Image default
Πρώτο Θέμα

Ρίχνει «βόμβα» στην Ελλάδα ο Μ. Ντράγκι την Πέμπτη;

Ρίχνει «βόμβα» στην Ελλάδα ο Μ. Ντράγκι την Πέμπτη;

Τρεις ημέρες πριν από την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, και ενώ έχει προηγηθεί ένας σκληρός πόλεμος νεύρων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, θα κληθεί την Πέμπτη να μιλήσει για την Ελλάδα και ήδη κυκλοφορούν σενάρια για… «βόμβα» από τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη.

Το μεγάλο ερώτημα πολιτικών κύκλων και οικονομικών αναλυτών δεν είναι μόνο αν οι αποφάσεις που θα ανακοινωθούν από τον Μ. Ντράγκι για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα είναι ευνοϊκές για την Ελλάδα. Αλλά και αν ο ισχυρός άνδρας της Φρανκφούρτης, που θεωρείται βέβαιο ότι θα προκληθεί σχετικά από τους δημοσιογράφους στην καθιερωμένη, μηνιαία συνέντευξη Τύπου, θα προχωρήσει και σε μια παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία.

Είναι κοινό μυστικό ότι στην Φρανκφούρτη δεν αισθάνονται άνετα με την προοπτική μιας εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ, πολύ περισσότερο με το ενδεχόμενο να κατακτήσει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή και να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ δεν έχουν προχωρήσει τις τελευταίες ημέρες μόνο σε αμυντικού χαρακτήρα δημόσιες τοποθετήσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η Φρανκφούρτη δεν υπάρχει περίπτωση να «κουρευτούν», όπως ζητεί ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού κάτι τέτοιο θεωρούν οι τραπεζίτες ότι παραβιάζει βασικό κανόνα της Ευρωπαϊκής Συνθήκης, τον κανόνα περί απαγόρευσης της νομισματικής χρηματοδότησης των κρατών της ευρωζώνης.

Πέρα από αυτές τις, μάλλον αυτονόητες, τοποθετήσεις, η ΕΚΤ προχώρησε και σε μια ελάχιστα διπλωματική παρέμβαση στις πολιτικές εξελίξεις, με τις γνωστές ανακοινώσεις του εκπροσώπου της, ο οποίος υπενθύμισε, πριν από λίγες ημέρες, ότι η κεντρική τράπεζα θα σταματήσει να χρηματοδοτεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εάν η επόμενη ελληνική κυβέρνηση δεν ολοκληρώσει την αξιολόγηση από την τρόικα και δεν καταλήξει σε μια συμφωνία για το επόμενο πρόγραμμα, που θα εφαρμοσθεί με διεθνή επιτήρηση.

Η δήλωση αυτή ερμηνεύθηκε από πολλούς ως συγκαλυμμένη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, αφού είναι γνωστό ότι το κόμμα της αριστεράς έχει δεσμευθεί να διακόψει τις συζητήσεις με την τρόικα για την αξιολόγηση και να προτείνει στους δανειστές ένα νέο, εθνικό πρόγραμμα οικονομικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

Η Φρανκφούρτη, όμως, έχει με την Ελλάδα και με την πιθανή εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ένα ακόμη πρόβλημα, πολύ πιο άμεσου ενδιαφέροντος: στις 22 του μήνα όλοι περιμένουν ότι θα ανακοινωθούν τα βασικά στοιχεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE), που θα εφαρμόσει η ΕΚΤ, προχωρώντας σε αγορές κρατικών ομολόγων των μελών της ευρωζώνης,  προκειμένου να αποκρουσθεί ο αποπληθωρισμός.

Αν περιληφθεί και η Ελλάδα σε αυτό το πρόγραμμα και τη διακυβέρνηση της χώρας αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ από τις 26 Ιανουαρίου, οι κεντρικοί τραπεζίτες φοβούνται ότι θα υπάρξουν «ατυχήματα» στο προσεχές μέλλον, καθώς η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα, τα οποίο θα είναι πιθανό να εκτεθούν στον κίνδυνο της στάσης πληρωμών ή του «κουρέματος» στο προσεχές μέλλον.

Στην Φρανκφούρτη δεν έχουν περάσει απαρατήρητες οι συνεχείς δηλώσεις από κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ (Δραγασάκης, Βαρουφάκης), οι οποίοι έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να αφήσει απλήρωτα μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και λήγουν τον Ιούλιο.

