Image default
Πρώτο Θέμα

Τι κρύβει το comeback του «έξυπνου χρήματος» σε μετοχές-ομόλογα

Τι κρύβει το comeback του «έξυπνου χρήματος» σε μετοχές-ομόλογα

Την ώρα που ο πολιτικός διάλογος ενόψει εκλογών περιστρέφεται σε σενάρια καταστροφής με… γενναίες δόσεις Grexit, το «έξυπνο χρήμα» του Λονδίνου επιστρέφει σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, δίνοντας το έναυσμα για ένα μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο, αλλά και για σημαντική πτώση στις αποδόσεις των κρατικών τίτλων. Τι μπορεί να βλέπουν οι ξένοι θεσμικοί πίσω από τη διάχυτη κινδυνολογία για επικείμενη καταστροφή;

Το μόνο βέβαιο, ως τώρα, είναι ότι μέσα σε τρεις συνεδριάσεις τα κέρδη στο ΧΑ είναι της τάξεως του 10%, καθώς έκλεισαν πολλές θέσεις short, ενώ υπήρξαν σημαντικές τοποθετήσεις σε «βαριά» -πλην άκρως υποτιμημένα- χαρτιά, όπως οι τραπεζικές μετοχές και οι τίτλοι του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ και του ΟΤΕ.

Την ίδια ώρα, τα ελληνικά ομόλογα μοιάζουν να ξεφεύγουν από την «κόκκινη ζώνη» των διψήφιων αποδόσεων, βρίσκοντας αγοραστικό ενδιαφέρον από fundτου εξωτερικού, που κρίνουν ότι ο τρέχων συσχετισμός απόδοσης-ρίσκου είναι μάλλον ελκυστικός. Έτσι, η απόδοση των δεκαετών ομολόγων έπεσε κοντά στο 9%, ενώ είχε ξεπεράσει το 10% και αντίστοιχη ήταν η κίνηση των τριετών και πενταετών ομολόγων.

Όπως λέει έμπειρος χρηματιστής, οι ξένοι διαχειριστές και αναλυτές έκαναν τις τελευταίες ημέρες ασκήσεις θεωρίας των παιγνίων, για να καταλήξουν στο πιθανότερο μετεκλογικό σενάριο για την Ελλάδα, εξετάζοντας όλα τα πιθανά σενάρια εξέλιξης της αντιπαράθεσης μιας μελλοντικής κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ με τους επίσημους πιστωτές της χώρας.

Το συμπέρασμα, στο οποίο καταλήγει  αυτή η άσκηση για τους περισσότερους από τους επενδυτές υψηλού κινδύνου, οι οποίοι τοποθετούνται σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα, είναι ότι ένα σενάριο θα πρέπει να αποκλειστεί: το σενάριο της άτακτης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, το γνωστό Grexit, που θα προκαλούσε χάος και θα κατέστρεφε όποιον έχει «ποντάρει» σε ελληνικές αξίες.

Εάν αποκλειστεί αυτό το ακραίο σενάριο, κάθε άλλη εξέλιξη στο μετεκλογικό σκηνικό διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές κρίνεται ότι έχει αποτιμηθεί με το παραπάνω στις τρέχουσες εξαιρετικά χαμηλές τιμές μετοχών και ομολόγων. Πολλοί λένε, μάλιστα, ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις σήμερα για να επαναληφθεί ό,τι είχε συμβεί το 2012: μετοχές και ομόλογα είχαν «εξαϋλωθεί», λόγω των φόβων για Grexit, ύστερα από μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά όσοι είχαν την τόλμη να τοποθετηθούν εκείνη την περίοδο εξασφάλισαν πολύ γρήγορα τεράστια κέρδη.

Οι ενδείξεις ότι μπορεί να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των ξένων δανειστών ενισχύονται σε τέτοιο βαθμό το τελευταίο διάστημα, που οδηγούν τους περισσότερους οίκους να δημοσιοποιούν εκθέσεις, στις οποίες δίνουν ελάχιστες πιθανότητες επιβεβαίωσης στα σενάρια για Grexit.

