Image default
Πρώτο Θέμα

H Ισπανία παρακολουθεί με ανησυχία την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

H Ισπανία παρακολουθεί με ανησυχία την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ

Καθώς η Ελλάδα οδεύει προς καθοριστικές εκλογές αυτόν τον μήνα, λίγοι παρακολουθούν την προεκλογική εκστρατεία πιο προσεκτικά – και με περισσότερο άγχος – από τους πολιτικούς της Ισπανίας.

Από την σκοπιά της Μαδρίτης, η αναμέτρηση στην Ελλάδα μοιάζει σχεδόν με γενική πρόβα των εκλογών της ίδιας της Ισπανίας που θα διεξαχθούν αργότερα φέτος. Και οι δύο χώρες πέρασαν μια δύσκολη, οικονομική κρίση, και οι δύο έχουν δει την εμπιστοσύνη στα κατεστημένα κόμματα να καταρρέει. Και το πιο σημαντικό, κι οι δύο αντιμετωπίζουν τώρα μια παρόμοια πολιτική δοκιμασία: πώς να αντιμετωπίσουν την άνοδο και πιθανή νίκη ενός ακροαριστερού, αντικαθεστωτικού κόμματος, αποφασισμένου να παύσει τις οικονομικές ορθοδοξίες του παρελθόντος.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ ένα σταθερό προβάδισμα σε σχέση με τους αντιπάλους του – αυξάνοντας τις ελπίδες του κινήματος του Podemos της Ισπανίας πως μπορεί να ακολουθήσει τα βήματα του συμμάχου του στην Αθήνα. Ιδρυθέν μόλις έναν χρόνο πριν, το Podemos έχει δημιουργήσει στενές σχέσεις με το ελληνικό κόμμα: οι δύο ομάδες αποτελούν μέλη του ίδιου χώρου στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, και οι δύο πραγματεύονται το τέλος της λιτότητας και μια σαρωτική αναδιάρθρωση των χρεών των χωρών τους. Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ο επίσημος καλεσμένος στην πρώτη κομματική συνάντηση του Podemos τον περασμένο χρόνο.

Οι αντίπαλοί τους, εν τω μεταξύ, είναι επίσης αποφασισμένοι να ενεργήσουν από κοινού: ο Μαριάνο Ραχόι, πρωθυπουργός της Ισπανίας, θα εμφανιστεί την Τετάρτη στην Αθήνα μαζί με τον Έλληνα ομόλογό του Αντώνη Σαμαρά. Το μήνυμά τους προς τους ψηφοφόρους είναι πως μια ακροαριστερή κυβέρνηση θα διακινδύνευε την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής νοτίου περιφέρειας. Όπως επαναλαμβάνει ακούραστα ο κ. Ραχόι: οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις αποδίδουν – η κρίση τελείωσε.

«Για το Podemos, θα ήταν εκπληκτικό να δείξει πως οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν μια εναλλακτική. Το θέμα δεν έχει να κάνει τόσο με την αριστερά ή τη δεξιά – έχει να κάνει με το να δείξουμε πως το παλαιό καθεστώς μπορεί να καταστραφεί», είπε ο Χοσέ Ιγνάσιο Τορεμπλάνκα, ανώτερο στέλεχος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις Εξωτερικές Σχέσεις.

«Τα τελευταία χρόνια, τα λαϊκιστικά κόμματα πάντα βγαίνουν τρίτα ή δεύτερα στις δημοσκοπήσεις, αλλά ποτέ δεν έχουν λάβει την εξουσία. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να είναι το πρώτο κόμμα ενάντιο στην λιτότητα που κερδίζει – κάτι που θα έστελνε ένα εξαιρετικά ισχυρό μήνυμα» προσέθεσε.

Όποιες κι αν είναι οι πολιτικές συνέπειες των ελληνικών εκλογών, οι ισπανοί πολιτικοί είναι πεπεισμένοι πως ο κίνδυνος οικονομικής επιρροής είναι περιορισμένος. Η οικονομική ανάκαμψη της Ισπανίας, επιχειρηματολογούν, είναι αρκετά ισχυρή για να αντισταθεί σε νέες αναταραχές. Επίσης επιμένουν πως υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες για δραματική επιδείνωση στην Ελλάδα, όπως μια έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη, η “Grexit”.

«Το Grexit δε συζητάται καν. Θα ήταν επιζήμιο για όλους, με πρώτο τον πληθυσμό της Ελλάδας, αλλά επίσης και για την υπόλοιπη ευρωζώνη» είπε ο Λούις ντε Γκίντος, ο ισπανός υπουργός Οικονομικών. Πέρα από αυτά τα χείριστα σενάρια, «δεν μπορεί κανείς πραγματικά να συγκρίνει την Ελλάδα και την Ισπανία» προσέθεσε.

«Η ανάκαμψη της Ισπανίας είναι αναμφισβήτητη. Έχουμε ανάπτυξη εδώ και έξι τρίμηνα, η αύξηση της εργασίας είναι μεγαλύτερη από ότι περιμέναμε και τα φορολογικά έσοδα είναι σε άνοδο. Η Ισπανία ξεπερνάει σε απόδοση τους συμμάχους της στην Ευρώπη και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κομισιόν, θα συνεχίσει να το κάνει αυτόν τον χρόνο και τον επόμενο».

