Image default
Πρώτο Θέμα

Ο Ντράγκι παρακολουθεί την Ελλάδα…

Ο Ντράγκι παρακολουθεί την Ελλάδα…

Ο Benoît Cœuré είναι ένας από τους ισχυρότερους οικονομολόγους της Ευρώπης. Ως εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχει καθοριστικό ρόλο στη διαχείριση των κρίσεων στην ευρωζώνη.

Είναι επίσης έξυπνος, δίνοντας την κατάλληλη απάντηση όταν ρωτάται από τη γερμανική εφημερίδα Die Welt εάν οι ελληνικές εκλογές στις 25 Ιανουαρίου θα επηρεάσουν την απόφαση για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη αυτήν την εβδομάδα. «Δεν μας επηρεάζουν καθόλου» επέμεινε.

Μία κεντρική τράπεζα, φυσικά, δε θα μπορούσε να παραδεχτεί πως επηρεάζεται από πολιτικούς. Όμως ήταν η απάντηση του κ. Cœuré απόλυτα ακριβής; Η ΕΚΤ θα ήταν τρελή αν δε σκεφτόταν σοβαρά την παρουσίαση ενός μεγάλου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων για να αποφύγει έναν επικίνδυνο πληθωρισμό σε όλη την ευρωζώνη τρεις μέρες πριν από εκλογές στην Ελλάδα που θα μπορούσαν να δουν το ενάντιο στις μεταρρυθμίσεις ΣΥΡΙΖΑ να αναλαμβάνει εξουσία – πόσο μάλλον λαμβάνοντας υπόψη τις ευαισθησίες της Γερμανίας στο ζήτημα της διάσωσης της Ελλάδας. Τουλάχιστον κάποια από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ έχουν αμφιβολίες. «Προσωπικά βρίσκω την ανακοίνωση ενός προγράμματος αγοράς ομολόγων συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών κρατικών ομολόγων τον Ιανουάριο, προβληματική», είπε ο Ardo Hansson, επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Εσθονίας, πρόσφατα στο -.

Το δίλημμα υπογραμμίζει τη σημασία που θα πρέπει να δίνουν οι αγορές στους πολιτικούς παράγοντες ενώ περιμένουν τις κινήσεις της ΕΚΤ. Η τράπεζα απέφυγε επιτυχώς της πολιτικές παγίδες αυτήν την εβδομάδα, όταν μια γερμανική, νομική πρόκληση για το δικαίωμα της ΕΚΤ να παρεμβαίνει στις αγορές ομολόγων απορρίφθηκε με μια προκαταρκτική γνωμοδότηση από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Όμως η Ελλάδα είναι μόνον ένας από τους μη οικονομικούς παράγοντες που έχει να ζυγίσει η ΕΚΤ – οι οποίοι επίσης συμπεριλαμβάνουν την επίδραση των αποφάσεών της στη δυνατότητα των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τη δική της πολιτική νομιμοποίηση. Τελικώς οι ανεξάρτητες κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού – όχι μόνο στη Γερμανία.

Όλα αυτά κάνουν πιο δύσκολη την πρόβλεψη των κινήσεων της ΕΚΤ και τις συνέπειές τους στις αγορές, απαιτώντας τις δεξιότητες θεωρητικών παιχνιδιών και πολιτικών αναλυτών, εκτός από των οικονομολόγων. Σημαίνει αυτό πως η ΕΚΤ θα είναι λιγότερο αποτελεσματική; Πιθανώς, ιδιαίτερα αν πιστεύει κανείς πως η επιτυχία της ποσοτικής χαλάρωσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ βασίζεται στη σχετική της απλότητα και τις καμπάνιες που πραγματοποίησε στις αγορές. Εναλλακτικά, θα μπορούσε κανείς να πει πως η οικονομία – η εικόνα του ευρωπαϊκού πληθωρισμού – θα είναι αυτή που θα καθορίσει την παρουσίαση της ποσοτικής χαλάρωσης, με την πολιτική να διαμορφώνει μόνον τις λεπτομέρειες, ταιριάζοντας περισσότερο μακροπρόθεσμα στη νομισματική ένωση της Ευρώπης.