Η BankofAmerica, μάλιστα, έφθασε στο σημείο να συγκρίνει τον Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας, Λούλα, ο οποίος ανήλθε στην εξουσία με ριζοσπαστικές θέσεις, αλλά εξελίχθηκε σε μετριοπαθή, μεταρρυθμιστή ηγέτη, που οδήγησε τη χώρα του σε μια μακρά περίοδο ανάπτυξης, προσελκύοντας ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Η τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Τσίπρας (στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στο “Star”) αποκωδικοποιήθηκε λέξη προς λέξη από τους αναλυτές των ξένων οίκων, οι οποίοι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προλειαίνει το έδαφος για μια στροφή σε αρκετά μετριοπαθείς θέσεις, οι οποίες αφήνουν περιθώρια συμβιβασμού με τους πιστωτές, αλλά και με τη διεθνή αγορά κεφαλαίων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στη θέση του κόμματος για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, όμως, όταν ρωτήθηκε πώς θα αντιμετώπιζε προτάσεις για επιμήκυνση, αν αυτές είχαν ισοδύναμο αποτέλεσμα με το «κούρεμα» στις ετήσιες δαπάνες για τοκοχρεολύσια, απέφυγε να αποκλείσει ένα τέτοιο σενάριο συμβιβασμού με τους δανειστές.

Για το πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής που σκοπεύει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευσή του για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, χωρίς να υπολογίζονται οι δαπάνες εξυπηρέτησης του χρέους. Όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις απαιτήσεις Ντράγκι να παραμείνει η Ελλάδα σε πρόγραμμα, για να συνεχισθεί η παροχή ρευστότητας στις τράπεζες, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα εφαρμόσει μνημόνιο, αλλά ένα «ευρωπαϊκό πρόγραμμα».

Στις ερωτήσεις για το τραπεζικό σύστημα, οι απαντήσεις Τσίπρα κρίνονται επίσης ως ενθαρρυντικές από τους ξένους διαχειριστές, αφού ξεκαθάρισε ότι δεν σκοπεύει να απομακρύνει τον Γιάννη Στουρνάρα από την Τράπεζα της Ελλάδος, κάτι που θα προκαλούσε κρίση στις σχέσεις με την ΕΚΤ. Επιπλέον, για τις συστημικές τράπεζες δήλωσε απλώς ότι το Δημόσιο θα ασκήσει τα δικαιώματά του ως μέτοχος, αποφεύγοντας αναφορές σε… απαγορευμένες λέξεις, όπως η «εθνικοποίηση», ή σε σχέδια απομάκρυνσης των διοικήσεων.

Εν ολίγοις, οι θέσεις Τσίπρα, αν και διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τους ριζοσπαστικούς τόνους του παρελθόντος, φαίνεται καθαρά πλέον ότι αφήνουν σημαντικά περιθώρια για μια στροφή σε πιο μετριοπαθείς κατευθύνσεις, ώστε ο κίνδυνος του Grexit να αποκλειστεί οριστικά. Το «έξυπνο χρήμα» λαμβάνει αυτά τα μηνύματα και ήδη άρχισε να τοποθετείται στην αγορά αναλόγως…

Σχετικα αρθρα

Το παιχνίδι στη Μέση Ανατολή είναι πολύ μεγαλύτερο από την Τουρκία

admin

Οι αριστεροί ευρωσκεπτικιστές κάνουν λάθος με την Ελλάδα

admin

Το πιο αδύναμο δολάριο δε θα υπονομεύσει την παγκόσμια ανάπτυξη

admin

Η Ευρώπη είναι πολύ εκτεθειμένη στην Ιταλία…

admin

Πώς και γιατί η Κίνα γίνεται υπερδύναμη (I)

admin

Το NATO δεν πρέπει να αφήσει την τελευταία πρόκληση της Τουρκίας αναπάντητη

admin

PwC: Σε «χαμηλή πτήση» η οικονομία και φέτος

admin

Η πλατφόρμα του Brexit της Τερέζα Μέι

admin

Η πτώση της Γαλλίας…

admin

Αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη Γερμανία από Σεπτέμβριο;

admin

Οι 8 χώρες της ΕΕ στη ζώνη δημοσιονομικού κινδύνου

admin

Πως το «Inferno» των ιταλικών τραπεζών απειλεί να τινάξει στον αέρα την Ευρωζώνη

admin

Η μυστική διάσωση της Ευρώπης

admin

Το νέο αφύσικο της νομισματικής πολιτικής

admin

Ύστατη προσπάθεια για συμφωνία

admin

Γιατί η «περισσότερη Ευρώπη» δε θα λύσει το δημοσιονομικό αδιέξοδο

admin

75 χρόνια από το Μπρέτον Γουντς, αλλάζει το ΔΝΤ

admin

Ο Σουλτς δεν έχει πολλές επιλογές παρά να συμβιβαστεί

admin