Οι πληροφορίες από την Φρανκφούρτη αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό οι κεντρικοί τραπεζίτες καταλήγουν σε αποφάσεις που θα συνιστούν «ψυχρολουσία» για την Ελλάδα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του “Spiegel”, εξετάζεται να αποκλεισθούν εντελώς τα ελληνικά ομόλογα από το QE, ως χρεόγραφα χαμηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης. Δεν εξηγείται βέβαια από το δημοσίευμα πώς θα γίνει τέτοια διάκριση μόνο εις βάρος της Ελλάδας, με κριτήριο τη βαθμολογία από τους οίκους αξιολόγησης, όταν και η Κύπρος αντιμετωπίζει ακριβώς το ίδιο πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και αν δεν υπάρξει ευθύς αποκλεισμός της Ελλάδας, ο σχεδιασμός που γίνεται για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης φαίνεται να αποκλείει ότι η χώρα μας θα έχει σημαντικά οφέλη. Αυτό γιατί σχεδιάζεται να αγορασθούν τα ομόλογα από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες και όχι από την ΕΚΤ, ώστε ο πιστωτικός κίνδυνος να επιμερισθεί σε κάθε χώρα ξεχωριστά. Για την Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα ήταν υπεύθυνη να προχωρήσει σε αγορές κρατικών ομολόγων, προχωρώντας σε κινήσεις μικρής αξίας, που δεν θα επηρέαζαν σημαντικά τις αποδόσεις των τίτλων.

Όποια και αν είναι τελικά η απόφαση για τη μεταχείριση της Ελλάδας από την ΕΚΤ, στο πλαίσιο του QE, βέβαιο είναι ότι ο Μ. Ντράγκι θα ερωτηθεί από τους δημοσιογράφους, την Πέμπτη, για τα θέματα της Ελλάδας και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον η δημόσια τοποθέτησή του, που θα μπορούσε να αλλάξει πολλά στην προεκλογική συζήτηση, λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες.

Ο Μ. Ντράγκι είναι πάντα πολύ προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του και αποφεύγει να εκφράζει δημόσια πολιτικές απόψεις, αλλά πολλοί εκτιμούν ότι είναι τέτοια η κρισιμότητα των περιστάσεων στην Ελλάδα, που ο Ιταλός τραπεζίτης δεν θα αποφύγει τον πειρασμό να στείλει το δικό του μήνυμα στους Έλληνες ψηφοφόρους, ένα μήνυμα που μάλλον δεν θα είναι ιδιαίτερα φιλικό προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικα αρθρα

Φ. Κουβέλης: Νέα μέτρα δυστυχώς θα υπάρξουν,πέρα από τις προθέσεις που μπορεί να έχει ο κ. Σαμαράς

admin

Ερευνα για την επιχειρηματικότητα: Το 58% των κερδών πάνε σε φόρους

admin

Προκαλώντας τις ΗΠΑ, η Αργεντινή στρέφεται προς την Κίνα πριν από την πτώχευση

admin

Ζυμώσεις για χρονική μετάθεση του Brexit

admin

Ανάκαμψη, αναθεώρηση και αναδιανομή

admin

Αλλαγή του πολιτικού χάρτη στη Γερμανία από Σεπτέμβριο;

admin

Θετικά μηνύματα από τα ομόλογα

admin

Στην τελική ευθεία για την ευρω-κάλπη

admin

Περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις σε χέρια ξένων

admin

Οι 4 λόγοι που οδήγησαν στις πρόωρες εκλογές την Τουρκία

admin

Η ηθική εξουσία της Μέρκελ θέτει την κατεύθυνση της Ευρώπης

admin

Kίνδυνος… made in Russia για την ανάκαμψη

admin

Η Γαλλία και η Ιταλία έχουν μια σαφή ατζέντα, η Γερμανία όχι…

admin

Σε πορεία ανάκαμψης βρίσκεται η βιομηχανία πληροφορικής το 2013

admin

DW: Χαιρετίζουν οι Βρυξέλλες τη συμφωνία Αθήνας-Θεσμών

admin

Παράδοση στη Νορβηγία οι κυβερνήσεις μειοψηφίας

admin

Οι μεγαλύτεροι επιχειρηματικοί κίνδυνοι για το 2018

admin

DW για Eurogroup: Συζητήσεις περί χρέους από Φεβρουάριο

admin