Όλες οι κεντρικές τράπεζες εμπλέκονται στην πολιτική ως έναν βαθμό. Η Τράπεζα των ΗΠΑ δέχεται την κριτική των πολιτών για τις ενέργειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης. Η ΕΚΤ, ωστόσο, βρίσκεται στη θέση να έχει η ίδια άμεση επιρροή στην πορεία πολιτικών γεγονότων. Λειτουργώντας σε 19 οικονομίες χωρίς ενιαία κυβέρνηση, έχει μοναδική, κάτι που δεν την κάνει να αισθάνεται άνετα και εξασκεί με προσοχή.

Η ΕΚΤ δε φοβάται να παίξει σκληρά, ωστόσο. Όταν η κρίση βρισκόταν στα πιο έντονα σημεία της, η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ γινόταν μόνο με την προϋπόθεση της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από Ισπανία και Ιταλία. Η πίεση που δεχόταν το Δουβλίνο από τον Jean-Claude Trichet, πρόεδρο της ΕΚΤ τότε, αποκαλύφθηκε πέρυσι όταν δημοσιεύτηκε η αλληλογραφία του με τον ιρλανδό υπουργό Οικονομικών.

Η Ελλάδα μπορεί να χρειάζεται μια παρόμοια σκληρή στάση από τον Μάριο Ντράγκι, πρόεδρο της ΕΚΤ από τον Νοέμβριο του 2011. Η ΕΚΤ έχει τη δύναμη να «βγάλει την πρίζα» στις ελληνικές τράπεζας, απειλώντας με οικονομική κατάρρευση τη χώρα. Την προηγούμενη εβδομάδα, ξεκαθάρισε πως η συνεχιζόμενη πρόσβαση στη ρευστότητά της, προϋποθέτει η Ελλάδα να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει κάνει με τους διεθνείς πιστωτές της. Μία παρόμοια προϋπόθεση μπορεί να τοποθετηθεί και στην αγορά ομολόγων μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Εναλλακτικά, ο κ. Ντράγκι μπορεί να ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα μόνον το περίγραμμα του προτεινόμενου πακέτου, ίσως ορίζοντας το συνολικό, αναμενόμενο μέγεθος, με τις λεπτομέρειες να συμπληρωθούν αργότερα. Δεδομένου πως η επίδραση των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης είναι εντονότερη στο ξεκίνημά τους, μία καθυστερημένη ανακοίνωση θα μπορούσε να βελτιώσει τις πιθανότητας επιτυχίας – διατηρώντας παράλληλα τους έλληνες πολιτικούς υπό πίεση. «Όσο πιο επιθετική είναι η ΕΚΤ στην ανακοίνωση της χαλάρωσης, τόσο πιο πιθανό είναι να αφήσει την Ελλάδα να ανησυχεί πως δε θα ευνοηθεί άμεσα», υποστηρίζει ο Brian Singer, επικεφαλής της δυναμικής κατανομής του  William Blair, ενός διαχειριστή κεφαλαίου με έδρα το Σικάγο. Αλλά η διατήρηση της Ελλάδας στον… σωστό δρόμο, μαζί με την ταυτόχρονη υπερπήδηση των απειλών αποπληθωρισμού της ευρωζώνης και η αποφυγή άλλων πολιτικών παγίδων – χωρίς να συγχυστούν οι αγορές, αποτελεί δοκιμασία και για τον πιο έξυπνο οικονομολόγο.  

��3�.�� `�ι κρίμα καθώς περιορίζει τις δυνατότητας της ΕΚΤ. Η γνωμοδότηση, επίσης άσκοπα, προειδοποιεί όσον αφορά στις τιμαριθμικές στρεβλώσεις που προκύπτουν από την παρακράτηση των ομολόγων από την ΕΚΤ έως την περίοδο ωρίμανσης, αλλά το σημαντικότερό της σημείο, ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να χαράσσεται από την ΕΚΤ και όχι από τα δικαστήρια, είναι σοφό».

