Image default
Πρώτο Θέμα

Το «πυρηνικό όπλο» της ΕΚΤ στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ!

Το «πυρηνικό όπλο» της ΕΚΤ στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ!

Σε πρώτη ανάγνωση, οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Ελλάδα, την Πέμπτη, θα φανούν γενναιόδωρες, ανοίγοντας το δρόμο για μια σημαντική ένεση ρευστότητας στο Δημόσιο και τις τράπεζες.

Όμως, όπως προειδοποιούν τραπεζικά στελέχη, θα αποδειχθούν επικίνδυνη παγίδα για μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αν θελήσει να τραβήξει στα άκρα τη διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους για μνημόνιο και χρέος.

Οι τελευταίες πληροφορίες για τους σχεδιασμούς που γίνονται στην Φρανκφούρτη για τη διαχείριση του ελληνικού ζητήματος αναφέρουν ότι την Πέμπτη, στην τακτική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όπου βεβαίως βασικό θέμα θα είναι το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, θα εγκριθεί το αίτημα της Τράπεζας της Ελλάδος για έκτακτη χορήγηση ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, μέχρι του ποσού των 40 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για την έγκριση χρήσης του πολυσυζητημένου, πλέον, μηχανισμού ELA, oοποίος κράτησε «όρθιο» το τραπεζικό σύστημα και το Ελληνικό Δημόσιο μέχρι και το τέλος του 2012, με ρευστότητα που είχε φθάσει και τα 120 δισ. ευρώ. Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες στηρίζονται αποκλειστικά στη ρευστότητα από την ΕΚΤ και όχι στο ELAτης Τράπεζας της Ελλάδος και οι χορηγήσεις που είχαν λάβει στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν ανέλθει στα 56 δισ. ευρώ, με μια αύξηση της τάξεως του 25% μέσα σε ένα μήνα, λόγω των προβλημάτων που δημιούργησε η προσφυγή στις κάλπες.

Η ΕΚΤ είναι αποφασισμένη και πάλι να επιτρέψει στην Τράπεζα της Ελλάδος να χορηγήσει σημαντικά ποσά ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, μέσω του ELA, καθώς το δίμηνο Φεβρουαρίου-Μαρτίου αναμένονται ισχυρές πιέσεις από τρεις πλευρές: θα πάψουν να γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ τα ομόλογα που έχουν εκδώσει οι τράπεζες με εγγύηση του Δημοσίου, θα συνεχισθούν, πιθανότατα, οι εκροές καταθέσεων, ενώ και το Δημόσιο αναμένεται ότι θα υποχρεωθεί να προσφύγει σε έκτακτες εκδόσεις εντόκων γραμματίων, για να καλύψει τις λήξεις ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ.

Το σημαντικό ποσό που αναμένεται να εγκρίνει η ΕΚΤ μπορεί να αντισταθμίζει όλες τις πιθανές πιέσεις στο Δημόσιο και τις τράπεζες, όμως, όπως τονίζεται από τραπεζικές πηγές, δεν θα αποτελεί κάποιου είδους έγκριση στην επόμενη κυβέρνηση για να προχωρήσει σε μια σκληρή διαπραγμάτευση μακράς διαρκείας με τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης για το μνημόνιο και το χρέος.

Αντίθετα, με το πέρασμα εκ νέου στον έκτακτο χρηματοδοτικό μηχανισμό ELA, το ελληνικό οικονομικό σύστημα θα βρίσκεται λίγα βήματα μακριά από την έξοδο από την ευρωζώνη. Ως γνωστόν, αυτός ο μηχανισμός δανεισμού προβλέπεται από το καταστατικό της ΕΚΤ να χρησιμοποιείται ως έσχατο καταφύγιο, για τη χορήγηση ρευστότητας σε τράπεζες που έχουν εξαντλήσει τα αποδεκτά από την ΕΚΤ καλύμματα δανεισμού.

Όταν ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα μιας χώρας και, πολύ περισσότερο, ακόμη και το κράτος, στηρίζονται στη ρευστότητα του ELA, η οποία μπορεί να ανακληθεί ανά πάσα στιγμή από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ με πλειοψηφία 2/3, είναι προφανές ότι μιλάμε για οριακές καταστάσεις, που ενέχουν τον κίνδυνο εξόδου από την ευρωζώνη.