Η Μαδρίτη υπέφερε μια πολύ μικρότερη πτώση της παραγωγής κατά τη διάρκεια της κρίσης από ότι η Ελλάδα (η οποία έχασε περίπου το ένα τέταρτο του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της) και ποτέ δεν αναγκάστηκε να δεχτεί διάσωση δημοσίου. «Η Ισπανία ποτέ δεν έχασε την ικανότητά της να χρηματοδοτείται μόνη της, και ποτέ δεν έχασε την πρόσβασή της στις αγορές κεφαλαίων. Αν δείτε τα spreads τώρα, βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους» είπε ο κ. Γκίντος.

Οι αναλυτές συμφωνούν γενικώς με την εκτίμηση του υπουργού. «Πιστεύω πως υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στο σήμερα και το 2012 (η κορύφωση της τραπεζικής κρίσης στην Ισπανία). Έχει υπάρξει μια πραγματική αποσύνδεση ανάμεσα στην Ελλάδα και τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό νότο. Αυτό μας δείχνουν οι αποδόσεις των ομολόγων και αυτό μας λένε οι επενδυτές», είπε ο Αντόνιο Ρόλνταν της Eurasia Group, μια εταιρεία συμβούλων κινδύνου.

Ο Φεντερίκο Στέινμπεργκ, ένας οικονομικός αναλυτές στη Real Instituto Elcano στη Μαδρίτη, είπε: «Δεν έχουμε δημιουργήσει επαρκή προγράμματα προστασίας στην ευρωζώνη που να επιτρέπουν μια τακτική έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Όμως δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος που το θεωρεί πιθανό να συμβεί».

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν πως και ΣΥΡΙΖΑ και Podemos αποτελούν φαβορί για την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές: οι περισσότερες ισπανικές έρευνες θέλουν το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα, τους Σοσιαλιστές της αντιπολίτευσης και το Podemos να κερδίζουν ο καθένας από 20 έως 30% των ψήφων. Αυτό που ανησυχεί περισσότερο τους παρατηρητές δεν είναι η πιθανότητα καθαρής νίκης του Podemos, αλλά η προοπτική χρόνιας πολιτικής αδιεξόδου.

«Το Podemos δε θα μπορέσει να κυβερνήσει μόνο του» είπε ο κ. Ρόλνταν. «Σε κάθε πιθανή περίπτωση, θα χρειαζόταν να συνεργαστούν με τους Σοσιαλιστές».

Προς το παρόν, το Podemos φαίνεται αποφασισμένο να επωφεληθεί όσο μπορεί από την πολιτική αναμέτρηση στην άλλη πλευρά της Μεσογείου. Ο Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο αρχηγός του Podemos, πρόκειται να εμφανιστεί στην εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη εβδομάδα, σε μια νέα επίδειξη αμοιβαίας στήριξης. Το μήνυμά του αναμένεται να είναι παρόμοιο με αυτό που εξέφρασε σε ένα πρόσφατο άρθρο γνώμης: «Πόσο ανήσυχες είναι οι αγορές μετοχών;» έγραψε. «Είναι επειδή φοβούνται πως μετά τους Έλληνες θα είναι οι σειρά των ισπανών να ψηφίσουν;»

Σχετικα αρθρα

Η μεγάλη εκκαθάριση του Bitcoin

admin

Τρία προαπαιτούμενα για το Brexit

admin

Der Spiegel: Ανακάμπτει η οικονομία, όμως έχει ακόμη δρόμο

admin

DW: Τα πιο περίεργα χαρτονομίσματα του κόσμου

admin

Deutsche Bank-Commerzbank: Το mega-deal που εκθέτει το γκρίζο μέλλον των ευρωπαϊκών τραπεζών

admin

Μέρκελ και Ολλάντ προειδοποιούν πως η Λιβύη μπορεί να είναι η επόμενη πηγή μεταναστών

admin

Ο Τραμπ δεν μπορεί να σκοτώσει το TPP

admin

Citigroup : Σημαντική επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας έως το 2023

admin

Τα κόστη του Grexit

admin

Η κρίση πυραύλων της Βόρειας Κορέας

admin

O Τσίπρας δεν εμπιστεύεται την Ευρώπη και η Ευρώπη τον Τσίπρα

admin

Τι απέγινε με την επανίδρυση της Ευρώπης;

admin

Τουρκία: Δύο χρόνια μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

admin

Οι τράπεζες της Ανατολικής Ευρώπης πρωτοστατούν στην ανάπτυξη

admin

Ποιος θα καλύψει τη θέση της Αμερικής;

admin

Οι αγορές υπενθύμισαν στην Fed ότι δεν μπορεί να νικήσει

admin

ΤτΕ: Η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων δημιουργεί θετικές προοπτικές

admin

Πιο ανθεκτική η ανάπτυξη της Ευρώπης σύμφωνα με το ΔΝΤ

admin