Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιες είναι οι πιθανότητες ενός Grexit; Ρίξτε μια ματιά στα ομόλογα

Ποιες είναι οι πιθανότητες ενός Grexit; Ρίξτε μια ματιά στα ομόλογα

Oι χρηματιστές υποστηρίζουν πως ο «πονοκέφαλος» μετά τις διακοπές αποτελεί συνέπεια των επερχόμενων εκλογών στην Ελλάδα που γίνονται αντιληπτές από τους επενδυτές.

Με τον αντιτιθέμενο στη λιτότητα ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται και να παραμένει αποφασισμένος να διαπραγματευτεί τους όρους διάσωσης της χώρας, περισσότερα προβλήματα θα μπορούσαν να έρθουν για τους κατόχους ομολόγων – ακόμη και αν το κόμμα δεν οδηγήσει τελικώς τη χώρα εκτός ευρωζώνης (η παραμονή στην ευρωζώνη συνεχίζει να είναι δημοφιλής στην Ελλάδα, παρά το βίαιο οικονομικό βύθισμα των τελευταίων ετών).

«Είναι πολύ πιθανό πως ακόμη και αν κερδίσει, ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πιέσει για την έξοδο, αλλά για μια σημαντική αναδιάρθρωση του χρέους», είπε ο Alberto Gallo, επικεφαλής της μακρο-πιστοληπτικής  έρευνας της Βασιλικής Τράπεζας της Σκωτίας.

Ωστόσο, αυτό δεν έχει εμποδίσει τους οικονομολόγους από το να επιστρέψουν στο παλιό τους μοντέλο προβλέψεων για το εάν η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ. Οι σχεδιαστές στρατηγικής της Morgan Stanley χρησιμοποιούν την αγορά των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως στοιχείο που υποδεικνύει τις πιθανότητες ενός Grexit.

Το ελληνικό δεκάχρονο ομόλογο έχει κάνει απότομη άνοδο μεγαλύτερη του 1% την Τετάρτη και πωλούνται με πάνω από 10% για πρώτη φορά σε περισσότερο από έναν χρόνο. Οι κινήσεις σε πιο βραχυπρόθεσμα ομόλογα να είναι ακόμη πιο ραγδαίες, με αυτά που λήγουν τον Ιούλιο του 2017 να αποδίδουν περισσότερο από 15%. Μια ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης – όπου τα μεσοπρόθεσμα ομόλογα βρίσκονται ψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα – συχνά αποτελεί δείγμα πως οι επενδυτές συνυπολογίζουν υψηλό κίνδυνο απώλειας.

Ωστόσο, ακόμη και πριν τις σημερινές κινήσεις, η Morgan Stanley εκτιμούσε πως οι επενδυτές αποδίδουν μια πιθανότητα 17% σε ένα σενάριο εξόδου από το ευρώ, σε σχέση με μια ουσιαστική μηδενική πιθανότητα τον Οκτώβριο. Η πιθανότητα δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη αυτή τη στιγμή.

Παρά τη σοβαρότητα των κινήσεων, οι επιρροές σε άλλες αγορές της ευρωζώνης παραμένουν ελάχιστες. Πράγματι, χαρακτηριστικό της τελευταίας αναζωπύρωσης της μακροχρόνιας κρίσης της Ελλάδας είναι πως συγκριτικά δε μεταδίδεται καθόλου. Οι αποδόσεις σε Ισπανία και Ιταλία, που σε προηγούμενες περιπτώσεις εκτοξεύονταν μαζί με της Ελλάδας, έχουν αυξηθεί ελάχιστα, αλλά παραμένουν ιστορικά χαμηλά.

«Αυτό που κάνει εντύπωση είναι πως τα ελληνικά κρατικά ομόλογα αποδίδουν μεγαλύτερη πιθανότητα ενός Grexit από ότι άλλες αγορές», είπε ο Andrew Sheets, επικεφαλής στρατηγικών της Morgan Stanley.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στον ότι αναμένεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων – πιθανώς αυτόν τον μήνα. Όμως η Ελλάδα θα μπορούσε να περιπλέξει τα πράγματα: η συνάντηση της ΕΚΤ τον Ιανουάριο θα γίνει λίγες μόλις μέρες πριν τις εκλογές, κάνοντας πιο δύσκολο να πειστούν κάποιοι διστακτικοί δημιουργοί πολιτικών για την ποσοτική χαλάρωση.

Νεότερα δείγματα άγχους στην Ελλάδα θα μπορούσαν να δοκιμάσουν τα νεύρα των επενδυτών.

Σχετικα αρθρα

Αισιόδοξος ο Γιοχάνες Χαν για μια συμφωνία για την ονομασία της ΠΓΔΜ

admin

Λίγος φόβος κάνει καλό στις αγορές

admin

H μάχη για την αιολική ενέργεια

admin

Σε υψηλά 12 μηνών το Χ.Α., με μια εντυπωσιακή άνοδο 3,19%

admin

Η ισχνή ανάκαμψη της ευρωζώνης στήνει σκηνικό για περισσότερο QE

admin

Μήπως η μεγαλύτερη απειλή για το ευρώ είναι η Γερμανία;

admin

Πώς ο πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας άλλαξε τον χάρτη του παγκόσμιου εμπορίου 

admin

Τι να περιμένουν οι επενδυτές το 2017 σε ομόλογα και μετοχές

admin

Νέο ξεπούλημα σε μετοχές κι ομόλογα – Υποβαθμίσεις από Moody’s

admin

ΣΟΚ: Ύφεση 35% (!) βλέπει ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα

admin

Σύννεφα εμπορικού πολέμου στα Βαλκάνια

admin

WSJ: Αγκάθια στο δρόμο της οικονομικής ανάκαμψης στην Ελλάδα, όποιος κι αν νικήσει στις εκλογές

admin

Ευσεβείς πόθοι ένα νέο δημοψήφισμα για το Brexit

admin

Ιταλικό «inferno» απειλεί τα ελληνικά ομολόγα και την Ευρώπη

admin

Το απαρχαιωμένο κατεστημένο της Γαλλίας αντιστέκεται στην επανάσταση του Μακρόν

admin

Κράτος και τράπεζες ψάχνουν «παράθυρο» για τις αγορές!

admin

Ζημίες, αλλά σημαντικά περιορισμένες, εμφάνισε ο ιδιωτικός τομέας, πλην των τραπεζών, το 2012

admin

Το «μεγάλο πάρτι» των κατασκευαστών

admin