Image default
Πρώτο Θέμα

Kλειδί η δυναμική της τελευταίας εβδομάδας

Kλειδί η δυναμική της τελευταίας εβδομάδας

Οι δημοσκοπήσεις του τελευταίου δεκαημέρου, μια ενδεικτική επιλογή από τις οποίες δημοσιεύεται εδώ, πιστοποιούν τη συνεχιζόμενη ενίσχυση του δικομματισμού, ο οποίος ακόμη και ως πρόθεση ψήφου δείχνει να έχει ξεπεράσει ήδη το αθροιστικό ποσοστό ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνιο του 2012 (56,6%).

Σε σύγκριση μάλιστα με τις δημοσκοπήσεις στις αρχές του φθινοπώρου, η αύξηση του δικομματισμού αγγίζει περίπου το 10%, με αντίστοιχη συμπίεση της επιρροής των μικρότερων κομμάτων, αλλά και με περιορισμό της αδιευκρίνιστης ψήφου. Τα στοιχεία αυτά προδιαγράφουν ένα τελικό άθροισμα του δικομματισμού που θα προσεγγίσει το 65%, ενώ τα τέσσερα κόμματα που φαίνεται ότι έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή (ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Το Ποτάμι και ΧΑ), μαζί με τα δύο που τη διεκδικούν (ΑΝΕΛ και Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών) θα περιοριστούν περί το 25-28%.

Πάντως η αμφίπλευρη αύξηση του δικομματισμού δεν έχει αλλοιώσει ουσιαστικά τον συσχετισμό μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, με τον πρώτο να διατηρεί σταθερό προβάδισμα μεταξύ 3% και 4,5% – το οποίο ως τελική ψήφος μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε διαφορά της τάξης του 5%.

Η κρισιμότερη μεταβολή που διασφαλίζει το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από την υψηλότερη συσπείρωση που εμφανίζει, αφορά κυρίως την απευθείας μετατόπιση πρώην ψηφοφόρων της ΝΔ, που δεν αναπληρώνεται από αντίστροφη μετατόπιση ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ προς τη ΝΔ. Παρότι η εκτίμηση των αντίστοιχων μετατοπίσεων είναι στατιστικά επισφαλής, η κοινή συνισταμένη των επιμέρους ερευνών δείχνει πως οι μετακινούμενοι προς τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι περίπου τριπλάσιοι από όσους επιλέγουν την αντίστροφη διαδρομή. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε σύγκριση με τη ΝΔ καρπώνεται επίσης ένα σχετικώς μεγαλύτερο μερίδιο από πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ αλλά και των ΑΝΕΛ, με βάση τόσο τις βουλευτικές του 2012 όσο και τις ευρωεκλογές. Έτσι, η σημερινή δημοσκοπική πρόθεση ψήφου προς τον ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνεται κατά μέσο όρο περί το 30% με αυξητική τάση τις τελευταίες ημέρες, ενώ η αντίστοιχη πρόθεση ψήφου για τη ΝΔ δεν έχει ξεπεράσει μέχρι τώρα το 28%.

Η εικόνα που σκιαγραφήθηκε προηγουμένως αποτυπώνει πάντως μια σχετικώς στατική όψη του εκλογικού ανταγωνισμού. Η σταθερή, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων, διαφορά και η ταυτόχρονη και παράλληλη αυξητική τάση της είναι σπάνιο φαινόμενο σε ένα παγιωμένο δικομματικό σύστημα. Αντίθετα, στη σημερινή κατάσταση κομματικής ρευστότητας υποδηλώνει περισσότερο επιλογές που διαμορφώνονται στην τρέχουσα συγκυρία και υπό την επήρεια των διλημμάτων που κυριαρχούν στον δημόσιο λόγο. Γεγονός που εξηγεί και το σχετικώς υψηλό ποσοστό πολιτών που παραμένουν ακόμη αναποφάσιστοι. 

Η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής εκστρατείας θα κρίνει, επομένως, αν ως την ημέρα της κάλπης θα διαμορφωθεί εκλογική ρεύμα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Οι βουλευτικές εκλογές το 2009 και μετά χαρακτηρίστηκαν από σημαντικά υπόγεια ρεύματα της τελευταίας στιγμής, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε παλαιότερα, σε περιβάλλον παγιωμένου δικομματισμού. Σε ποια από τις δύο κατηγορίες θα ενταχθούν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα το μάθουμε εκείνο το βράδυ.

Οι μνηστήρες της τρίτης θέσης

ΈΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ, συμβολικά αλλά και θεσμικά, διακύβευμα των επόμενων εκλογών αφορά το κόμμα που θα αναδειχθεί τρίτο, ώστε να δικαιούται να λάβει διερευνητική εντολή σε περίπτωση που δε διαμορφωθεί αυτοδύναμη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στη θέση αυτή είχε βρεθεί, τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο του 2012, το ΠΑΣΟΚ, γεγονός που το καθιστούσε απαραίτητο εταίρο οποιασδήποτε κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Όμως, δύο χρόνια αργότερα, στις ευρωεκλογές η Χρυσή Αυγή καταγράφοντας εντυπωσιακή άνοδο ξεπέρασε τις 500.000 ψήφους και με ποσοστό 9,4% αναδείχθηκε τρίτο κόμμα (με διαφορά περίπου 80.000 ψήφων από το ΠΑΣΟΚ που περιορίστηκε έτσι στην τέταρτη θέση).

