Image default
Πρώτο Θέμα

«Η Ευρώπη βασίζεται στην αρχή της ελευθερίας να γίνεις, να είσαι και να παραμείνεις μέλος της»

«Η Ευρώπη βασίζεται στην αρχή της ελευθερίας να γίνεις, να είσαι και να παραμείνεις μέλος της»

«Η Ευρώπη βασίζεται πάνω στην αρχή της ελευθερίας και της ελευθερίας να γίνεις, να είσαι και να παραμείνεις μέλος της» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και υποστηρίζει ότι το Βερολίνο έχει υποχρέωση να υπενθυμίζει τόσο στις άλλες χώρες όσο και στη Γερμανία ότι «όποιος θέλει να προστατεύσει την ευημερία και το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη, πρέπει να εργάζεται μόνιμα πάνω στη δική του ανταγωνιστικότητα».

Σε συνέντευξη που παραχωρεί στο τεύχος του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αναφέρεται στη συζήτηση για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, συμβουλεύει τους Έλληνες πολιτικούς να μην δίνουν προεκλογικές υποσχέσεις που δεν μπορούν να τηρήσουν, ενώ απαντά στο ερώτημα εάν και κατά πόσο η Γερμανία έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει στην εσωτερική πολιτική κατάσταση μιας άλλης χώρας.

Παρατίθεται σχετικό απόσπασμα της συνέντευξης:

Β. Σόιμπλε: Η Γερμανία δεν είναι ο μαθητής-πρότυπο, τηρούμε μόνο τους κανόνες.

Spiegel: …κάτι το οποίο άλλα κράτη της Ευρωζώνης αυτή τη στιγμή δεν το καταφέρνουν.

Β. Σόιμπλε: Τους συμβουλεύω να το κάνουν και αυτοί. Διότι αυτό θα ήταν καλό γι’ αυτές τις χώρες – και έτσι καλό και γι’ όλους μας στην Ευρώπη.

Spiegel: Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, οι γερμανικές συμβουλές θεωρούνται πάνω από όλα ως χτυπήματα.

Β. Σόιμπλε: Και οι πολιτικοί στην Ελλάδα πρέπει να προσέξουν να μην υπόσχονται πριν από τις εκλογές περισσότερα απ’ ό,τι μετά μπορούν να τηρήσουν.

Spiegel: Ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει καλές πιθανότητες για εκλογική νίκη, ζητάει στο πρόγραμμά του κούρεμα χρέους, δηλαδή μια παραίτηση ιδιαίτερα των κρατικών πιστωτών από την αποπληρωμή των δοθέντων δανείων. Είναι αυτό μια τέτοια προεκλογική υπόσχεση η οποία δεν μπορεί να τηρηθεί;

Β. Σόιμπλε: Αυτό το θέμα δεν τίθεται. Η χώρα σημείωσε μεγάλη πρόοδο, η οικονομία της αναπτύσσεται γρηγορότερα απ’ ό,τι σε πολλά άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα δεν έχει αυτή τη στιγμή κανένα πρόβλημα με το χρέος, διότι έχει δοθεί παράταση για τους τόκους στα δικά μας δάνεια ως το 2020 και στην περίπτωση μάλιστα των δανείων του EFSF ως το 2023. Η προοπτική, πράγματι, δεν είναι κακή. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα, η οποία στο μεταξύ έχει πάλι ξεκινήσει, σε συνδυασμό με μια σταθερή κατάσταση του προϋπολογισμού, μπορεί να ρίξει γρήγορα το ποσοστό του χρέους. Το ΔΝΤ βλέπει την Ελλάδα ως το τέλος της δεκαετίας με ένα ύψος χρέους 112% του ΑΕΠ. Η επόμενη κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει αυτόν τον δρόμο που έχει ξεκινήσει και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Όλα αυτά στο κάτω κάτω είναι προς το συμφέρον των Ελλήνων. Δεν το κάνουν για μας, αλλά για τους ίδιους.

Spiegel: Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το θέλει αυτό, μπορεί να επικαλεστεί το αποτέλεσμα μιας ελεύθερης δημοκρατικής εκλογής. Αυτό δεν μετράει;

Β. Σόιμπλε: Δεν είμαι μέρος του ελληνικού προεκλογικού αγώνα.

Spiegel: Κι όμως, είστε…

Β. Σόιμπλε: Είμαι Γερμανός πολιτικός…

Spiegel: …και Ευρωπαίος.

Β. Σόιμπλε: Οι Έλληνες κάνουν τον προεκλογικό τους αγώνα, εμείς σεβόμαστε το αποτέλεσμα.

