Image default
Πρώτο Θέμα

Ποιος θυμάται το PSI;

Ποιος θυμάται το PSI;

O κ. Τίμοθι Άνταμς (Timothy Dees Adams), είναι ακόμα ένας από τα στελέχη της φουρνιάς των «ειδημόνων» που είχαν ενεργή παρουσία στη διακυβέρνηση των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους υιού.

Για την ακρίβεια ο κ. Άνταμς διετέλεσε από το 2001 ως το 2002 υφυπουργός Εξωτερικών κι έκτοτε έως το 2006 υφυπουργός Οικονομικών, πρώτα υπό τον υπουργό Paul O’Neill κι έπειτα υπό τον διάδοχό του John Snow.

Άνθρωπος της δράσης και πολύ νέος για τις θέσεις που κατά καιρούς κάλυπτε, ο 54χρονος σήμερα Τιμ Άνταμς είναι πλέον ο νέος πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Διακανονισμών, (Institute ofInternational Finance – IIF), αλλιώς αποκαλούμενου και ως «η τράπεζα των τραπεζών». Ο Τιμ Άνταμς είναι σήμερα ο επικεφαλής ενός οργανισμού που ουσιαστικά αντιπροσωπεύει περισσότερες από 480 τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι κορυφαίοι επενδυτικοί οίκοι και funds. Ο 54χρονος πρώην πολιτικός καλείται εφεξής να επιδείξει τα πολιτικά του αντανακλαστικά προσπαθώντας να κρατήσει τις ισορροπίες μεταξύ τόσων πολλών κορυφαίων τραπεζών, τα συμφέροντα των οποίων συχνά είναι αντικρουόμενα…

O πολύπειρος κ. Άνταμς διαδέχτηκε, στις 18 Δεκεμβρίου, στο τιμόνι του IIF τον εξίσου έμπειρο στην διατήρηση των «επικίνδυνων» ισορροπιών, τον βετεράνο πολιτικό και οικονομολόγο Τσαρλς Νταλάρα, τον άνθρωπο που έγινε γνωστός και στη χώρα μας καθώς ήταν αυτός που σχεδίασε, «ενορχήστρωσε» και εν τέλει υλοποίησε το περιβόητο ελληνικό «PSI», το «κούρεμα» δηλαδή του ελληνικού χρέους που τότε βρισκόταν στα χέρια ιδιωτών και χωρίς το οποίο η όλη προσπάθεια της Ελλάδας και των εταίρων της για απεγκλωβισμό της χώρας από την κρίση και το τέλμα της δεν θα είχε ποτέ τελεσφορήσει. Ουσιαστικά η μόνη εναλλακτική που θα απέμενε ήταν αυτή της άτακτης χρεοκοπίας. Ο κ. Νταλάρα σχεδίασε μια συντεταγμένη χρεοκοπία με την μίνιμουμ δυνατή απώλεια για κάθε πλευρά, με τους δανειστές να συναινούν και τις λοιπές χώρες της Ευρωζώνης να αναλαμβάνουν αυτές πλέον τον έλεγχο του ελληνικού χρέους. Ο κ. Νταλάρα και το IIF ουσιαστικά «έγραψαν» τη σύγχρονη οικονομική ιστορία της Ευρωζώνης που δεν είχε σχέδιο και εναλλακτική για να αντιμετωπίσει μια κρίση συνοχής της. Κι από αυτή τη σκοπιά ο επίγονός του, ο κ. Τιμ Άνταμς, αναλαμβάνει ένα δύσκολο έργο…

Αλλαγή προσώπων, όχι πολιτικής…

Με δεδομένο πως ο ρόλος του ως επικεφαλής της… «τράπεζας των… τραπεζών» είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την Ελλάδα, καθώς το ενδεχόμενο να κληθεί να δράσει συμβουλευτικά στο άμεσο μέλλον, ιδίως εάν από το αποτέλεσμα της κάλπης της 25ης Ιανουαρίου προκύψει κυβέρνηση που θα έχει διάθεση να επαναδιαπραγματευτεί το ελληνικό οικονομικό πρόβλημα από μηδενικής βάσης, έχει ιδιαίτερη σημασία να δούμε τι ακριβώς πρεσβεύει ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου IIF.

Ο οποίος σε μια πρώτη του δήλωση για τις εξελίξεις στην Ελλάδα δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει στις εκλογές, αλλά η Ελλάδα δεν θα εγκαταλείψει το ευρώ! Κι έσπευσε να διαψεύσει κάθε σενάριο και κινδυνολογία περί ενδεχόμενουGrexit.