Βέβαια, οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σημαντική διαρροή από τους μάλλον ευκαιριακούς ψηφοφόρους της ΧΑ στις ευρωεκλογές προς τη ΝΔ. Πρόκειται για τα σημαντικότερα από ποσοτική άποψη κέρδη της ΝΔ, στη σημερινή συγκυρία, τα οποία σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία αντιστοιχούν περίπου στο 2% του συνολικού εκλογικού σώματος. Ας σημειωθεί για σύγκριση ότι τα κέρδη της ΝΔ από την Ελιά και Το Ποτάμι κυμαίνονται σε αισθητά χαμηλότερα μεγέθη (από 0,7% έως 1% του εκλογικού σώματος κάθε μία). Η ΧΑ επανέρχεται έτσι στον πυρήνα που διαμόρφωσε το 2012, ενώ παραμένει ερωτηματικό αν θα εμφανίσει, ακόμη και εκεί, ουσιαστικές ρωγμές. Η δημοσκοπικά πάντως καταγραφόμενη πρόθεση ψήφου (με τις πολιτικές και πολιτισμικές δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει) την τοποθετεί περί το 5,5% γεγονός που σημαίνει ότι πιθανότατα στην κάλπη θα ξεπεράσει το 6%, ενώ δεν αποκλείεται να επαναλάβει και τις επιδόσεις του 2012.

Με τα δεδομένα αυτά το κόμμα που έχει – τουλάχιστον δημοσκοπικά – τις περισσότερες πιθανότητες να εκτοπίσει τη ΧΑ από την τρίτη θέση είναι σήμερα Το Ποτάμι. Παρότι πρόκειται για νεοπαγή σχηματισμό με ασθενέστερη συνοχή (η συσπείρωσή του, σε σχέση με τιε ευρωεκλογές, είναι μόλις 50%) και σημαντικές διαρροές τόσο προς τη ΝΔ όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ, επιδεικνύει εντούτοις μια ελκτικότητα που αναπληρώνει τις απώλειές του. Αρκεί βέβαια οι δυνητικοί ψηφοφόροι του να σταθεροποιηθούν, ενώ ακόμη σήμερα εμφανίζονται ως οι περισσότερο αβέβαιοι και ταλαντεύονται σε σύγκριση με τα υπόλοιπα κόμματα.

Τα άλλα δύο κόμματα που κινούνται δημοσκοπικά σε παραπλήσια ποσοστά – το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ – εμφανίζουν διαμετρικά αντίθετες εικόνες. Το ΚΚΕ, με συγκριτικά υψηλή συσπείρωση (περί το 75% ως προς τις ευρωεκλογές), αντιμετωπίζει τον ανταγωνισμό του ΣΥΡΙΖΑ, οι ανταλλαγές με τον οποίο συνεχίζονται, ενώ υπάρχουν ακόμη και ταλαντευόμενοι (μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ) ψηφοφόροι που είναι άδηλο τι θα επιλέξουν στην κάλπη.

Σε αντίθεση με τη συνεκτικότητα του ΚΚΕ, η εικόνα του ΠΑΣΟΚ μοιάζει με έναν πολυτραυματία που επιχειρεί να επουλώσει τις σημαντικές διαρροές προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και προσφάτως προς το νεοπαγές Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών. Γι’ αυτό και η τελική του επίδοση παραμένει ένα κρίσιμο ερωτηματικό, αφού μπορεί να κινηθεί σε μια ευρεία γκάμα από 3.5% έως 6%.

Σχετικα αρθρα

Shutdown, Lockdown, Limit down…

admin

Οι ιδεολογικές μάχες που θα καθορίσουν την εποχή μας

admin

«Πόλεμος» για το «κούρεμα» επιχειρηματικών δανείων;

admin

ΧΑ:Αναμονή έως…το εμβόλιο

admin

Ο Μακρόν μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Γερμανίας στις εργασιακές μεταρρυθμίσεις

admin

Συνεχίζεται η ύφεση του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα

admin

Διπλό βέτο τρόικας για τα «κόκκινα δάνεια»!

admin

H πρόταση της ΝΔ για τη ΔΕΗ

admin

Μετά τους πρόσφυγες, η Ελλάδα περιμένει και τους τουρίστες που χάνει η Τουρκία

admin

Τρία προαπαιτούμενα για το Brexit

admin

ΧΑ:Επιστροφή στην πτώση

admin

Ο Trump, η Ευρώπη, και η Μέση Ανατολή

admin

Γερμανικός Τύπος: Τώρα ξεκινούν τα πιο δύσκολα για τον Ζάεφ

admin

Ο Σόιμπλε προειδοποιεί για νέα παγκόσμια κρίση

admin

Handelsblatt: H ελληνική οικονομία ανακάμπτει

admin

Αποκλειστικό: Επιστροφή στο… χείλος της χρεοκοπίας!

admin

Όλες οι επιλογές της Ιταλίας μοιάζουν φρικτές

admin

Τι θα σημαίνει μια τέταρτη θητεία της Μέρκελ για τις αγορές

admin