Spiegel: Τι μετράει περισσότερο, η δημοκρατική βούληση της πλειοψηφίας ή οι κανόνες και οι συμβατικές συμφωνίες, για τις οποίες έχουν δεσμευθεί όλες οι χώρες του ευρώ;

Β. Σόιμπλε: Η Ευρώπη βασίζεται πάνω στην αρχή της ελευθερίας και της ελευθερίας να γίνεις, να είσαι και να παραμείνεις μέλος. Βασίζεται πάνω στον σεβασμό απέναντι στους άλλους, αλλά και στον σεβασμό απέναντι στους κανόνες και τις συναφθείσες συμφωνίες, τις οποίες πρέπει όλοι να τηρούμε.

Spiegel: Έχουν οι Έλληνες υπ’ αυτές τις συνθήκες στις 25 Ιανουαρίου καν ελεύθερη επιλογή;

Β. Σόιμπλε: Βεβαίως. Οι Έλληνες ψηφοφόροι είναι ελεύθεροι. Αυτοί και οι πολιτικοί τους γνωρίζουν την ευθύνη που φέρουν για τη χώρα τους.

Spiegel: Κύριε Σόιμπλε, είστε πολιτικός τέσσερις δεκαετίες. Παλαιότερα κανείς στη Γερμανία ή στη Γαλλία δεν θα ενδιαφερόταν για την ελληνική εσωτερική πολιτική. Τι άλλαξε;

Β. Σόιμπλε: Η παγκοσμιοποίηση έφερε τις ευρωπαϊκές χώρες πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι μπορούσε κανείς να φανταστεί πριν από 25-30 χρόνια. Καμία χώρα μόνη της δεν θα μπορούσε να αντισταθεί στην πίεση της ανταγωνιστικότητας και των προβλημάτων. Το ευρώ είναι η πιο εμφανής έκφραση για το ότι είμαστε, μέσω του κοινού νομίσματος, πολύ περισσότερο συνδεδεμένοι απ’ ό,τι παλαιότερα.

Spiegel: Αν λοιπόν ελληνικά ή ισπανικά προβλήματα είναι και γερμανικά, δεν υπάρχει τότε και ένα δικαίωμα για ανάμιξη, μήπως ακόμη και μια υποχρέωση για αυτό;

Β. Σόιμπλε: Υπάρχει υποχρέωση να υπενθυμίζουμε σε όλους τους Ευρωπαίους, και στους Γερμανούς, ξανά και ξανά ένα πράγμα: όποιος θέλει να προστατεύσει την ευημερία και το κοινωνικό κράτος στην Ευρώπη, πρέπει να εργάζεται μόνιμα πάνω στη δική του ανταγωνιστικότητα. Μόνον εάν κρατήσουμε τη θέση μας στον κόσμο, θα μπορούν τα ευρωπαϊκά κράτη να χρηματοδοτήσουν ό,τι είναι σημαντικό για τους πολίτες τους. Αυτό απωθεί όποιον σε αυτή την κατάσταση θέλει να βγάλει από πάνω του τους κανόνες σταθερότητας για το ευρώ, διότι αυτοί είναι εσωπολιτικά δυσάρεστοι ή αμφισβητήσιμοι.

Σχετικα αρθρα

Πολιτικό θρίλερ στη Βρετανία: Ωρα αποφάσεων για no deal Brexit ή πρόωρες εκλογές

admin

Ν. Μπράκμαν: Κάποια στιγμή θα γίνει κούρεμα χρέους

admin

Όσο πιο δύσκολο γίνεται το Brexit, τόσο πιο απαραίτητο φαίνεται

admin

Brain drain: To προφίλ των Ελλήνων που έφυγαν και πώς θα επιστρέψουν

admin

Η τρομακτική πλευρά των οικονομικών στοιχείων της Ευρώπης

admin

Tα κρίσιμα ραντεβού της ελληνικής κυβέρνησης

admin

5 οικονομολόγοι και αναλυτές μιλούν για το 2017

admin

Eλλάδα: Η βαθιά πληγή του συνταξιοδοτικού

admin

Handelsblatt: Ο Πειραιάς γίνεται το λιμάνι με την μεγαλύτερη διακίνηση κοντέινερ στη Μεσόγειο

admin

Die Zeit: Κάτι αλλάζει στην Αθήνα(;)

admin

Ποιες μεγάλες ελληνικές εταιρείες έχουν επενδύσεις στην Τουρκία

admin

Σε τροχιά σύγκρουσης ΗΠΑ και Ρωσία λόγω Συρίας

admin

Ο ΟΗΕ ελπίζει σε μια «τελευταία προσπάθεια» για την Κύπρο

admin

Η Τράπεζα της Αγγλίας σε αναζήτηση «κανονικότητας» στην εποχή του Brexit

admin

Η Ιταλία εξακολουθεί να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών

admin

Η Ευρώπη περιμένει το 2017 «στη γωνία» τις μεγάλες αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας

admin

Αργός θάνατος στο X.A

admin

O Eφιάλτης που ξημερώνει…

admin