Ερωτηθείς για την πορεία των πραγμάτων ο κ. Άνταμς δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η νέα κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευθεί πιο ευνοϊκούς όρους για τη χρηματοδότηση και το χρέος της Ελλάδας, ωστόσο θα κατορθώσει να αποφύγει το σενάριο του Grexit”. Ο κ. Άνταμς έσπευσε παράλληλα να προειδοποιήσει τις ελληνικές πολιτικές δυνάμεις πως η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με σοβαρές προκλήσεις, κυρίως λόγω του ύψους των χρηματοδοτικών αναγκών της για το επόμενο διάστημα μέχρι το 2016. Για την ακρίβεια ο κ. Άνταμς εκτιμά το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας περίπου στα 20 δισ. ευρώ για τους επόμενους 24 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Άνταμς εκτιμά – με δεδομένο πως θεωρεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές και θα είναι τουλάχιστον ο βασικός κορμός στη νέα ελληνική κυβέρνηση – ότι η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να «κερδίσει» από τους εταίρους της περαιτέρω μείωση των επιτοκίων για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει, αλλά και μια επέκταση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων. Και όχι μόνο δείχνει σίγουρος ότι αυτό θα είναι το «σενάριο» της επόμενης ημέρας, αλλά δείχνει πεπεισμένος και για το αποτέλεσμα. Θεωρεί πως η νέα ελληνική κυβέρνηση μπορεί όντως να επιτύχει έναν τέτοιο στόχο και καταλήγει: «Μόλις η νέα ελληνική κυβέρνηση εξασφαλίσει τα ανωτέρω θα σπεύσει ευθύς αμέσως να διακηρύξει την πρώτη της νίκη και όλοι θα δηλώσουν ικανοποιημένοι»…

Πιο αξιοσημείωτο όμως είναι το τελικό του συμπέρασμα, το οποίο μάλιστα αφήνει ανοιχτό ένα περιθώριο να χρειαστεί ακόμα μια φορά η παρέμβαση του IIF στην περαιτέρω διαχείριση του ελληνικού χρέους. Δηλώνει λοιπόν ο κ. Άνταμς πως «όσα κι αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται να κάνουν τη μεγάλη διαφορά για την ελληνική οικονομία». «Βλέπει» δηλαδή περίπου ως ατελέσφορη κάθε προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του ελληνικού χρέους με… ‘συμβατικά’ μέσα και αφήνει περιθώριο να μπει εν τέλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ένα νέο «κούρεμα».

Κι εκεί να αναλάβει δράση ο ίδιος. Οψόμεθα…

Σχετικα αρθρα

Μειωμένη η παραγωγή ποτών το 2013, για έκτο συνεχόμενο έτος

admin

XA:Σε θέση εκκίνησης

admin

Οι νικητές και οι χαμένοι από το ράλι στα ομόλογα

admin

Ανάπτυξη 2% βλέπει το ΔΝΤ το 2018 για την Ελλάδα

admin

Το προσχέδιο του νέου Μνημονίου στις συζητήσεις Αθήνας – Θεσμών

admin

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Οι έξι κίνδυνοι – Πανδημία και ύφεση θα κρίνουν την πορεία της χώρας το 2021

admin

Είναι ο Τσίπρας ο νέος Λούλα;

admin

Money for nothing…

admin

Πτώση 0,87% και πολύ χαμηλός τζίρος-Aπώλειες 2,46% στις Τράπεζες

admin

Το ΔΝΤ σκέφτεται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα

admin

Ιδιαίτερη ανάπτυξη παρουσίασαν το 2013 οι νεοφυείς επιχειρήσεις στη χώρα μας

admin

Bloomberg: Η Ελλάδα επανήλθε στο προσκήνιο μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας

admin

Αδύναμα κράτη, φτωχές χώρες

admin

Ευρωζώνη: Λιγότερη λιτότητα, περισσότερη αλληλεγγύη;

admin

Η παρακμή της εξωτερικής πολιτικής της Δύσης

admin

Deutsche Bank: Τι «βλέπει» για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών στο εξάμηνο 

admin

Στα πρόθυρα συνταγματικής κρίσης η Μ. Βρετανία

admin

CNN: Γιατί η Ελλάδα είναι ίσως ο καλύτερος ταξιδιωτικός προορισμός στην Ευρώπη

admin