Η πρόσφατη ιστορία έχει δείξει ότι η ΕΚΤ αξιοποιεί την απειλή απαγόρευσης του ELAσαν ένα είδος «πυρηνικού όπλου», που είναι ικανό, χωρίς να χρησιμοποιηθεί, να «λυγίσει» όσες κυβερνήσεις δεν πειθαρχούν στις αποφάσεις της ευρωζώνης:

          Το 2011, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα, ο τότε πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, έστειλε μια προειδοποιητική επιστολή στο Δουβλίνο, που τότε έλεγε «όχι» στους όρους του μνημονίου και απειλούσε να «κουρέψει» τα χρέη ιρλανδικών τραπεζών σε γαλλικές και γερμανικές τράπεζες, για να τονίσει ότι, εάν δεν άλλαζαν στάση οι Ιρλανδοί, θα σταματούσε η πρόσβαση των τραπεζών στο ELA. Με αυτή την απειλή, η Ιρλανδία προσυπέγραψε το μνημόνιο και το Δημόσιο υποχρεώθηκε να αναλάβει τα υπέρογκα χρέη των τραπεζών στις άλλες τράπεζες της ευρωζώνης.

          Τον Αύγουστο του 2012, η κυβέρνηση Σαμαρά, που είχε εκλεγεί με βασική δέσμευση την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, απέφυγε τη χρεοκοπία, όταν η ΕΚΤ επέτρεψε να πληρωθούν μέσω ELA τα ελληνικά ομόλογα που κατείχε η κεντρική τράπεζα και έληγαν εκείνη την εποχή. Δεν έχει γίνει γνωστό αν υπήρξε απειλή διακοπής του ELAστη συνέχεια, αλλά η ελληνική κυβέρνηση δεν άντεξε άλλο την πίεση της εξάρτησης από αυτό το χρηματοδοτικό μηχανισμό και λίγες εβδομάδες αργότερα επισημοποίησε την αλλαγή της πολιτικής της, περνώντας από τις υποσχέσεις για επαναδιαπραγμάτευση στην πλήρη εφαρμογή του μνημονίου.

          Τον Μάρτιο του 2013, η Κύπρος απειλήθηκε ανοικτά, με ανακοίνωση της ΕΚΤ, για επικείμενη διακοπή της χορήγησης ρευστότητας στις τράπεζες, μέσω του ELA, εάν δεν αποδεχόταν τους όρους του μνημονίου, που περιελάμβαναν, ως γνωστόν, και το «κούρεμα» των καταθετών. Το τελεσίγραφο της ΕΚΤ απέδωσε και η κυβέρνηση Αναστασιάδη προσυπέγραψε το μνημόνιο.

Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι λίγα μόνο 24ωρα πριν από τις εκλογές, όπου όλες οι προβλέψεις δείχνουν στην κατεύθυνση της επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα μπαίνει και πάλι στην ομπρέλα του ELA. Το ερώτημα είναι αν θα ζήσουμε σύντομα άλλη μια επανάληψη της πρόσφατης ιστορίας της κρίσης της ευρωζώνης. Αν, δηλαδή, θα χρειασθεί και πάλι η ΕΚΤ να απειλήσει με… πυρηνικά όπλα μια κυβέρνηση που θα αρνηθεί να συμμορφωθεί με τους έξωθεν επιβεβλημένους κανόνες του παιχνιδιού…

Σχετικα αρθρα

Η Ευρώπη δεν είναι τόσο ενωμένη όσο υποστηρίζει

admin

OTE:”Δυνατός” μέσα στην πανδημία-Έσοδα Ομίλου €1 δισ.

admin

Καβγάς Μέρκελ – Γιούνκερ για το Grexit

admin

Τι ισχύει για την εθνική και την ανταποδοτική σύνταξη

admin

Η Αμερική είναι πλέον επικίνδυνο έθνος

admin

Το ΠΑΣΟΚ, η εσωστρέφεια του και τα 10 βήματα εξόδου από την κρίση…

admin

Το δίλημμα της Μέρκελ για την Ελλάδα

admin

Γιατί το παγκόσμιο νόμισμα θα παραμείνει ένα απραγματοποίητο όνειρο

admin

Προπομπός του «μαύρου» κύκνου η συμπεριφορά του Nasdaq;

admin

Στενά του Χορμούζ: Η πιο σημαντική πετρελαϊκή αρτηρία στον κόσμο

admin

Έρευνα ΙΟΒΕ: Οριακά τα βγάζουν πέρα δύο στους τρεις Έλληνες

admin

Ολα τα τελευταία ενδεχόμενα…

admin

FDP: «Είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους-Αδικαιολόγητοι οι φόβοι για Grexit»

admin

TAZ: Υποκριτική επιχείρηση γοητείας του Ερντογάν

admin

Αντίστροφο 1989: η Ευρώπη ξαναχτίζει τείχη

admin

Η Μέρκελ συνεχίζει να παίρνει τις αποφάσεις στην ευρωζώνη

admin

Το think-tank IOBE προειδοποιεί για «τελευταία ευκαιρία» εξόδου από την κρίση

admin

Η επιστροφή της Πορτογαλίας είναι μόνο η αρχή

admin