέπει να τονισθεί, πάντως, ότι δίπλα στις φωνές στο Βερολίνο που κάνουν λόγο για μια γενναία επιμήκυνση του χρέους (π.χ. κατά 20 χρόνια) ακούγονται εσχάτως και πιο τολμηρές προτάσεις, που φθάνουν ως το «κούρεμα» του 50% του χρέους, δηλαδή πολύ κοντά στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο καθηγητής Οικονομικών, Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του ινστιτούτου DIW, που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, πρότεινε ακριβώς αυτό, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο της Βιέννης: να κοπεί στο μισό το ελληνικό χρέος, δηλαδή να μειωθεί κατά 120 δισ. ευρώ!

Ο καθηγητής Φράτσερ, που ήταν μέχρι πρόσφατα ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόνισε μάλιστα ότι μια τέτοια συμφωνία θα προκαλούσε μεγάλο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση της Γερμανίας, αλλά είπε ότι είναι πολύ πιθανό τελικά αυτό το κόστος να αναληφθεί.

Ο Φράτσερ απέρριψε τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, λέγοντας ότι είναι απίθανα, αφού δεν θα ωφελήσουν την Ευρώπη, ούτε την Ελλάδα, καθώς θα οδηγήσουν σε βέβαιη παράταση της κρίσης στην Ελλάδα έως και για δέκα χρόνια.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτές οι προτάσεις του Φράτσερ αποτελούν ραγδαία εξέλιξη της σκέψης του για το ελληνικό πρόβλημα, μέσα σε λίγους μόλις μήνες, προφανώς υπό την επίδραση των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Ο καθηγητής και το DIWέβλεπαν ως πρόσφατα ως προτιμότερη λύση για την Ελλάδα μια πιο μετριοπαθή ιδέα από το «κούρεμα», δηλαδή τη σύνδεση του επιτοκίου δανεισμού με το ποσοστό μεταβολής του ΑΕΠ της χώρας.

Ο καθηγητής Φράτσερ, παρότι είναι μεταξύ των «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση, πρέπει να τονισθεί ότι εκφράζει αιρετικές απόψεις για τα θέματα της οικονομικής πολιτικής, έχοντας επικρίνει κατ’ επανάληψη την εμμονή του Βερολίνου στη λιτότητα και τις διαφοροποιήσεις της κυβέρνησης από τις προσπάθειες της ΕΚΤ να τονώσει την οικονομία.

Είναι ενδιαφέρον, πάντως, ότι σε παλαιότερο άρθρο του, ο Φράτσερ είχε εκφράσει μια άποψη για την Ελλάδα, που δεν είναι ξένη με τους κυβερνητικούς προβληματισμούς. Σε άρθρο του είχε τονίσει ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να γίνει ανεκτή από την Γερμανία επειδή θα προκαλούσε έναν πολιτικό «σεισμό» στην Αθήνα, ο οποίος θα σάρωνε το παλαιό πολιτικό κατεστημένο της χώρας, που ο Φράτσερ, όπως και πολλοί στην Γερμανία, ενοχοποιεί για τη βραδεία πρόοδο των μεταρρυθμίσεων.

Σχετικα αρθρα

Τι θα περιλαμβάνει το «ελληνικό πρόγραμμα» διάρκειας 5 ετών

admin

ΕΚΤ: Λήξη συναγερμού για τις ελληνικές τράπεζες!

admin

Δάνειο με το ζόρι για να μείνει η τρόικα!

admin

Η ιστορία πίσω από την έλλειψη εμπιστοσύνης του Πούτιν στη Δύση

admin

Les Echos: Tα σύννεφα διαλύονται, παραμένει άλυτο το χρέος

admin

ΧΑ: Με απώλειες ξεκίνησε ο Αύγουστος-Στο -2% ο τραπεζικός δείκτης

admin

Αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη Γερμανία από Σεπτέμβριο;

admin

Πλήττεται από το σκάνδαλο Russiagate ο ιταλικός κυβερνητικός συνασπισμός

admin

Η ΕΚΤ θα είναι στήριγμα σταθερότητας σε μια επισφαλή χρονιά

admin

Τα σκληρά μέτρα που έρχονται και ο δύσκολος Νοέμβριος

admin

Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τη γερμανική οικονομία

admin

UBS: Που οφείλονται οι πιέσεις στις τραπεζικές μετοχές

admin

«Βουλιάζει» και η αγορά αυτοκινήτου

admin

Η Lagarde ετοιμάζεται να γίνει επικεφαλής του ευρωπαϊκού λόμπι

admin

Ποιος μίκρυνε τελικά την Ε.Ε.;

admin

Ιστορική μείωση επιτοκίων από τη FED

admin

Βαλκανική άνοιξη προ των πυλών;

admin

Οι ΗΠΑ, η Τουρκία και ο Γκιουλέν

admin