Τέλος, σημειώνεται ότι «η επόμενη συνάντηση της ΕΚΤ θα πραγματοποιηθεί στις 22 Ιανουαρίου. Οι αγορές αναμένουν την ανάληψη δράσης από τον Ντράγκι. Οτιδήποτε λιγότερο από την απεριόριστη δέσμευση για την αγορά κρατικού χρέους σε εντυπωσιακές ποσότητες θα απογοητεύσει τους επενδυτές και θα επιδεινώσει την κατάσταση της ευρωζώνης».

Στη χθεσινή γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που «καθιστά σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εξαγγείλει, την επόμενη εβδομάδα, ένα νέο σημαντικό γύρο οικονομικής τόνωσης, μετά από πολύμηνη εσωτερική διαμάχη», αναφέρεται δημοσίευμα-ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη- στην εφημερίδα Νιου Γιορκ Τάιμς.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι «άγνωστο παραμένει με ποιον τρόπο θα πραγματοποιηθεί η ποσοτική χαλάρωση, με την αγορά κρατικών ομολόγων σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να διοχετευτεί χρήμα στην οικονομία. Η ΕΚΤ μένει να αποφασίσει το ποσό και το μίγμα των ομολόγων, εάν δηλαδή θα πρέπει να αποκλεισθούν επικίνδυνα κράτη, όπως η Ελλάδα. Θα πρέπει, επίσης, επιλυθούν ακανθώδη θέματα, όπως οι επιφυλάξεις της Γερμανίας, η αντίθεση της οποίας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ αποτέλεσε για καιρό το σημαντικότερο εμπόδιο για την ανάληψη δράσης».

Επίσης, διατυπώνεται κι η άποψη ότι «ένα άλλο σενάριο θα ήταν η αγορά ομολόγων με υψηλή διαβάθμιση και μόνο αυτών, όπως της Γαλλίας, της Φινλανδίας και της Γερμανίας, αποφεύγοντας τα κρατικά ομόλογα από επικίνδυνες οικονομίες, όπως της Πορτογαλίας και της Ελλάδας. Η προσέγγιση αυτή θα κάλυπτε τις ανησυχίες της Γερμανίας, ότι οι φορολογούμενοι θα εκαλούντο να πληρώσουν τον λογαριασμό στην περίπτωση χρεοκοπίας κάποιας από τις χώρες της ευρωζώνης».

Σχετικα αρθρα

Η Ελλάδα επιτίθεται στους πιστωτές ,η ΕΚΤ αναλογίζεται το επόμενο βήμα

admin

ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ !

admin

Η Ιταλία και τα φαντάσματα του παρελθόντος

admin

Μακρόν: Ο φετιχισμός της Γερμανίας με τα πλεονάσματα

admin

H μάχη για το ελληνικό χρέος

admin

Στο «κενό» …(μέχρι στιγμής) το Eurogroup

admin

Οι γερμανοί θα έχουν κληρονομήσει ένα άδειο κέλυφος;

admin

Η Ευρώπη θα πρέπει τώρα να ανησυχήσει για τις υψηλότερες αποδόσεις στις ΗΠΑ

admin

Ο Ντράγκι αντιμέτωπος με δοκιμασία μείωσης

admin

Tράπεζες: Γιατί έχασαν το 50% της αξίας τους μέσα σε 3 μήνες;

admin

Ελληνική Άνοιξη

admin

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα κρύβει αναπτυξιακές ευκαιρίες

admin

“Σκωτσέζικο ντους” για τις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις ένδυσης

admin

Citigroup : Σημαντική επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας έως το 2023

admin

Η σιωπηρή πτώση της λιτότητας

admin

Τα χρέη έχουν πνίξει τα νοικοκυριά – Πώς να προστατευτείτε από τις κατασχέσεις

admin

Δεύτερη ευκαιρία για ρυθμίσεις παλαιών οφειλών προς το Δημόσιο

admin

Η Βρετανία αντιμέτωπη με μείωση εισοδημάτων μετά το Brexit

admin