Image default
Πρώτο Θέμα

Πως ο… Τσίπρας πετάει τους ΑΝΕΛ από το τρένο

Πως ο… Τσίπρας πετάει τους ΑΝΕΛ από το τρένο

Η Κουμουνδούρου κοχλάζει περισσότερο κι απ’ το νερό στα καζάνια της ατμομηχανής του Καμμένου κάθε φορά που η ατάκα «Αλέξη, ξεκόλλα!» ακούγεται στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Στο επιτελείο του Τσίπρα υπογράφουν ένα διαζύγιο πριν καν υπάρξει γάμος και κόβουν απότομα ακόμη και τις παρασκηνιακές επαφές με τον Άγιο Σώστη.Ο Πάνος Καμμένος θέλει να είναι δίπλα στον μηχανοδηγό στο τρένο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν κρατά ούτε τα προσχήματα και στηρίζει σχεδόν αποκλειστικά σε αυτόν τον στόχο την προεκλογική καμπάνια των ΑΝΕΛ.

Τα μηνύματα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν επενδύει στους ΑΝΕΛ ούτε επιθυμεί να βρεθούν σε ένα κοινό προεκλογική ή μετεκλογικό τραπέζι είναι συνεχή την τελευταία περίοδο. Ο Τσίπρας διαμηνύει ότι ψάχνει μόνο στα αριστερά του για συμμαχίες, με ευθείες αναφορές στο ΚΚΕ και στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και κλείνει την πόρτα στους ΑΝΕΛ σχεδόν προεξοφλώντας ότι δε θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το όριο του 3% και να μπουν στη νέα Βουλή.

Ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, πάντως, δεν το ζυγίζει με τον ίδιο τρόπο. Μπορεί το σκηνικό που δημιουργήθηκε με την γκάφα μεγατόνων της Ραχήλ Μακρή να δίνει την εικόνα μιας κρύας εκδίκησης για την περίθαλψη από την Κουμουνδούρου της κοζανίτισσας υποψήφιας, αλλά επιμένει να προβάλλει την ταύτισή του με τον Αλέξη Τσίπρα, σχεδόν προεξοφλώντας ότι μετεκλογικά η Κουμουνδούρου θα στηριχθεί πάνω του. Από ανάγκη, όπως λένε, προκειμένου να μην εμφανιστεί από το ξεκίνημα ο ΣΥΡΙΖΑ ανακόλουθος με τις διακηρύξεις του.

Στελέχη των ΑΝΕΛ, μάλιστα, αναφέρουν ότι ο Καμμένος έχει πείσει τον εαυτό του ότι μπορεί να αναλάβει έναν ρόλο Βενιζέλου σε μια κυβέρνηση Τσίπρα, με τη διαφορά ότι θα αντικαταστήσει το υπουργείο Εξωτερικών με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Οι ίδιες πηγές, εξάλλου, αναγνωρίζουν ότι βασικός στόχος της ηγεσίας είναι να αποκομίσουν οι ΑΝΕΛ εκλογικά οφέλη από την ανάδειξη μιας κυβερνητικής προοπτικής. Εν ολίγοις, το μήνυμα είναι ότι ο Καμμένος διαφημίζει πως αποτελεί το «αναγκαίο καλό» στο μετεκλογικό τοπίο και προαναγγέλλει μια κυβερνητική συμμαχία με τον Τσίπρα, επιδιώκοντας ως οιονεί εταίρος σε ένα σχήμα διακυβέρνησης να χτυπήσουν την πόρτα του κόμματος όσοι ψηφοφόροι αναζητούν προσβάσεις στην επόμενη κυβέρνηση.

Οι δίαυλοι Καμμένου με την Κουμουνδούρου επιβεβαιώθηκαν μέσα από τις υποθέσεις Ξουλίδου και Χαϊκάλη. Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει γνωστοποιήσει ότι υπήρξε απευθείας γραμμή επικοινωνίας με το γραφείο Τσίπρα, προκειμένου ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει τις καταγγελίες περί απόπειρας εξαγοράς βουλευτών. Στην υπόθεση Χαϊκάλη η Κουμουνδούρου μπήκε μπροστά, αλλά η εξέλιξη την ανάγκασε γρήγορα να τραβηχτεί από το κάδρο. Μέχρι τότε άφηνε να αιωρείται το ενδεχόμενο μιας συμπόρευσης με τους ΑΝΕΛ, αλλά όπως επισημαίνουν κομματικοί παράγοντες σε εκείνη τη φάση το ζητούμενο ήταν να μη διαρραγεί το μέτωπο στη Βουλή κατά της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι τα μετεκλογικά βήματα. Το μήνυμα είναι ότι ο Τσίπρας κρατούσε ζεστό και σε τροχιά συνομιλητή τον Καμμένο για να διασφαλίσει την προσφυγή στις κάλπες.

Έκτοτε, οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για σιγήν ασυρμάτου από την πλευρά της Κουμουνδούρου στα σήματα Καμμένου, ενώ επισημαίνουν ότι ο τρόπος που διαχειρίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας την περίπτωση της Ραχήλ Μακρή και της Χρυσούλας Γιαταγάνα εκπέμπει σαφές μήνυμα ότι δε λαμβάνει υπόψη τις επιθυμίες των ΑΝΕΛ. Ο Καμμένος ήθελε να μείνουν εκτός και οι δύο πρώην βουλευτές του και το είχε ζητήσει από τον Τσίπρα. Ωστόσο, η Μακρή βρήκε θέση στον συνδυασμό που κατέβασε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Κοζάνη επειδή κρίθηκε «χρήσιμη», ενώ η Γιαταγάνα αποκλείστηκε, αν και ήταν εκείνη που είχε αριστερές καταβολές. Στην περίπτωση της Μακρή έπαιξαν ρόλο και τα τραύματα που είχε δημιουργήσει στον ΣΥΡΙΖΑ η διαχείριση της υποψηφιότητας του επίσης Κοζανίτη Θόδωρου Καρυπίδη, ο οποίος κέρδισε τελικώς στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας με μια αντιμνημονιακή ρητορική, ενώ η Χρυσούλα Γιαταγάνα κρίθηκε ότι δε θα προσέθετε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι προθέσεις της Κουμουνδούρου, άλλωστε, απέναντι στην πρώην βουλευτή των ΑΝΕΛ είχαν διαφανεί από τα Χριστούγεννα, όταν η Γιαταγάνα επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το γραφείο του Αλέξη Τσίπρα με ένα καλάθι ποτά κι εκδήλωσε το ενδιαφέρον της για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας την παρέπεμψε στις αποφάσεις των κομματικών οργάνων και εκεί πιθανότατα θα παραπέμψει μετά τις εκλογές και τον Καμμένο.

Σχετικα αρθρα

Η ΕΚΤ εξετάζει μια βαθιά αλλαγή στην πολιτική της

admin

Το εμπόδιο της Βόρειας Ευρώπης στην Παγκόσμια Οικονομία

admin

Πώς μειώθηκε το όριο του ELA κατά 5 δισ. ευρώ

admin

XA:O μακρύς δρόμος της ανάκαμψης

admin

Όταν ο Κωστόπουλος εμψύχωσε τον Τουρκολιά

admin

Η Ευρώπη του Wolfgang Schaeuble

admin

Η νέα “μαύρη λίστα” των ΗΠΑ που απειλεί το τεχνολογικό μέλλον της Κίνας

admin

Είναι έτοιμη για αλλαγή η Γερμανία;

admin

Σχεδον «μαύρη» Τετάρτη για το ΧΑ

admin

ΟΟΣΑ: Πάνω από το φράγμα των 13 τρισ. δολαρίων το παγκόσμιο εταιρικό χρέος

admin

«Μπλόφα» δημοψηφίσματος και στο βάθος εκλογές

admin

Πλήρης εμπλοκή και νέο (τελευταίο) ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ για την Πέμπτη 12 π.μ

admin

Το Brexit θα μπορούσε να βουλιάξει τη βρετανική οικονομία

admin

Η Πορτογαλία ανησυχεί μη γίνει Ελλάδα

admin

Υπερχρέωση – ρεκόρ για τη Γερμανία

admin

Το δίλημμα της Μέρκελ στον κόσμο του Τραμπ

admin

Ξέσπασε πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών;

admin

WSJ: Το ευρώ ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα στη μεταπολεμική Ευρώπη

admin